Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
-
DTJ_1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32
Marysiu dyniowato u Ciebie, u mnie w tym roku żadnej dyni. Mam zamrożoną z tamtego roku, ale to nie to samo
. Po za tym całkiem jeszcze sporo kwiatów a "szaliczek" pięknie buszowaty. 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dziwisz się, że nie przechowuję dyni w domu... Ale ja nie mam domu!
Tobie dobrze, możesz sobie regulować temperaturę pomieszczeń, a nam jakieś plomby na grzejniki pozakładali, które blokują jakikolwiek ruch pokrętłem.
No ale coś za coś. Nie mamy liczników na grzejnikach i w sumie płacimy niewiele za ogrzewanie. Podobnie za gaz.
Dobrej i ciepłej nocy, Marysiu!
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Marysiu , Twój szaliczek kolorowy jak pasiak łowicki . Dużo jeszcze roślin kwitnie ,Byłam dzisiaj zbierać pierwsze orzechy włoskie bo w poblizu mam stare , opuszczone ogrody z olbrzymimy orzechami ,więc od kilku lat zbieram tam orzechy na torty świąteczne i dla ptactwa na zimę .Największą radochę mają sikorki ,grubodzioby i dzwońce , no ale najbardziej się cieszę jak przychodzą wiewiórki .Pozdrawiam 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie wieczorem!
Mam problem i nie mogę go rozgryźć ani ja ani domowy informatyk
Laptop nagle przestał widzieć karty aparatu fotograficznego, no to zgrywałam na drugi laptop i przenosiłam na pendrivie, aż tu nagle na drugim laptopie też nie widać karty
U syna na laptopie są zdjęcia a u mnie nie ma
Misiu pewnie już znowu śpisz to dobrej nocy
Tereniu niestety już pierwsze przymrozki były, ale u mnie na szczęście nie. Tak mi szkoda dalii, bo najpierw nagle przesadzane, a teraz po paru kwiatkach miałyby odejść
ale wszystko może się zdarzyć toż to już jesień
Życzenia się spełniły, słońce świeciło
Dobrej nocy Tereniu 
Kasiu nie taki straszny pterodaktyl ...
Ja lubię liściaste krzewy, no to trzmieliny obowiązkowo
Martusiu pogoda się wyklarowała, ale chyba nastąpiło zmęczenie sezonem, bo jedynie porobiłam trochę sadzonek róż i coś na poważniejsze prace nie mam chęci. No to będziesz miała dyń
Dam Ci swoje nasiona dla urozmaicenia
Pozdrawiam i dobrej nocy 
Dario dzięki, teraz ogród wygląda okazale, byle jak najdłużej nie przymroziło
Julciu u mnie jedynie śliwka zrzuca liście, a reszta jeszcze zielona, winobluszcz ani myśli się przebarwiać. Jednak jak będzie nocami zimno to się zmieni. Kolorowo dzięki daliom i różom, ale i hortensje jeszcze w ładnych kolorach
Beatko lejesz miodek na moją duszę
bardzo to miłe z Twojej strony aż chce się dbać o ogród i fotografować
Dzisiaj kupiłam trochę śliwek na powidła, ale jak dla mnie są kwaśne, a przecież było słońce i było ciepło
Moje niestety w 80 % robaczywe, a tak czekałam na nie. Papryki jeszcze w tunelu dojrzewają, ale trochę słoiczków będzie co mnie cieszy. Lubię taką kolorową papryczkę zimą na kanapce
I ja Cię serdecznie pozdrawiam 
Aniu jak słońce świeci to i jest co fotografować! Dalie nie jak najdłużej cieszą oczy, bo rozweselają ogród kolorami.
Jesień szczególnie ta wczesna i w słońcu jest bardzo ładna
Mariolko szkoda lata i znowu tyle miesięcy czekania
Dziękuję ! niebo ciekawe, bo chmury urozmaicają zachód 
Basiu jednak? musisz być w takim miejscu i mróz liznął rośliny, u mnie na szczęście jeszcze nie, ale powoli trzeba będzie wprowadzać doniczki do korytarza
nie powiem, żeby to była moja ulubiona czynność
Dorotko u Ciebie jeszcze te kolorowo
róże Ci ładnie powtarzają kwitnienie. Dynie u nas obowiązkowo i im więcej tym lepiej. Szaliczek dziękuje 
Lucynko no, no ! kochana a to myślisz że ja całe życie w domu mieszkam? W bloku na szafkach kuchennych stały dynie, a wcześniej do mrozu na balkonie
Z tymi plombami to nie żartujesz? przecież ja na zakręconych kaloryferach oszczędzałam kupę kasy, bo nie lubimy zbyt wysokiej temperatury
Nie bardzo wiem na czym polega niższy rachunek i chłodzenie otwartym oknem, ale nie muszę wszystkiego rozumieć
I Tobie ciepłej jesieni i dobrej nocy życzę 
Elu u nas w tym roku marnie z orzechami, a rok temu i u mnie i u sąsiada zbierałam za pozwoleniem. Właśnie dla ptaszków tłukłam orzeszki a one dopełniały dzieła
Na szczęście było tak dużo że mam z ubiegłego roku pomrożone pojemniki z mielonymi orzechami do świątecznych orzechowców
Pozdrawiam i dobrej nocy 
Koloru dodają rozchodniki

i różniste asterki

karczoch zakwita

ogniska palą ....

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Mam problem i nie mogę go rozgryźć ani ja ani domowy informatyk
Laptop nagle przestał widzieć karty aparatu fotograficznego, no to zgrywałam na drugi laptop i przenosiłam na pendrivie, aż tu nagle na drugim laptopie też nie widać karty
U syna na laptopie są zdjęcia a u mnie nie ma Misiu pewnie już znowu śpisz to dobrej nocy
Tereniu niestety już pierwsze przymrozki były, ale u mnie na szczęście nie. Tak mi szkoda dalii, bo najpierw nagle przesadzane, a teraz po paru kwiatkach miałyby odejść
Życzenia się spełniły, słońce świeciło
Dobrej nocy Tereniu 
Kasiu nie taki straszny pterodaktyl ...
Ja lubię liściaste krzewy, no to trzmieliny obowiązkowo
Martusiu pogoda się wyklarowała, ale chyba nastąpiło zmęczenie sezonem, bo jedynie porobiłam trochę sadzonek róż i coś na poważniejsze prace nie mam chęci. No to będziesz miała dyń
Dam Ci swoje nasiona dla urozmaicenia 
Dario dzięki, teraz ogród wygląda okazale, byle jak najdłużej nie przymroziło

Julciu u mnie jedynie śliwka zrzuca liście, a reszta jeszcze zielona, winobluszcz ani myśli się przebarwiać. Jednak jak będzie nocami zimno to się zmieni. Kolorowo dzięki daliom i różom, ale i hortensje jeszcze w ładnych kolorach

Beatko lejesz miodek na moją duszę
Dzisiaj kupiłam trochę śliwek na powidła, ale jak dla mnie są kwaśne, a przecież było słońce i było ciepło
Moje niestety w 80 % robaczywe, a tak czekałam na nie. Papryki jeszcze w tunelu dojrzewają, ale trochę słoiczków będzie co mnie cieszy. Lubię taką kolorową papryczkę zimą na kanapce 
Aniu jak słońce świeci to i jest co fotografować! Dalie nie jak najdłużej cieszą oczy, bo rozweselają ogród kolorami.
Jesień szczególnie ta wczesna i w słońcu jest bardzo ładna
Mariolko szkoda lata i znowu tyle miesięcy czekania
Dziękuję ! niebo ciekawe, bo chmury urozmaicają zachód 
Basiu jednak? musisz być w takim miejscu i mróz liznął rośliny, u mnie na szczęście jeszcze nie, ale powoli trzeba będzie wprowadzać doniczki do korytarza
nie powiem, żeby to była moja ulubiona czynność Dorotko u Ciebie jeszcze te kolorowo
róże Ci ładnie powtarzają kwitnienie. Dynie u nas obowiązkowo i im więcej tym lepiej. Szaliczek dziękuje 
Lucynko no, no ! kochana a to myślisz że ja całe życie w domu mieszkam? W bloku na szafkach kuchennych stały dynie, a wcześniej do mrozu na balkonie

Elu u nas w tym roku marnie z orzechami, a rok temu i u mnie i u sąsiada zbierałam za pozwoleniem. Właśnie dla ptaszków tłukłam orzeszki a one dopełniały dzieła
Na szczęście było tak dużo że mam z ubiegłego roku pomrożone pojemniki z mielonymi orzechami do świątecznych orzechowców 
Koloru dodają rozchodniki

i różniste asterki

karczoch zakwita

ogniska palą ....

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
- Daria_Eliza

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Ale skubaniec z tego karczocha - ja myślałam, że on już będzie zasychał, a on dopiero rozkwita!
Tak sobie właśnie myślałam, dlaczego u Ciebie nie ma chwastów na rabatach - pomijając fakt, że miałyby za ciasno, bo innych kwiatów jest juz pełno, to nawet jakbyś miała chwasty z nasionami - to przecież wszystko wrzucasz kurkom, a one i nasiona zneutralizuja i jeszcze na nawóz zamienią! ... Normalnie - muszę mieć kury!
Bo ja cały czas mam chwasty już z nasionami, tych mniejszych to nawet nie zauważam w gąszczu.
No to kiepsko z tymi kartami pamięci. Jakby to dotyczyło jednego laptopa, to mógłby się zepsuć port czytający kartę, ale w dwóch laptopach? Jakiś błąd karty?
Tak sobie właśnie myślałam, dlaczego u Ciebie nie ma chwastów na rabatach - pomijając fakt, że miałyby za ciasno, bo innych kwiatów jest juz pełno, to nawet jakbyś miała chwasty z nasionami - to przecież wszystko wrzucasz kurkom, a one i nasiona zneutralizuja i jeszcze na nawóz zamienią! ... Normalnie - muszę mieć kury!
No to kiepsko z tymi kartami pamięci. Jakby to dotyczyło jednego laptopa, to mógłby się zepsuć port czytający kartę, ale w dwóch laptopach? Jakiś błąd karty?
- Maska

- Kontakt:
Dario niestety podagrycznik nie musi rozmnażać się przez nasiona, robi to kłączami i to nawet przy plewieniu, no i mój największy wróg pokrzywa, tej kury nie jedzą i u nich rosną krzewy pokrzywowe (azot) i sieja się wszędzie. U mnie chyba za dużo jest azotu w glebie i dlatego niektóre rośliny nie owocują. Chyba lepiej mieć za mało niż za dużo ...jak to zmienić?
A z kartą też jest dziwnie...mam dwie i żadnej nie widzą
Dobrego dnia!
A z kartą też jest dziwnie...mam dwie i żadnej nie widzą
Dobrego dnia!
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu cudny zachód słońca, ale już taki jesienny z dymem ogniska
Sporo Masz jeszcze kwiatów, ja na działce nie byłam cały tydzień bo po pracy szybko ciemno, a w weekend też za wiele nie zrobię bo mam wnuka u siebie a to jednak ciut inny plan dnia.
Urzekły mnie rozchodniki , muszę na wiosnę się porozglądać za innymi odmianami bo mam jedną ,tylko gdzie znaleźć sensowne miejsce dla nich.
Miłego dnia
Sporo Masz jeszcze kwiatów, ja na działce nie byłam cały tydzień bo po pracy szybko ciemno, a w weekend też za wiele nie zrobię bo mam wnuka u siebie a to jednak ciut inny plan dnia.
Urzekły mnie rozchodniki , muszę na wiosnę się porozglądać za innymi odmianami bo mam jedną ,tylko gdzie znaleźć sensowne miejsce dla nich.
Miłego dnia
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu, pokrzyw, to u mnie ich nie było, aż pewnego dnia dostałam sadzonki malin w pakiecie z pokrzywami
Póki co ich jest niewiele, więc przerabiam je na gnojówkę.
Gorzej z podagrycznikiem, tego mam w pakiecie z irysami...
Póki co ich jest niewiele, więc przerabiam je na gnojówkę.
Gorzej z podagrycznikiem, tego mam w pakiecie z irysami...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Maska

- Kontakt:
Julciu niektóre z odmianowych rozchodników rozrastają się powolutku to na pewno zmieścisz i nie szukaj tych co tu widzisz
mam jeszcze variegatę i jakieś maleństwa, które właśnie nie chcą się wręcz pokazać
Życzę miłe weekendu i koniecznie idź na działeczkę naładować akumulatorek
Basiu ja u Ciebie Ty u mnie
Ja to wszystko kupiłam w pakiecie z domem, bo poprzednicy co szli do pobliskiego lasu przynosili do ogrodu
Miałam setki rachitycznych drzewek i całą ściółkę z wszystkimi dobrodziejstwami
Co wyplewiłam jakiś kawałek, moment nieuwagi i już było jak wcześniej
ale walczę 
Życzę miłe weekendu i koniecznie idź na działeczkę naładować akumulatorek
Basiu ja u Ciebie Ty u mnie
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu. Przykra sprawa z tą kartą
. Mam nadzieję, że w końcu rozwiążecie problem . Rozchodniki są bardzo ładne i teraz dodają uroku naszym ogrodom. Pomyśleć, że kiedyś w ogóle mi się nie podobały. Mam u siebie tylko trzy odmiany ale oczywiście nie wiem jakie. Na wiosnę chcę je trochę podzielić żeby było ich więcej. Karczoch ma fajną czuprynkę
. Pozdrawiam
.
- besia

- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Marysiu
Wszyscy odwiedzający Cię lubią oglądać zdjęcia Twojego ogrodu i okolicy.
Ja przy okazji poznaję wiele rośln, których w życiu nie widziałam. Twoje zdjęcia dla mnie to nie tylko odczucia estetyczne, ale również edukacja. Pisałam Ci już o tym, dziwiąc się jak nie wiele wiem o kwiatkach.
Wiesz jaka jestem kwiatowa, nie ukrywam, że najlepiej lubię takie, które raz posadone przy niewielkiej mojej pomocy dają radę rosnąć u mnie.
I tak dzięki Wam, w tym roku miałam zrobionych trochę rozsad kwiatków jednorocznych.
Na moim piasku nie ma ani podagrycznika, ani pokrzyw. Pokrzywy rosną daleko za działką, przy bagnie. Podagrycznika nie ma w okolicy. Nauczona wcześniejszym doświadczeniem nie biorę sadzonek z ziemią z ogrodów gdzie podagrycznik króluje. Kiedyś mi się takie sadzonki trafiły i podagrycznik mi się przyplątał. Zanim się zorientowałam co to jest dobrze się zadomowił.
Walka z nim trochę trwała, ale wyszłam z niej zwycięsko i po podagryczniku ani śladu.
Wszyscy odwiedzający Cię lubią oglądać zdjęcia Twojego ogrodu i okolicy.
Ja przy okazji poznaję wiele rośln, których w życiu nie widziałam. Twoje zdjęcia dla mnie to nie tylko odczucia estetyczne, ale również edukacja. Pisałam Ci już o tym, dziwiąc się jak nie wiele wiem o kwiatkach.
Wiesz jaka jestem kwiatowa, nie ukrywam, że najlepiej lubię takie, które raz posadone przy niewielkiej mojej pomocy dają radę rosnąć u mnie.
I tak dzięki Wam, w tym roku miałam zrobionych trochę rozsad kwiatków jednorocznych.
Na moim piasku nie ma ani podagrycznika, ani pokrzyw. Pokrzywy rosną daleko za działką, przy bagnie. Podagrycznika nie ma w okolicy. Nauczona wcześniejszym doświadczeniem nie biorę sadzonek z ziemią z ogrodów gdzie podagrycznik króluje. Kiedyś mi się takie sadzonki trafiły i podagrycznik mi się przyplątał. Zanim się zorientowałam co to jest dobrze się zadomowił.
Walka z nim trochę trwała, ale wyszłam z niej zwycięsko i po podagryczniku ani śladu.

Pozdrawiam, Beata.
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Rozchodniki cudowne, kiedyś nie doceniałam ich, ale teraz jesienią pokazują swoje uroki. Są dobrym wykończeniem rabat, już się nie mogę doczekać aż się rozrosną te od Marty białe i o ciemnych liściach.
- Maska

- Kontakt:
Ewelinko i sprawa karty rozwiązała się prawie sama! to była wina oprogramowania. Dzisiaj a właściwie już wczoraj dostałam propozycję aktualizacji, ale uruchomiłam wieczorem i dzisiaj się dokonało. Długo to trwało ale komputer czyta obydwie karty, a drugim laptopie nie mam propozycji uaktualnienia i dalej nie widać
Rozchodniki mają jedną wadę rozkładają się na boki, a poza tym są niekłopotliwe i śliczne
Pozdrawiam
Beatko z piasku usunąć takie kłącza jest zdecydowanie łatwiej z gliny jest to bardzo trudne
Trzeba byłoby wszystko wykopać oczyścić korzenie i nie tylko ziemię oczyścić, bo kłącza podobno bardzo głęboko się korzenią. Jak zakładałam ogród i sadziłam rośliny to zrobiłam taka czystkę, ale nic z tego po jakimś czasie pogadrycznik wrócił i walczę z nim cały czas
Pokrzywy mam ja, ma sąsiad z prawej, sąsiad z lewej a łąka to prawie pole uprawowe pokrzyw
Beatko bardzo dziękuję za miłe słowa i powiem Ci, że wszyscy bardzo lubimy zdjęcia tak jak lubimy odwiedzać ogrody, bo każdy jest inny i każdy ma swój urok
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego weekendu
A jako, że odzyskałam zdjęcia z jednego dnia to mam kolejnego rozchodnika tym razie variegata od Justynki i okazało się że ma kwiaty białe i różowe

Heptakodium całe w kwieciu!

i dla Ewy Kory dzielżan przekwitający i pokładający się

Miłego dnia!
Rozchodniki mają jedną wadę rozkładają się na boki, a poza tym są niekłopotliwe i śliczne
Beatko z piasku usunąć takie kłącza jest zdecydowanie łatwiej z gliny jest to bardzo trudne
Beatko bardzo dziękuję za miłe słowa i powiem Ci, że wszyscy bardzo lubimy zdjęcia tak jak lubimy odwiedzać ogrody, bo każdy jest inny i każdy ma swój urok
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego weekendu
A jako, że odzyskałam zdjęcia z jednego dnia to mam kolejnego rozchodnika tym razie variegata od Justynki i okazało się że ma kwiaty białe i różowe

Heptakodium całe w kwieciu!

i dla Ewy Kory dzielżan przekwitający i pokładający się

Miłego dnia!
- Maska

- Kontakt:
Dorotko rozchodniki te o ciemnych liściach rozrastają się niestety wolniej od tych podstawowych różowych ale z czasem na pewno stworzą ładna kępę. Wadą niestety to pokładanie, a już po deszczach to sznurki idą w ruch
Na pewno ciężar rośliny sprawia, a jeszcze cięższy przez wodę to musi położyć ją. U Marty te białe wyglądają rewelacyjnie 
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Marysiu z tego co mi się wydaje, to można samemu sprawdzić, czy są jakieś aktualizacje dostępne, bez czekania na propozycję aktualizacji.
Jaki masz na tamtym laptopie zainstalowany system? To sprawdzę, gdzie tych aktualizacji szukać.
Albo sama wpisz sobie w menu startowym w miejscu służącym do szukania "aktualizacje" i komputer sam Ci podpowie, gdzie to jest.
Albo sama wpisz sobie w menu startowym w miejscu służącym do szukania "aktualizacje" i komputer sam Ci podpowie, gdzie to jest.