Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Papryka ostra - przepisy
Marta o to, to, właśnie ta
Cherry pepperoni. Teraz już łatwo znajdę, dziękuję serdecznie 
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Re: Papryka ostra - przepisy
Przeżyłam ale przemyślałam najpierw sprawę co mi dobrze robi na rezultaty w kuchni.kaLo pisze:Rosa13 jak majonez z oleju po paryczkach? Przeżyłaś
Zrobiłam pół na pół czyli baza ze zwykłego oleju a potem ostry. Wyszło super, nie dość, że smakuje to jeszcze cudownie pachnie i można regulować ostrość bo to zależy ile dodamy oleju z papryczek. Do jajek rewelacja, do wędlin. Chciałam zrobić jakąś sałatkę z dodatkiem tego cuda ale za szybko znika.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
No to sie cieszę, że smakowało. 
Re: Papryka ostra - przepisy
Ostry sos chili
400 g papryki chili (można dać mieszankę różnych ale ostrych) pozbawionej gniazd nasiennych
1,5 szklanki cukru
1 litr wody, odlewamy szklankę
10 ząbków czosnku
1 koncentrat pomidorowy
5 łyżeczek soli
sok z jednej cytryny
3/4 szklanki octu spirytusowego (8%)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody
Usuwamy gniazda nasienne (w rękawiczkach!)
Przepuszczamy papryczki przez maszynkę do mięsa. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sól a kiedy się rozpuszczą wkładamy paprykę i przeciśnięty czosnek. Gotujemy 10 min, dodajemy koncentrat, sok z cytryny i ocet. Gotujemy kolejne 10 min, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Przelewamy do słoiczków, nie wymaga pasteryzacji.
Przepis z netu, robiłam go już dwukrotnie. Pierwszy raz w/g przepisu i zakochałam się natychmiast w smaku, niestety wyszedł zbyt rzadki. Kiedy robiłam drugi raz dodałam około 700g papryczek i zmniejszyłam ilość wody. Lepiej ale to jeszcze nie to. Macie jakiś pomysł gdzie tu jest błąd? Myślałam, żeby coś dodać, zwykłą paprykę, pomidory... ale zależy mi, żeby smak pozostał nie zmieniony bo dla mnie to ideał ostrego sosu. Dodam, że w domu jem go tylko ja, no ostry jak diabeł.
400 g papryki chili (można dać mieszankę różnych ale ostrych) pozbawionej gniazd nasiennych
1,5 szklanki cukru
1 litr wody, odlewamy szklankę
10 ząbków czosnku
1 koncentrat pomidorowy
5 łyżeczek soli
sok z jednej cytryny
3/4 szklanki octu spirytusowego (8%)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody
Usuwamy gniazda nasienne (w rękawiczkach!)
Przepuszczamy papryczki przez maszynkę do mięsa. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sól a kiedy się rozpuszczą wkładamy paprykę i przeciśnięty czosnek. Gotujemy 10 min, dodajemy koncentrat, sok z cytryny i ocet. Gotujemy kolejne 10 min, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Przelewamy do słoiczków, nie wymaga pasteryzacji.
Przepis z netu, robiłam go już dwukrotnie. Pierwszy raz w/g przepisu i zakochałam się natychmiast w smaku, niestety wyszedł zbyt rzadki. Kiedy robiłam drugi raz dodałam około 700g papryczek i zmniejszyłam ilość wody. Lepiej ale to jeszcze nie to. Macie jakiś pomysł gdzie tu jest błąd? Myślałam, żeby coś dodać, zwykłą paprykę, pomidory... ale zależy mi, żeby smak pozostał nie zmieniony bo dla mnie to ideał ostrego sosu. Dodam, że w domu jem go tylko ja, no ostry jak diabeł.
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11552
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryka ostra - przepisy
Robię taki sos , no może nie taki sam . Nie daję wody ,nie zagęszczam mąką .Octu też mniej .Paprykę ostrą mieszam
ze słodką .
ze słodką .
Re: Papryka ostra - przepisy
No to dodam w tym roku zwykłej, ocet jak dla mnie w ilości właściwej bo cukru jest dużo i smak tego sosu jest słodko kwaśny.
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 740
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Papryka ostra - przepisy
Mój brat polecił mi aby dodać troche soku z puszki ananasa i rzeczywiście sos ma ciekawszy smak, no i zamiast cukru daję miód.
Pozdrawiam ;)
Re: Papryka ostra - przepisy
Dodałam ostrą paprykę do leczo, nawet opary są zabójcze ;).
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Papryka ostra - przepisy
Przepyszny ten sos, wychodzi lepszy niż oryginał. Tak jak zasugerowałaś zmniejszyłam ilość wody (800ml zamiast litra), wyszedł gęsty jak dżem. Jest przyzwoicie ostry, choć drugi raz mieliłabym chyba papryczki z nasionami, ale to dlatego że nie mam tych najostrzejszych odmian.rosa13 pisze:Ostry sos chili
(...)
Przepis z netu, robiłam go już dwukrotnie. Pierwszy raz w/g przepisu i zakochałam się natychmiast w smaku, niestety wyszedł zbyt rzadki. Kiedy robiłam drugi raz dodałam około 700g papryczek i zmniejszyłam ilość wody. Lepiej ale to jeszcze nie to. Macie jakiś pomysł gdzie tu jest błąd? Myślałam, żeby coś dodać, zwykłą paprykę, pomidory... ale zależy mi, żeby smak pozostał nie zmieniony bo dla mnie to ideał ostrego sosu. Dodam, że w domu jem go tylko ja, no ostry jak diabeł.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Re: Papryka ostra - przepisy
Cieszę się, że smakuje.
Już sama doszłam co zrobić, żeby był gęsty. Tak jak wcześniej pisałam mniej wody i część papryczek powinna być z mięsistych odmian. Za pierwszym razem robiłam tylko z tego najpopularniejszego czerwonego chili. Mieszanka papryczek znacznie lepiej smakuje no i wygląda ciekawiej jak są też żółte. I nic innego dla zagęszczenia nie powinno się dodawać właśnie ze względu na niepowtarzalny smak.
Już sama doszłam co zrobić, żeby był gęsty. Tak jak wcześniej pisałam mniej wody i część papryczek powinna być z mięsistych odmian. Za pierwszym razem robiłam tylko z tego najpopularniejszego czerwonego chili. Mieszanka papryczek znacznie lepiej smakuje no i wygląda ciekawiej jak są też żółte. I nic innego dla zagęszczenia nie powinno się dodawać właśnie ze względu na niepowtarzalny smak.
Re: Papryka ostra - przepisy
Nie, mąka jak najbardziej, powinna być. Przepis jest w porządku tylko wody za dużo. Wcześniej kombinowałam co by jeszcze dodać (poza składnikami przepisu), żeby był gęściejszy.
Agnieszko, pestki jak najbardziej mogą być, nie usuwam ich za dokładnie.
Agnieszko, pestki jak najbardziej mogą być, nie usuwam ich za dokładnie.
-
SylwesterK6
- 200p

- Posty: 446
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie
Re: Papryka ostra - przepisy
rosa13 w twoim przepisie zmieniłbym ilość wody na 3 szklanki, przecieru bym nie dawał i dał zamiast mąki ziemniaczanej to kukurydzianą 2,5 więcej niż płaskie łyżki. Soli tyle nie dawaj najwyżej 1 łyżeczkę płaską. Octu pół szklanki wystarczy. A jak chcesz żeby się coś zagęściło to rozrób te 2,5 łyżki mąki w zaledwie 2-3 łyżkach wody a nie w 1 szklance:). A papryczek to daj z 10 sztuk na taką ilość wody. Doradzałem ci z doświadczenia. Ja robiłem sosik niedawno. Wyszedł bardzo dobry. A imbir nie dodajesz? Ja 2 cm kawałek daję, oczywiście pokrojony tak jak czosnek w drobną kosteczkę.
Mam tę moc - Sylwek
- dorota514
- 200p

- Posty: 484
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Papryka ostra - przepisy
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
Czy te serrano są b. ostre z charakterystyczną goryczką? Miałem coś takiego rok temu i nie wiedziałem co to za wynalazek, bo mi się plakietki pomieszały.





