Zielone wzgórze i ogród (nie)normalny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielone wzgórze i ogród (nie)normalny

Post »

Piękne miejsce, piękne góry, a gdzież to taki zakątek leży ?
Ścieżka łąkowa......oby została wzbogacona w inne polne kwiaty, wyglądałaby cudownie i naturalnie.
To moje niespełnione marzenie.
Ogród na zboczu daje mnóstwo możliwości, chociaż na początku wymaga ciężkiej pracy.
Proszę o następną porcję fotek z bliska i dalsza, bo widoki są cudne. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - lapis-lazuli - w życiu nie słyłszałam o kamieniu takiej nazwy. :)

Jadziu, twoja Gentiana septemfida już pewnie rozkwitła a wrzosy się radują w tym bogatym na deszcz lecie.

Marysiu, dla goryczki krótkołodygowej polecam słoneczne stanowisko. Może by to chciało spłoszyć kamienne koryto i zrobić mini skalniaczek. :heja Kuszę Cię a sama nie mam. :wink:

Jagusia, goryczki kupione w ogrodniczym bywają odpowiednio wykarmione i dlatego kwitną, kiedy je zaszadzisz do ogrodu to bywa, że się ociągają z kwitnieniem. Muszą się zaaklimatyzować. Tylko cierpliwości, kwiatków się doczekasz. :wit

Kogra -ścieżka łąkowa to natura sama, nic sztucznego

A gdzie leży zaktątek - przysłowiowy rzut beretem od Cieszyna :wink:

Janusz, witam! Przez mój ogródek skalny, albo jak ja mówię "skałkę" się przewinęły różne rośliny, między innymi Eriysimum helweticum - w prawym dolnym rogu. Była taka piękna kępa. Inne znowu są od lat wytrwałe.

Obrazek

Erysimum jakiegoś niewiadomego pochodzenia, trzyma się od lat.

Obrazek

Arenaria tetraquetra - dalsza z wytrwałych roślin.
Obrazek

Obrazek

Edraianthus graminifolius - krótkowieczny, ale dobrze się rozsiewa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj. :wit Piękne widoki i cudnym miejscu mieszkasz.
Ogród pokazany z lotu ptaka świetny. Skalniaki masz pierwsza klasa. ;:333 No i to wrzosowisko.... ;:180
Będę zaglądać i cieszyć oczy widokami. Proszę o więcej zdjęć... :lol:
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Witam :wit
Zaglądam tu po cichu od pierwszego postu i czekam, aż się rozkręci i widzę, że coraz ładniej tu :D
Skalniaczek, czy tak jak to nazywasz skałka cudne, coś w moim stylu ;:138
bardzo podoba mi się też lilia wodna, no cudo, też chce taką! A kolory we wrzosowisku... ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miło zajrzeć do górskiego ogrodu :) Widoki masz cudowne, ale tworzenie rabat to już tylko ciężka praca. ;:180 Goryczkę kocham za cudny kolor. ;:215
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Dzwonczyna trzymam w doniczce i szukam mu dobrego miejsca.Sadziłem go już kilkakrotnie ale nigdy nie zauważyłem siewek.Pozwalasz nasionom opaść i tak
zostawiasz je samopas ?One muszą być przykryte ziemią czy też do skiełkowania potrzebują światła ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie przymierzam się nawet do skalniakowych, bo to nie ta gleba i nie ten klimat.
Ale lubię te maleństwa tak wdzięcznie pokrywające się kwiatami.
Szkoda tylko że tak krótko kwitną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ja także lubię skalniaki i dywanowe, poduszkowe rośliny. Warunków nie mam, to chociaż popatrzę u Władzi na jej piękności.
Kilka rojników udaje mi się jedynie utrzymać.
Jutro 2-gie urodzinki wnusia, będzie imprezka.
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam miłych gości :wit

Ola serdecznie zapraszam. W ogrodzie się znajdą nie tylko skalniaki ale i te trochę większe rośliny.

Na przykład teraz kwitnący Helianthus microcephalus Lemon Queen Słonecznik drobnogłówkowy .

Obrazek

Matt, witaj ! Lilie wodne mają to do siebie, że najpierw z radością kupujesz i sadzisz lilie wodne do oczka a póżniej tylko wyrzucasz nadmiernie rozrośnięte rośliny :D

Obrazek

Obrazek

Cyna :wit dla mnie tworzenie nowych rabat to wielki relaks , ciężką pracę mam na polu przy ziemniakach :wink:

Obrazek
magry pisze:Dzwonczyna trzymam w doniczce i szukam mu dobrego miejsca.Sadziłem go już kilkakrotnie ale nigdy nie zauważyłem siewek.Pozwalasz nasionom opaść i tak
zostawiasz je samopas ?One muszą być przykryte ziemią czy też do skiełkowania potrzebują światła ?
Zauważyłam, że nasionka zkiełkują tylko w szparze między kameniami. Nasiona specialnie nie wysiewam ani niczym nie przysypuję. Czytałam, że przy specialnym sianiu powinno się je zasypać drobniutkim kamiennym grysem.

Moltkia petrea
Obrazek

Kogra, w każdym ogrodzie można zbudować skałkę, :wink: ale u mnie rosną nie tylko te drobne rośliny, mają w mym ogrodzie miejsce i takie dzikie rabaty.

Obrazek

Jolu, imprezka się pewnie udała. ;:168 Posyłam twemu wnuczkowi na urodzinki owieczki do zabawy .

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pięknie kwitną Ci róże.
Czy to rabatówki czy wielkokwiatowe ?
Teraz wyglądają najładniej bo już słonko tak ich nie spieka.
Mam też tego heliantusa, ale strasznie się rozłazi i stale trzeba go mieć pod kontrolą.
Piękny widok z owieczkami. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj, Władziu,
Twoje różyczki też bardzo ładnie wyglądają. Uprawiać rośliny ozdobne to większa przyjemność niż kartofle, to fakt, ale jedno to hobby, a drugie praca.
Pierwsze się lubi, a drugie musi, to jest różnica.
Dzięki za wełniste baranki. Są bardzo sympatyczne, życie jest niesprawiedliwe wobec nich. Kocham zwierzęta i tym hodowlanym bardzo współczuję.
Rysio, mój wnusio, ochszczony, przyjęcie było huczne i wystawne. Duża rodzina ze strony synowej biesiadowała wesoło.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Władziu cudnie kwitną Twoje róże mają zdrowe powietrze i mnóstwo słonka .Moim niestety tego brakuje jednak jakoś sobie radzą. Nie ma to jak swoje kartofle mniam mniam, lecz wiem pracy przy nich trochę jest lecz ten smak można zjeść bez niczego lecz nie musisz kosić trawy owieczki są zamiast kosiarki :wink: a przy okazji także porządnie nawiozą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Wyrzucać takie piękne lilie? ;:14 Jak tak można? :( Jak masz zamiar znów robić czystki z nimi to ja poproszę małe sadzoneczki, ostatnio zrobiłem sobie oczko i muszę czymś wypełnić je:D
Owieczki piękne :) Właściwie to gdzie ten cudny ogród?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękną masz różankę. ;:oj Lilie mogę popodziwiać u ciebie, ;:215 nie mam wody w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam serdecznie wszystkich odwieczających. Lato do ostatnich dni dokazywało, że jest latem. Nawet jesień nadeszła z słoneczną pogodą, choć w nocy było bardzo chłodno i drzewa zaczęły się przebarwiać, ale w niedzielę się raptem ochłodziło i jest chłodno, zimno, lodowato i deszczowo a synoptycy się śniegiem odgrażają. No..może tylko po wierzchołkach sypnie.

Kogra, aż na wyjątki mam rabatówki i wielkie krzaki róż historycznych oraz róże sadowe. Fotka jest z pierwszego kwitnienia, drugie było skromniutkie a róże były skoro łyse. Racja, słonecznik "dobrze" się rozrasta i nawet rozsiewać się lubi (i to nawet w mojej ciężkiej ziemi, gdzie inne rośliny nie daję radę), ale ja lubię takie krzaczory a pszczoły, motyle i inny drobiazg mają niesamowitą radochę.

Wróciłam kawałek w czasie - 20 sierpnia jeszcze kwitły floksy a do kwitnienia się powolutku zabierały rozchodniki i astry nowoangielskie.

Obrazek

Obrazek

Jolu, dla mnie uprawianie roślin ozdobnych jest takim samym hobby jak grzebanie w ziemniakach i innej zieleninie, ale za tym dugim stanowczo nie przepadam. Jedynie wykopki lubię :wink:

Jolu, dla ciebie astry angielskie i rozchodniki w pełnym kwiecie, aż huczało od pszczół, pawiki miały robotę się przedrzeć do "bufetu".
Obrazek

Jadziu racja, że swoje ziemniaki smakują o niebo lepiej niż kupowane. Mi się wydaje, że róże nie potrzebują aż tyle słońca. Widzę to u Angeli - mam dwie, ta posadzona na tej słonecznej grządce błyskawicznie przekwitła a ta druga posadzona w cieniu kwitnie od miesiąca.

Wrześniowe kwitnienie -Crown Princess Margareta. Tak jak ostatnie angielki jest u mnie za rabatówkę.
Obrazek

Rudbeckia henry eilers - ciekawe kwiatki, ale wysoka, przewysoka i rozwala się niesamowicie.
Obrazek

Matt, przyjedż na wiosnę dam ci lili wodnych ile uniesiesz, do Czech nie jest daleko :wink: .

Moje ukochane wrzosowisko, coś już przekwitło, coś znów zaczyna.

Obrazek

Wrzosiec rozpierzchły( w lewym rogu) kwitnie skoro całe lato, tak samo jak jego sąsiadka dabecja.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Cyno, ja znów w twym ogrodzie podziwiam hortensje, te moje się nawet nie umywają do tych twych, ale to się lubi co się ma. :wink:

Vanille fraise
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”