Znów nadciągają ciemne chmury, zaraz pewnie będzie lać
Taki - sobie ogród cz.6
-
kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Piękne, piękne
Dziś chyba najbardziej zauroczyła mnie ta z płatkami wokół pełnego środka. Myślałam, ze to jeżówka!
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i stało się, mam już zaklepanych kilka dalii, cudnych dalii, mam nadzieję przechować je w piwnicy, znalazłam kącik na swoje rośliny 
Nie mogę się nadziwić jak piękna jest Twoja Dad's Favorite. Moja zupełnie inaczej wygląda. Pewnie to kwestia ziemi i stanowiska. Te wyłamane powinny wytworzyć bulwy, ale pewnie niewielkie, bo już mało czasu im zostało. Uśmiechaj się Miłko uśmiechaj - bo ja też sie bedę uśmiechać do Ciebie 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O daliach nie piszę,....bo wiadomo
Ale kanny to i ja miałam....aż raz. Posadziłam wiosną, zakwitły kilka dni przed mrozami. Mnóstwo tylko z nimi zamieszania miałam. Twoje podpędzałaś wcześniej?
Ale kanny to i ja miałam....aż raz. Posadziłam wiosną, zakwitły kilka dni przed mrozami. Mnóstwo tylko z nimi zamieszania miałam. Twoje podpędzałaś wcześniej?
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
'Carribean Fantasy' jakby wyprana
Dlatego na pierwszym miejscu pochwalę 'Crazy Legs'
Tak jak Kasia pisała, dalie-patyczki wytworzą mikroskopijne bulwki-nitki i marne szanse, by przeżyły zimę. Potrzeba 6-7 miesięcy, by dalia wytworzyła wystarczające bulwy, dlatego tę zabawę z patyczkowaniem zaczynamy w lutym.
Tak jak Kasia pisała, dalie-patyczki wytworzą mikroskopijne bulwki-nitki i marne szanse, by przeżyły zimę. Potrzeba 6-7 miesięcy, by dalia wytworzyła wystarczające bulwy, dlatego tę zabawę z patyczkowaniem zaczynamy w lutym.
Szansa jest, bo ostatnio mamy złotą jesień aż do połowy grudnia. Wiec musisz Miłko je maksymalnie przetrzymać, a kartofelki będą 
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Oj coraz piękniej się robi u Ciebie. Aż mi ślinka cieknie na widok Silver wedding, no w sumie nie tylko na jej. Ja w tym roku mam kilka dalii z sadzonek zielnych ale robionych wcześnie więc mam nadzieję, że bulwy będą. Zauważyłam, że dalie szybko się ukorzeniają. W ubiegłym roku burza częściowo złamała mi prawie przy samej ziemi sporej wielkości już dalię tuż przed zakwitnięciem, opalikowałam ją postawiłam do pionu, przysypałam ziemią złamany badyl i mocno podlewałam i on się zrósł i pięknie mi później ta dalia kwitła.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Lady Kasiu! Silver Wedding mam z przekory, ale tez mnie chwyciła za serce! Kiedyś się z Lodzią spierałam, że ... nie ma takiej dalii i ktoś wymyślił jej nazwę, bo nie znalazłam w necie potwierdzenia jej nazwy. Wyleciała wtedy z katalogu. Potem w końcu okazało się, że jak najbardziej nazwa jest poprawna i przyznałam jej rację, a emocje opadły!
Kasiu! Większość z sadzonek nie musi przeżyć, bo jest to po prostu eksperyment, ale na jednej z nich mi zależy, bo to jedyny kawałek, jaki mam. Miała guzowatość, więc pobrałam sadzonkę, może przeżyje. Spróbuję Ją przezimować w doniczce
Dad's Favorite wygląda inaczej niż w zeszłym roku. Jest nieco jaśniejsza. A rośnie gdzie indziej więc może masz rację!
Florek! Ja to wszystko wiem!
Dlatego nie bawię się w sadzonki zazwyczaj. Tu, jak Kasi napisałam, spróbuję tak z ciekawości. To Cancun! Jak masz Cancuna i będziesz miał do podziału, to już będę spać spokojnie
Małgosiu! Ja nie podpędzam tych akurat kann. Wsadzam z wora prosto do ziemi, ale tam są dobre warunki temperaturowo-oświetleniowe więc rosną i kwitną jak głupie. Resztę kann wysadzam tak w marcu do szklarni w donicach, ale to niewiele daje. Nie mam gdzie podpędzać wcześniej.
Iwonko! Ja bym się tak nie nastawiała i nie wybierała już teraz! Jest tyle cudownych odmian, a moje to kropla w morzu. Poza tym, nie wiadomo, co przetrwa i co będzie do podziału (oczywiście chętnie się z Tobą podzielę
). Możesz trafić też na zupełnie inne odmiany wiosną i te moje mogą się wydać nieatrakcyjne!
Ale najważniejsze, ze miejsce jest. Już tej jesieni i zimy możesz eksperymentalnie spróbować coś przechować np cebule mieczyków i poprosić kogoś o nadmiarowe karpy już jesienią.
Mariola! Takie są właśnie dalie anemonowe. Są piękne i zamierzam mieć ich więcej!
Ewelina! Bo dalie są niesamowite! Nawet Monet je malował zaraz po nenufarach i irysach! Moje żółte kanny są dość popularne, chyba najpopularniejsze po indica i Wyomingu, tak myślę...
Na dziś:
Mam czerwonego floksa! Nawet ładnie się rozrósł!

Gallery Salvador

Silver Years

Golden Scepter

Crazy Love

Faberge

Kasiu! Większość z sadzonek nie musi przeżyć, bo jest to po prostu eksperyment, ale na jednej z nich mi zależy, bo to jedyny kawałek, jaki mam. Miała guzowatość, więc pobrałam sadzonkę, może przeżyje. Spróbuję Ją przezimować w doniczce
Dad's Favorite wygląda inaczej niż w zeszłym roku. Jest nieco jaśniejsza. A rośnie gdzie indziej więc może masz rację!
Florek! Ja to wszystko wiem!
Małgosiu! Ja nie podpędzam tych akurat kann. Wsadzam z wora prosto do ziemi, ale tam są dobre warunki temperaturowo-oświetleniowe więc rosną i kwitną jak głupie. Resztę kann wysadzam tak w marcu do szklarni w donicach, ale to niewiele daje. Nie mam gdzie podpędzać wcześniej.
Iwonko! Ja bym się tak nie nastawiała i nie wybierała już teraz! Jest tyle cudownych odmian, a moje to kropla w morzu. Poza tym, nie wiadomo, co przetrwa i co będzie do podziału (oczywiście chętnie się z Tobą podzielę
Mariola! Takie są właśnie dalie anemonowe. Są piękne i zamierzam mieć ich więcej!
Ewelina! Bo dalie są niesamowite! Nawet Monet je malował zaraz po nenufarach i irysach! Moje żółte kanny są dość popularne, chyba najpopularniejsze po indica i Wyomingu, tak myślę...
Na dziś:
Mam czerwonego floksa! Nawet ładnie się rozrósł!

Gallery Salvador

Silver Years

Golden Scepter

Crazy Love

Faberge

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Miłeczko kochana ja się napaliłam strasznie na dalie u mojej koleżanki, ona je mi da na wiosnę dopiero, a przechować spróbuję te co mam, ona ma może i starsze odmiany ale wiem, że trwałe i bardzo mi się podobają, a to najważniejsze prawda 
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś ta ostatnia, różowa jak dla mnie jest pierwszą 
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Jaki piękny ten czerwony floks. 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dorotko! Teraz dopiero dał czerwona plamę, a do tej pory taki ogigiel był niepozorny. Cieszę się, że Ci się podoba!
Mariola! Faberge jest bardzo oryginalna, cieszy się dużą popularnością, ale też dobrze przechowuje się i rozmnaża
Iwonko! Stare odmiany są fajne i dają fajną atmosferę dojrzałego ogrodu
Mam kilka i nie zamierzam się ich pozbyć
Dziś trochę sprzątania w ogrodzie, jabłka spady trzeba pozbierać (zrobione), pokosić (synuś zaraz kosi), potem przyciąć brzegi rabat muszę i popielić w jednym miejscu. Ale od rana już chleb upieczony i robi się sok z jabłek w sokowniku...
Na dziś:
Moje jednoroczne, jestem z nich dumna:
Aksamitka

Cynie meksykańskie

Dalie:
Jowey Linda

Lake Carey

Pinneland Princess

Citron du Cap

Trio: Take Off, Dad's Favorite, Foxy Lady

Tsuki Yori no Shisha

Wowie zaczyna

Tutti Frutti

Park Princess

Totally Tangerine

Mariola! Faberge jest bardzo oryginalna, cieszy się dużą popularnością, ale też dobrze przechowuje się i rozmnaża
Iwonko! Stare odmiany są fajne i dają fajną atmosferę dojrzałego ogrodu
Dziś trochę sprzątania w ogrodzie, jabłka spady trzeba pozbierać (zrobione), pokosić (synuś zaraz kosi), potem przyciąć brzegi rabat muszę i popielić w jednym miejscu. Ale od rana już chleb upieczony i robi się sok z jabłek w sokowniku...
Na dziś:
Moje jednoroczne, jestem z nich dumna:
Aksamitka

Cynie meksykańskie

Dalie:
Jowey Linda

Lake Carey

Pinneland Princess

Citron du Cap

Trio: Take Off, Dad's Favorite, Foxy Lady

Tsuki Yori no Shisha

Wowie zaczyna

Tutti Frutti

Park Princess

Totally Tangerine

Miłka
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ale masz ładne dalie! No takich to ja jeszcze nie widziałam. 
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Miłka wiesz co
i nic nie powiem bo nie wiem co mam chwalić i czym się zachwycać.
Te o ogromniastych kwiatach są ładne ale zaczynają mną kręcić te pomponiki
pozdrawiam
Te o ogromniastych kwiatach są ładne ale zaczynają mną kręcić te pomponiki
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Sasanka18

- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Nareszcie dalie pięknie kwitną, oglądam i nie wiem, co powiedzieć.
Każda piękna i kształtem i kolorem ale najbardziej podobają mi się
o małych kwiatach, są takie "fikuśne" i uśmiechają się
Bardzo jestem ciekawa jak rosną u Ciebie na rabatkach, chyba zajmują pierwsze miejsce
czyli rosną z przodu
A, ta jest piękna http://imageshack.com/i/pnFFZLjJj
Każda piękna i kształtem i kolorem ale najbardziej podobają mi się
o małych kwiatach, są takie "fikuśne" i uśmiechają się
Bardzo jestem ciekawa jak rosną u Ciebie na rabatkach, chyba zajmują pierwsze miejsce
czyli rosną z przodu
A, ta jest piękna http://imageshack.com/i/pnFFZLjJj