Przewóz zwierząt domowych i roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Przewóz zwierząt domowych i roślin

Post »

"Przewóz zwierząt domowych i roślin (2)

Jakich formalności powinienem dopełnić przy wwożeniu do Polski roślin na własne potrzeby?

Przewożone bezpośrednio z państw trzecich na terytorium Polski rośliny, produkty roślinne lub przedmioty (tj. rzeczy inne niż rośliny i produkty roślinne, które mogą przenosić organizmy szkodliwe) podlegają granicznej kontroli fitosanitarnej i mogą być wprowadzane tylko w wyznaczonych punktach wwozu.

W wyniku kontroli granicznej wydawana jest decyzja, na mocy której przywiezione rośliny mogą zostać wprowadzone na obszar Polski lub też zakazuje się ich wprowadzenia. Może być również wydana decyzja, nakazująca określone postępowanie z przesyłką roślin, np. przeprowadzenie zabiegu odkażania.

Uwaga

Granicznej kontroli fitosanitarnej nie podlegają niewielkie ilości roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, jeżeli są przeznaczone do użycia przez posiadacza lub odbiorcę do własnych niezarobkowych potrzeb. Pod warunkiem, że nie istnieje zagrożenie rozprzestrzeniania się tzw. organizmów szkodliwych, tj. wszelkich gatunków, szczepów lub biotypów roślin, zwierząt lub czynników patogenicznych szkodliwych dla roślin.

Kontroli fitosanitarnej nie podlegają:
świeże owoce – do 5 kg,
świeże warzywa (z wyłączeniem bulw ziemniaków) – do 5 kg,
cięte rośliny ozdobne – do 50 szt.,
cięte drzewka choinkowe – 1 szt.,
części roślin iglastych – do 5 szt.

Przed przywozem do Polski roślin z państw trzecich, produktów roślinnych lub przedmiotów powinnyśmy upewnić się, czy to, co zamierzamy przywieźć, zwolnione jest z granicznej kontroli fitosanitarnej. Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać w Wydziale Nadzoru Fitosanitarnego Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub korzystając ze strony internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa."

- http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/prz ... ,pn,2.html
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

WAŻNE !!!
foggia pisze:Ja wożę rośliny w odwrotną stronę, z Polski do Szkocji, samolotem.
Ostatnio leciałam 3 tyg. temu z pełną walizką cebulek i innych roślin, również z ziemią. Szukano papierosów, więc musiałam otworzyć walizke na szkockim lotnisku.
Pan spytał tylko czy to wszystko jest do mojego ogrodu i powiedział, że w ramach Unii można przewozić rośliny bez problemu.
Pozdrawiam. Maria.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=3584
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”