Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Podstawowym problemem jest teraz u mnie zagęszczenie roślin. W ubiegłym roku 15 Października na stole 3,30 x 1,5m mieściło sie 21 chryzantem , w tym 1 Września już tylko 18. Wysokie temperatury i wymuszone nimi intensywne podlewanie spowodowało nadmierny przyrost :( Przy takim zagęszczeniu chryzantemy są słabsze , rozłamują się pod własnym ciężarem , opryski są utrudnione i mało skuteczne , wszystko razem wzięte zwiastuje problemy :( Muszę część skompostować by zapewnić miejsce pozostałym :roll:
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Przykro to czytać :(

to odmiana wielkokwiatowa?
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
JustynaL89
100p
100p
Od: 31 lip 2014, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, a ja chciałabym się Was zapytać gdzie można tu na śląsku kupić doniczki do chryzantem. W tamtym roku kupowałam w Trzebiesławicach kolo Siewierza, ale wszystko się spaliło i teraz mam problem, bo nie wiem gdzie można by tutaj kupić bezpośrednio od producenta...
JustynaL89
100p
100p

Post »

Witam, a ja chciałabym się Was zapytać gdzie można tu na śląsku kupić doniczki do chryzantem. W tamtym roku kupowałam w Trzebiesławicach kolo Siewierza, ale wszystko się spaliło i teraz mam problem, bo nie wiem gdzie można by tutaj kupić bezpośrednio od producenta...
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Nie wiem jak cenowo wygląda to gdzie indziej, ja znalazłam tu:

http://horticenter.pl/doniczki-miski-na-chryzantemy-17

pewnie wychodzi drogo, ale jeszcze jestem na etapie szukania.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co dziwne lecą odmiany drobnokwiatowe , nie oznaczałem odmian ale prawdopodobnie Amiko White i Lariva Red. Straty zdażają się zawsze i nie można się nimi zniechęcać :wink:
W kwiestii doniczek , to jak pisałem wiele razy , kupuję w GreenPunkcie. To hurtownia , ale zamawiają takie ilości , że nawet u producentów jest ciut drożej niż u Nich :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Zibi mam pytanie.
Otóż jak to jest z chryzantemami hodowanymi w gruncie?
To są odmiany letnie?
Czy trzeba je skarlać albo uszczykiwać?

Kiedy i jakie odmiany można sadzić w gruncie?
Kiedy wykopywać je do doniczek?
Czy należy zastosować ukorzeniacz lub inny środek wspomagający ?

Te odmiany przy przymrozkach wstawiamy już rosnące w donicach pod folię?

Dużo nagromadziło się pytań, bo pojawiły się na horyzoncie nowe możliwości.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko spokojnie :wink: W gruncie można uprawiać wszystkie odmiany drobnokwiatowe , odmiany wymagające sterowania trzeba wcześniej przesadzić do doniczek w tunelu z systemem zaciemniania. Chryzantemy w gruncie rosną dużo ładniejsze od tych w doniczkach , są niższe i bardziej zwarte . Nie wymagają skarlania ani uszczykiwania. W wątku znahdziesz zdjęcia właśnie rosnących w gruncie. Jest tylko jeden haczyk :roll: Ciągłe plewienie. We wrześniu przesadzamy je do doniczek i do tunelu :uszy :uszy :uszy
JustynaL89
100p
100p

Post »

Dziękuję Wam za pomoc ;:168 Ja w tym roku posadziłam na próbę parę chryzantem w doniczkach i wstawiłam do dołka w ziemi i muszę przyznać, że są mniejsze niż te posadzone w gruncie bez doniczek. Muszę jeszcze dodać, iż zrobiłam to jakoś chyba z początkiem lipca, gdy chryzantemy już się ukorzeniły w ziemi...może jutro wstawię zdjęcie żeby pokazać różnicę :)
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Euzebiuszu, Twoja pomoc jest nieoceniona. Dziekuje :*

Kwiatowisko
JustynaL89
100p
100p

Post »

Powiedzcie mi czy to dobrze ze niektóre chryzantemy juz zaczynają pokazywać kolory?, chciałabym je wyhodować na 1 listopada... :roll: w razie czego w jaki sposób można zahamować kwitnienie? W tamtym roku bałam się że nie zakwitn a w tym boje się że przekwitna.... ;:124
JustynaL89
100p
100p

Post »

Na tym zdjęciu pokazuję jaka jest różnica chryzantem w doniczkach i bez. Pierwsze dwie rządki to chryzantemy w doniczkach :?

Obrazek

A z tymi nie wiem czy będę mieć problem żeby wytrzymały do 1 listopada? Czytałam wcześniejsze posty i się już pogubiłam... :oops:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co rok to inne zachowania chryzantem. W ubiegłym w tunelu kwitły , na polu później. W tym , kwitną na polu. Zazwyczaj reaguję objawowo , ale teraz sam nie wiem :( Gdzieś czytałem , że spowolnić kwitnienie można stosując Polifoskę 8R lub saletry , ale to znów przyspieszy wzrost , nie wiem , co lepiej :( Jeśli zakwitną szybciej , to na szczęście na rynku jest na razie niedobór chryzantem , więc nie jest źle :roll:
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie to samo , w tamtym roku ledwie co zakwitły... a w tym roku to nie wiem co robić, bo już coraz więcej pączków ma kolor :roll: Zastosowałem saletrę amonową i jak na razie wstrzymałem nawożenie fertiplantem. Zobaczymy co będzie , ale marnie to niestety widzę. Nie wiem czy z tylu odmian jesiennych któraś wytrzyma. Porównując ubiegły rok - to jeśli chryzantema miała kolor pączków za września to nie dotrzymała do 1 listopada.... Miejmy nadzieje że się ochłodzi, to też w jakimś stopniu spowolni kwitnienie.
Odmiany wczesne u mnie kwitną dwa tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku :roll:
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety :( U mnie trwa selekcja ; na stół , na kompost. Kompostownik prowadzi 2:1 :( Nawet jeśli nie chorują , są tak duże że łamią się pod własnym ciężarem . W takich temperaturach nic ich nie zatrzyma :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”