Basiu, bardzo dziękuję za podpowiedź ale mam 'Rip City'. Są trochę podobne ale na żywo widzę sporo różnic. Ta nn-ka jest większa, bardziej napakowana od 'Rip City'
Ja też taką mam i podejrzewałam, że to odm. Praha, ale Stanisław nie potwierdził... chciałabym też wiedzieć, co u mnie kwitnie, ale do tego chyba jest konieczna wizyta na Stanisławowym polu daliowym.
Rip City
???
Na tych zdjęciach widać różnicę pomiędzy moimi odmianami.
A może to Shogun?
Dostałam w tym roku sadzonkę Shoguna (545) od Stanisława - jutro sprawdzę, jak zakwitła, bo ostatnio miała już duży pąk...
Basiu, dzięki za podpowiedzi. 'Praha' to rzeczywiście nie jest (Twoja z trzema pytajnikami wygląda jak 'Praha') ale 'Shogun' myślę, że mógłby to być Układ płatków najbardziej podobny. I chyba tak ją na razie podpiszę
A to kolejna zagadka już drugi sezon! Płatki długie, nieco rozczochrane w kolorze łososiowym, średnica kwiatu 20cm:
Mam takie dwie niezidentyfikowane dalie i niestety tylko po jednym zdjęciu i więcej w tym roku nie będzie, bo akurat obie przymrozek ściął całkiem. Pierwsza to kurdupelek - ze 25 cm od ziemi odrosła. Kwiatek dopiero zaczął sie rozwijać, więc nawet 10 cm jeszcze nie osiągnął. Druga ma ok 100 cm wysokości, kwiatek ok 15 cm.
Mam pytanie. Tydzień temu ścięłam do wazonu Cafe au lait a dzisiaj chciałam je już wyrzucić, ale patrzę, że na łodydze zaczynają się pojawiać kallusy? czy to możliwe?
Proszę o pomoc w identyfikacji. Pierwsza przyszła od naszych czeskich sąsiadów i z pewnością nie zgadza się z podpisem. Ma ok 120 cm wysokości, kwiat 10-12 cm.
Drugą kupiłam jako Tartan w którymś z marketów. Też ok 120 cm wysokości, kwiaty ok 20 cm.
Nr 3 kupiona w markecie jako Santa Claus. Krzaczek 80 cm, kwiat ok 10 cm.
Nr 4 pomyłka od Czechów. 160 cm wysokości, kwiat ponad 20 cm.
Nr 5 zeszłoroczna pomyłka od Gartenea. Krzak 160 cm, kwiatki 10 cm.
Kasiu, nie potrafię powiedzieć, czy 4 to Cafe Au Lait. Chyba jednak nie.
Cafe tworzy dość zwarty krzak i ma ogromne liście. Przy wiosennym porządkowaniu karp z mojej wypadł znacznik, więc nie jestem na 100% pewna, czy u mnie jeszcze jest.
Zdjęcia z tamtego sezonu.
Tę dalię podejrzewam o bycie Cafe
i czekam z niecierpliwością na pierwsze rozwinięte kwiaty.
Główny pęd złamałam przy próbie naprostowania
Może ktoś rozpozna moją? Dziękuję z góry. Miała być Kenora Macob...
Wysokość ok 130cm. Kwiat dość duży - ok 17cm. W rzeczywistości tam, ten żółty kolor wpada bardziej w łososiowy.
Pomyliłam metki. Z moich notatek wynika, że to nie miała być Kenora M., tylko Venus (Legutko).
Jakoś tak mało różu, jak na Venus? Ktoś ma tą odmianę, by coś podpowiedzieć?