Mały ogródek
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały ogródek
Witaj. Fajnie kwitną Ci róże
. Ja mam posadzonego Wincherter Cathedral wiosną i muszę przyznać , że u mnie choruje. Nie wiem czy posadziłam go w złym miejscu czy ten typ tak ma
. Leonardo ma ładny kolorek a poza tym wszystkie ładne
. Lwie paszcze siałam ale bez powodzenia, niestety
. Aksamitki są niezawodne i warto je siać
. Kotki ślicznie Ci pozują
. Pozdrawiam
.
- Yollanda
- 500p

- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Kasiu Kaniu,
nieuchronnie sezon letni mamy za sobą, chociaż końcówka lata całkiem ładna. Kilka ciepłych, słonecznych dni wystarczyło aby rozkwitły ponownie róże. Jesieni jeszcze nie widać, no chyba, że ja jej nie chcę zobaczyć i trwam w przekonaniu, że ciągle mamy lato.
Róże 'Sommersonne'- czyli 'lenie słońce' - śliczniutkie, bujnie kwitną oranżowym i różowym kolorem jednocześnie. Listeczki błyszczące, zdrowe są również jej ozdobą.
'Sommersonne'

'Sommersonne'

'Sommersonne'

Jadziu Jakuch,
Dalie nie kwitną . Nie lubią zalania wodą. Zgniły im karpy. Kilka rośnie ale bez kwiatów.
Nie będę już kupować nowych dalii. Są nazbyt pracochłonne. Ogród dla leniwych planuję.
Różyczki odżyły wraz z ładną pogodą.
'Mary Rose' ładne kwiaty nie osypują się tak szybko, jak w czerwcu. Chyba chłodniejsze noce przedłużają im żywot.

'Crocus Rose' popisuje się kwitami ale głównie na górnych piętrach.

'Maria Curie' - różyczka Meillanda , tak jak inne tego hodowcy, cieszy pięknymi nie tylko kwiatami ale i listkami.
Wszystkie róże Meillanda u mnie są zdrowe, mimo wilgoci nie chorują.
'Maria Curie'

Annes 77
Cebulki tulipanów warto zakupić. Jest taki duży wybór w marketach . W Auch... widziałam cudne odmiany. W październiku będą przeceny o 50%.
Nowe różyczki to zawsze frajda. 'Dolce Vita' i 'Marc Chagall' bardzo mi się podobają. Widziałam u Ciebie Novalis. Pod wpływem Twoich fotek zmieniłam o niej zdanie, to piękna róża, a wraz z CPM tworzą nieoczekiwanie cudny duet.
Róże często zaskakują. Pozytywną niespodziankę sprawiła mi 'Ventilo'. Po nieudanym starcie w czerwcu, obecnie muszę ją pochwalić. Wypuściła kilka pędów, w tym jeden solidny, z 15 pąkami . Wszystkie sztywno patrzą w górę.
To znaczy, że jak zechce to może zachowywać się jak na róże przystało, czyli dostojnie.
'Ventilo' rose

róża 'Ventilo'

róża 'Ventilo'

Marysiu Ambo,
fioletowa roślina to zwykła krwawnica pospolita. Budleje u mnie nie rosną, to chociaż purpurowe kłosy krwawnicy pospolitej zdobią ogród. Jest to roślina rosnąca dziko na podmokłych łąkach, nad stawami, w rowach, ale i w ogrodzie nie źle się prezentuje się. Lubią ją motyle, zawsze jakieś się wokół kręcą.
krwawnica pospolita

Ewelino - Ewelkacho,
Róże to kapryśnice, wymagają dobrego stanowiska, gleby, wody, słońca, nawozów, ale nie co roku chorują. Moja WC w zeszłym roku tez podłapała plamistość, w tym sezonie nieco lepiej wygląda. Używać trzeba preparatów grzybobójczych, bez nich trudno utrzymać róże w zdrowotności. Chociaż nie wszystkie wymagają oprysków.
Np 'Nina Renaissance' bez skazy

'Nina Renaissance'

'Andre le Notre' bez zarzutu

'Tchaikovsky' - moja ulubienica- bezproblemowa

róża 'Tchaikovsky'

zakwitła rozplenica

oraz świecznica

Floks, wysiał się sam z nasionka, co mnie ucieszyło. Spróbuję wysiać floksy z zebranych nasion.

Towarzyszą mi kocurki , przychodzi ich 5 do kociej stołówki.
Kicek zielonooki

najadł się i szuka cienia na drzemkę

Oczuś sypia w różnych miejscach , dziś na kocyku, na ławce.

nieuchronnie sezon letni mamy za sobą, chociaż końcówka lata całkiem ładna. Kilka ciepłych, słonecznych dni wystarczyło aby rozkwitły ponownie róże. Jesieni jeszcze nie widać, no chyba, że ja jej nie chcę zobaczyć i trwam w przekonaniu, że ciągle mamy lato.
Róże 'Sommersonne'- czyli 'lenie słońce' - śliczniutkie, bujnie kwitną oranżowym i różowym kolorem jednocześnie. Listeczki błyszczące, zdrowe są również jej ozdobą.
'Sommersonne'

'Sommersonne'

'Sommersonne'

Jadziu Jakuch,
Dalie nie kwitną . Nie lubią zalania wodą. Zgniły im karpy. Kilka rośnie ale bez kwiatów.
Nie będę już kupować nowych dalii. Są nazbyt pracochłonne. Ogród dla leniwych planuję.
Różyczki odżyły wraz z ładną pogodą.
'Mary Rose' ładne kwiaty nie osypują się tak szybko, jak w czerwcu. Chyba chłodniejsze noce przedłużają im żywot.

'Crocus Rose' popisuje się kwitami ale głównie na górnych piętrach.

'Maria Curie' - różyczka Meillanda , tak jak inne tego hodowcy, cieszy pięknymi nie tylko kwiatami ale i listkami.
Wszystkie róże Meillanda u mnie są zdrowe, mimo wilgoci nie chorują.
'Maria Curie'

Annes 77
Cebulki tulipanów warto zakupić. Jest taki duży wybór w marketach . W Auch... widziałam cudne odmiany. W październiku będą przeceny o 50%.
Nowe różyczki to zawsze frajda. 'Dolce Vita' i 'Marc Chagall' bardzo mi się podobają. Widziałam u Ciebie Novalis. Pod wpływem Twoich fotek zmieniłam o niej zdanie, to piękna róża, a wraz z CPM tworzą nieoczekiwanie cudny duet.
Róże często zaskakują. Pozytywną niespodziankę sprawiła mi 'Ventilo'. Po nieudanym starcie w czerwcu, obecnie muszę ją pochwalić. Wypuściła kilka pędów, w tym jeden solidny, z 15 pąkami . Wszystkie sztywno patrzą w górę.
'Ventilo' rose

róża 'Ventilo'

róża 'Ventilo'

Marysiu Ambo,
fioletowa roślina to zwykła krwawnica pospolita. Budleje u mnie nie rosną, to chociaż purpurowe kłosy krwawnicy pospolitej zdobią ogród. Jest to roślina rosnąca dziko na podmokłych łąkach, nad stawami, w rowach, ale i w ogrodzie nie źle się prezentuje się. Lubią ją motyle, zawsze jakieś się wokół kręcą.
krwawnica pospolita

Ewelino - Ewelkacho,
Róże to kapryśnice, wymagają dobrego stanowiska, gleby, wody, słońca, nawozów, ale nie co roku chorują. Moja WC w zeszłym roku tez podłapała plamistość, w tym sezonie nieco lepiej wygląda. Używać trzeba preparatów grzybobójczych, bez nich trudno utrzymać róże w zdrowotności. Chociaż nie wszystkie wymagają oprysków.
Np 'Nina Renaissance' bez skazy

'Nina Renaissance'

'Andre le Notre' bez zarzutu

'Tchaikovsky' - moja ulubienica- bezproblemowa

róża 'Tchaikovsky'

zakwitła rozplenica

oraz świecznica

Floks, wysiał się sam z nasionka, co mnie ucieszyło. Spróbuję wysiać floksy z zebranych nasion.

Towarzyszą mi kocurki , przychodzi ich 5 do kociej stołówki.
Kicek zielonooki

najadł się i szuka cienia na drzemkę

Oczuś sypia w różnych miejscach , dziś na kocyku, na ławce.

- IzabelaS
- 500p

- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Piękne róże, Jolu. Kiedy moje będą takie, a przynajmniej podobne...
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Jolu przez Ciebie znowu do ogrodu zaproszę kolejne róże.
Te Twoje są takie cudne i nadal kwitną. 
- Sasanka18

- Od: 1 sty 2010, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu
jednak róże u Ciebie nie zawiodły.
Kwitną przepięknie
i świecznicę masz taką rozrośniętą wygląda super;:215
Widzę ,że zakochana jesteś w większości w angielkach.
Ze świecznic o ciemnych liściach mam dwa gatunki ale po jednym krzaczku
na razie szału nie ma, niestety trzeba czekać.
Kwitną przepięknie
Widzę ,że zakochana jesteś w większości w angielkach.
Ze świecznic o ciemnych liściach mam dwa gatunki ale po jednym krzaczku
na razie szału nie ma, niestety trzeba czekać.
- matt55

- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Oj róże cudowne, moje w tym roku jakoś marnie kwitły. może w przyszłym będą tak cudne jak Twoje. Kotki też świetne świetne
Szczególnie ten leniuch wygrzewający się na ławeczce.
Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Róże pięknie się prezentują! Wspaniale kwitną, listki zieleniutkie 
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Maz rację róże są kapryśne a mimo to nie potrafimy się bez nich obejść
. Zastanawiam się czy po prostu nie wybrałam dla WC zbyt mało przewiewnego miejsca i może to jest przyczyną chorób. Pryskałam na grzyba ale nie wiele to dało w jej przypadku. Zastanawiam się nad przesadzeniem jej w inne miejsce. Krwawnica bardzo ciekawej urody jest
. Koty jak zwykle wyszły na fotkach świetnie
. Pozdrawiam
.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Jolu masz całkowitą rację,że co roku inna róża inaczej się zachowuje.Artemis nigdy mi nie chorował,a w tym roku brzydkie ma liście
Obrywam ile mogę,ale bardzo kuje
Ventilo malutka róża,ale za to jakie ma duże kwiaty.Sommersonne ladny ma oranżowy kolor.
Dzisiaj kupiłam jedną paczuszkę tulipanów w B,takich jeszcze nie miałam...Pomału rozglądam się za cebulami.
W październiku u nas już bardzo przebrane są paczuszki na dziale ogrodowym,ja tak długo nie mogę czekać.
Kicusie dobrze się czują w Twoim królestwie
Obrywam ile mogę,ale bardzo kuje
Ventilo malutka róża,ale za to jakie ma duże kwiaty.Sommersonne ladny ma oranżowy kolor.
Dzisiaj kupiłam jedną paczuszkę tulipanów w B,takich jeszcze nie miałam...Pomału rozglądam się za cebulami.
W październiku u nas już bardzo przebrane są paczuszki na dziale ogrodowym,ja tak długo nie mogę czekać.
Kicusie dobrze się czują w Twoim królestwie
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jolu jak wspaniale, świeżo wyglądają róże.
'Tchaikovsky' piękny z tym morelowym błyskiem.
U mnie od tygodnia upały około trzydziestu stopni, wszystkie kwiaty się gotują. Też lubię lato i jeszcze nie chcę jesieni, ale te wysokie temperatury ogołocą ogród z kwiatów.
Kociaki słodkie. 
- kania

- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, tak ładnie jeszcze pokazujesz róże. Ja już sprzątam na rabatach. Na działce nie bywam często więc już powoli szykuję rabaty do jesieni. Masz rację co do oprysków przeciwgrzybowych. Jestem pewna, że gdyby nie one, w takie lato, jak w tym roku, miałabym całe mnóstwo chorych liści na różach.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Jolu, już w ubiegłym sezonie pytałam Cię o różę Tchaikovsky i dotąd jej nie kupiłam
, chociaż miałam okazję. Widzę, że to był błąd, bo jej kwiaty są zjawiskowe. To samo mogę powiedzieć o Andre le Notre. Delikatność koloru, a jeszcze piszesz, że zdrowa...
Oj, chciałoby się mieć te wszystkie ślicznotki, ale się nie da. Trzeba cieszyć się tym, co się ma u siebie, a inne podziwiać w ogrodach takich jak Twój
Ventilo miałam już w koszyku, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo czytałam, że kwiaty mocno się zwieszają. A tutaj piszesz, że jeszcze złapała plamki
Ventilo miałam już w koszyku, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo czytałam, że kwiaty mocno się zwieszają. A tutaj piszesz, że jeszcze złapała plamki
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mnie też spodobała się Andre le Notre.
Faktycznie róże zachowują się co roku inaczej
W tym roku wszystkie pobił umnie Leonardo
Goły od miesiąca. Za to, które zazwyczaj były chorowite teraz zachowują się całkiem nieźle
Faktycznie róże zachowują się co roku inaczej
W tym roku wszystkie pobił umnie Leonardo
Goły od miesiąca. Za to, które zazwyczaj były chorowite teraz zachowują się całkiem nieźle
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wszystkie róże są urodziwe lecz mnie najbardziej przypadła do gustu Ventilo ten jej kolorek i układ płatków
.Dobrze ,że miejsca mi brak dlatego nie mam dylematów 
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Jaki śliczny ten Ventilo!
Widzę, że pochopnie z niego zrezygnowałam. Uwielbiam tak zbudowane kwiaty.
Nie mam, co prawda, takich warunków jak Ty, ale może i u mnie wyrósłby na prosty krzaczek...
W zeszłym roku bardzo poniewierała się po ziemi Rosenfee, a w tym już jest prosta i sporo wyższa.
Twoje róże mimo zalewania działki są rewelacyjne. Takiej obfitości kwiatów nie było na żadnej mojej. Nigdy!!!
Pozdrawiamy Cię ze Zlatankiem bardzo serdecznie.
Jagi
Widzę, że pochopnie z niego zrezygnowałam. Uwielbiam tak zbudowane kwiaty.
Nie mam, co prawda, takich warunków jak Ty, ale może i u mnie wyrósłby na prosty krzaczek...
W zeszłym roku bardzo poniewierała się po ziemi Rosenfee, a w tym już jest prosta i sporo wyższa.
Twoje róże mimo zalewania działki są rewelacyjne. Takiej obfitości kwiatów nie było na żadnej mojej. Nigdy!!!
Pozdrawiamy Cię ze Zlatankiem bardzo serdecznie.