Chwast czy kwiatek?
Rośnie w doniczce ale może być ogrodową roślinką bo jestem na etapie siania tylko nie przypominam sobie
żebym coś wsadziła do doniczki z kalanchoe, może być też zwykły chwast, pomożecie?
Bardzo proszę To ta roślinka na pierwszym planie chyba pnąca...
Witam ! Ja tez mam problem z jedna roślinką i nie wiem jak to wytępić.
Rośnie na drugiej połowie ogródka, bardziej mokrej. Bo niedaleko jest rów z wodą.
Wyglądem przypomina drobniutki szczaw a korzenie ma chyba do Chin.
Próbowałam je jak najwięcej usunąć ale to raczej nie możliwe.
Wydaje mi się że to jest powój polny. Trzeba wykopywać najgłębiej jak się tylko da, a i tak w końcu odrośnie. Można to wytępić, tylko trzeba dużo cierpliwości.
Witam
W zeszłym roku wraz z mężem przekopaliśmy nieużywaną część terenu i posialiśmy trawę. Trawa ładnie wzeszła tylko po jakimś czasie zaczęła pojawiać się jakaś roślina której nazwy nie znam i nie mam pojęcia jak z nią walczyć. Rozrasta się w szybkim tempie zagłuszając trawę. Rośnie przy ziemi tak jakby leżąc na niej. W miejscach gdzie ma najwięcej gałązek trawa wymiera i po wykopaniu zostają puste placki . W zeszłym roku ją wykopywałam ale w tym roku widzę, że jest tego jeszcze więcej w związku z tym muszę użyć bardziej radykalnych środków tylko jakich? Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu rośliny i w doborze odpowiedniego preparatu aby się tego pozbyć. Zamieszczam zdjęcia tego czegoś.
Pozdrawiam
Co to za chwast ? pnącza z różowymi kwiatami oplatają wszystko...oplata wszystko, drzewa, kwiatki nie dopuszczając światła do roślin, cholerstwo mam na całej działce i jest strasznie inwazyjnie chodź przyznam że wygląda ładnie jak się tego pozbyć ? ręcznie tylko ?
Oj ręcznie może być ciężko... to powój. Najlepiej poczytaj coś o tym. Roślina posiadająca silny, rozrastający system korzeniowy, który po przecięciu i zostawieniu w ziemi, ponownie się zakorzeni i wypuści nowe.