Co robimy w LUTYM w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Kazik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2007, o 17:59

Post »

Można również wysiać do skrzynek szałwię i na dwór.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś kupiłam m.inn.
- szałwię omszoną (salvia superba) - wysiew w kwietniu / czerwcu pod osłonami - czyli lubi ciepło
- szałwię błyszczącą (salvia splendens) - wysiew os stycznia do inspektu, czyli kiełkuje po przemrożeniu nasion.
- fiołek wonny (viola odorata) - siew w październiku-listopadzie na rozsadnik, siewki pokazują się w marcu-kwietniu.
- bieluiń drzewiasty (datura arborea) - wysiew w lutym-kwietniu do doniczek w temp.18 stopni.
- lewkonia wielopędowa (matthiola incana annua) - wysiew od lutego do kwietnia (nic więcej z opakowania wyczytać się nie da)

To jest to, co w najbliższym czasie będę siała, następne już wprost do gruntu, tylko sami powiedzcie, na co mi tyle nasion :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
silya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2006, o 14:33

Post »

J w tym roku zaszalałam z nasionami nie wiem czy mam tyle miejsca w ogrodzie co prawda nie ma w nim prawie nic bo dopiero go zaczynam zagospodarowywac ale i tak mam ich dużżo najwyżej mamie udostępnie część niech ona się martwi gdzie u niej je wysiać no i jeszcze mam balkon też można :)
a propos nasion zakupiłam kilka odmian maku i Pan sprzedawca polecił mi je włożyc do zamrażalnika na jakiś czas czy słusznie? no i Pierwiosnki czy wszystkie odmiany muszą przejść ten okres "chłodniejszy" ? Bo nie wiem gdzie je teraz mam wysiewać czy w domu czy na balkon wywalić.?
Pozdrawiam
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Nalewko po co Ci tyle nasion, to nikt nie wie, bo każdy z nas ma ich dużo, i też się zastanawia po co. Myślę, że to jest mania ogrodomania :D :D :D

Nalewko ja szłwię trójbarwną i błyszczącą sieję (od lat) na grządce pod okryciem z włókniny. Robię to gdy już obeschnie ziemia i troszkę słoneczko ją ogrzeje. Różnie bywa w marcu, kwietniu, zależy jaka jest wiosna. W tamtym roku była wyjątkowo późna, a i tak zdążyła mi szałwia wykiełkować i urosnąć pod włókniną, i zakwitnąć o czasie na rabacie.
Z lewkonią postępuję podobnie.
Rozsady w domu robię tylko tych roślin, które rzeczywiście, bezwzględnie tego wymagają. :lol:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

silya pisze: no i Pierwiosnki czy wszystkie odmiany muszą przejść ten okres "chłodniejszy" ? Bo nie wiem gdzie je teraz mam wysiewać czy w domu czy na balkon wywalić.?
Pozdrawiam
Na balkon wywalić :D
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lila31 pisze:Nalewko po co Ci tyle nasion, to nikt nie wie, bo każdy z nas ma ich dużo, i też się zastanawia po co. Myślę, że to jest mania ogrodomania :D :D :D
To się fachowo nazywa roślinoholizm :P

B.
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Nigdy jeszcze nie wysiewałam szałwi
zwykle kupuję gotową rozsadę
ale po przeczytaniu Waszych postów
pędzę do sklepu po nasiona

:D ..spróbuję...dzięki za podpowiedż

ale czy na pewno skrzynkę wystawić na balkon i to bez okrycia?
(zielona jestem )
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Przeważająca większość dużych producentów nasion przysposabia je do siewu. Dlatego można opóźnić siewy i siać w marcu. Na nasionach nie przyspasabianych jest to podane na opakowaniu.

Część roślin musi być siana w lutym co mają długi cykl wegetacyjny, ale jeśli na opakowaniu pisze, że można siać w marcu to nie ma co się spieszyć. Siewy szałwi możesz na pewno opóźnić i siać pod koniec terminu jaki jest podany na opakowaniu. Nie ma zatem potrzeby wystawiania czegoś na balkon.

Jeśli jesienią zbierzesz swoje nasiona to niestety na tobie już spocznie ciężar stratyfikacji i wówczas będziesz musiała je przetrzymywać na balkonie lub w lodówce.
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

A czy mozna juz wysiewac pomidory i sałatę do pikowania?
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

ola177 pisze:A czy mozna juz wysiewac pomidory i sałatę do pikowania?
Według mojego doświadczenia, pomidory do uprawy gruntowej, najlepiej wysiewać na dwa miesiące przed wysadzaniem do gruntu, a więc pomiędzy 15 a 20 marca.
Mietek.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Polecam do przeczytania temat: "KALENDARIUM PRAC OGRODNICZYCH - LUTY" http://www.poradnikogrodniczy.pl/pliki/luty.html
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ernest
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2007, o 15:37

Post »

Pozwala na to pogoda to podpatruję moje ryby :D Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

ola177 pisze:A czy mozna juz wysiewac pomidory i sałatę do pikowania?
Zalecam zapoznanie się http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/rozsadawarzyw.html
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Jeśli zdecydowaliśmy się dokarmiać ptaki to teraz powinniśmy to robić systematycznie do wiosny. W przeciwnym wypadku mogą mieć kłopoty. Pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

świerk pisze:Jeśli zdecydowaliśmy się dokarmiać ptaki to teraz powinniśmy to robić systematycznie do wiosny. W przeciwnym wypadku mogą mieć kłopoty. Pozdrawiam
Ja właśnie tak robię u mnie dostają papu dopóki temp. nie osiągnie w miarę stałej ok 10 stopni na plusie :D :D :D Czasem nawet do końca kwietnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”