Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Te czarne paski na liściach też są trochę podejrzane. Można by rozważyć użycie jakiegoś środka na grzyba. Inne w porządku?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2016, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie jestem zdziwiona, bo to jedyny przypadek w mojej hodowli, 8 innych ma się bardzo dobrze. Podlewam je raz w tygodniu, a mają temp ok 26st.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Roberta123

W tej chwili nasze rośliny mogą odczuć działanie zimnych poranków, moje niektóre ustawione w tym rogu szklarni zaczęły żółknąć i tracić listki.
To oznacza powolne przechodzenie do zimowania.

Obrazek

Mój thai socotranum golden crown ma już prawie pięć lat. Tutaj po jednym roku.

Obrazek

Miał przycięty czubek aby się rozkrzewił.

Obrazek

Tak wyglądał na drugi rok.

Obrazek

Po wyjęciu korzeni.

Obrazek

Jego oczyszczeniu z drobnych korzonków.

Obrazek

opryskany środkiem przeciw grzybowym.

Obrazek

Posadzony na doniczce.

Obrazek

Tak wygląda dwa lata temu.

Obrazek

W tym roku po ukształtowaniu i rozpychaniu pędów na boki.

Obrazek

Na dzień dzisiejszy wygląda tak i mam nadzieję, że te pierwsze pączki na każdym wierzchołku zaraz zakwitną.

Obrazek

Tak wyglądają kształtowane pędy, dolne pędy wcześniej też przycinałem. (razem trzy przycięcia)

Obrazek

Kwitną resztki białych kwiatów.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzyk pisze:/ ... / Na dzień dzisiejszy wygląda tak i mam nadzieję, że te pierwsze pączki na każdym wierzchołku zaraz zakwitną.

Obrazek
- Jerzy, jestem pod wrażeniem, że udało się Tobie, doprowadzić - "zmusić" Adenium socotranum do tak "obfitego produkowania" pąków kwiatowych - wielkie słowa uznania i ;:138 . Zapytam, "wspomagałeś" to Adenium doświetlaniem lampami na kwitnienie czy roślina wyprodukowała pąki kwiatowe pod wpływem naturalnego światła słonecznego ?
Jerzyk pisze:Kwitną resztki białych kwiatów.

Obrazek
- ;:oj piękna roślina z bardzo dużą ilością kwiatów i pąków kwiatowych zapowiadających, że kwiatów będzie jeszcze bardzo dużo. Podobnie jak wyżej, zapytam, tak obfite kwitnienie jest efektem naturalnym, bez wspomagania dodatkowym doświetlaniem, tylko i wyłącznie pod wpływem promieni słonecznych czy jednak "pomagałeś" roślinie doświetlając ją ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Moje doświetlenie wraz z pudłem rozebrałem pod koniec marca a złożę je na początku października i dopiero rozpocznę doświetlenie niektórych roślin.
Rośliny postoją jeszcze pewnie ok. dwa tygodnie w szklarni i zabiorę je do pokoju przed balkonem, gdzie będą doświetlane samym słońcem.
Kwitnienie wszystkich roślin jest efektem naturalnych promieni słonecznych wspomaganych co tydzień do tej pory wspomnianymi nawozami.
Dzisiaj słoneczka jest dużo z częściowymi chmurkami, na zdjęciu widoczne największe kwitnące adenium obesum.

Obrazek

Jeszcze kwitnie dosyć mocno.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy - bardzo dziękuję za odpowiedź.
Stworzyłeś swoim pupilkom - Adenium w szklarni mikroklimat jaki te rośliny lubią i efekty widać, na wstawionych przez Ciebie fotkach - bardzo obfite kwitnienie roślin co Ciebie cieszy, a my mamy okazję podziwiać kwiaty.
Jerzyk pisze: Obrazek
- na pokazanej przez Ciebie fotce widać, że większość Adenium (tych widocznych) masz posadzone w głębszych doniczkach. Ja osobiście preferuję pojemniki w kształcie mis dlatego, że wg moich obserwacji, moje rośliny w tego typu pojemnikach, bardziej rosną w kaudex, na czym mi bardzo zależy.
Jerzyk pisze:/ ... / Jego oczyszczeniu z drobnych korzonków.

Obrazek / ... /
- jak długo po takim "zabiegu czyszczenia" - usunięciu drobnych korzeni, odpowiedzialnych - zapewniających roślinie dostęp do substancji odżywczych i wody w podłożu, to Adenium "dochodziło" do zdrowia - podjęło powtórnie wzrost?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Hai Lin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 kwie 2016, o 14:28
Kontakt:

Post »

Jerzyk
Jakie podłoże zastosowałeś dla swoich roślin Adenium? Czytałam gdzieś, że można je dać tylko do Lechuza-Pon, spotkałeś się może z czymś takim?
Można dać Adenium do samego Agroperlitu, czy lepiej dodać trochę ziemi lub czegoś innego?
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Tutaj masz dokładnie opisane podłoże, którego skład Jerzyk kiedyś podał (chyba, że od tego czasu coś się zmieniło :wink: ):
Jerzyk pisze: Jerzyk napisał So 15 lut 2014 16:41
Postanowiłem, że drzewko adenium obesum z mixu nasion jako pierwsze w mojej kolekcji posadzę w podłożu typowo mineralnym, bez dodatku składników organicznych.
Wykorzystałem to co wiem na temat podłoża stosowanego przy uprawie drzewek bonsai, 10 lat to co prawda małe doświadczenie ale myślę, że dam radę i tylko trzyletni staż przy moich drzewkach adenium.
Nowe podłoże miało mieć objętość 6 litrów, żeby wystarczyło na przesadzenie kilku drzewek. Do drzewek bonsai już od kilku lat stosuję akadamę ale tylko jako dodatek do ziemi. Najlepszej jakości jest akadama twarda bo trwałość jej wynosi ok. 5 lat a drzewka przesadzam co 3 lata, jest to podłoże zupełnie jałowe, nie zawiera żadnych składników pokarmowych, ale wiąże wodę i nawozy, podobnie jak zeolit.
Do pojemnika wsypałem 0,5 litra akadamy
Drugim użytym składnikiem w większej ilości jest wspomniany zeolit o którym pisałem, powtórzyłem wiadomości zamieszczone przez Nicrum, nie zauważyłem jego opisu, ale znaczy to przynajmniej, że kopalina ta warta jest szerszego zainteresowania przez innych forumowiczów. Zeolit wydziela pierwiastki śladowe, wiąże i czyści wodę i nawozy, oba te składniki stanowią podstawę podłoża, ale brakuje jeszcze kilku dodatków, absorbentów zarówno wody jak i powietrza. Są to bimis drobny keiseki, seramis i keramzyt wszystkie o małej granulacji 1 - 4 mm
Trzeba dodać , ze w sklepach ogrodniczych , kwiaciarniach czy nawet sklepach akwarystycznych spotyka się keramzyt w workach 1-2 litrowych, gdzie są to owalne grudki wielkości 1,5 ? 2cm , które są bardzo lekkie. Nie o taki keramzyt tu chodzi ? nie nadaje się on ponieważ podłoże zbudowane na takim składniku będzie nie zwięzłe, niestabilne ponieważ przy podlewaniu rośliny taki keramzyt będzie wypływał na wierzch. Chodzi o keramzyt frakcji 0,5 cm i mniejszy, który sprzedawany jest w sklepach budowlanych w workach 20-50 litrów. Jest to najtańszy składnik, bo koszt 1 litra to ok. 20-35 groszy.
Do takiego podłoża dodałem jeszcze trochę wermikulitu, czerwoną i czarną skałę wulkaniczną wszystkie minerały z zawartością mikroelementów, które będą pobierane przez akadamę i zeolit i oddawane sukcesywnie roślinom.
Całość składników jest dosyć zwięzła więc jako rozluźniacza użyłem sporo perlitu.
Ci co uprawiają drzewka bonsai wiedzą, że po przycięciu korzeni należy w ich okolicy umieścić węgiel drzewny, który działa osuszająco, bakteriobójczo, wydziela również substancje mineralne i oczyszcza wodę w podłożu. Pomyślałem, że nasze adenium niejednokrotnie ma uszkodzone korzenie przy przesadzaniu, lub wręcz usuwa się część korzeni np zepsutych, dlaczego by więc nie użyć do podłoża naturalnego węgla drzewnego. Dostępny jest w sprzedaży jako karbonizat węgla drzewnego wstępnie rozdrobniony czyli już oczyszczony.
O wiele lepszym zamiennikiem węgla drzewnego jest bambusowy, aktywny węgiel drzewny, który ma niezliczona ilość małych dziurek, około czterokrotnie więcej niż zwykły węgiel drzewny, trzykrotnie więcej składników odżywczych i czterokrotnie lepszą absorpcję. Porowata struktura czterokrotnie zwiększa jego powierzchnię wchłaniania. Jest nieco droższy od węgla drzewnego pół kg kosztuje 9,50 i jest dostępny w necie.

Obrazek

Wszystkie składniki oprócz węgla bambusowego wymieszałem na sucho w 6 litrowym pojemniku..
Do doniczki dodałem na dno warstwę grubszego keramzytu, potem dwu centymetrową warstwę zeolitu aby wyłapywał i gromadził płynny nawóz, a następnie wymieszane składniki podłoża mineralnego(wypłukane) + garść aktywnego węgla bambusowego. Całość wygląda tak.

Obrazek

To już roślina posadzona w nowym podłożu, będzie nawożona tylko płynnym nawozem mineralnym, podsiąkowo.
Takie podłoże powinno zapewnić dobry, zdrowy wzrost i rozwój drzewka.

Skład podłoża:

bimis drobny granulacja 2- 4 mm - 1litr
seramis 3 - 6 mm - 3 podwójne garście.
wermikulit granulacja 1 - 3 mm - 4 podwójne garście
keramzyt " 1 - 3 mm - 1 litr
zeolit " 4 - 8 mm - 1,5 litra
akadama " 2 - 3 mm - 0,5 litra
skała wulkaniczna czerwona gr. 2 -3 mm - 0,2 litra
Skała wulkaniczna czarna gr 1 - 4 mm - 0,2 litra
perlit gr 1 - 4 mm - 4 podwójne garście
Całość ok - 6 litrów
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Hai Lin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 kwie 2016, o 14:28
Kontakt:

Post »

norbert76
Dziękuję za znalezienie tego <3 Przepisałam sobie składniki, przyda się w przyszłości na pewno :D A co polecacie dla doniczki 5.5/6 cm'owej? Rzeczy wymienione w wpisie Jerzyk'a raczej nie zmieszczą się w tak małej doniczce. Ktoś kiedyś wspominał o agroperlicie ale nie wiem czy roślinki mogą "siedzieć" tylko w nim.
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... w duecie jest "przyjemniej", chociaż jednym już czas świetności stopniowo mija:

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Hai Lin

W samym perlicie czy agroperlicie nie można sadzić roślinę jest za lekka, trzeba dodać przynajmniej keramzyt drobny i dodałbym jeszcze bims czyli pumeks drobny.
Można do tej całości dołożyć zeolit lub wermikulit lub skałę wulkaniczną czerwoną, wszystkie zawierają substancje mineralne które wykorzystuje adenium.

Jeśli dasz tylko sam pumeks, keramzyt i bims, nie zawierają w sobie substancji mineralnych, będziesz musiał wtedy częściej nawozić roślinę.

Pominąć możesz wtedy seramis, akadamę, które po roku w dolnej części doniczki lasuje się tworząc proszek oraz skałę wulkaniczną czarną.
Jeśli ktoś ma seramis i akadamę to najlepiej mieszać je w górnej warstwie doniczki (trzech centymetrów)

Ten pączek nowego kwiatu stoi w miejscy od tygodnia.

Obrazek

Ma bardzo dużo nowych pączków, powinny niedługo zakwitną.

Obrazek

Wygląda na to, że udało mi się wyhodować pierwszy raz samemu z nasiona kwiat pełny, lubiłem bardziej kwiaty pojedyncze ale raz, dwa lata temu spróbowałem zamówić nasiona kwiatu pełnego, no i udało się.

Obrazek

Jak zakwitnie mocniej to niedługo go pokażę, teraz razem z kwitnącymi innymi.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy w kalendarzu powitaliśmy wrzesień, za niezbyt długo jesień, a u Ciebie wiosna w pełnym rozkwicie - rośliny obsypane kwiatami ;:138.

Wśród moich roślin bardzo mały "ruch", ale cieszą nawet pojedyncze kwiaty i że rośliny decydują się pokazać swoje kwiaty. Rozkwita kolejne raz Adenium z tych o pełnych kwiatach i najważniejsze, powtarza jakość i kolorystykę kwiatów:

Obrazek

Obrazek

- do pełnego rozkwitu jeszcze troszeczkę brakuje, ale na to potrzeba już tylko kilka - kilkanaście godzin:

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mój kwiatek wieczorem troszkę się rozwinął, śpiąc pochylił swoje płatki w dół.

Obrazek

Potem rano lekko podniósł w górę.

Obrazek

Pokazał swój mały środek.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Zazdroszczę tylu kwiatów ;:180 , ja oczekuje na następne kwitnienie może jakiś inny kolorek się pojawi. Dziś jeszcze zauważyłem że udało mi się zapylić 1 kwiat i rosną już nasiona. Z trzech prób jedna się udała. Zapewne nasiona będą dojrzewać przez parę miesięcy więc trzeba cierpliwie czekać.

Tutaj widać jak zaczynają rosnąć strąki z nasionami
Obrazek
A tu oczekuje na nowe kwiaty, na wiosnę będę przycinać żeby się ładnie uformował
Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mój kwiat nabrał kształtów i kolorów.

Obrazek

Mały mix.

Obrazek
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”