Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
massur
 Tytuł: Suszone pomidory
PostNapisane: 13 wrz 2016, o 20:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 957
Skąd: Rzeszów (Załęże)

 więcej niż 1 szt.
Ja specjalnie pod suszenie uprawiam De Barao Red - w sierpniu ma 10-te grono pod sufitem (folia 2,7 metra - ogławiałem z drabiny), dużo owoców na gronie (7-15) i są równej wielkości - jak kurze jajka, wygodne w wydrążaniu i wielkość taka w sam raz pod suszenie.
W tym roku do suszenia poszedł też koralik, zobaczymy jak to będzie smakować i do czego będzie się nadawać... ;:224

W ramach ciekawostki, koralika na kilogram wchodziło 240 sztuk, wysuszyłem 4,5kg (ponad 1000 owoców), każdemu trzeba urwać szypułkę i przekroić na połowę. W suszarce schną ok. 8g, wyszło z tego 5 słoiczków (chyba miały po 370ml).

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 13 wrz 2016, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11301
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
massur napisał(a):
W ramach ciekawostki, koralika na kilogram wchodziło 240 sztuk, wysuszyłem 4,5kg (ponad 1000 owoców), każdemu trzeba urwać szypułkę i przekroić na połowę. W suszarce schną ok. 8g, wyszło z tego 5 słoiczków (chyba miały po 370ml).

Do dzisiaj myślałem, że Kopciuszek to fikcyjna postać z bajki :shock:


Góra   
  Zobacz profil      
 
massur
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 13 wrz 2016, o 21:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 957
Skąd: Rzeszów (Załęże)

 więcej niż 1 szt.
Weź nawet nie strasz, zalałem to gorącą (130 stopni) oliwą z ziołami, mam nadzieję, że efekt chociaż trochę będzie warty tej "zabawy". Najlepsze, że na 4 krzakach koralika wisi kolejne kilka kilogramów dojrzałych owoców (miałem je wcześniej ale jak w tym roku rosną to jakiś obłęd), mam też 4 krzaki megagroniastego i właśnie mają swój najlepszy okres - nie wiem, może przecier z tego zrobię...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 13 wrz 2016, o 22:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11301
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Ja ususzone pomidory spryskałem troszkę octem, posypałem oregano i włożyłem do słoiczków przekładając plasterkami czosnku. Olej rzepakowy i na 35 minut do piekarnika w 110 st.
Miałem w tym roku 9 krzaków Darbo NN i mnóstwo kwaskowych , pomaraźczowych pomidorów. Do bezpośredniego spożycia może ciut za mało słodkie, ale przecier wyszedł tak intensywnie pomidorowy, że inne odmiany zostały daleko w tyle. Bez dodatku octu i cukru, tylko trochę soli , przypraw i mam taki keczup, jakiego jeszcze nie jadłem. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
massur
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 15 wrz 2016, o 22:22 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 957
Skąd: Rzeszów (Załęże)

 więcej niż 1 szt.
kaLo napisał(a):
Ja ususzone pomidory spryskałem troszkę octem, posypałem oregano i włożyłem do słoiczków przekładając plasterkami czosnku. Olej rzepakowy i na 35 minut do piekarnika w 110 st.

Testowałeś wcześniej taką pasteryzację czy pierwszy raz? I zostawiasz to w zamkniętym piekarniku czy otwierasz piekarnik po tych 35 minutach? Bo może ja przesadzam z tą zalewą 130 stopni... A czosnek i owszem - dawałem tak, że na spód suszone zioła (dużo oregano i nieco bazylii) i czosnek, na to pomidory.

_________________
Pozdrawiam,
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 15 wrz 2016, o 22:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11301
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jak nalejesz olej 130 st na zimne pomidory, to i tak się oziębi .Poza tym może pęknąć słoik i nieszczęście gotowe. Piekarnik czy woda, co za różnica.Ważna temperatura i czas. Po tych 35 minutach wyjmuję, tak samo jak z wody.


Góra   
  Zobacz profil      
 
yummyyummy
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 16 wrz 2016, o 11:10 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105

 1 szt.
Może trochę OT, ale suszone robię tak:
Suszę pomidory w suszarce aż są sprężyste, ale już nie "mokre". Niestety - sprawdzam każdy przed włożeniem do słoika (potrafią się zepsuć, nos to niezawodne narzędzie pomiarowe...). W piekarniku na 110 stopni rozgrzewam same słoiki - 10 min. Kładę do gorących pomidory (wcześniej obtaczam je w suszonych ziołach i łyżeczce octu winnego na słoiczek, mniej więcej) do wysokości 2/3 słoika, upycham. Rozgrzewam olej - co jakiś czas sprawdzam zalewając pomidory, czy nie słychać syczenia, jeśli zaczynają syczeć - wyłączam olej i zalewam wszystkie słoiki.
I do piekarnika w temp 110 - 120 na 10 - 15 min (słoiczki po dżemie zazwyczaj robię 220 ml).
Mam kilka tak zakonserwowanych pomidorów z zeszłego roku - nic się z nimi nie stało, są pyszne.

_________________
Aneta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bastis
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 16 wrz 2016, o 11:18 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 249
Skąd: śląsk

 1 szt.
Ja zalewam suszone pomidory gorącym olejem ale już ich nie zapiekam w piekarniku, olej doskonale konserwuje. Zakręcone słoiki stawiam do góry dnem i pod kocyk.

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pomidosia
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 16 wrz 2016, o 20:50 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21
Skąd: Śląsk

 1 szt.
yummyyummy, możesz zdradzić jakie odmiany pomidorków polecasz do suszenia? Ja po ubiegłorocznym bezsmaku tych pomidorków przerobowych zrezygnowałam z ich wysadzania.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pomidormen
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 18 wrz 2016, o 10:36 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1801
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ja suszę tylko odmianę Surya. Może na świeżo nie najlepsze ale ususzone są ok. Zalecam olejem 85 stopni, specjalnie kupiłem termometr, zamykam i gotowe.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
janewa
 Tytuł: Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
PostNapisane: 18 wrz 2016, o 21:53 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 39
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 0 szt.
A mój sposób na suszenie pomidorów to piekarnik z termoobiegiem. Z przekrojonych wzdłuż pomidorów usuwam środek, układam na blasze/półce wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura 50-70 stopni i uchylam drzwiczki piekarnika (wkładam między obudowę a drzwiczki gilzę po rolce sznurka). Stopniowo kontroluję stopień wysuszenia pomidorów. Te, które już są gotowe, zbieram do metalowej miseczki przesypując je ziołami, stawiam na półkę w piekarniku obok reszty "maruderów". Gdy całość wsadu jest gotowa, wstawiam do ciepłego piekarnika słoiki, stopniowo pakując w nie pomidory + słupki czosnku. Potem podgrzewam oliwę do temp. 70-75 stopni i zalewam ciepłe słoiki z pomidorami. Potem dobrej jakości zakrętka i słoik idzie pod "pierzynkę". Nie przewracam do góry dnem. Słoiki pięknie się zasysają. Mam jeszcze 4 sztuki z zeszłego sezonu i są ok.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
yummyyummy
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 20 wrz 2016, o 15:19 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105

 1 szt.
Pomidosia, w tym roku kupowałam na targu gruntowe do suszenia - część była owalna, część wydłużona. Nie znam niestety nazwy...
Ze swoich suszyłam Kmicica i De Barao Red. Wyszły równie dobre :)

_________________
Aneta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 20 wrz 2016, o 16:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11301
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Z ciekawości kupiłem w Lidlu suszone pomidory, cena promocyjna 5 zeta za słoiczek. :shock: . Z czego oni to zrobili? Teraz dopiero wiem , czym różnią się pomidory przygotowane własnoręcznie od tych przemysłowych. ;:224


Góra   
  Zobacz profil      
 
janewa
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 12:33 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 39
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 0 szt.
Masz rację, to co można kupić w sklepach za rozsądną cenę pod nazwą suszone pomidory, to ... :( . Zmobilizowałam się i o 3 lat zajadamy się pysznym domowymi suszonymi pomidorkami. Roboty trochę jest, czasu też trzeba sporo, ale jaki efekt.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
superBartek
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 16 mar 2018, o 14:27 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 18

 1 szt.
Ja bardzo lubię suszone pomidory, ale jestem jednak zbyt leniwy, żeby robić je osobiście. Zwyczajnie dodaje do posiłków te zakupione w sklepie, jednak staram się zwracać uwagę na ich jakość.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Moris_43
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 17 mar 2018, o 07:10 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 27
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1 szt.
Jak zwykle okazuje się, że jem G ze sklepu bo nawt suszone pomidory potrafią popsuć ....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alutka1963
 Tytuł: Re: Suszone pomidory
PostNapisane: 17 mar 2018, o 21:06 
Offline
100p
100p
Postów: 157
Skąd: Bartoszyce

 więcej niż 1 szt.
Ja również suszę pomidory. Ale później przekładam do jak najmniejszych słoiczków mocno upychając pomidory do 3/4 objętości i zalewam gorącym olejem. Zakręcam porządnie nakrętką. Staram się używać za jednym razem.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *