Kawon ( arbuz ) - część 7
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Jak smakuje odmiana orangeglo ? okres wegetacyjny to 85 dni, ciekawe czy nadają się do uprawy pod chmurką. Z moich crimson sweet jestem zadowolony są słodkie.
ps. czemu na opakowaniach różnych producentów odmiana Cromson Sweet posiada termin siewu luty marzec a na opakowaniu producenta Legutko termin podany to 15 kwietnia - 10 maja ?
Przecież to ta sama odmiana arbuza ? ja swoje siałem 30 kwietnia a pierwsze zbiory zaczęły się od drugiej połowy sierpnia.
ps. czemu na opakowaniach różnych producentów odmiana Cromson Sweet posiada termin siewu luty marzec a na opakowaniu producenta Legutko termin podany to 15 kwietnia - 10 maja ?
Przecież to ta sama odmiana arbuza ? ja swoje siałem 30 kwietnia a pierwsze zbiory zaczęły się od drugiej połowy sierpnia.
dorota514, seba1999 dzięki za info
.

- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
anubis to właśnie jest Orangeglo
Jest pyszny

- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo te terminy siewu to taka lipa. nie należy się tym sugerować. Połowa kwietnia to dla nich tak samo odpowiednia pora jak pozostałych.
A orangeglo masz akurat na zdjęciu seby :P Jak dla mnie super dobry arbuz.
A orangeglo masz akurat na zdjęciu seby :P Jak dla mnie super dobry arbuz.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- seba1999
Dorota mówi prawdę, kto mądry sieje arbuzy w lutym ?
Moje siane 9 kwietnia i tak były z tydzień za wcześnie wysiane. Tylko się męczyły niepotrzebnie
Gdzie kupujecie polskie odmiany ? U mnie w agrocentrum są Sugar Baby, Rosario i Złotowolicy a chcę jeszcze Bingo, Janosika i Crimson Sweet

Gdzie kupujecie polskie odmiany ? U mnie w agrocentrum są Sugar Baby, Rosario i Złotowolicy a chcę jeszcze Bingo, Janosika i Crimson Sweet

Jest różnica w smaku między standardowym arbuzem a tym Orangeglo ? na jakiejś zachodniej stronie pisze że smakuje egzotycznie. Crimson sweet jest super ale wolałbym równie smaczną ale wcześniejszą odmianę (Rosario F1 80dni, Orangeglo 85dni , Crimson sweet 90 dni) bo na dobrą sprawę wolę zjeść arbuza w gorącym sierpniu a nie wrześniu.
- seba1999
Orangeglo nie jest tak soczysty jak zwykły czerwony arbuz (czytaj : "Rosario, Crimson Sweet i inne czerwone odmiany). Jest równie pyszny, godny polecenia. Nie wyczułem w nim egzotycznego smaku 

Seba1999 a ja nie umiem zdobyć Janosika i Złota Wolicy. U mnie dostalam tylko Bingo. Teraz już mam nasiona ze swojego arbuza. Na pewno to Bingo bo innych nie mialam więc nie miało się co skrzyzować. Mogę się podzielić, arbuz pyszny. Z 10 sadzonek zebralam ok 20 arbuzów, nie licząc tych które zaatakowały ślimaki i mrówki.
-- 12 wrz 2016, o 20:14 --
Dodam że największy miał 7.8 kg
-- 12 wrz 2016, o 20:14 --
Dodam że największy miał 7.8 kg
Ja kupuję nasiona przez internet, na ogół zimą aby zdobyć świeże nasiona a nie te z wcześniejszego sezonu, crimson sweet widziałem w marketach budowlanych z działem ogrodniczym i w normalnych marketach.
Ja będę szukać wczesnych odmian o równie dobrym, słodkim smaku albo zostanę przy tej późniejszej odmianie, najważniejsze żeby dało się uprawiać bez osłon.
Ja będę szukać wczesnych odmian o równie dobrym, słodkim smaku albo zostanę przy tej późniejszej odmianie, najważniejsze żeby dało się uprawiać bez osłon.
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
Jeszcze chyba w poprzedniej części wątku toczyła się dyskusja na temat korzeni czepnych u arbuzów i o ile dobrze pamiętam to nie została do końca rozstrzygnięta. Tu mam dowody:

Widać trochę korzenie czepne (nie za bogate ale jednak) tylko żeby powstały muszą mieć kontakt z wilgotnym podłożem (dość wilgotny rok i trochę zamuliło mi pęda po którejś letniej burzy tak że był częściowo w ziemi). Przez to takie zjawisko rzadko występuje a gdy ktoś uprawia arbuzy np. na agrotkaninie to w ogóle nie ma korzeni czepnych. Pewnie gdyby odciął kawałek takiego pędu to można by rozmnożyć arbuza wegetatywnie (gdyby komuś było to do czegokolwiek potrzebne)

Widać trochę korzenie czepne (nie za bogate ale jednak) tylko żeby powstały muszą mieć kontakt z wilgotnym podłożem (dość wilgotny rok i trochę zamuliło mi pęda po którejś letniej burzy tak że był częściowo w ziemi). Przez to takie zjawisko rzadko występuje a gdy ktoś uprawia arbuzy np. na agrotkaninie to w ogóle nie ma korzeni czepnych. Pewnie gdyby odciął kawałek takiego pędu to można by rozmnożyć arbuza wegetatywnie (gdyby komuś było to do czegokolwiek potrzebne)

- seba1999
Misiek98 u mnie Carolina Cross jak miała pędy za włókniną też puszczała korzenie czepne 

- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
A ja się tak zastanawiam, czy jeśli mam 4 odmiany arbuzów i posadziłabym na przyszły rok po jednej odmianie w każdym rogu ( 35 - arów ) pola to czy w ten sposób zapobiegnę krzyżowaniu się? Czy taka odległość jest za mała?
Pozdrawiam!
Arbuzy smakują najlepiej podczas letnich upałów z tego powodu zastanawiam się nad wcześniejszymi odmianami chodź Crimson sweet jest dla mnie idealne to dojrzewa trochę później niż Rosario F1 ;( szkoda że nie mam szklarni. Rodzinka docenia moje hobby ok lipca tylko że w tedy arbuzki nie są jeszcze dojrzałe ;\
- seba1999
Violu Twoje arbuzy chyba mają grubo ponad 40 dni ? Chyba trzeba będzie je szybciej zerwać