Dziękuję za piękne zdjatka
Na starym po nowemu
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na starym po nowemu
Piękny ten Park Śląski w Chorzowie.

- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie, Olu - niestety nie wszystko od nas zależy. Bo gdyby było inaczej, to by było jak należy
No nie?
Nic nie jest tam podpisane, to fakt - ale myślę, że to celowo - bo to park, po prostu park....
Aniu - to Ola mnie zaprowadziła do tego parku.
I wiesz - planują zreanimować tam Alpinarium - już się nie mogę doczekać....
I na koniec urlopu (mignął jak w sekundę!
) coś z dzisiejszego ogrodu:
Co to za fioletowe kwiatuszki? Wysiałam je razem z cynią

Nic nie jest tam podpisane, to fakt - ale myślę, że to celowo - bo to park, po prostu park....
Aniu - to Ola mnie zaprowadziła do tego parku.
I wiesz - planują zreanimować tam Alpinarium - już się nie mogę doczekać....
I na koniec urlopu (mignął jak w sekundę!
Co to za fioletowe kwiatuszki? Wysiałam je razem z cynią

- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
A co ta lwia paszcza taka zmęczona, że leży a nie stoi
Jakkolwiek by się nie usadowiła - bardzo ładna i lubię jej zapach !!
Robisz jakieś przetwory z rabarbaru czy tylko dekoracyjny, jak kukurydza
Bea - co do opisów i podpisów, to nawet w moim, krakowskim OB duża część roślin
nie jest oznakowana, bo część z nich to ponoć prezenty, o których nikt nic nie wie ...
A ja lubię mieć wszystko podpisane i skatalogowane, jak u Ciebie
Jakkolwiek by się nie usadowiła - bardzo ładna i lubię jej zapach !!
Robisz jakieś przetwory z rabarbaru czy tylko dekoracyjny, jak kukurydza
Bea - co do opisów i podpisów, to nawet w moim, krakowskim OB duża część roślin
nie jest oznakowana, bo część z nich to ponoć prezenty, o których nikt nic nie wie ...
A ja lubię mieć wszystko podpisane i skatalogowane, jak u Ciebie
Pozdrawiam i zapraszam
- Beaby

Lwia paszcza się przymila do chryzantemki, tak sobie postanowiła w poziomie rosnąć nad chryzantemką. A co! A kto ładnemu zabroni?
Na razie muszę się nacieszyć tym rabarbarem bo wyrósł w tym roku ogromniasty, a w poprzednich latach był marniutki. Więc na razie też jest jako ozdobny
Ten na zdjęciu to już jego w tym sezonie drugie wyrośnięcie, bo był ścięty do zera - super jest.
Co do opisów to jest tak: kupiłam hortensję Vanille Fraise, przyjechałam do domu i zobaczyłam wciśniętą drugą etykietę Sundae Fraise. A po dwóch latach dziewczyny mi to na FO sugerują, że to na pewno Pinky Winky
Dosłownie jazda bez trzymanki 
aha - a ta lwia paszcza kupowana na ryneczku jako lewkonia
Na razie muszę się nacieszyć tym rabarbarem bo wyrósł w tym roku ogromniasty, a w poprzednich latach był marniutki. Więc na razie też jest jako ozdobny
Co do opisów to jest tak: kupiłam hortensję Vanille Fraise, przyjechałam do domu i zobaczyłam wciśniętą drugą etykietę Sundae Fraise. A po dwóch latach dziewczyny mi to na FO sugerują, że to na pewno Pinky Winky
aha - a ta lwia paszcza kupowana na ryneczku jako lewkonia
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
No samo życie... a ta lwia paszcza kupowana na ryneczku jako lewkonia ...
A ja myślałam, że Ty ją tak letko przygięłaś do fotki
Faktycznie z opisami to jazda bez trzymanki, jakby w życiu innych problemów nam brakowało
Zapomniałam powiedzieć, że normalnie przez monitor czuję zapach tej pastelowej róży
Pozdrawiam i zapraszam
- Beaby

Dobrze, Ewuś, że mamy tu na FO osoby, które nas na prostą wyprowadzą co do właściwych nazw roślinek
Lwie paszcze rosną sobie swobodnie - jak chcą, więc część się płoży, część jest wyprostowana a ten jeden gałązek
rośnie sobie kilkanaście centymetrów nad chryzantemką. I zupełnie to wszystko fajnie się zgrywa, więc nie muszę ich na szczęście musztrować.
Róża Ambiance jest śliczna i ma jeszcze 8 pąków - jak na pierwszy roczek to jest super
Z resztą wszystkie moje róże teraz powtarzają kwitnienie, i niektóre z nich utrzymają się tak aż do przymrozków

Lwie paszcze rosną sobie swobodnie - jak chcą, więc część się płoży, część jest wyprostowana a ten jeden gałązek
Róża Ambiance jest śliczna i ma jeszcze 8 pąków - jak na pierwszy roczek to jest super
Z resztą wszystkie moje róże teraz powtarzają kwitnienie, i niektóre z nich utrzymają się tak aż do przymrozków
Ten fioletowy to ostróżka jednoroczna. Jakby miała żółty środek to by była ostróżeczką
Super ta smagliczka,pięknie miodem pachnie. Postaram się ją wyhodować za rok
Super ta smagliczka,pięknie miodem pachnie. Postaram się ją wyhodować za rok
- Beaby

Mati - myślisz, że to ostróżka jednoroczna? Zapomniałam dodać, że ta roślinka ma liście jak uczep.
A smagliczkę wysiewasz wprost do gruntu lub skrzynek. Na początku nie bywa czasem taka bujna ale ja ją cały czas zostawiam w spokoju i potem tak się pięknie zbiera, rozrasta i kwitnie aż do zimy. Na razie widziałam ją w trzech kolorach: biały, różowy, fioletowy - wszystkie śliczne. Bardzo polecam
A smagliczkę wysiewasz wprost do gruntu lub skrzynek. Na początku nie bywa czasem taka bujna ale ja ją cały czas zostawiam w spokoju i potem tak się pięknie zbiera, rozrasta i kwitnie aż do zimy. Na razie widziałam ją w trzech kolorach: biały, różowy, fioletowy - wszystkie śliczne. Bardzo polecam
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
O , właśnie o alpinarium też słyszałam i to od kogo? Od mojego szwagra....
Ta roślinka fioletowa to na 100% ostróżka letnia.
Mam takie same. Liście podobne do uczepu , takie troszkę koperkowe...
Dziś zebrałam już z nich troszkę nasionek. Muszę je posiać na przyszły rok również. Są piękne...Takie delikatne.
Z różami pięknie wyglądają.
Ta roślinka fioletowa to na 100% ostróżka letnia.
Dziś zebrałam już z nich troszkę nasionek. Muszę je posiać na przyszły rok również. Są piękne...Takie delikatne.
Z różami pięknie wyglądają.
- Beaby

No to dziękuję Wam bardzo - Olu, Mati za tę ostróżkę jednoroczną.
Pewnie nasionek nie zbiorę bo mało jej mam, ale rozejrzę się za nasionami w sklepie.
Olu - a ja o Alpinarium wyczytałam na necie, bo fajna stronka jest o parku.
Hah, a dzisiaj zebrałam dwa nasiona szałwii otwartej
Bardzo ciężko jest je zebrać, ale dobre i to 
Pewnie nasionek nie zbiorę bo mało jej mam, ale rozejrzę się za nasionami w sklepie.
Olu - a ja o Alpinarium wyczytałam na necie, bo fajna stronka jest o parku.
Hah, a dzisiaj zebrałam dwa nasiona szałwii otwartej
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ostróżki same sie wysiewają i nie trzeba im w tym pomagać .Większość u mnie po prostu sadzę w miejsca gdzie je potrzebuję .To najlepiej rosnące u mnie ostróżki w ubiegłym roku miały mistrza wyrosły na wysokość 1m albo i więcej krzew był ogromniasty .Ciekawe jakie rośliny posadzą w Alpinarium czy same unikaty
Urlop sie skończył i Beatko czas wracać do pracy .Nie ma to jak emerytom 
- Beaby

Jadziu - no to ja chcę na emeryturę!
Liczę jutro na luzy w pracy - trzeba się przecież powoli oswajać z codzienną rzeczywistością
Tutaj wyczytałam o tym Alpinarium, sama jestem ciekawa jakie rośliny się tam pojawią, ale na unikaty raczej nie liczę
:
http://www.parkslaski.pl/atrakcje-2/alpinarium.html
Ważne, że ten temat jest już mocno maglowany
Jadzinko - uwierz mi lub nie ale u mnie ostróżki są w mig zjadane przez nornice. Teraz je wysiewam i zobaczę czy się pojawią w przyszłym roku. Pierwszy raz tak do nich podchodzę, bo kupowane sadzonki znikają natychmiast....
Tutaj wyczytałam o tym Alpinarium, sama jestem ciekawa jakie rośliny się tam pojawią, ale na unikaty raczej nie liczę
http://www.parkslaski.pl/atrakcje-2/alpinarium.html
Ważne, że ten temat jest już mocno maglowany
Jadzinko - uwierz mi lub nie ale u mnie ostróżki są w mig zjadane przez nornice. Teraz je wysiewam i zobaczę czy się pojawią w przyszłym roku. Pierwszy raz tak do nich podchodzę, bo kupowane sadzonki znikają natychmiast....
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
U mnie te wielkie ostróżki wcale nie chcą rosnąć, lecz te ogrodowe jednoroczne jak najbardziej nawet się wysiewają na ścieżkach i nie tylko .Teraz już nawet nie marzę o tych wielkich cudnych ostróżkach wolę te ogrodowe.No tak emeryturka to fajna rzecz
lecz i sił nie ma tyle to jest kłopot lecz damy radę 
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
A ja pierwszy rok posiałam te jednoroczne. Coś mi się nie chce wierzyć że się wysieją bo oprócz kosmosu to nic mi się nie wysiewa...Dlatego zbieram nasionka a jak będzie mało to jeszcze dokupię...
Nawet nie wiedziałam że taki ogród był kiedyś w parku. Super, będzie nowy zakątek do zwiedzania...
Nawet nie wiedziałam że taki ogród był kiedyś w parku. Super, będzie nowy zakątek do zwiedzania...
- Beaby

A ja myślałam, Jadziu, że właśnie o tych wielkich ogrodowych ostróżkach piszesz a nie o jednorocznych.
No to muszę się za nimi mocniej rozejrzeć, tzn za tymi jednorocznymi
Czasem i przed emeryturą sił brak
Olu - no to razem niecierpliwie czekamy na Alpinarium
Ale zanim ono powstanie to wcześniej zawitasz w Goczałkowicach
- koniecznie musisz tam podjechać, jest pięknie. Trzeba zwiedzić stary i nowy ogród, koniecznie.
Mnie tam się co nieco samo wysiewa - no ba - po dwóch latach nawet driakiew powróciła
, lubię ją. Nagietki, czarnuszka, ślazówka, smagliczka - zawsze można na nie liczyć
Ale i tak z tego zbieram nasiona, jakby co.... - tak awaryjnie 
No to muszę się za nimi mocniej rozejrzeć, tzn za tymi jednorocznymi
Czasem i przed emeryturą sił brak
Olu - no to razem niecierpliwie czekamy na Alpinarium
Ale zanim ono powstanie to wcześniej zawitasz w Goczałkowicach
Mnie tam się co nieco samo wysiewa - no ba - po dwóch latach nawet driakiew powróciła