Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver 
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Perukowiec podolski
Mnie zależało na tym, żeby perukowiec poszedł "do góry" i miał duże przyrosty, więc w zeszłym sezonie jak już się chwilę nacieszyłam jego perukami, przycięłam je z nadzieją, że drzewko pójdzie w liście. Tak też się stało i jego przyrosty wyniosły około pół metra. W tym roku chyba jednak mu odpuszczę, bo z tego co widzę to perukowce cechują się tak czy siak sporymi przyrostami.

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem

- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
waga65, piękne kwitnienie będziesz miała! U mnie żółty w tym roku zastrajkował. Nie ma pączków. 

- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver 
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Widzę, że porządne ma przyrosty  Szykuje Ci się też sporo solidnych "peruk"
 Szykuje Ci się też sporo solidnych "peruk" 

Pozdrawiam Marta

Re: Perukowiec Podolski
witam. kupiłam dziś perukowca, kierując się kolorem. Zobaczyłam na internecie to zdjęcie - 
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... u4aXQGvhDb
no i bardzo zachciałam mieć taki sam. Niestety jak już wybrałam sobie najładniejszy, najgęstszy krzaczek, podchodzi Pani ze szkółki i mnie inforumuje że to odmiana karłowa nie miałam pojęcia że są też odmiany o niższym wzroście. Oczywiście kupiłam , mimo że ma być niski, ten kolor urzekł mnie tak bardzo... Czy ktoś z was posiada tę niższą odmianę?
  nie miałam pojęcia że są też odmiany o niższym wzroście. Oczywiście kupiłam , mimo że ma być niski, ten kolor urzekł mnie tak bardzo... Czy ktoś z was posiada tę niższą odmianę?

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... u4aXQGvhDb
no i bardzo zachciałam mieć taki sam. Niestety jak już wybrałam sobie najładniejszy, najgęstszy krzaczek, podchodzi Pani ze szkółki i mnie inforumuje że to odmiana karłowa
 nie miałam pojęcia że są też odmiany o niższym wzroście. Oczywiście kupiłam , mimo że ma być niski, ten kolor urzekł mnie tak bardzo... Czy ktoś z was posiada tę niższą odmianę?
  nie miałam pojęcia że są też odmiany o niższym wzroście. Oczywiście kupiłam , mimo że ma być niski, ten kolor urzekł mnie tak bardzo... Czy ktoś z was posiada tę niższą odmianę?- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Koło  hortensji perukowiec raczej nie może   rosnąć.
Te dwa krzewy mają wymagania diametralnie różne.
Perukowiec potrzebuje suszy,ziemi bardzo przepuszczalnej by nie powiedzieć jałowej,wapiennej
i miejsca zacisznego słonecznego.
Wiosną - co pewien czas wskazane jest podsypywanie dolomitem lub po prostu wapnem ogrodniczym.
Możesz go przesadzić jeszcze teraz - są różne teorie na ten temat ale ja uważam,że jesienny termin przesadzania jest zdecydowanie lepszy na takie zabiegi. Zrób to jednak teraz właśnie bo w przypadku perukowca czym wcześniej tym lepiej moim zdaniem.
Ukorzeni się jeszcze przed zimą i wiosną powinien już zachwycać rozmiarem,wyglądem a może nawet peruczką

Te dwa krzewy mają wymagania diametralnie różne.
Perukowiec potrzebuje suszy,ziemi bardzo przepuszczalnej by nie powiedzieć jałowej,wapiennej
i miejsca zacisznego słonecznego.
Wiosną - co pewien czas wskazane jest podsypywanie dolomitem lub po prostu wapnem ogrodniczym.
Możesz go przesadzić jeszcze teraz - są różne teorie na ten temat ale ja uważam,że jesienny termin przesadzania jest zdecydowanie lepszy na takie zabiegi. Zrób to jednak teraz właśnie bo w przypadku perukowca czym wcześniej tym lepiej moim zdaniem.
Ukorzeni się jeszcze przed zimą i wiosną powinien już zachwycać rozmiarem,wyglądem a może nawet peruczką

- 
				osamagarwolin
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 29 lip 2010, o 20:08
Nie jest za póżno za wsadzanie perukowca sadzonka będzie  rzecz jasna z doniczki z centrum ogrodniczego?. Okryć go przed zimą agrowłókniną zimową?

- beatazg
- 1000p 
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
To jest najlepsza pora na sadzenie drzew i krzewów i o wiele lepiej się przyjmują niż te sadzone  wiosną  .
Beata

Beata

Rocznego perukowca tego powyżej zabezpiecza się na zimę?