MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Jeśli masz założoną siatkę przeciw ptakom( na zimę o małych oczkach ok.5mm) i całość zadaszone (deszcz nie zalewa rurek) to wystarczy.
Awatar użytkownika
Yula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2016, o 13:41

Post »

Klik i Wars - teraz, to już sama nie wiem. Może faktycznie to nie są pszczoły? Bardzo trudno im zrobić zdjęcie i nawet nie jestem do końca pewna, czy ten zwierz na kwiatku, to ten sam zwierz z gniazda :) Wygląda mniej więcej tak:

Obrazek
"Nigdy nie patrz z góry na nikogo chyba, że właśnie pomagasz mu wstać" Jasse Jackson
Awatar użytkownika
Miododajna
50p
50p
Od: 17 sie 2016, o 11:48

Post »

Mi to wygląda na młodego trzmiela.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Yula pisze:Klik i Wars - teraz, to już sama nie wiem. Może faktycznie to nie są pszczoły? Bardzo trudno im zrobić zdjęcie
Ciężko się rozeznać ze zdjęć , spróbuj może jeszcze raz , ale radzę włączyć lampę w telefonie nawet w dzień , autofokus w telefonach nie działa tak szybko jak lata ten owad ..... :wit
Pewnie się okaże że to po prostu trzmiel , w ubiegłym roku u sąsiada zagnieździły się w ściętych jesienią gałęziach potem jednak
okazało się że znalazły po nimi stare plastikowe wiadro ....miały tam jak w raju.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yula Wygląda na trzmiela. Mam słabo obczajone trzmiele , a teraz dodatkowo latają samce. To jeszcze bardziej zaciemnia mi obraz i nie potrafię określić nawet w przybliżeniu z jakiego są gatunku. I nie przejmuj się - trzmiel też pszczoła , mimo że trzmiel :D
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28

Post »

U mnie lata jeszcze zamorek, Auplopus Carbonarius i jeszcze jakiś Hoplitopodobny osobnik.
Pojawił się jeszcze jeden owad bardzo podobny do Auplopusa, troszkę mniejszy, ale targa do rurki (5 mm) watę z innych rurek, nie wiem czym wypełnia swoje komory lęgowe, bo nie widziałem ale z pewnością jest drapieżnikiem i pewnie przynosi jakieś ofiary. Zamknął już jedną rurkę, widziałem że do zamknięcia użył ziemi i suchych ciał/wylinek od skorków!!!
Znalazłem też jedną rurkę zamkniętą prawdopodobnie żywicą. Co dziwne, akurat ta rurka nie była przygotowywana jako gniazdo, ale służyła mi jako znacznik na domku z formatkami. Nie była też otwarta z żadnej strony, więc jej lokator przegryzł kolanko, żeby się do niej dostać. Kolanko jest przegryzione do połowy, a druga połowa zaklejona jest właśnie takim żywicopodobnym materiałem, ma kolor miodu.

Do mnie powróciły trzmiele z czego się cieszę :) i trochę drobnicy, jak smukliki i kopułki. Kwitnie powtórnie zasiana facelia i sporo astrowatych, mają z czego wybierać.

A jak Wasze późnoletnie obserwacje?
Klik, ta większa miesierka jeszcze walczy?
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

U mnie teraz coś zamurowało rurkę materiałem koloru zielonego , nawet nie wiem kiedy się to stało - ale może obczaję kto to ....
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamorki latają , ale mało ich i nie mogą skończyć rurek. Miesierki nie widziałem od dawna. Mam ostatnio praktycznie zero czasu na relaksik przy chatce. Wpadam, spojrzę i spadam. Czasami na wyjeździe w pracy zatrzymuję się "przypadkiem" na kwitnącym kawałku przy drodze. Lata coś tam jeszcze oprócz wszechobecnej miodnej.
diger4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2016, o 09:02

ISTOTNE PYTANIA POCZĄDKUJĄCEGO CHODOWCY

Post »

Witam wszystkich
jak w temacie jestem początkujący w tym temacie i potrzebował bym kilka odpowiedzi w sprawie hodowli

1-w jakich warunkach przechowywać obecnie zakupione kokony murarek ?
2-w jakim okresie należy je przygotować do wylęgu z kokonów ?
3-jak w okresie rozmnażania zwiększyć ich populację ?
4-w jakim okresie zacząć wyjmować kokony z trzciny ?
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

O tej porze roku nie kupiłeś raczej kokonów tylko zakorkowane trzcinki w których być może mieszka murarka. Na razie nic z nimi nie rób tylko pozostaw zabezpieczone przed gryzoniami i ptakami w jakimś chłodniejszym miejscu chronionym przed słońcem i opadami. Na ewentualne dobieranie się do kokonów zaplanuj czas w zimie. Teraz możesz budować siedlisko dla swojej hodowli i rozglądać się za trzciną lub innymi materiałami na gniazda. Przede wszystkim jako początkujący zacznij studiować ten wątek od początku. Jest tu moc informacji i odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania które zadałeś i o których nawet nie pomyślałeś. Wątek o hodowli pszczół ogrodowych doczekał się już piątego tomu. Początek pierwszego jest tutaj
Pszczoły zaczynają wygryzać się z kokonów na początku wiosny, mniej więcej w okresie początku kwitnienia drzew. Termin zależy od pogody w danym rejonie. Na powodzenie hodowli mamy tylko częściowy wpływ- usuwając zagrożenia o których wiemy i organizując zimowanie w optymalnych warunkach. Resztą i tak rządzi natura. Jeszcze raz- polecam dogłębną lekturę wątku. Da ci to więcej niż skrótowa odpowiedź.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

Raczej nie kupił kokonów ale pewności nigdy nie ma. Może trafił się szaleniec i już wydłubał kokony z rurek. Kto to wie, mnie już nic nie dziwi na tym świecie.

A skoro jesteśmy już przy kokonach to ja na początku września zrobiłem mały przegląd rurek. Pojawiły się u mnie Monodontomerus obscurus więc porozcinałem nie zalepione na końcu rurki. W kilkunastu rurkach znalazłem kokony w tym kilka zainfekowanych. Przegroda i kokon z małą dziurką. Otworzyłem jedną formatkę z MDF-u i tu tez znalazłem podziurawienie. Czyli szukają rurek bez końcowej zatyczki i atakują. Natomiast prawie nie widziałem roztoczy. Dobry znak. A oprócz tego troszkę różnego zoo ( osy, zamorki itp )

Teraz jeszcze muszę się wybrać na przegląd gniazd leśno - łąkowych które pozakładałem na wiosnę, może coś ciekawego tam żyje.

PS. Żeby była jasność, kokonów nie wyciągałem z rurek, otworzyłem i zalepiłem.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
diger4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

diodas1
Dzięki za pomoc :wink:
Na razie nic nie kupiłem bo za wcześnie tylko się rozglądam po ofertach :D
Dawno temu miałem zwykłe pszczoły więc ten temat nie jest dla mnie tak zupełnie obcy,
aczkolwiek o takim gatunku pszczół dowiedziałem się dopiero w tym tygodniu i jest to trochę inna sprawa :D
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Te ogrodowe murarki to inna bajka niż miodne. Teraz przyszłoroczne pokolenie, zamknięte w rurkach przechodzi cały cykl od jajeczka, przez larwę do postaci imago zawiniętej w oddzielnych kokonach. Kiedy robi się zimno, zapadają w hibernację i powolutku wykorzystując swoje "sadełko" czekają na czas wygryzania się wiosną. Od warunków zimowania zależy w jakiej kondycji wystartują do godów wiosennych. Im chłodniej, tym wolniej przebiegają procesy i na dłużej starcza im własnych zasobów pokarmowych. Jeżeli zima jest ciepła to może się zdarzyć że zabraknie energii do wygryzienia się (umierają z głodu). Dlatego wielu przechowuje oczyszczone i przeselekcjonowane kokony w chłodniach lub lodówkach. Ja swoje trzymałem w lodówce turystycznej stojącej na balkonie czyli na zewnątrz domu, w temperaturze 2- 4 st.C. Trzeba uważać żeby nie wysuszyć kokonów nadmiernie i żeby nie zalęgła się pleśń. Pomaga okresowe otwieranie lodówki (nie za często żeby nie podnosić w niej temperatury) i delikatne mieszanie kokonów a czasem umieszczenie w lodówce wilgotnej ściereczki. Ogólnie używana przez domowników lodówka w kuchni to raczej kiepski pomysł bo od częstego otwierania bywa że pszczoły otrzymują mylne sygnały i niektóre budzą się przed czasem. Pierwsza czynność jaką wykonuje każda pszczoła po wygryzieniu to dorodna kupka :) Nie chciałbyś pewnie takich niespodzianek na produktach żywnościowych.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

diger4
Od siebie dodam tylko jedno. Nie śpiesz się z kupnem kokonów. Najlepiej poczekaj sobie do stycznia - marca.
I najlepiej zrób zakup w miarę zimnym tygodniu. Temperatury od minus kilku stopni do kilku na plus to idealny termin.

Teraz jedyne co powinieneś robić to spacery po okolicy i rozglądanie się za trzciną lub rdestowcem. Jak to zlokalizujesz będziesz miał ułatwioną robotę w zimie. Następnie możesz pomyśleć nad jakimś mieszkaniem dla twoich pszczołek. No i jak diodas ci napisał pogłebiaj literaturę. I tyle.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
diger4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

właśnie wróciłem ze zwiadu :wink:

trzcinę i Rdestowca mam niedaleko domu :tan

plan domku opracowany i za kilka dni rusza budowa :D

jak piszecie pozostaje kwestia wiedzy a temat dość obszerny więc też trzeba się za niego zabrać :wink:
dzięki za pomoc
podeślę zdjęcia po zrealizowaniu planu
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”