Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Wczoraj był ciepły, słoneczny dzień.

Obrazek

Wkopałam kilkanaście doniczek na tulipany. W październiku tylko posadzę wykopane cebulki i przysypię ziemią. Przygotowałam też donice na tulipany, które co roku stawiam na schodach. Róże niestety dopadła czarna plamistość, a Chopina tradycyjnie mączniak. Stwierdziłam, że za późno na chemię, więc oberwałam większość liści, stoją badyle. ;:222 Artemis, Pomponella, Aspirin i okrywowe prawie bez chorób. M zabrał się za żagiel nad tarasem, stopy betonowe zrobione. ;:173 Może w przyszłym roku wreszcie dwuletnia batalia zostanie sfinalizowana. ;:65 Pozbierałam znowu trochę nasion i wyrzucam po trochu jednoroczne, szczególnie werbenę, żeby było mniej siewek. Kochają mnie one, ;:108 nawet w śmieciach za tujami pełno młodych rozchodników. :roll:

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Teraz tęskniąc za latem stwierdzam, że w ogólności już ogród nabiera wyglądu i zaczyna mi się podobać. Niestety niektóre rabaty do zrobienia. Postanawiam jednak nie spieszyć się i czekać na pomysł. Jak zwykle obsadzę jednorocznymi, siewek mam zawsze w bród. :) Chyba jutro pojadę po bordowe jeżówki, bo już jest wyprzedaż, a zauroczyły mnie i chciałoby się mieć ich więcej.

Obrazek

Iwonko Fireworks kupiłam w szkółce. Kwitnie, może zawiąże nasiona, jak wstawię do domu. ;:218 Ona już przy temperaturze minus jeden stopień ginie. U mnie żadne brązowe trawy jeszcze nie przetrwały zimy. Dziękuję za przepis na keczup. ;:196

Obrazek

Małgosiu Iwonka ma Bobo i po pięciu latach nadal są to niewielkie hortensje. ;:215 Mam już pięć, będą cieszyć kwiatami, choć w miniaturze. Na tyle dwumetrowych krzewów nie mogłabym sobie pozwolić. Masz rację, że Green Jewel można kupić w sklepie internetowym, może nawet taniej niż w szkółce. Zuza musiała dojrzeć do nowej sytuacji, każde dziecko czuje się zagrożone, jak mama zajęta innym. ;:108 Karol ma dopiero siedem miesięcy, to nawet jakby nie miał ograniczeń, to i tak za wcześnie na wstawanie, bo dopiero od dwu tygodni raczkuje. Wstawię na chwilę zdjęcie, jaki jest szczęśliwy jak stanie na nogi. ;:167

Obrazek

Moniko niestety Fireworks nie zimuje. Miałam tego świadomość kupując, ale jest taka ładna, że nie oparłam się. :)

Obrazek

Trzy Hakone posadzone jesienią już ładnie podrosły.

Obrazek

Róże kwitną mimo chorób.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niecierpki kwitną od maja, nie miały ani dnia przerwy.

Obrazek

Obrazek

Lawendę przycięłam radykalnie, więc tylko pojedynczymi kwiatami mnie raczy. Szałwia nadrabia braki niebieskiego.

Obrazek

Jednoroczne tulą się do siebie.

Obrazek

Hortensjom nie mogę się oprzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, nie dziwię się, że nie możesz sie oprzeć hortensją - masz je takie dorodne i piękne!
Nie idzie oczu oderwać! ;:167
Trawy się też wspaniale prezentują i coraz bardziej mi isę podobają kompozycje z trawami. :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cyma2704 pisze:Wczoraj był ciepły, słoneczny dzień.
Obrazek
Cóż za cudo! Wszystko- ujęcie, ogród, trawnik, ścieżka w trawniku!! ;:167 ;:167 ;:167
Właśnie coś w takim stylu planuję urządzić w nowym ogrodzie, bo łatwo jest kosić trawę i efekt jest niezwykły, o ile oczywiście trawa jest bujna i zdrowa. U Ciebie konkursowo- zdrowiuteńka, że aż błyszczy :)
A co to masz za białą pełną różę? Jeszcze nigdy nie miałam w ogrodzie białej róży i oczywiście jestem pewna, że nadrobię te braki w przyszłości :)
A synek najszczęśliwszy i najpiękniejszy z dzieciaczków i oby tak dalej! ;:167
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki u Ciebie porządeczek ;:224 ;:oj
Piękne dorwałaś te bordowe jeżówki ;:215 ;:215 ;:215 Jaka to odmiana? Bierz więcej jak jest okazja - w grupie zawsze rośliny wyglądają ładniej ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu hortensje kwitną późno i to dla innych wada, dla mnie zaleta. Coraz mniej kolorów w ogrodzie, a one imponująco będą go upiększać nawet w zimie. Poza tym są naprawdę bezobsługowe. ;:215 Traw jest taka różnorodność, że każdy może coś wybrać i dopasować do swoich nasadzeń. ;:108 To część ogrodu, gdzie najwięcej traw, turzyce, dwie odmiany miskantów, rozplenice i czerwona Red Baron.

Obrazek

Anusiu miło, że ci się podoba. ;:196 Ogród tworzę metodą prób i błędów, pewnie jak wielu. ;:131 Wypracujesz sobie własny styl ogrodu. Ja podglądając inne rozwiązania, biorę z nich, to co uda mi się zrealizować u siebie. Płyty położyłam, bo to jedyna droga do ogrodu z tej strony domu. Żaden trawnik nie wytrzymał ciągłego deptania. Trawnik teraz zielony, ale to rzadkość u mnie. Trzy róże, to Artemis, a pojedyncza to Chopin. Obie niezawodnie kwitną. ;:215 Białych róż mam dziesięć, to mój ulubiony kolor. ;:173 Karol to mój wnuk. ;:167 Chciałbym być młodą mamą. ;:108 Kolejne dwie białe Aspirin, dopiero zaczynają kwitnienie.

Obrazek

Moniko to jeżówka Delicious Candy. Kupiłam bez kwiatów, dlatego tylko trzy. Jak jeszcze będą w szkółce z pewnością dokupię. ;:108 Tam gdzie bałagan, aparat rzadko dociera. ;:7

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bajkowy, piękny ogród.
Nic dziwnego,że hortkom nie mozesz sie oprzeć.One takie cudne ;:167
Róze też pięknie jeszcze kwitną ;:108
piękna jesień !!
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu pięknie u Ciebie,wszystko zgrane :uszy Hortensje są bezproblemowe,a róże trzeba się nachodzić koło nich.
Jeżówki Cię lubią,moje to mizeroty,już nie mam ochoty ich kupować,na początku ładnie kwitły,ale z roku na rok po prostu zanikają.
Szałwia omączona była i u mnie,czy ona kwitnie co drugi rok?
Wnuczek przesłodki,szybko wstał na nóżki,pewnie chce pobiegać po tak pięknym ogrodzie babci :D

Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, cudowny czas u Ciebie nastał z kwitnącymi hortensjami ;:167
Trawy teraz też wiodą prym, hakone u Ciebie pięknie rosną, ja już miałam dwa podejścia i dwie klapy :(
Ciekawa jestem czy uda Ci się rozmnożyć Fireworksa, z moich nasion nic nie wylazło ;:185
Jeżówki też u Ciebie tłuściutkie, moje coś w tym sezonie szybko skończyły.
Karolek słodziak do wycałowania ;:138
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu nadrobiłam ostatnie strony bo pędzisz dużo szybciej niż ja mogę nadążyć :D
Kadry z oddali warte skopiowana w 100% jeśli ktoś ma takie areały jak Ty bo hortensje faktycznie bardzo się rozrastają i ja już mam dylemat , które zostawić przy chodniku bo lada chwila przejścia nie będzie. Do wiosny mam czas na myślenie ...
Do pełnych jeżówek dopiero zaczynam dojrzewać bo jakoś bokiem je omijałam a teraz widzę, że długo kwitną, sa niezbyt wysokie i pasują do wielu aranżacji. Mnie przydałyby się na hostowiska.
Czy próbowałaś prowadzić krzew perowskiej tak aby w sezonie nie był zbyt wysoki - pytam bo mam sadzonki i pomysł ale nie chcę się stresować w sezonie jak zasłoni mi rośliny te z tyłu.
Pozdrawiam fankę hortensji bo ja tez je kocham jak wiele innych krzewów zakwitających od połowy lata.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy objazd szkółek spóźniony o tydzień. ;:108 Wyprzedaże zaczęły się w ubiegły weekend, a dziś już tylko smętne resztki bylin zostały. Miałam nadzieję coś ciekawego upolować, a skończyło się na trzech jeżówkach Secret Affair. Posadziłam jedną na czerwonej rabacie między berberysem, a cisem, dwie przy różach trochę dalej. Czy tam zostaną, nie wiem. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu anabuko1 dzięki. ;:196 Jesień już w powietrzu i na rabatach, choć moje marcinki nadal w pąkach. :wink: Dopóki nie będzie przymrozków, to kolory jeszcze nas pocieszą. ;:215

Obrazek

Aniu Annes 77 zdecydowanie przyznaję ci rację. ;:180 Sobotnie prace przy różach ostudziły mój zapał do kupowania kolejnych. ;:108 Niektórym oberwałam większość liści, choć nadal mają sporo pąków. Natomiast hortensje stoją dumne i cieszą oczy. :) Uczę się pielęgnacji jeżówek i doczytałam, że trzeba je co 2-3 lata dzielić, bo zanikają. Jak nie wyginą zimą, zacznę niektóre rozsadzać wiosną. Szałwia omączona jest jednoroczna, zimy nie przeżyje. U mnie sama się wysiewa, więc mam dziesiątki młodych wiosną. Ograniczamy Karolowi zapędy do wstawania, bo przechodził rehabilitację barków i niewskazane stanie. Zresztą ma dopiero siedem miesięcy, to i tak za wcześnie na pionizację.

Obrazek

Zuza miło cię znowu gościć. ;:196 Sadzę kolejne hortensje i kupuję kolejne jeżówki. ;:173 Jedne i drugie piękne teraz, gdy coraz mniej kwiatów w ogrodzie. Hakone chyba lubi moją piaskową glebę. Kupiłam tylko dwie sadzonki, kolejne z ich podziału. Karol wycałowany co piątek, gdy jest u nas. Zawsze mamy pretekst, żeby dodatkowo od cioć forumowych wyściskać. :D M nawet się nie przyznaje dzieciom, że stale nosi go na rękach, pod pretekstem pokazywania kolorów i fruwających owadów w ogrodzie. ;:306

Obrazek

Krysiu pewnie hortensję Limelight przesadzę, jak rododendron zmieni lokalizację. ;:131 Z perspektywy ogród wygląda lepiej, niż z bliska poszczególne rabaty. ;:224 Ja mam nadzieję, że moje jeżówki odmianowe nie wyginą zimą. ;:218 Na razie jestem z nich zadowolona. Moja perowskia niestety wysoka, mimo przycięcia prawie przy ziemi. Rośnie przy samych Szmaragdach, więc nie zasłania innych roślin. Posadziłam odmianę niską, miała w tym roku około 40 cm. Może to jest lepsza wersja, na sadzenie między innymi bylinami. ;:218 Kolejne pięć z własnych siewek też zagościło na rabatach. To też bezobsługowa roślina, a bzyczki mają pożytek ze trzy miesiące. ;:108

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ;:63 ;:63 ;:63 za rabatki..
Objazdu szkółek zazdraszczam.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu skoro wróciłaś z rajdu po resztkach wyprzedażowych z takimi łupami, to zdecydowanie warto było! Piękne jeżówki. ;:180 Oby ochoczo się rozrastały.
Twoje zdjęcia pokazują jak zawsze pięknie skomponowany i uporządkowany ogród. Brawo!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję. ;:196 Jednak wiosną wybór jest w szkółkach większy. Teraz bardziej z ciekawości jechałam, żeby coś taniego kupić i testować :;230 w ogrodzie.

Aniu jeżówki mają biskupi kolor, mój aparat widzi je bardziej różowe. ;:131 Właśnie dla tego mocnego koloru je kupiłam. ;:108 Tylko obwódki sprawiają, że widać porządek, w środku, w wielu miejscach niekontrolowany chaos. ;:173
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Na twoim miejscu też nie mogłabym się oprzeć hortensjom, wszak piękne są u ciebie nieziemsko ;:215 Ale i wszystkie pozostałe również. U mnie rozchodniki jeszcze nigdy się nie wysiały :shock: Zazdroszczę luk na rabatach, ja już nie pamiętam kiedy takie były u mnie :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Soniu! Gdzieś nasze drogi juz się musiały skrzyżować, bo tak piąte przez dziesiąte Cię pamiętam. Staram się być w tych ogrodach, gdzie jest dużo kwiatów i fajny klimat.
Nawet dalie u Ciebie znalazłam, a moim punktem honoru jest propagowanie uprawy dalii w ogrodach celem rozsłonecznienia późnego lata i jesieni. :wink:
Hortensjowo i różowo u Ciebie, jaki to miły widok, a ogród zadbany - widać pracowite rączki! Powodzenia!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”