Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42396
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Nie dodaję jedynie masło i odrobinę takich moich ziół z ogródka (mix oregano, tymianek i coś chyba jeszcze) i jak pisałam czosnek ale nie dużo. Ogórki mają niespodziewany smak w tej zupie
Taki przepis dostałam dawno temu od koleżanki 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Bardzo ciekawa, na pewno wypróbuję 
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agness, dziś była u mnie Twoja zupa z ogórków. Pyszna delikatna zupka. Dzięki za przepis!
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Coś jak moja z cukinii, tylko cukinia i marchewka duszona na odrobinie wody i potem miksowane. Pyszna!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Paprykę opiekam w piekarniku w całości i na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia - mniej mycia. Pomidory suszę też w piekarniku w ilościach hurtowych i potem trzymam takie ususzone, co jakiś czas zalewam je oliwą, aby mieć świeży słoik w zapasie.
Beata
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja również piekę w piekarniku, tak najlepiej mi odpowiada. Ale zalewam oliwą od razu.... uwielbiam i paprykę i pomidory z oliwy. Nie potrzeba wtedy nic więcej do kanapki... razowy chlebek, masło i pomidor lub papryka... niebo w buziacia1065 pisze:Paprykę opiekam w piekarniku w całości i na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia - mniej mycia. Pomidory suszę też w piekarniku w ilościach hurtowych i potem trzymam takie ususzone, co jakiś czas zalewam je oliwą, aby mieć świeży słoik w zapasie.
-- Pn 15 sie 2016 12:23 --
Też robię zupę krem z cukinii, nawet chyba gdzieś podawałam przepis... uwielbiam, pyyychaacia1065 pisze:Coś jak moja z cukinii, tylko cukinia i marchewka duszona na odrobinie wody i potem miksowane. Pyszna!
-- Pn 15 sie 2016 12:23 --
Bardzo się cieszę, ze smakowałaorlik755 pisze:Agness, dziś była u mnie Twoja zupa z ogórków. Pyszna delikatna zupka. Dzięki za przepis!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ogórki mam więc i ja zrobię zupkę
Przyprawy jakie?
Może zrobię na wzór cukiniowej-bulion i serek maskarpone,pieprz....
Czy to już czas na paprykę?teraz najtańsza?chętnie zrobiłabym jak poprzednio

Przyprawy jakie?
Może zrobię na wzór cukiniowej-bulion i serek maskarpone,pieprz....
Czy to już czas na paprykę?teraz najtańsza?chętnie zrobiłabym jak poprzednio
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Beatko mówisz A TO CZS NA B TJ PRZEPISIK POPROSZĘ 
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ogórki, mogą być przerośnięte, obieramy i ew. wydrążamy środki. Kroimy w kostkę i dusimy na tłuszczu. Można dodać czosnek lub cebulę (ja dodaję czosnek). Przyprawy dowolne: sól, pieprz, ew. curry. Można podprawić śmietaną. Dla mnie pyszne.
Beata
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dzięki,zaraz się za nie biorę:)Zrobię al'dente bo takie lubimy
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Nie mogę edytować-ogórki superaśne.Nie usuwałam pestek bo ...nie były duże i nie miałam serca ich usuwać
Mniam,mniam -do kopytek z cebulką i boczusiem i schabikiem rumianym-M chwalił,ja też jestem mile zaskoczona

Mniam,mniam -do kopytek z cebulką i boczusiem i schabikiem rumianym-M chwalił,ja też jestem mile zaskoczona
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Miło mi, ja też nie byłam do nich przekonana jak dostałam przepis, a teraz robię często.
Beata
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Fajny pomysł, nigdy nie jadłam, muszę spróbować 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Mamy wspaniały czas, kiedy stragany uginają się jeszcze od pysznych, świeżutkich owoców i warzyw . Warto z nich korzystać
Dziś podzielę się przepisem na rustykalną tartę z dynią i jabłkami. Pycha

* 1 szkl mąki pełnoziarnistej
* 0,5 szkl mąki poznańskiej
* 4 łyżki cukru
* 140 g zimnego masła
* 1 jajo
* szczypta soli
Wsypać na stolnicę suche produkty, dodać jajo i masło, posiekać nożem , następnie szybko zagnieść, zrobić kulę, spłaszczyć ją i do lodówki co najmniej na pół godziny.
Ok 50-60 dkg dyni hokkaido ze skórką, wydrążyć środek, pokroić na niewielką kostkę ( 1-2 cm ) 6 jabłek obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym ( obie wersje pysznie smakują ) i chwilę podsmażyć na maśle do momentu, kiedy lekko zmiękną . Posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką papier do pieczenia i rozwałkować (podsypać leciutko mąką, żeby nie lepiło się do wałka ) , wyłożyć na środek owoce, pozostawiając około 7-8 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi zawinąć na nadzienie. Najłatwiej pomagając sobie papierem, na którym ciasto leży. Piec w 200*C przez około 40 min.



Dziś podzielę się przepisem na rustykalną tartę z dynią i jabłkami. Pycha

* 1 szkl mąki pełnoziarnistej
* 0,5 szkl mąki poznańskiej
* 4 łyżki cukru
* 140 g zimnego masła
* 1 jajo
* szczypta soli
Wsypać na stolnicę suche produkty, dodać jajo i masło, posiekać nożem , następnie szybko zagnieść, zrobić kulę, spłaszczyć ją i do lodówki co najmniej na pół godziny.
Ok 50-60 dkg dyni hokkaido ze skórką, wydrążyć środek, pokroić na niewielką kostkę ( 1-2 cm ) 6 jabłek obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym ( obie wersje pysznie smakują ) i chwilę podsmażyć na maśle do momentu, kiedy lekko zmiękną . Posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką papier do pieczenia i rozwałkować (podsypać leciutko mąką, żeby nie lepiło się do wałka ) , wyłożyć na środek owoce, pozostawiając około 7-8 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi zawinąć na nadzienie. Najłatwiej pomagając sobie papierem, na którym ciasto leży. Piec w 200*C przez około 40 min.





