Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Tak Lucynko, część już posadzona. Reszta stoi w wodzie a ja obmyślam gdzie wsadzić. Przecież to będą wielkie drzewa wiec trzeba przemyśleć sadzenie.
Pogoda dopisuje. Pięknie, słonecznie i w miarę ciepło.
Niestety nadal bez deszczu i cały czas trzeba latać z konewkami. Ale co tam, damy radę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko komu wysłałam ostatni post o twoim ogrodzie. :roll: :oops: Też zpatyczkowuję rabaty, bo M czasem pomaga i depcze wszystko. jaki ładny biały żeniszek. ;:oj U mnie jakieś brudnobiałe, szare. ;:222 Niestrudzona jesteś w robieniu przetworów. ;:138 Pozdrawiam ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, widzę, że jak nie na działce, to w domu przerabiasz działkowe dary :!: Szkoda lata, fakt. Nawet jeśli około południa robi sie ciepło i słonecznie, to ja nie daje rady wtedy wyjść do ogrodu. A rano i wieczorem zimno jak czort! I kicham i pśtykam, tyle z tej pokręconej pogody mam! Sporo Ci jeszcze kwitnie na działce i bardzo ładnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wróciłam z działki cała happy, ponieważ ostro sobie popracowałam. Jak ja to lubię! :tan
Cieszą mnie nowe rabaty z nasadzeniami bylinowymi i już bym chciała zobaczyć je wiosną i latem. Niestety, przyjdzie mi jeszcze długo poczekać.... ;:7

Tereniu [TerDob] - dzisiaj znowu ubyło kolorków. Precz poszły cynie i pozostałe dalie, z wyjątkiem jednej, która rośnie w miejscu, gdzie nie planuję zmian.
Na drugim zdjęciu są kwiatki lobelii zwisającej, która sama mi się wysiała i kwitnie sobie w najlepsze w różnych miejscach, tworząc niebiesko-zielone poduszeczki.
Zdjęcie czwarte, a także ostatnie pokazuje szałwię lirolistną 'Purple Knockout', przy czym na ostatnim zdjęciu widać tylko kwiatki, ale pokazane z góry. W rzeczywistości jej kwiaty nie są ciekawe, a ozdobna jest z liści o kolorze buraczkowobrązowym.
Dziękuję za spełnione życzenia i Tobie wzajemnie życzę pięknych dni. ;:196

Obrazek

Obrazek

Dorotko 71 - to się napracowałaś, a jeszcze przed Tobą multum roboty.Dzielna z Ciebie dziewczynka. ;:63
U mnie też ciepło i - niestety - sucho. Na jutro zapowiadają deszcz, tylko czy się nie mylą? ;:218

Obrazek

Obrazek

Soniu - mnie nie pytaj. ;:185 Pewnie poleciał w kosmos. ;:224 Mnie też się takie cuś przytrafiło kiedyś.
Ten żeniszek to samosiewka i dopiero zaczął kwitnąć, ale faktycznie kwiatuszek ma czysto biały. Może właśnie dlatego, że taki późny?
Przetwory lubię robić od zawsze, a mam trzech słoikarzy plus jedną słoikarkę, to jest dla kogo pichcić.

Obrazek

Obrazek

Mariolko - dopóki mam co i dopóki mam zdrowie, to staram się stale coś robić, żeby nie zgnuśnieć. ;:202
Nie jestem już młoda, a stary człowiek powinien się ruszać. Więc się ruszam. ;:306
Rzeczywiście popołudnia są zimne i dlatego ja z eMem i zwierzętami wracam do domu ok. 16-tej, a z domu rano wyruszamy po 10-tej. Są to najcieplejsze godziny w ciągu dnia. Jeszcze, bo one zapewne będą się skracały. Choć zapowiadają kilka dość ciepłych dni po przejściu frontu atmosferycznego. :tan

Obrazek

Obrazek

Obiecałam Krysi [christinkrysia] zdjęcie obrazujące mój sposób podwiązywania piwonii i rozchodników wysokich.
Sfotografowałam piwonię, której jeszcze palików nie zabrałam, a ponieważ przygotowuje się do zimy, mogłam spokojnie poprzyginać jej liście, by całość była widoczna.

Obrazek

Obrazek
Tych palików w sezonie nie widać, a rośliny się nie pokładają. Podczas kwitnienia czasami podwiązuję dodatkowo nieco wyżej, ale to już zależy od ilości i wagi kwiatów (np. po deszczu).
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko!
Ja też wbijam paliki, patyki i ciągle coś podwiązuję, bo jak wiesz deszcz o mnie nie zapomina ;:306
Powoli też wykopuje dalie jednoroczne, ale karpy są tak ogromne że żal wyrzucać ;:223 Ty szykujesz miejsce na byliny a ja zamówiłam sporo cebulowych i muszę znaleźć miejsce, bo posadzę na siatce. Siewki białych hibiskusów zadołowałam w zacisznym, miejscu a na wiosnę posadzę na miejsce stałe.
Dobrej i spokojnej nocy ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko domyślałam się sposobu podwiązywania ale sama wiesz " jedno zdjęcie za tysiąc słów" więc dziękuję i wiosną zastosuję.

Malutkich buraczków nie mam i prawdę mówiąc żadnych bo od kilku lat nie sieję (chorują i nawet na botwinkę nie nadają się) ale buraczki lubimy.
Jeśli bym ugotowała średniej wielkości, potem obrała i pokroiła w kostkę - czy marynata byłaby podobna w smaku czy tylko całe nadają się ?
Ostatnie w sezonie kwiaty .... i co jeden to ładniejszy ;:138
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko masz piękną jesień. ;:138
Całkiem sporo jeszcze kwitnie. ;:138
Co do podwiązywania to faktycznie chyba każdy z nas musi bo rośliny czasami szaleją.
Dla odmiany dzisiaj deszczu życzę. I Tobie i sobie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz rację, trzeba się ruszać. W najcieplejsze godziny nie mam szans podziałać w ogrodzie. Czasami coś wyskoczę przed wieczorem, ale ciemno i zimno zaraz i trzeba wracać. Ja też muszę podwiązywać dalie, marcinki- wszystko się pokłada po ziemi.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochani, trochę się zdenerwowałam, ale już mi przeszło.
Napisałam długi post, odpowiedziałam wszystkim gościom, nawet zdjęcia wstawiłam i całość poooszła gdzieś ..... nie wiem, gdzie.
W Kosmos? ;:145
Teraz będę się streszczać.
Dzisiejszy dzień częściowo poświęciłam działalności domowej, częściowo przyjemnościom własnym. :tan
Wyglądałam deszczu z nisko wiszących ciemnych chmur, ale się nie doczekałam. Nie spadła ani jedna kropelka. ;:222

Marysiu [Maska] - mam nadzieję, że nie będziesz zmuszona sadzić cebulek na siatce... A jeśli tak, to pokażesz później, jak na tej siatce rosną i kwitną. ;:306

Krysiu [christinkrysia] - moja mama kroiła buraczki na marynatę, a mnie się bardziej podobają całe małe. Tak sobie myślę, że ładnie by też wyglądały kuleczki wydrążone takim specjalnym przyrządem. Wszystko zależy od inwencji twórczej wykonawcy. ;:63

Rozpakowałam przesyłkę od Ciebie i już wiem, że jutro będę się gimnastykowała w poszukiwaniu miejsc, bo przyjechało więcej roślinek, niż oczekiwałam. :tan
Powiadają, ;:162 że od nadmiaru głowa nie boli, a ja im wierzę. ;:108
Bardzo Ci dziękuję. ;:196 ;:196

Dorotko71 - obie mamy piękną jesień - słoneczną, a jednocześnie niezbyt ładną, bo suchą.
Chciałoby się wody z nieba, a ono tej wody skąpi. Zastanawiam się, za jakie grzechy. ;:202
U mnie nie padało, a u Ciebie?

Mariolko - fajnie jest mieć dużo wolnego czasu na emeryturze, ale też fajnie - a może jeszcze fajniej - być młodym. Sama nie wiem, co lepsze. I jak tu człowiekowi dogodzić? ;:306
Nie przejmuj się, ;:185 przejdzie jesień, minie zima, będzie wiosna i znowu coraz dłuższe dni. ;:7

Jesiennie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakie fajne jeżyki :D Lucynko ja sadzę na siatce różne cebule. Mam taką sporą grządkę gdzie wykopałam dół, wyłożyłam siatką i posadziłam stare odmiany tulipanów. Korzyść taka, że nie muszę wykopywać rosną mnożą się i nic nie nie zjada. ;:306
Chcę posadzić szafirki, bo nornice kopią korytarze, cebulki wpadają i kilogramów jakie dostaję zostają pojedyncze :wink:
Czasem tak się kliknie :wink: Spokojnej nocy ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - a ja sobie wyobraziłam siatkę ogrodzeniową, a na niej kwitnące tulipany. ;:7 ;:7
Żal, że to nie to. Byłoby ciekawie. ;:306
Ja w tym roku podczas sadzenia cebul oprócz dodawania do nich ząbków czosnku, obficie posypuję je pieprzem. Nie żałuję tej przyprawy. Na efekt przyjdzie poczekać do wiosny, ale już dziś mogę powiedzieć, że pieprz działa. ;:333 Odkąd zaczęłam go sypać do norek, gryzonie z mojej działki zniknęły. :tan Oby nie wróciły.

Dobrej nocy wszystkim.
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko piękne te jesienne kolczatki ;:333
Jesień jest śliczna ;:215
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ;:196
Jaki cudny kotek i nawet lubi kwiatuszki jak swoja pani ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podrap Miśkę za uszkiem i śpijcie ;:19
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witam Lucynko ;:196
Tworzysz nowe rabaty to fajnie ;:138 ja również przesadzam by nowinki się pomieściły. ;:306
Śliczna jesień i nic na to nie poradzimy by ją przegonić, trzeba przeczekać te długie wieczory, bo po nich będzie wiosna. :tan
Jeżyki masz piękne, teraz nasionek będzie dużo, a wiosna zaczną wschodzić. ;
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Fajnie, że mogłaś pracować na działce ;:333. Pogoda teraz całkiem przyjemna jest i idealna na prace w ogrodzie. Takie czekanie na nasze efekty jest długie ale potem mamy cudny widok ;:108. Trzeba uzbroić się w cierpliwość ;:108. Masz jeszcze sporo kwitnących roślin. Lucynko masz piękną jesień ;:138. Sposób na sadzenie cebulowych z czosnkiem i pieprzem jest bardzo ciekawy i jeśli skuteczny to warto . Pozdrawiam :wit.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”