Ogród Marii III część

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marii III część

Post »

No właśnie Marysiu nie znam odpowiedzi na to pytanie, a propo lilii może Grażynka [kogra] coś podpowie w tym temacie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ooo, jakie piękne bukszpanowe kule! Liliowców od groma, cudnie kwitną. U mnie już właściwie zasychające patyki u większości...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 22:03

Post »

Maju, nie nadążam, tyle tu nowości i piękna. Wycieczkę miałaś cudowną, bylinowe rabaty z trawami to mój świat, ale tylko te niższe trawy, miskanty mają u mnie przechlapane.

Aeonium masz śliczne, dawno temo też miałam i nawet jakiś czas się mi udawało, trzeba bardzo oszczędzać z podlewaniem i nie zapomnieć schować do domu przed przymrózkami. To mój odwieczny problem.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Władziu witam Cię serdecznie ;:196
Ciągle czekam na kwitnienie rudbekii, już pokazują się pączki ale jeszcze trzeba trochę poczekać ;:65
Aeonium wstawiam na zimę do domu i wtedy zawsze roślina mi marnieje, może za dużo ją podlewam .
Roślinki wszystkie kwitną u mnie z opóźnieniem a winny jest zimniejszy klimat.
Teraz wszystko stanęło na głowie zaczęły kwitnąć magnolie i to wszystkie :heja

Obrazek

Oczar, też tak wygląda
Obrazek
Lilie jeszcze kwitną
Obrazek

A donice ciągle upiększa eukomis :tan

Obrazek

kropelka liliowce u mnie, też już śpią tylko kilka pojedynczych jeszcze kwitnie.
Z braku czasu nie pokazywałam zdjęć kiedy kwitły, utrwalałam je tylko aparatem.
Mariolu a hortensje, które Cię urzekły z boku, są podparte bukszpanem.

Obrazek

Tereniu i Jadziu o tej lilii sprawa jest nie wyjaśniona ale z tego, co wiem, to tak kwitnie u wszystkich.

A "dzikusek" dzisiaj znów przyniósł mi myszkę ;:306 łowny drań ;:306 ;:306

Obrazek
Jadziu u mnie, też była pogoda ale na krótko nawet było gorąco do wieczora. Wieczorem zrobiło się zimno i ciągle pada na szczęście tylko w nocy.
To, jest Belamcanda rośnie na ścieżce z kamyków w innym miejscu jej nie pasuje, próbowałam .
A zawilce jak nie chcą rosnąć, to trudno nic nie zrobisz .
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania ogród cały czas jeszcze jest tworzony widać jeszcze duży teren do zagospodarowania.
Zwiedzam, go przy każdej okazji i ciągle jest w nim coś nowego do podziwiania, to ogród nr2 w Dobrzycy.
Ja, też wczoraj wysiedliłam dwie kiepskie róże,po wykopaniu okazało się, że należało im się korzeń był cały czarny.
Twoje, kompozycje,są warte naśladowania bardzo mi się podobają ;:167 . W dużym ogrodzie możesz sobie na, to pozwolić.
A na takim małym kawałku jaki jest u mnie, co można wykombinować . To, jest miejsce z którego wysiedliłam róże a posadziłam irysy.

Obrazek
Trochę, za gęsto posadzone ale nim urosną minie trochę czasu a co trzy, cztery lata trzeba je odnowić,będzie znów zmiana ;:306
Reniak pisze:Marysiu jestem u Ciebie pierwszy raz, ale jestem oczarowana , cudowny ogród, wiele roślin sobie spisałam, zwiedzałaś też fantastyczny ogród, który oglądałam z otwartymi ustami, ale Twoje kamienne rzeźby - to jest to co Ci po prostu zazdroszczę ;:167 Są rewelacyjne!!!
Reniu, bardzo serdecznie Cię witam ;:168 różą, która zawitała do mnie tego lata
Ingrid Bergman jak na razie jestem z niej zadowolona.

Obrazek
Trochę mnie zaszokowałaś i onieśmieliłaś :oops: ,tyle pochwał, dzięki .
Pozdrawiam z nad morza ;:304
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irysy są piękne, wiec zmiana wyjdzie na korzyść, bo zanim róże zakwitna, będziesz się mogła cieszyć irysami.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Widzę nowe nasadzenie irysów w pobliżu fontanny. Jestem ciekawa kwiatów na wiosnę. Będę podziwiać u uwagą.
Podoba mi się fotka powyżej : biały kotek "Dzikusek" na kamiennym placyku pod okazałą budleją. Mogłaby być zrobiona w Prowansji lub Toscanii. Trawka i lawenda wyrastają spod kamienia dodaje klimatu południa.
Bardzo mi się podobają budleje w towarzystwie rudbekii wabiące kolorowe motyle. U mnie budleję nie rosną. Trzy próby zakończone porażką zniechęciły mnie ostatecznie.
Popatrzę sobie u ciebie, jakie są piękne.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ urokliwe zdjęcia, Marysiu. U mnie pada od wczoraj wieczór ;:222 Taki szpaler hortensji to jednak super sprawa, trzeba pomyśleć nad realizacją :!:
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu możesz zaglądać i podziwiać i kotka i budleję ,będę szczęśliwa ,że do mnie zaglądasz. ;:7
Witam Cię różyczką o przepięknym upajającym zapachu, Stanwell Perpetual

Obrazek

Obrazek

A, to obraz z dzisiejszego dnia ,kula z hedery została mocno przycięta.
Obrazek

Dzisiaj miałam pracowity i niezwykły dzień, dlaczego niezwykły ,bo jeszcze tego w ogrodzie nie robiłam.

Obrazek

Wykopałam pustynniki jak się okazało, było ich tak dużo/jeszcze część zostało na starym miejscu/ i miały bardzo duże macki. Taka ilość trudna była do rozmieszczenia w ogrodzie na słonecznym i suchym miejscu. Miejsca na każdą roślinę musiało być dużo a ogród już jest "zapakowany" ale jakoś w końcu się z tym uporałam.W tym roku słabo mi już kwitły więc przyszła pora na ich rozsadzenie ile, ich przeżyje zobaczymy na wiosnę .

Alania w irysach się po prostu zakochałam i chyba zamówiłam ich trochę za dużo ,to co widać, to tylko część z zamówienia.
Moja miłość do irysów zaczęła się niewinnie, od kilku szt jakie dostałam od Yollandy nie zdawałam sobie sprawy ,że one są takie piękne.

Róża 'Pink Showers pnąca kwiat trzyma bardzo długo nic nie mogę znaleźć na jej temat .
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Tak, jest tyle cudownych odmian irysów, że nawet mój spory ogród robi się już ciasny, żeby kolejne zamawiać, a mimo to w tym roku przybyło mi jakieś 20 odmian :lol: To taka zaraza jak róże i liliowce. Przynajmniej na mnie tak to działa - uzależniająco :;230
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ooo, jaka ilość pustynników ;:oj U mnie coś słabo z nimi, w ogóle się nie rozrastają, choć posadzone były prawidłowo, nie zalewa je, pod korzeniem rosną na kopczyku kamyczkowym... ale uparte i puszczają tylko liście (łososiowy), a żółty kwitł co prawda, ale bez szału. No i chyba tez muszę je przesadzić, tylko gdzie???
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu jak zobaczyłam na trawniku pustynniki, to w pierwszym momencie pomyślałam, że jakieś pająki giganty zakradły się do Twojego ogrodu! ;:oj

Stanwell Perpetual ma piękny kształt kwiatów! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196
dzięki za fantastyczne zdjęcia z wycieczki.
Dzięki Tobie mogłam obejrzeć ten ogród.
Kiedyś widziałam go już w programie "Maja w ogrodzie" ale Twoje zdjęcia pokazują nowe miejsca.

Niesamowicie zakwitły Twoje magnolie. Czy tylko Susan, czy jakieś inne jeszcze ?
Moja Susan o tej porze łapie mączniaka a jak jest u Ciebie ?
W Twoim klimacie to nawet hibiscus pięknie zakwitł ;:oj
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu masz racje z tymi uzależnieniami. Ja zamówiłam tylko 10 odmian, po jednej sztuce i tak miałam problem z ich rozmieszczeniem.

apus ciekawe, czy po przesadzeniu pustynniki w przyszłym roku wyjdą ;:65 ;:306
Róza Stanwell Perpetual może kwiat ma trochę nieregularny taki "roztrzepany"i nie każdy taki sam
ale przepięknie pachnie, nie grzeszy też ostrymi i gęstymi kolcami ale zapach ma przecudny. ;:180

kropelka szkoda,że nie przeczytałam tego, co napisałaś jak sadzić pustynniki.
Ja, pierwsze słyszę od Ciebie ,że trzeba kamyczki pod korzenie no, już niech rosną nie będę ich przesadzała.
Mój też taki blado pomarańczowy a wiosną kupiłam białego i okazał się taki sam jak mam :;230 :;230

Krysiu ;:196
Wycieczka była udana. W Dobrzycy staram się być jak tylko nadarzy się okazja.
O każdej porze roku było, by co oglądać a w tym nowym ogrodzie następują takie zmiany,
że warto poświęcić chwilę wolnego czasu. Ja już do tego pierwszego nie zaglądam, bo znam go na wylot
a nic tam już się nie zmienia.
Magnolia, to rzeczywiście rozpoznana przez ciebie bezbłędnie Susan. Kwitnie też magnolia Betty i jedna NN .
Mączniaka też łapią w tym roku trochę mniej .
A co teraz kwitnie w ogrodzie?
Trawa od Moni -dziękuję,jest taka o jakiej marzyłam.
Obrazek
Róża Fruhlingsduft drugie kwitnienie takie delikatne ;:108

Obrazek
a tak wyglądają jej nowe przyrosty ;:306 niezłe prawda.
Obrazek

Róża Elmshorn
Obrazek

Kleome ciernista
Obrazek
ogólny widoczek
Obrazek
I taka oto przyjaźń
Obrazek

Życzę miłej niedzieli ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu ale miałam ucztę dla oczu. ;:180 Trójlisty u ciebie na pewno będą dobrze rosnąć, trochę cienia się znajdzie. ;:108 Magnolie zaszalały, piękny będziesz mieć widok. ;:oj Pustynniki świetnie się rozmnożyły, ;:215 ale napracowałaś się z nimi. ;:108 Też zamierzam pozbyć się jednej róży, ale już inna mnie kusi. ;:14 Duet jabłkowo-różany cudny, choć zaskakujący. :) Dobrych świąt. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”