Zieloni przyjaciele Kati

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta cebula przypomina mi hiacynta tak z wyglądu i kształtu liści jakie wybijają. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kati fajne roślinki Ci się dostały, z tego co pamiętam to już sporo masz kaktusików i je bardzo lubisz,więc Pani super trafiła z doborem roślinek :wink: Ale jak odczytałam godzinę o której pisałaś swojego posta, to aż padłam :shock: czy ty nie możesz spać kobieto :shock: :wink: :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

kati, Ta zroślicha będzie taka czerwonawa w środku?Mieliśmy kiedyś taką w pracy, w ubiegłym stuleciu, padła po przeprowadzce chyba trzeciej, ale była całkiem zielona.
Mój szef-prof. Z. znany z telewizyjnych programów"Piórkiem i węglem" był właśnie bardzo zadowolony ze swego imienia WIKTOR.Żona mówiła do niego Wiciu.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Przemku dziękuję za identyfikację Hiacynta :D
Ewo ze zdjecia roslinki macierzystej wynika, że raczej nie będzie czerwona w środku.
Agness - to nie to, że spać nie mogę, ale mój Wiki mi nie pozwala. Coś mu się pozmieniało i o 2-3 w nocy się budzi. Nie ma mocnych, aby go zagonic do łóżka.
I tak półprzytomna mu towarzysze w zabawach, a w międzyczasie nadrabiam zaległości na forum :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak a propos's tego hiacynta. To roślina ogrodowa, więc nie wiem czy wyjąć ją z doniczki, podsuszyć i czekać do wiosny z wsadzeniem, czy już ją zostawić. Muszę zaznaczyć, że jak ją wyjęłam z osłonki miała korzenie ok 10 cm długości, więc szkoda mi trochę było przerywać jej wzrost i rozwój :?
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

zostaw do odrodu wysadzisz na wiosnę :P
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ok. Dzięki Aniu :D
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

hiacynty pędzone w domu powinny przejść stadium w ciemnosci nie pamietam ile godzin dziennie , ale jak twoja roślinka została wygrzebana gdzies w zakamarkach "dolnej szuflady" to myśle że ten etap ma juz za sobą :P żeby dłużej cieszyć się kwiatami warto ja trzymać w chłodniejszym pomieszczeniu, po kwitnięciu w warunkach domowych pewnie raczej dość szybko zacznie tracić liście - wtedy bym ją stopniowo zasuszała,a wioną do ogrodu - i tu zaczełam się zastanawiać bo normalnie tulipany i inne cebulkowe, ktore kwitna wiosna sadzi sie późnym latem więc może tego hiacynta przetrzymać troszke dlużej :roll: :roll:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cenne informacje, Aniu. Teraz już nie mam obaw co do posiadania Hiacynta :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

kati-potraktuj tego hiacynta jakby był pędzony, jak te które ja nabyłam, jak Ci zakwitnie i przekwitnie,obetnij liście, wysusz i wsadź w ogrodzie.Moje hiacynty pędzone od lat tak traktowałam i u Mamy w ogrodzie pięknie kwitły w kolejnych latach, kwiaty były mniejsze jak te pierwsze.Nornice hiacyntów nie żarły.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, Ewo, zrobię tak jak mówisz :D . Mam nadzieję że w ogóle coś z niego mi się uda wykrzesać. To mój pierwszy hiacynt.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, mój kroton z Marketu( od siostry na imieniny)ma wciornastki(chyba, nic latającego nie widzę, ani czarnych odchodów też) albo przędziorki(nie widzę pajęczynki). Załuję że nie zrobiłam zdjęć. Zaraz złapałam roślinę i dokładnie umyłam każdy liść płynem do naczyń. Pewnie niedługo to dziadostwo się odnowi, wtedy Wam pokażę i sami powiecie co to jest.
Na spodniej stronie liścia miał grupki białych jajeczek i słabo ruchliwe białe nibypajączki.
Liść w miejscach, gdzie siedziały ma jasne plamki
Sami zobaczcie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Co kupić, by je skutecznie zwalcyć.
Tak się tego przestraszyła, że od godziny siedzę i się horcuję.
Boję się też o inne kwiaty. Roślina stała w odosobnieniu, ale mogłam toto poroznosić bo lubię od czasu do czasu pooglądać sobie roślinki i czasem przy nich pogrzebać. :cry:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Kasiu nie wiem co to może być, ale raczej nie wciornastek.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Moniczko, dziś to sobie wykrakałam chwaląc się u Ciebie że jeszcze nic moich roślinek nie męczyło poza skoczogonkami :( :cry: A tu jak na zawołanie jakieś dziadostwo.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paskudztwo....ale krotony mają to do siebie,że są często pokarmem dla robali,niestety.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”