Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

No to tragedia, ciężki sezon się zapowiada :roll:
Jeśli zastosuje mocznik czyli dużą zawartość azotu to powinny się rozrastać ( nie mam zbyt dużych późnych odmian, tylko wczesne są olbrzymie i tez się łamią) i spowolnić kwitnienie, bo fosfor jest na kwitnienie a na razie wstrzymam nawożenie. Nie wiem czy to coś pomoże.
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba by przewidzieć , jak długo bedą tak wysokie temperatury :roll: Jeśli na dniach spadną , to OK , jeśli nie , to jak pisałem , nic ich nie zatrzyma :(
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Ja jeszcze nie zaczęłam przygody z chryzantemami i teraz zaczynam się na prawdę bać.

Nasunęło mi się jeszcze pytanie techniczne.
Jaką ilość nawozów zużywacie przez sezon do nawożenia chryzantem?

Piękne są wasze chryzantemy, swoich się już nie mogę doczekać.
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
JustynaL89
100p
100p
Od: 31 lip 2014, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dzisiaj przesadziłam swoje chryzantemy te co mają już duże pączki, jest to odmiana remos. W przyszłym roku nie będę ich zamawiać strasznie koślawe mi wyszły w dodatku pewnie zakwitnie wcześniej... Zanim zapytałam Was o radę podsypałam pod każdą chryzantemę mocznika, ale nie wiem czy to coś dało, pączki coraz większe i rozkwitają...zobaczymy co będzie to będzie.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

drakka pisze: Nasunęło mi się jeszcze pytanie techniczne.
Jaką ilość nawozów zużywacie przez sezon do nawożenia chryzantem?
To też jest względne . Wydajność nawozu to około 1kg na 1000l wody. Zużycie zależy od średnich temperatur i ilości chryzantem jeśli chodzi o uprawę na stołach. W gruncie to Ty decydujesz kiedy i ile nawozić :uszy
Piękne chryzki miałem w zeszłym sezonie , w tym nie ma się czym chwalić :(
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Zibi pochwal się chryzkami :)
Twoje zawsze są piękne.

W najgorszym wypadku będę dokupywać na bieżąco nawozu.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj robiliśmy trochę porządków , na kompost poszło około 120 doniczek , ale pozostałe jakoś się prezentują :roll: Jutro wstawię fotki :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

O kurcze, sporo tego.

U mnie mój foliowy twór przeżywa pierwsze opady deszczu i niestety muszę poprawić konstrukcję bo zbiera się woda.
25 września przyjeżdża do mnie szkielet 7 m x 15 m i wtedy dopiero zacznie się zabawa ;:138

Wczoraj trochę zagłębiłam się w inne forum, na którym piszą o hodowli chryzantem. Niestety spotkałam się z taką nieuprzejmością że aż zaczęłam się zastanawiać po co ludzie są dla siebie tacy chamscy?

Dziewczyna zapytała o polecane odmiany na dobry początek, to jej zaczęli wygarniać, zniechęcać i naskakiwać. ;:223

Po tym co czytałam nasunęło mi się kilka pytań.
1. Zanim sadzonki trafią do gruntu trzeba zbadać ziemię na zawartość makro, pH itd? Czy wystarczy nawożenie po wsadzeniu sadzonek?
2. W jakiej rozstawie sadzić sadzonki?
3. Od momentu wsadzenia do gruntu kiedy rozpocząć nawożenie?

Staram się jak najwięcej wyczytać z forum i innych stron na temat chryzantem i co post to inne metody hodowli.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Metody uprawy zależne są od warunków ogrodnika. Każdy ogólne wytyczne adaptuje do swoich warunków i możliwości , stąd różnice. Częściowo dyktuje je też dobór odmian. Oczywiście , można postępować podręcznikowo , zbadać ziemię , dobrać nawożenie , zaplanować cykl ochrony roślin , tylko po co :roll: Produkując tysiąc , dwa lub trzy tysiące chryzantem wystarczy wiedzieć jakie chwasty rosną na planowanym do nasadzeń terenie. Jeśli rośnie pokrzywa , można śmiało sadzić chryzantemy. Ogólnie chryzantemy nie są zbyt wymagającymi roślinami.
Wracając do pytań. Rozstaw zależy od terminu sadzenia. W połowie maja powinno to być 60x60cm , od czerwca i później wystarczy 50x50cm. Nawożenie preferuję objawowe. Na początku oczywiście fosfor i azot (u mnie Fertiplant 10-52-10) , później azot (mocznik , saletra amonowa , Fertiplant 30-20-20+2) , na etapie budowy pąka kwiatowego przewaga potasu (Polifoska R8 , saletra potasowa , Fertiplant 10-20-30+2). Nawożenie rozpoczynam od razu po posadzeniu chryzantem.
Jeśli z różnych metod zaadoptujesz poszczególne elementy , wyniki mogą być różne. Lepiej będzie wybrać jedną , a następnie modyfikować ją do swoich warunków w miarę zdobywania doświadczeń :uszy
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda nie dopisała , w słońcu lepiej wyglądają :roll: Rosnące w gruncie jakoś się prezentują , choć są mniejsze niż w ubiegłym roku :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tunelu już trochę gorzej :(

Obrazek

Obrazek

W przyszłym roku muszę wprowadzić trochę zmian , poprawić przewietrzanie , sadzić troszkę później ...
:( :( :(
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Piękne kule :)

Dlaczego część poszła na kompostownik?

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Były tak ciężkie , że się rozłamywały :( Te , które stały zbyt ciasno , wybiegły w górę , wolałem je skompostować by zachować dobrą jakość pozostałych :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Wybiegły, czyli miały za dużo przyrostu?

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można tak powiedzieć , choć pojęcie dotyczy roslin nieproporcjonalnie wysokich w stosunku do obwodu. Taki wzrost spowodowany jest zbyt ciasnym ustawieniem lub sadzeniem.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Bardzo przydatna informacja.

Odnalazłam w czeluściach internetu peweien zapis:

"W doktrynie prawa podatkowego wskazuje się, że ?tunel foliowy można uznać za ogrzewany tylko wtedy, gdy obiekt ten jest wyposażony w stałą instalację grzewczą, umożliwiając uprawę roślin niezależnie od temperatury panującej na zewnątrz? (tak np. P. Małecki <w:> P. Małecki, M. Mazurkiewicz, CIT. Podatki i rachunkowość. Komentarz., LEX 2012). Również w orzecznictwie sądów administracyjnych wskazuje się, że ?ogrzewanym tunelem foliowym jest taki tunel, w którym zainstalowana jest stała instalacja ogrzewcza, umożliwiająca osiągnięcie takiej różnicy temperatury między wnętrzem tunelu a jego otoczeniem, która umożliwia prowadzenie w tunelu upraw w ciągu całego roku z tym, że różnica ta musi wynosić co najmniej 10°C? (tak m. in. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 września 1988 r., Sa/P 532/88).

W wypadku zatem tuneli niewyposażonych w służącą do ich ogrzewania instalację, a jedynie okresowo dogrzewanych przy pomocy przenośnych urządzeń, tunele te należy zakwalifikować jako nieogrzewane w rozumieniu ustawy. Wobec powyższego, działalność zamierzona przez Wnioskodawcę będzie prowadzona zasadniczo przy wykorzystaniu nieogrzewanych tuneli foliowych. Tunele ogrzewane będą natomiast wykorzystywane tylko w ograniczonym zakresie, jedynie przy wstępnej fazie produkcji."

1. Przenośne urządzenia czyli np. nagrzewnice ?
2. Czyli, jeżeli będę chciała u siebie zainstalować piec nadmuchowy to czy będzie się kwalifikował do tego opisu?

Doczytałam też że jeżeli część czasu uprawy roślin tunel foliowy będzie ogrzewany, a potem rośliny będą przeniesione do innego tunelu , który byłby ewentualnie dogrzewany w razie potrzeby np nagrzewnicą, to wtedy nie będę kwalifikować się do działów specjalnych produkcji rolnej.

Nasuwa się więc kolejne pytanie.
3. Jakie ogrzewanie zainstalować w tunelu foliowym, by nie klasyfikowało się do stałej instalacji grzewczej a zarazem żeby działalność nie klasyfikowała się do działów specjalnych produkcji rolnej ? :shock:

Kwiatowisko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”