Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
agunia2611
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2016, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Witam serdecznie

Jakieś 3tygodnie temu dostałam w prezencie różę pustyni, miała 2 kwiaty, ale niedawno opadły. Powiedzcie proszę jak ją pielęgnować, czy może ją przesadzić do większej doniczki? Mam z różą pewien problem, otóż od jakiś 2tygodni gubi liście, żółkną jej i odpadają. Coraz więcej robi się zółtych lisci i martwię się, że wszystkie odpadną. Kwiatka podlewam raz w tyg, dodając odzywkę dla sukulentów. Proszę o pomoc

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, wszystkiego dowiesz się z wszystkich części tego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Krystian

Na jednej roślinie mam podobnie występujące cechy czyli brązowy nalot i pęknięcia skóry.
Najpierw oczyściłem roślinę z brązowego nalotu i posmarowałem maścią ogrodniczą.
Po jakimś czasie na roślinie tworzą się wyraźne zgrubienia i delikatne pęknięcia, kolor brązowy przechodzi w szary, ale czy
roślina jest wyleczona, trudno powiedzieć. Zastosuję jeszcze raz miedzian lub saprol.

Obrazek

Peter86

Twoja roślina jest trochę podobna do mojej prawie pięcioletniej Arabicum Yemen.
Dwa lata temu było przycięte i miało dosyć długie pędy.

Obrazek

Po pół roku skróciłem pędy jeszcze krócej.

Obrazek

Trzy miesiące temu roślina wyglądała tak.

Obrazek

Dzisiaj zgubiła trochę liści i wygląda tak, niedługo trzeba będzie znowu przycinać

Obrazek

Te Arabicum na zdjęciu drugim na górze po prawej stronie było przycięte tak jak te pierwsze obok ale prowadzone było inaczej, aby utworzyło w górnej części większą koronę.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
agunia2611
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Proszę o pomoc. Jest aż 8 watków. Będę wdzięczna, jeśli pomożecie, bez kazania przejrzeć mi wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzyk pisze:Na jednej roślinie mam podobnie występujące cechy czyli brązowy nalot i pęknięcia skóry.

Obrazek
- Jerzy w przypadku Twojej rośliny, nie jest to tzw "korkowacenie" zewnętrznej warstwy, nie wiem jak "fachowo" nazywa się ta zewnętrzna warstwa. U drzew iglastych jest to kora. Czy to jest roślina szczepiona ?
Jerzyk pisze:Obrazek
- jaką średnicę ma doniczka w której rośnie to Adenium. Zapowiada się na ;:215 bardzo ładną, wielopiętrową roślinę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agunia2611 pisze:Proszę o pomoc. Jest aż 8 watków. Będę wdzięczna, jeśli pomożecie, bez kazania przejrzeć mi wcześniejsze wątki.
Wystarczy, jak przejrzesz ósmą część.
Kwestia pielęgnacji była już omawiana wielokrotnie, a żółknięcie liści może mieć swoją przyczynę w obecności szkodników, niewłaściwego podłoża - zbyt mało przepuszczalnego, niewłaściwego stanowiska, niewłaściwego podlewania, które się ściśle wiąże z odpowiednim podłożem. Może to też być przyczyna wchodzenia rośliny w stan spoczynku jesienno-zimowego.
Tak więc sama widzisz, że przyczyn może być wiele, a kwestie właściwej mieszanki oraz podlewania, itp były omawiane wiele razy, dlatego zachęcam do lektury, bo to jest skarbnica wiedzy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agunia2611
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A co możesz stwierdzić po zdjęciach, które wstawiłam?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno niewłaściwe podłoże mało przepuszczalne, do tego niepotrzebne podlewanie odżywką w dodatku za często, zakładając przy tym, że nie ma szkodników. Ewentualną obecność szkodników możesz stwierdzić używając szkła powiększającego.
Nic nie napisałaś o stanowisku - Adenium wymagają bardzo słonecznego stanowiska.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agunia2611
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli muszę je przesadzić, a będzie w porządku, jeśli zrobię to teraz? Czytałam, że powinno przesadzać się wiosną. Stanowisko ma jasne i słoneczne, ale bez przesady.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to znaczy stanowisko słoneczne, ale bez przesady? Adenium musi mieć maksimum słońca, czyli najlepiej południowy parapet, a nie postawione gdzieś w pobliżu okna.
Trzeba przesadzić, oprócz nieodpowiedniej mieszanki zresztą na pewno też jest przerośniętą bryła korzeniowa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Korkowacenie jest to równomierne odkładanie się na ścianie komórkowej suberyny czyli korka, w tym wypadku na roślinie wystąpiło zaburzenie
i odkładanie nastąpiło nierównomiernie. Co z tego wyniknie zobaczymy w przyszłości...

Obrazek

Średnica tej doniczki w której rośnie ta roślina to 15 cm. a średnica samej dolnej rośliny to 8 cm.

Obrazek

Zakwitły moje mini size adenium.

Obrazek

Sokotranum golden crown dalej też kwitnie.

Obrazek

Ten adenium arabicum black dragon kształtowałem od prawie pięciu lat, pokazał po przesadzeniu ładne korzenie, był przycinany trzy razy.
Teraz trzy pędy z dziesięciu są pojedyncze, reszta podwójne dwa potrójne.

Obrazek

Na samym końcu pokazał jakie będzie miał na następny rok kwiatuszki.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzyk pisze: Średnica tej doniczki w której rośnie ta roślina to 15 cm. a średnica samej dolnej rośliny to 8 cm.
- dziękuję za odpowiedź. Zapytałem bo chciałem zorientować się jak "gruby" jest kaudex u tego Adenium. Kwiaty na Adenium jak kwitnie roślina są bardzo ładne, ale stosunkowo krótko utrzymują się na roślinie (w naszym klimacie), dlatego dla mnie "trochę" ważniejszy jest wygląd kaudexu, który można oglądać przez cały okrągły rok.
Jerzyk pisze:Zakwitły moje mini size adenium.
- bardzo ciekawa roślina, ma taki bardzo zwarty kształt, a kwiaty kolorystyką nie ustępują tym "normalnym" Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jest to obesum prawie pięcioletni, wypuścił trzy pędy z jednego końca.

Obrazek

Z drugiej strony wypuścił cztery pędy razem.

Obrazek

W tej chwili mogę powiedzieć, że to obesum prawie oszalało z wypuszczeniem nowych przyrostów na niektórych pędach jest 20 nowych przyrostów a razem nowych przyrostów około 100.

Obrazek

Widocznie drzewko nie chce na razie kwitnąć tylko planuje wzrost na pędach głównych wszystkich przyrostów.

Obrazek

kwitnienie może być po całkowitym wzroście wszystkich małych pędów.

Obrazek
Jerzy
shino
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2015, o 17:18

Post »

Przeglądałem watek i pomyślałem, że może też się podzielę.. Moje adenium obseum też zbiera się małymi kroczkami do kwitnienia. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zakwitło moje mix adenium z nasion. Wszystkie pokazywane rośliny mają jeszcze ładne liście, niedługo będą je tracić.

Obrazek

Ładnie pokazał się kwiat fioletowy ze swoimi strąkami.

Obrazek

Ładnie rosną i dość szybko korzenie RCN + PNW.

Obrazek

Pokazywałem je niedawno, roślina bardzo lubi napowietrzać się poprzez otwory w odwróconych doniczkach i nawierconych z boku, zakopanych pod rośliną. Drzewko utworzyło jedno z ładniejszych kaudeks.

Obrazek

Te drzewko nazwałem kurze łapki.

Obrazek

Ma również dużo młodych listek.

Obrazek

Z drugiej strony rośliny mają korzenie dobrze pokręcone.

Obrazek
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”