Rób konkurencję , dla mnie peter jesteś GOŚĆ za podejście do tematu , kwiaty na mnie nie robią wrażeniapeter86 pisze:Moce przerobowe ?? Ja nie fabrykaZdrowy nałóg jak dla mnie lepiej zamówić nasion w roku za parę stów niż inaczej się bawić. Tu trzeba myśleć czytać i się uczyć żeby coś mieć.
Ja to lubię wyzwania i sieje tematy które kiedyś omijałbym szerokim łukiem po prostu żeby sobie udowodnić że potrafi się coś zrobić.
Hamatocactus to fajny rodzaj i mam do nich sentyment. Wiele lat miałem jedną taką roślinkę która mi kwitła pod folią całe lato. Niestety przez roszady i brak stałego miejsca co trzymać rośliny padła . Mam kilka siewek takich 2-4 cm i będę Ci za 2 lata robić z kwiatkami konkurencje
Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Giganty robią wrażenie. Jest na czym oko zawiesić
Kwiaty Hamatocactus pięknie uchwyciłeś. Pierwsza i trzecia fotka od góry urzekły mnie najbardziej, roślinki fajnie pokazane całościowo. Astraczek też super 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obaj jesteście niezłymi gośćmi, jeśli chodzi o wiedzę i podejście do tematu. Ciągnie Was wiedza i chęć doświadczeń, a to bardzo cenne. Jacku, natomiast muszę pochwalić tym razem gymnolka, co jest pod astraczkiem. Prawdziwa piękność, choć i astrak też jak zawsze dla mnie będzie przykuwał uwagę. Piękności!
- ejacek

Ale trochę nie podoba mi się moje stwierdzenie , że kwiaty nie robią na mnie wrażenia. Tak to jest jak chce się jakąś myśl zawrzeć w jednym zdaniu. Oczywiście , że kwiaty zawsze cieszą i robią wrażenie , nie mniej peter ostatnio za wiele ich nie pokazuje , ale wiem , że wybrał trudniejszą drogę poprzez budowę kolekcji od nasion. Można wykupić pół naszego rodzimego portalu , albo nawet ebaya , albo zwozić wychuchane z Czech i już za rok chwalić się kwiatkami , ale trzeba też przyjrzeć się jak stromą drogę ktoś sobie obrał.
- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jest tak stromo jak się może wydawaćejacek pisze: trzeba też przyjrzeć się jak stromą drogę ktoś sobie obrał.
Każdy orze jak może
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
To jest bardzo ciekawa myśl filozoficznaejacek pisze:Ale trochę nie podoba mi się moje stwierdzenie , że kwiaty nie robią na mnie wrażenia.
Droga od nasion ma plusy dodatnie i plusy ujemne, ale z pewnością jest dużo dłuższa. Doskonale rozumiem takie podejście, bo ja z kolei uwielbiam kupować roślinki już wprawdzie gotowe, ale młodziutkie. To tak, jakbym je sama 'wychowała'
Zresztą - to jest to, co najbardziej kręci - ukorzenić/utrzymać/doprowadzić do pierwszego kwitnienia
- ejacek

Wiem że nie jest tak stromo przy wysiewach , ale na pewno nie jest tak efektownie jak "gotowy" kaktus który zakwitnie.Nie jest tak stromo jak się może wydawać
Przykład: w zeszłym roku miałem kilka nasion lofci , wysiałem je do zwykłej ziemi z ogrodu z piaskiem bez żadnego wyparzania a tym bardziej środków na borowiki , przykryłem wieczkiem bo wilgoć przynajmniej na początku musi być . Dość wcześnie zacząłem wietrzyć bo przy takim podłożu bez sterylizacji plaga wszelkich grzybów murowana i wykiełkowało jakieś 6-7 siewek. Wszystko rosło dobrze , ale wysiew był jakoś już późno przed jesienią. Nagle przyszło ochłodzenie prawie do 0 C przez kilka nocy. Kilka siewek padło , ale 2 żyją do dziś już ładne małe lofki . Oczywiście jak nasiona kupne to nikt nie będzie tak ryzykował ale to o czymś świadczy.
Są 3 czynniki ograniczające wg mnie :1. czynnik pieniężny , 2.czynnik lokalowy (co z tego że mam miejsce letnie jak nie mam gdzie zimować wysiewów lub dorosłych) 3.czynnik czasowy (opieka nad 10 kaktusami wymaga mniej czasu niż nad 100Dochodzi też czynnik pieniężny
- ejacek

Ja wcale nie jestem takim absolutnym fanem , że wysiewy i tylko wysiewy to jedynie słuszna droga.Droga od nasion ma plusy dodatnie i plusy ujemne
- onectica

Nie, no tu to bym się akurat spierała. Podlanie 10 a 100 doniczek, to nie jest aż taka duża różnica w czasie, tym bardziej, że przy setkach już nie bawisz się w lanie do pojedynczej doniczki, tylko wlewasz raz do kuwety, a przesadzenie raz na parę lat można sobie spokojnie rozłożyć w czasie i wrzucić w koszty.ejacek pisze: (opieka nad 10 kaktusami wymaga mniej czasu niż nad 100)
Reasumując - jak masz 10, spokojnie i bez wyrzutów sumienia dobij do 100, bo to niewielka różnica w 'zachodzie' i opiece, a może być spora w efektach
Ale dwa pierwsze czynniki jednak trzeba poważnie wziąć pod uwagę.
- ejacek

Wiedziałem , że jak ktoś się do tego odniesie to poda przykład podlewania
. Ale tu chodzi nie tylko o podlewanie ale całokształt , choćby to przesadzanie potencjalne , a szczególnie zimowe i wiosenne wynoszenie/wnoszenie , przestawianie doniczek w sezonie, jeśli jakaś roślina się przypali.
- onectica

Jacuś, no nie komplikuj. Starsza jestem, wiem co mówię
Wniesienie jednej skrzynki, a trzech, to żadna różnica
A tak serio, to człowiek powinien mieć tyle, ile jest w stanie ogarnąć. Potem to już trochę przestaje mieć sens. Przy czym dla jednego będzie to 50sztuk, dla innego 300, dla jeszcze innego tysiąc.
Wniesienie jednej skrzynki, a trzech, to żadna różnica
A tak serio, to człowiek powinien mieć tyle, ile jest w stanie ogarnąć. Potem to już trochę przestaje mieć sens. Przy czym dla jednego będzie to 50sztuk, dla innego 300, dla jeszcze innego tysiąc.
- ejacek

Dobrze owieczko (
) niech Ci będzie , pkt 1 kobieta ma zawsze rację, a jak nie ma patrz pkt 1
P.S. regularnie odwiedzam wątek Henryka i owieczka nie uszła mi uwagi hihi
- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Dokładnie nie ma co się z kobietą wdawać w dyskusje. Nikt nie wygraejacek pisze:Dobrze owieczko () niech Ci będzie , pkt 1 kobieta ma zawsze rację, a jak nie ma patrz pkt 1
-- 15 sie 2016, o 11:26 --
Wiedziałem że to była ściema. Przecież każdy czeka na kwiatkiejacek pisze:Ale trochę nie podoba mi się moje stwierdzenie , że kwiaty nie robią na mnie wrażenia.
Pozdrawiam Grzesiek
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie, na każdy problem jest jakieś rozwiązanie - jak to Jacek kiedyś u mnie napisał - przyjdzie czas, przyjdzie rada
Ciekawy temat, z dużym zainteresowaniem sobie poczytałam, zwłaszcza urzekła mnie Wasza mądrość odnośnie dyskusji z Kobietą, tak trzymać! 
- onectica

peter86 pisze: Ale mądrze mówi![]()
Oooo to, to! I tego się trzymajmy
Niegłupie z was chłopaki, ja widzę
To od razu w foliaku rurki wyżej zamontuj, tak na wszelki wypadekjak się doczekam bukiecików na moich wysiewach to nie będę chodził tylko będę lewitował kilka cm nad ziemią.