Taki - sobie ogród cz.6
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Zaczęłam zbierać takie duże torby papierowe z uszami. Będą tam spały dalie zimą w trocinach, a torbę łatwo podpisać i może w końcu kilka nazw zapamiętam. Torby zbiera mi mój kumpel, bo on zamawia takie jedzonko na wynos i codziennie mu przywożą. I teraz mnie szantażuje, bo on torby zbiera ,,,,,ale za karpy
Kolejny miłośnik rośnie, więc się poświęcę 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu! To bardzo dobry pomysł! Fajnie wykorzystać, co się ma pod ręką. Ja będę wykładała skrzynki papierem, który przychodzi do mojej firmy jako wypełniacz do paczek, Jest pognieciony, ale to pełnowartościowy szary papier więc się idealnie nadaje
Miłośników dalii nigdy dość. Ja bym się cieszyła, żeby choć w co trzecim ogródku była choć jedna dalia. One są takie pozytywogenne, zwłaszcza jesienią
Florek! Czyżbyś sugerował, że się powtarzam?
Możliwe! Zakwitło mi około 120 dalii, kilka kwiatów było raczej symbolicznych więc nawet nie pokazałam.
Crazy Legs aż pcha się do obiektywu, Neva Lotus Sunset podobnie. Udany dla nich sezon
Ania! Właśnie wielkich mam niewiele. Raczej ich unikam. Mam jeszcze kilka takich dość okazałych, ale zgrabnych. Ja też bym chciała, żeby sezon był dłuuuuugi!
Dziś przyszła paczka z cebulkami!
Już mam ich całą skrzynię. Z sadzeniem nadal czekam na deszcz. W tej pustyni nie będę sadzić, bo się umęczę

Kilka jesiennych widoczków:
Werbena cudownie wygląda i wiecznie na niej mnóstwo owadów:

Zakwitła wreszcie żółta budleja, która wcześniej mi ułamał sąsiad podczas ścinania iglaków.

Mrs John Laing jeszcze na zakończenie sezonu pokazał kilka kwiatów.

Aksamitki

No i dalie:
Lesk

Honka Red

Honka

Crazy Legs

Windmill

Tutti Frutti

Rundale

Zingaro

Freyas Paso Doble?

Harry Meggos (coś dziwna w tym roku)

Crazy Legs

Florek! Czyżbyś sugerował, że się powtarzam?
Ania! Właśnie wielkich mam niewiele. Raczej ich unikam. Mam jeszcze kilka takich dość okazałych, ale zgrabnych. Ja też bym chciała, żeby sezon był dłuuuuugi!
Dziś przyszła paczka z cebulkami!

Kilka jesiennych widoczków:
Werbena cudownie wygląda i wiecznie na niej mnóstwo owadów:

Zakwitła wreszcie żółta budleja, która wcześniej mi ułamał sąsiad podczas ścinania iglaków.

Mrs John Laing jeszcze na zakończenie sezonu pokazał kilka kwiatów.

Aksamitki

No i dalie:
Lesk

Honka Red

Honka

Crazy Legs

Windmill

Tutti Frutti

Rundale

Zingaro

Freyas Paso Doble?

Harry Meggos (coś dziwna w tym roku)

Crazy Legs

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko - Crazy Love....
Lesk. Rundale, Zingaro - ta kolorystyka mnie powala
A co do cebul... na wiosnę kupiłam u nich dalie - ze zgodnością kiepściutko
Lesk. Rundale, Zingaro - ta kolorystyka mnie powala
A co do cebul... na wiosnę kupiłam u nich dalie - ze zgodnością kiepściutko
- takasobie

Kasiu! Zaryzykowałam. Za jakość cebul i zapakowanie maja u mnie 6+. Jak będą niezgodne to pogadam sobie z nimi...
Zgadzają się natomiast ilości cebul, nawet nadto oraz ilość cebul poszczególnych rodzajów
Miało być dużo krokusów, dużo irysów!
A ja , widzisz, zatęskniłam za jednobarwnymi daliami i chcę na wiosnę zdobyć kilka np czysto czerwonych.
No i Twoje anemony mnie się zamarzyły! 
Gitt's Attention

Take Off

Tour de Monde

Ace Summer Sunset

A ja , widzisz, zatęskniłam za jednobarwnymi daliami i chcę na wiosnę zdobyć kilka np czysto czerwonych.
Gitt's Attention

Take Off

Tour de Monde

Ace Summer Sunset

Miłka
To fakt - zapakowane były pięknie. Karpy były też zdrowe i byłam naprawdę pełna nadziei, ale niestety jak zaczęły kwitnąć, to polowa okazała się niezgodna 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Miłko wstyd zaglądać i nie zostawiać śladu.
Twój ogród ma wyjątkowy klimat.
Od wiosny kolorowy rododendronami i peoniami. Zakulkowane róże masz niesamowite.
Masz rękę do róż, bo tyle piękności kwitnie i jakie zdrowe.
O niektórych twoich rarytasach nawet nie wiedziałam, że istnieją, np. Makleja.
Do cynii wróciłaś i odwdzięczają się kwitnieniem. Jednak 130 dalii to dopiero kolekcja.
Wowie jak jakaś egzotyczna roślina, a nie dalia. Opuchlaki też u ciebie grasują, nawet daliom nie przepuszczą.
Masz niespożytą energię, dwie setki krokusów posadzić.
Cydrem się poczęstowałam.
Pozdrawiam 
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Wspaniałe zakupy i mam nadzieję, że będą zgodne odmianowo. Nigdy akurat tam nie kupowałam nic więc zdania nie mam. Werbena wygląda ślicznie i jest taka elegancka i delikatna
. Dalii masz całe mnóstwo i można by leksykon odmian u Ciebie założyć . Nawet nie miałam pojecia , że jest ich tyle odmian
. Te żółte aksamitki wpadły mi w oko bo wyglądają ciekawie. Co to za odmiana? Trzymam kciuki za deszcz żebyś mogła w spokoju cebule posadzić. Pozdtawam
.
- takasobie

Kasiu! Statystycznie dalie są najbardziej pechowe
Pomyłki zdarzają się więcej niż w połowie przypadków. Może z krokusami poradzą sobie lepiej. Nie odbieraj mi tej nadziei
Soniu! Musiałaś dość dużo czasu spędzić w moim wątku, że dotarłaś do zakulkowanej Edenki, piwonii i w ogóle do zdrowych róż. Dziękuję Ci bardzo z cierpliwość
i cieszę się, że Ci się podoba. W moim ogrodzie nie ma symetrii, eleganckich rabat, wypielonych grządek. Staram się nad tym wszystkim panować, ale bezskutecznie. Ważne, że jest dużo kwiatów, żeby cieszyły oko i były pożyteczne dla owadów i trochę miłych miejsc dla ptaków. Jakoś to w całości wygląda, choć dalekie od ideału. Opuchlaki zostawiam jeżom, ptakom i innym takim tam stworzeniom. Kiedyś podałam nicieni (żeby zwalczyć zupełnie coś innego) i się wyniosły na jakiś czas. Pewnie powtórzę niebawem kurację. Ponoć jedną z kuracji nicieniami przeprowadza się właśnie teraz.
A co energii, to właśnie się spożyła!
Niewiele robię w ogrodzie, raczej się przechadzam, obcinam przekwitnięte kwiaty dalii. gdzieniegdzie podlewam. Przed nami jesienne prace, będzie co robić więc energię muszę gromadzić.
Ewelina! Też mam taką nadzieję, że zakupy będą w miarę zgodne.
A leksykon daliowy już mamy na forum, trochę właśnie z mojej inicjatywy, bo przy tylu osobach uprawiających dalie i tylu miłośnikach, nie sposób się nie pochwalić: Katalog odmian naszych dalii
Nie wiem, jaka to odmiana aksamitek. Rosły pod płotem u sąsiadki kilka lat temu, zebrałam nasiona i sieje co roku chociaż kilka sztuk.
A deszcz zapowiadają na jutro
Nie wiem, czy pokazywałam te zdjęcia, ale są dość świeże, a nowych nie mam. Dziś zapowiada się ładne popołudnie więc może uda mi się coś zrobić.

Bride to Be

Soniu! Musiałaś dość dużo czasu spędzić w moim wątku, że dotarłaś do zakulkowanej Edenki, piwonii i w ogóle do zdrowych róż. Dziękuję Ci bardzo z cierpliwość
A co energii, to właśnie się spożyła!
Ewelina! Też mam taką nadzieję, że zakupy będą w miarę zgodne.
Nie wiem, jaka to odmiana aksamitek. Rosły pod płotem u sąsiadki kilka lat temu, zebrałam nasiona i sieje co roku chociaż kilka sztuk.
A deszcz zapowiadają na jutro
Nie wiem, czy pokazywałam te zdjęcia, ale są dość świeże, a nowych nie mam. Dziś zapowiada się ładne popołudnie więc może uda mi się coś zrobić.

Bride to Be

Miłka
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Miłko, o właśnie tak, najważniejsze mieć kolorowy ogród i taki, który nam się podoba 
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Miłko mój ogród też jest bez tych wszystkich bajerów co to niektórzy mają. Zwyczajnie mnie nie stać i nie ma czasu i siły by to wszystki ogarnąć. Ważne aby rośliny cieszyły oko. Wiele rzeczy jest zaplanowanych do zrobienia we własnym zakresie ale jak to bywa ciągle się odkłada na potem. A ileż to razy coś zmieniałam, przesadzałam żeby grządka ładniej wyglądała a i tak dalej mi coś nie pasuje
A rośliny u Ciebie są takie śliczne, że rekompensują wszystko. Zresztą takie ogrody jak Twój mają przynajmniej duszę bo tworzone przez kogoś kto naprawdę kocha rośliny i przyrodę.
Piszesz, że trudno u Ciebie coś teraz posadzić a ja teraz właśnie latałam z łopatą i sadziłam cebulowe, które doszły i te, które miałam wykopane bo się namnożyły i trzeba było zmienić miejsce, no i ogród warzywny po trochu uprzątam. Ponieważ u mnie trochę padało kilka dni temu to łopata wchodzi bez trudu. Może niedługo i u Ciebie pojawią się w końcu deszcze bo to już naprawdę sucho się zrobiło.
Piszesz, że trudno u Ciebie coś teraz posadzić a ja teraz właśnie latałam z łopatą i sadziłam cebulowe, które doszły i te, które miałam wykopane bo się namnożyły i trzeba było zmienić miejsce, no i ogród warzywny po trochu uprzątam. Ponieważ u mnie trochę padało kilka dni temu to łopata wchodzi bez trudu. Może niedługo i u Ciebie pojawią się w końcu deszcze bo to już naprawdę sucho się zrobiło.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne dalie, co za gama kolorów
a jak pięknie i obficie kwitnie różowa róża 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko dalie wciąż kwitną a nawet nadrabiają letnie upały . Każdej jesieni drżę przy zapowiedziach przymrozków bo dla nich jedna noc z przymrozkiem oznacza koniec sezonu.
Dziś wykopałam kilka bo znaczne zmiany na danej rabacie ale widzę, że przyrosty kłaczy ładne.
Dalia Apache (od Ciebie) w pąkach i żal było ścinać ale ... inaczej nie przyspieszyłabym prac .
Sadzenie cebul bardzo mnie nuży ... wolę kupować bo to przyjemniejsze
Miłego weekendu
Dziś wykopałam kilka bo znaczne zmiany na danej rabacie ale widzę, że przyrosty kłaczy ładne.
Dalia Apache (od Ciebie) w pąkach i żal było ścinać ale ... inaczej nie przyspieszyłabym prac .
Sadzenie cebul bardzo mnie nuży ... wolę kupować bo to przyjemniejsze
Miłego weekendu
- Gosia1704
- 200p

- Od: 21 maja 2014, o 11:02
No już teraz to chyba wcale nie będę spała
, bo kiedy?
Może i z moich róż już nie długo będę mogła zrobić coś dobrego?
Tak już to za mną chodzi... Jakaś konfiturka. Może już w przyszłym roku.
Mam sporo ciemnych pachnących. Te róże to w jakiej fazie się zbiera i ile potrzeba na taką miseczkę mikserową?
Zaczynam już się przygotowywać psychicznie. Lepiej myśleć o tym niż o konieczności przerzucania kompostnika
.
I to w taką suszę.
Może i z moich róż już nie długo będę mogła zrobić coś dobrego?
Tak już to za mną chodzi... Jakaś konfiturka. Może już w przyszłym roku.
Mam sporo ciemnych pachnących. Te róże to w jakiej fazie się zbiera i ile potrzeba na taką miseczkę mikserową?
Zaczynam już się przygotowywać psychicznie. Lepiej myśleć o tym niż o konieczności przerzucania kompostnika
I to w taką suszę.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Miłko uwielbiam ogrody, w których są duże plamy koloru, lub większa liczba jednej rośliny. Twój taki jest.
Jak ogród mnie zauroczy, to staram się i pooglądać, i poczytać, zawsze czegoś się nauczę.
Jestem wzrokowcem i dla mnie ładny ogród to taki, jak widać kwiaty z okna. Jakoś mniej zachwycam się malutkimi rarytasami, choć doceniam ich pasjonatów.
Pozdrawiam 
- takasobie

Soniu! Ja z drobnymi bylinami i kolekcjami skalniaków dawno dałam sobie spokój, bo kompletnie nie panowałam nad nimi. Podobały mi się natomiast kępy słoneczniczka, krzaczki tawułki, kępy pióropuszników i hortensji. To jakoś wyglądało, a kolekcje zarastały chwastami.
Więc poszłam w tym kierunku, ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie tak, jak sobie wymyśliłam
Gosiu! Dobrze, że zajrzałaś tu, przynajmniej zobaczysz coś więcej niż moje dalie.
A róż potrzeba ... miskę
A czas szybko leci, ani się obejrzymy, będziemy wąchać róże i zbierać ich płatki na konfitury. Musze jakichś ciastek napiec, bo trzeba zużyć tegoroczne!
Jaques Cartier - też używam do konfitur:

Krysiu! Wiele dalii teraz kwitnie z przyjemnością. Wygrzewają się po chłodnych nocach w jesiennym słońcu i suszę mają w nosie! Cieszę się, że Apache Ci rośnie (tzn rosła
), ja chyba już w tym roku jej nie miałam, za to Cheyenne bryluje .
Mnie strasznie ciągnie do sadzenia, ale zrobię to pewnie za 2-3 tygodnie, bo czekam jeszcze, żeby paprociom liście zbrązowiały.
Cheyenne

Karola! Bonica co roku żegna lato jako ostatnia. Jeszcze kwitnie Biennenweide Rot
Dziękuję w imieniu dalii!
Bonica

Lady Kasiu! Tak pokropiło wczoraj, ale mogłoby więcej. Taki całonocny porządny deszcz by się przydał.
Ja mam sporo roślin do przesadzenia, ale często idę na żywioł. Mam świadomość, że moje koncepcje nie zawsze się sprawdzają i często czekam do kolejnego sezonu.
Iwonko!
Na dziś:
Silver Years

Cynie z werbeną patagońską

Lesk

Cynia meksykańska

aksamitki - piękne wesołe plamy

jeszcze liliowiec zakwitnął

cynia zielona

dereń biały - te kuleczki zostawiam dla piegży

Gosiu! Dobrze, że zajrzałaś tu, przynajmniej zobaczysz coś więcej niż moje dalie.
Jaques Cartier - też używam do konfitur:

Krysiu! Wiele dalii teraz kwitnie z przyjemnością. Wygrzewają się po chłodnych nocach w jesiennym słońcu i suszę mają w nosie! Cieszę się, że Apache Ci rośnie (tzn rosła
Mnie strasznie ciągnie do sadzenia, ale zrobię to pewnie za 2-3 tygodnie, bo czekam jeszcze, żeby paprociom liście zbrązowiały.
Cheyenne

Karola! Bonica co roku żegna lato jako ostatnia. Jeszcze kwitnie Biennenweide Rot
Bonica

Lady Kasiu! Tak pokropiło wczoraj, ale mogłoby więcej. Taki całonocny porządny deszcz by się przydał.
Ja mam sporo roślin do przesadzenia, ale często idę na żywioł. Mam świadomość, że moje koncepcje nie zawsze się sprawdzają i często czekam do kolejnego sezonu.
Iwonko!
Na dziś:
Silver Years

Cynie z werbeną patagońską

Lesk

Cynia meksykańska

aksamitki - piękne wesołe plamy

jeszcze liliowiec zakwitnął

cynia zielona

dereń biały - te kuleczki zostawiam dla piegży

Miłka