Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Gabriela pisze:Dzięki Majeczko... o takie konkretne opinie mi chodzi... hi..hi.. no to lista się skurczyła... szukam dalej... ;:306
A jakie masz zdanie o róży Geoff Hamilton ?
Gabi podoba mi się jej kwiat. Trzeba trochę poczekać na ponowne kwitnienie. Trafił mi się słaby krzaczek.
ewunia7 pisze: :wit
Majka cudowne są Twoje różanki, na których rosną cudowne róże ;:215 ;:138
Przyszłam je podziwiać jak zawsze zresztą.
W tym roku u mnie z różami lichutko, część wyginęło, sporo choruje ;:145
Nie wiem co to jest, ale drewnieją i usychają gałązki, chociaż obcinam te suche części, jak tak dalej pójdzie to kolejne róże mi wyginą.
I jeszcze jedna sprawa, - róże lavender ice, lavender flower circus i celebrating life - jakie powinny mieć stanowisko?
Kilka róż, jak obejrzałam fotki, oczywiście trafiło do zeszytu chciejstw ;:32
Ewciu to o czym piszesz, to skutki pogodowe ubiegłego sezonu i bardzo zimnej wiosny tej wiosny.
Ja również część straciłam, cięłam je jeszcze w czerwcu. Rosną mi bardzo różnie, są i takie co jeszcze nie kwitły.
Być może nie przetrwają tej zimy, albo zrobią mi niespodziankę i ładnie się zregenerują. Dobrze mi rosną róże Austina i
nowych hodowców. Lavendowe róże mam posadzone na słońcu. Jednak sama wiszę, że Lavender Ice woli mieć trochę zacienione miejsce.
LFC radzi sobie w słońcu dobrze, jak jest wyjątkowo ostre, to przypalają mu się płatki. Celebrating life wywaliłam, uraczyła mnie ta róża kilkoma kwiatami na cały sezon.
Majka, i co ja mam napisać , cudenka pokazujesz, do tego w pięknej oprawie i zdrowiutkie . Widoczki poranne cudne , nawet trawnik jak marzenie :-)
Ewa7 - Ewciu dziękuję. Koleżanko a, może założysz wątek. Masz się czym chwalić.
Maju, piękne masz te oczko! Zawsze skupiałam się u Ciebie na różach, i dopiero teraz odkryłam jakie ono śliczne ;:167 . Zazdraszczam normalnie :D
Werka oczko jest pod opieką e-mka, pływające w nim karasie również.
majka411 napisał(a):
...Parfum Flower Circus ? nie mam, ale Alexia ją chwali, a ja jej wierzę.

Cześć Majka, rozmawiacie o odmianach mi zupełnie nieznanych, co najwyżej ze zdjęć... ;:108 .
Ale miło poczytać i pooglądać.

;:oj alexia ją chwali i to jak... ;:224 .
Jakbym miała 1 róże zabrać na bezludną wyspę, to ona by ze mną pojechała.
Wiesz, że jeden z wiosennych patyczków już jest większy od Lavender F.C.
Ciekawe, jak duża będzie u Ani, u niej jest już na rabacie ;:24 .
;:196
Alexia zmobilizowałaś mnie do pomyślenia co ja bym zabrała na bezludną wyspę .. hihihihi u mniej jest gorzej,
bo nie umiałabym dokonać takiego wyboru ;:oj Może Ania się odezwie i nam napisze jak rośnie u niej Parfuma Flower Circus.
Majeczko, czy Ty siedziałaś kiedyś na tej ławeczce :?:
Kizuna ;:167 w jesiennej odsłonie kolorem zbliżona do Paul Bocuse.
Ja chyba w ubiegłym roku zastanawiałam się nad Tranquillity, ale czegoś jej brakowało. Już wiem, wzrostu ;:124 ;:306
Jak widać na załączonym obrazku do niczego metry nie są jej potrzebne. Cudowna.
Nenna08 - Aniu siedziałam, tam jest cień po południu. Miałam Paula B nie, to nie jest jego kolor. Kizuna jest bardziej morelowa.
Aparacik przekłamuje kolory. Tranquillity to całkiem spora róża, trzeba poczekać na powtórkę kwitnienia, ale teraz zdobi rabatę.
Lavender Flowers Circus ją zasłania.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 napisał(a):
Majeczko, czy Ty siedziałaś kiedyś na tej ławeczce :?:

Założę się, że nie... ;:306

Majeczko, dziękuje za dedykację, no wiesz, jestem wzruszona jak świeżo zaorane pole ;:108 .
;:97
Alexia przegrałaś hihihihi
Jak zobaczysz jaki krzaczor z niej wyrósł, to się zdziwisz.
100 Idees Jardin prześliczna, uwielbiam żółte róże, a jeszcze bardziej lubi je mój M. Wprowadzają na rabaty jakąś radość. Pozostałe różyczki też są nieprzyzwoicie piękne ;:180 , szczególnie Our last Summer. Rzeczywiście jest aż tak piękna?
Ewa mam dokładnie to samo odczucie, ciepłe kolory to radość dla oczu.
Our last Summer.... tak jest piękna, zdrowa o ogromnych kwiatach o zmiennej barwie.
Trudno mi jest zrobić dobre zdjęcie żeby ogarnąć dwa krzaczki rosnące obok. To jest jej pierwszy sezon, pierwsze pędy puściłam luźno, przyglądam się jak ona buduje krzaczek. W przyszłym roku muszę je poprowadzić przy podporze, wtedy będzie łatwiej robić zdjęcia.

Kolejna porcja wczorajszego lata.

Obrazek

Obrazek

Pompadour - ogromne kwiaty i dużo ich na krzewie.
Obrazek

Eglantyne - szybko się osypują.
Obrazek

Auguste Pretoria - kwiaty ma na gałązce ułożone tak jak mieczyki.
Obrazek

Obrazek

Rose von Ruhrtal - zbudowała od wiosny niezłe krzaczki. Tu kwitnący parter.
Obrazek

Obrazek

Tu pączki na pięterku.
Obrazek

A, tu już widać kolejne. W tym sezonie staram sie utrzymać w pionie te długie pędy.Przygnę je dopiero na wiosnę.
Obrazek

Kolejna nowa róża Eeuwige Passie - rośnie szeroko i cały czas ma kwiaty.
Obrazek

Pompadour
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś cieplutkiego Charles Darwin - udało mi się kupić dobrą sadzonkę dopiero w małej rodzinnej szkółce.

Obrazek

cd. w wolnej chwili ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju dobrze mieć sporo róż,bo zawsze coś kwitnie.
Piszesz,że wywaliłaś Celebrating Life,właśnie wczoraj patrzałam na moją,która jest tylko zielona.Może miała jeden,a może dwa kwiaty?
Ja takich róż nie potrzebuję u siebie.To samo z Glendybourne ludzie co to za gniot ;:303 U mnie róże Harknessa mają minus.
Pompadoure słabo u mnie kwitła,jestem zawiedziona ;:222 Twoja to się prezentuje,tylko się cieszyć.
Cały sezon kwitła Rosenfaszination,takie róże lubię ;:224

Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wywołana do tablicy ? odpowiadam :;230 Parfum Flower Circus to jedna z najzdrowszych róż w moim ogrodzie. Pierwsze kwitnienie na krzaku od Alexii było oszałamiające, a podobno zostały już ?niedobitki?. Można więc sobie wyobrazić na co stać tę różycę ;:oj Czekam jeszcze na drugi rzut. Pojawiły się co prawda pojedyncze kwiaty, ale myślę, że jeszcze zobaczę więcej.
Aha, zbudowała zgrabny krzaczek :)
Majeczko, uwielbiam oglądać Twoje róże w słoneczku ;:196
Też planuję usunąć Williama Morrisa, a zastąpić go Charles?em Austinem. Ten pierwszy jest mistrzem w wypuszczaniu długaśnych, sztywnych batów, nad którymi trudno zapanować.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję za ławeczkę siadłam na niej i taaaaaaaak będę siedzieć :wink: podziwiając Twoje róże, są zjawiskowe.
Ostatnio zatrzymuję się przy pomarańczowych i morelowych, takich jak Kizuna. Urzekająca jest! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnaAn pisze:Wywołana do tablicy ? odpowiadam :;230 Parfum Flower Circus to jedna z najzdrowszych róż w moim ogrodzie. Pierwsze kwitnienie na krzaku od Alexii było oszałamiające, a podobno zostały już ?niedobitki?. Można więc sobie wyobrazić na co stać tę różycę.
Aniu, droga koleżanko, te "niedobitki" to było koniec 2-go kwitnienia. Ona startuje bardzo wcześnie ;:142 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ja-a

Post »

alexia pisze:
Aniu, droga koleżanko, te "niedobitki" to było koniec 2-go kwitnienia. Ona startuje bardzo wcześnie ;:142 .
... i późno kończy, moje obie dopiero się znowu rozkręcają... :roll:

Majeczko, ale porcja prześlicznych kolorów ;:oj Our Last Summer, niech będzie, faktycznie ma dosyć pełne kwiaty ;:306 Ale zachwyciła mnie Twoja Pompadour, czy ona wysoko rośnie? W opisach ma coś około metra, ale mam wrażenie, że ona potrafi wystrzelić do góry. Jak ona się u Ciebie zachowuje? Śliczna jest też Rose von Ruhrtal ;:167
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No to klamka zapadła... Parfum F.C. będzie rosła u mnie.... dzięki dziewczyny... ;:4
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit
uwielbiam taką pogodę. :D

Annes-Ania Celebrating Life wywaliłam i dobrze zrobiłam. To chyba, nie sprawa róż tego hodowcy, mam jego róże i mogę je pochwalić. Pompadour dobrze kwitnie, kwiaty mogłaby utrzymywać dłużej. Sądzę, że jest za sprawą żaru z nieba. Teraz kiedy słońce już tak nie pali widzę, że róże lepiej utrzymują kwiaty. Mam tak posadzone odmiany róż na rabacie, że co jakiś czas zmienia mi się kolorystyka rabaty. Augusta Luisa jest tak chętną do kwitnienia, że aż mi pod ciężarem kwiatów kijek mi się wygiął. Kolor ma odlotowy, muszę ją przesadzić bo patrzeć nie mogę.

Ania-Ann fajnie, że zajrzałaś.
Ania oczywiście, że łapki Alexi czynią cuda i ja od razu wiedziałam, że skromność kazała jej napisać co napisała.
Natomiast dobrze wiedzieć, że Parfum Flower Circus chwalisz za kwiati i krzaczek.
Ten drugi czyli Charles Austin również jest mistrzem w wypuszczaniu długich i sztywnych batów, ale ma piękny kolor kwiatów.

Apus ? Basiu zapraszam, zapraszam. Ciepłe kolory i ja uwielbiam i pomiędzy nimi odrobinkę bystrej czerwieni.

Alexia musimy częściej pisać o różach Ani, to może otworzy wątek i nam je zaprezentuje.

Jagna ja ją wstawiam, bo jest piękna. Co robię zdjęcie, to się zastanawiam jak ją podejść, żeby się wreszcie właściwie zaprezentowała, ale marnie mi to wychodzi.
Pompadur u mnie urosła do 0,8 m ładnie buduje krzaczek i ma na każdej gałązce kwiaty, a nawet po kilka kwiatów. Liście ma zdrowe. Jej kwiaty są bardzo duże i dają radę w miarę w pionie się utrzymać. Gdybym miała taką możliwość, to posadziłabym ją w lekkim półcieniu, pewnie wtedy kwiaty utrzyma dłużej. Lubię ją.
Rose von Ruhrtal, ta wybija długie pędy, też jest zdrowa. Posadzoną mam na wystawie południowej, co skutkuje przypalaniem się płatków, ale i tak ją bardzo lubię.
Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę miała dużo kwiatów na przygiętych gałązkach.

Gabi dobry wybór.

Kolejne porcja lata zatrzymana w kadrze.

Marie Henriette
Obrazek

Obrazek

Colibri Farbfestival
Obrazek

Obrazek

100 Idees Jardin i Parfume de Orleans
Obrazek

Madame de Stael
Obrazek

Solu
Obrazek

Herzogin Cristine i Capri
Obrazek

Dieter Muller
Obrazek

Lacre
Obrazek

Augusta Luisa
Obrazek

Marie Henriette
Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Majko - Colibri Festival ? To na zdjęciu nie jest Papageno? A może to ta sama róża?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ewa nie, to jest Colibri Farbfestival http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.64036.5
uprościłam sobie jej nazwę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak mi się podoba Twój elegancki ogród
A okolice oczka są wręcz przepiękne
Taki spokój
Za to rabaty różane kipią kolorem
To się nazywa umiejętność tworzenia kompozycji
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Majka jak zawsze panny wyglądają nienagannie i coraz bardziej przekonuję się do masełkowych kolorów ?.u mnie eglantyne też szybko się sypie ale młoda jest , zobaczymy w przyszłym sezonie.
Czy parfuma fc da radę w pełnym słońcu czy lepiej radzi sobie w połcieniu ?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Kolejne cudeńka pokazałaś ;:79

Majka mam pytanie.
Czy róże Augusta Luise i Gorgeous są różami podobnymi?
Napisz proszę co o nich wiesz ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ujęłaś to tak jak ja chciałam, żeby wyszło. Dziękuję, miło mi, że to zauważyłaś.

Ewa ja jej nie mam o niej pisały Ania-Ann i Alexia, może się włączą i podpowiedzą. Tak na logikę, to sądzę że żadna róża nie pogardzi małym chłodkiem szczególnie w południe.

Ewunia z koloru kwiatów obie są podobne. Z tym, że Gorgeous ma bardziej wyraziste kolory.
G. miała czarne plamki, ścięłam jej pędy, bo zaraziła mi róże obok. Pozbędę się jej. Natomiast Augusta Luisa jest zdrowa i widzę, że ciągle tworzy nowe pąki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”