odzywam się jak najszybciej, bo pomyślicie, że znów mi coś przydarzyło z kompem.

W ogrodzie mokro i pewnie jeszcze dziś popada. Wykorzystując chwile ze słonkiem robiłam zdjęcia.
Zaczynają mi kwitnąć niektóre krzaczki róż, ale na rabatach jest raczej zielono.
Iwonka1 dziękuję za miłe słowa, tak każdą znam na pamięć i wiem gdzie która rośnie.
Zapraszam ponownie, już niedługo będzie wysyp kwiatów.
Alexia, tak Lavender Flower Circus jest już wyższy od Oliwi Rose, a to dopiero jego pierwszy sezon.
Rozeznałam temat i dowiedziałam się, że on potrafi poszybować w górę i nie sądzę żeby Olivia mu dotrzymała kroku.
Przesadzę je na jesieni póki są to młode krzaczki. Błędy wolę korygować od razu.
Nówki już mam na oku. Teraz tylko czekam na aktualizację ofert w szkółkach i sklepach internetowych.
Mówisz , że widzisz dużo miejsca koło tujek hihihihi jak zobaczysz, to zmienisz zdanie.

Jajagna ale masz wizje hihihihi wiesz, że się rozmarzyłam jak w myślach zaczęłam przechadzać się na tym czarnym rumaku po swoich włościach hihihi szalona kobitko masz świetne wejścia.
Nowa rabatka różana?. hm? trawniczka nie ruszę, a miejsce koło małych tujek jest nie do ruszenia z zupełnie innego powodu. No chyba, że trafi mi się dodatkowa siła robocza z dobrymi fizycznymi warunkami hahaha.
Jak napisałaś, że Clara's Choice ma u Ciebie dopisek krowa, to już zaczęłam główkować czy swoich nie ruszyć.
Jeszcze trochę, to całą rabatę będę musiała przerabiać.
apus-Basiu dziękuję Ci za te słowa. Zdjęcia robię raczej rano, wtedy kwiaty są świeże. Pewnie dlatego po nich nie widać zmęczenia.
Annes ? Ania oczko jest od zawsze. Nie lubiłam go pokazywać w poprzedniej wersji, teraz czekam aż rozrosną się nowe nasadzenia.
Do tej pory mam jeszcze zdrowe róże. Profilaktyka jak najbardziej, ale i konsekwencja eliminacji
chorych roślin też jest ważna.
Tolinko dziękuję. Przy kratkach posadziłam Powojnik botaniczny 'Paul Farges' . Chciałam żeby szybko mi zarosły kratki i miejsce przy tarasie. Zdaję sobie sprawę z tego, że będę musiała ich mocno pilnować żeby mi się zbytnio nie rozrosły.
Aneczka1979 ? Aniu tak, to działa. Jest tylko jedno ale, musisz być zdecydowana i działaj. Jestem pewna, że na efekty nie będziesz długo musiała czekać.
Ewa7 ? Ewciu zdjęcia poszły w eter. Czekam na piękną końcówkę lata i dużo kwitnących kwiatów.
Alania ? Moni miałam na myśli przesadzanie na właściwe miejsca krzaczków, które nieopatrznie posadziłam w złych miejscach. Chyba zacznę robić spis co trzeba przesadzić, bo się już gubię.
MoniaK nie mam w ogrodzie wiele bylin. Na rabacie różanej mam tylko dzwonki, kukliki, goździki, niską ostróżkę no i to chyba wszystko. Wiosną robię nasadzenia jednorocznych, ale z czasem jak róże się rozrastają i jest zagrożenie chorób, usuwam je stopniowo.
To nie prawda, że rabata różana w sezonie jest bez kwiatów. Musisz dobrać odpowiednie odmiany róż. One kwitną w różnym terminie.
Gabriela ? Gabi oj złapałaś bakcyla. Hihihi dla mnie kolor w ogrodzie, to podstawa. Ja też nie przepadam za żółtym kolorem?. Ale, ten kolor ma wiele odcieni i niektóre wprost uwielbiam.
Białe róże są piękne, ale ja wybrałabym te co mają ciemniejszy środeczek z lekkim zabarwieniem, bo takie lubię.
Wiesz co!, a tak naprawdę to zdjęcia oddają tylko namiastkę tego co można na żywo zobaczyć w ogrodzie. Najważniejsze poza kolorem jest światło, które w zależności od pory dnia czyni ogród innym. To gra światła i koloru przyciąga nasz wzrok. Ja uwielbiam podglądać te zmiany. Nie umiem uchwycić tego na zdjęciach.
Kratki ci polecam.
Zapraszam na zdjęcia robione w deszczu i w słonku.
Roseaire du Chatelet

Fall in love again

tu z Gorgeous

Young Lycidas

Tea Clipper

Ventilo liliputek z dużym kwiatem i obgryzionymi listeczkami

Następne później, bo Fotosik marudzi.