Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Majko moja Pinki Vinki na pniu ukorzeniona dopiero w ubiegłym roku, a wiosną wsadzona do gruntu. Takie młode rośliny powinny się zakorzeniać, a nie wysilać się na kwiaty. Nie mogłam jednak nie sprawdzić, czy zakwitnie. ;:14 Jeśli przesadzisz, to też wielki stres dla hortensji. Druga PV w formie krzewu ma 2 m szerokości i czeka ją wiosną radykalne cięcie, bo dotyka elewacji, a z drugiej strony wchodzi na chodnik.

Obrazek

Małgosiu ostróżki kupowałam w dwu miejscach i tylko ta z giełdy hurtowej jest pełna i ładnie kwitnie. Ze szkółki mają mączniaka, z pięciu trzy padły, a kwiaty pojedyncze. ;:222 Moja choroba na biel jest zaraźliwa. :wink:

Obrazek

Ewuniu już raz kupiłam przed kwitnieniem fioletową ostrózke, która okazała się bledziuchem z pojedynczymi kwiatami. :evil: Teraz z kwiatem, to przynajmniej pomyłki nie ma. Jasną pełną pewnie wiosną podzielę, bo już duża kępa.

Obrazek

Anitko PV to świeżo ukorzeniona hortensja, w pierwszym roku nie powinno się dopuszczać do kwitnienia. ;:108 Białe kwiaty łatwo zestawiać z innymi kolorami, a ja zawsze mam z tym problem. :oops:

Obrazek

Ulsi witaj w klubie białych hortensji. :D Róż może być w różach ;:306 i innych kwiatach, niekoniecznie w hortensjach. Mam trzy sztuki Artemis. Rosną drugi rok, jestem zszokowana, jak taka młoda róża fantastycznie kwitnie. ;:215 Nawet drugie kwitnienie będzie obfite, mają kilkadziesiąt pąków. Zajrzyj na pw.

Obrazek

Ewelinko młode róże bez nazwy kwitną właściwie cały czas, maja kilka lub kilkanaście kwiatów. Zobaczymy jak w drugim roku się rozkręcą. ;:65 Ta hortensja to Pinki Vinki, ma dwa metry szerokości. Pięcioletnia Pink Diamond ma 180, ale tylko dlatego, że wiosną przycięłam ją bardzo radykalnie. Niektóre pędy wycięłam przy samej ziemi. Na każdej rabacie sadzę zimozielone, bo nie lubię zimą pustych rabat.

Obrazek

Lucynko uwielbiam twoje wpisy. ;:196 Karol jest tak grzeczny, że nawet w ogródku mogę przy nim popracować. ;:108 Dziś znowu się cieszyłam nim, bo syn przyjechał do pomocy. Ostróżki widzę w innych ogrodach i bardzo mi się podobają. Skoro pierwsza ładnie się zadomowiła, to kolejna pewnie też da radę. Następna będzie biała. ;:306 Wiosną kupiłam trzy małe u innego sprzedawcy, ale wszystkie padły. ;:174

Obrazek

Znowu dostałam róże NN. ;:131 Mój aparat nie chce pokazać koloru, ale to biskupi róż. ;:173 Upchnęłam na rabacie z innymi NN. Może któraś wypadnie po zimie. :;230

Obrazek

Obrazek

Przypalone po cięciu bukszpany wreszcie się zielenią, a szałwia ponownie ładnie zakwita.

Obrazek

Wycięłam większość kleome, bo upały je już ususzyły. Wreszcie młoda perowskia ma światło.

Obrazek

Jeżówkami i cyniami nie sposób się znudzić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu. Kurcze te hortensje to faktycznie olbrzymie rosną :shock:. W takim razie szykuje się u mnie przesadzanie póki małe ;:306. Róże NN też ładne ;:224 a ja mam ich sporo . Z tymi zimozielonymi to dobrze robisz ja też powinnam była tak sadzic no ale widzisz nie pomyślałam ;:223. Zawsze mogę to zmienić ;:224. Cynie i jeżówki masz bardzo ładne ;:333 . Pogoda daje się we znaki roślinom i są zmęczone u mnie wczoraj nie padało za wiele a u Ciebie ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wszystko śliczne u Ciebie ;:215 ;:303
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Witaj Soniu ;:7
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie ;:63 i jestem zachwycona ;:108
Hortensje kwitną u Ciebie ślicznie ;:333
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu jak zwykle u ciebie wszystko pięknie uporządkowane. ;:180 Rabata z hostami i Pinky Vinky przy domu- boska.
Taka ułożona od A do Z.
Muszę się pochwalić, moje abisyńskie mają w końcu pąki. Już widać cztery, tylko patrzeć i zakwitną.
U ciebie się skończył ich czas, to u mnie się zaczyna... ;:138
Miłego, niedzielnego popołudnia ci życzę..Odpoczywaj niedzielnie...Dla Karolka buziaczki. ;:196
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Soniu, rabaty pokazane z góry ogląda się inaczej widać całą Twoją kompozycje ;:63
Chyba czeka Cię na wiosnę przesadzanie, tej hortensji Pinki Vinki.
Przycinanie chyba się nie sprawdzi,bo przyrost korzeni powoduje, że krzew nawet po przycięciu będzie duży.
Pięknie urządzasz rabatki na razie, są takie swobodne nasadzenie a zdjęcie z hortensjami na tle tuj, boskie ;:167 ;:215 ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leniwa niedziela. ;:215 Nawet obiadu nie gotowałam, pozjadaliśmy resztki. ;:306 Po jednym dniu chłodu, szykują się znowu upały. Deszczu niestety nie było. Wczoraj pokropiło tyle, że nawet kurzu nie zmyło. ;:222

Ewelinko jak nie chcesz mieć żywopłotu z hortensji, to przesadzaj póki małe. Nie wiem jak moje będą wyglądać za dziesięć lat. ;:202 Róże NN, to najczęściej prezenty. Wolałabym odmianowe, ale darowanemu... itd. Jest tyle ładnych zimozielonych, że zawsze coś dobierzesz do swojej koncepcji ogrodu. Ja kocham cisy i mam ich kilkadziesiąt. Niestety nie są tanie, ale to tak szlachetne, bezproblemowe i długowieczne iglaki, że warto mieć w ogrodzie. Kupowałam małe, a teraz już ładnie je widać w ogrodzie. Doskonale znoszą cięcie i można je uformować według potrzeb. Mam własne siewki, będą kolejne cisy na rabaty. :tan Bukszpan też ładny, mam z własnych sadzonek. Niestety lubi łapać choroby grzybowe. ;:108 Mam jeszcze choinę kanadyjską i żywotnikowiec japoński, który rośnie 5 cm rocznie. Zmieści się w każdym miejscu. Jeszcze kilka małych żywotników, świerki, nawet jeden jałowiec, choć ich nie lubię. Dziś jak zajrzysz do szkółki, to iglaków setki, trudno wybrać najlepsze. Niestety nie padało, woda leje się na rabaty z wodociągu.

Obrazek

Moniczko dziękuję, ;:196 miło cię widzieć, pewnie urlopowałaś się, bo w wątku cisza. :)

Obrazek

Asiu masz mało czasu, sadź hortensje, są prawie bezobsługowe i szybko zdobią ogród. ;:215

Obrazek

Olu miło, że ci się podoba. ;:168 Na rabacie z Pinki Vinki była druga kępa białych cynii, za drugą rozplenicą. Niestety ślimaki zjadły młode sadzonki. Próbuję zachować biało- oliwkowe nasadzenia, ale nie jestem do końca zadowolona. Przywrotnik słabo drugi raz kwitnie, a biała szałwia wcale. Mieczyki Abisyńskie już kończą kwitnienie, może gdyby miały trochę osłony od słońca, dłużej by przetrwały. Jak uda mi się przechować, posadzę wiosną w gruncie, może zdążą zakwitnąć. ;:218 Dzięki, Karola wyściskam w piątek. :)

Obrazek

Marysiu jako ogrodniczka z niewielkim stażem, uczę się tak rozmieszczać rośliny, żeby spojrzenie w okno, czy ze schodów dawało ładny widok. Niektóre rabaty lepiej wyglądają z góry niż z poziomu ziemi. ;:306 Chyba się nie zabiorę za przesadzanie Pinki Vinki. M już się pogodził z tym, że obchodzi ją łukiem. ;:173 Opaską wokół domu też nie chodzimy. Hortensje na tym zdjęciu na tle tuj zostały posadzone jako pierwsze. Nie lubię tych dwu Limelight zrośniętych razem, ale to grzechy niedoświadczonych. ;:108 W środku są dwa rododendrony, ale rosną wolno i wygląda jakby tam była pustka. Teraz już tak nie sadzę gęsto roślin, lepiej dać coś jednorocznego lub niech będzie goła ziemia.

Obrazek

Jedną kleome zachowałam. :)

Obrazek

Bonicę lubię za niezawodność i zdrowie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze parę portretów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trawy też już ładnie wyglądają.

Obrazek

Obrazek

Samosiejki żeniszka i werbeny są wszędzie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu piękne nasadzenia. Hortensje boskie. Twoje/ moje pięknie rosną.Posadziłam do celowo. A czemu to Sonia dziś obiadu nie gotowała? Ja lubię w niedzielę gotować, bo w poniedziałek zjadam resztki. :;230 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu hortensjom u ciebie będzie dobrze, bo nie maja sucho. Twoje ogrodowe najlepszym przykładem. ;:215 Wczoraj nagotowałam, bo syn przyjechał do pracy przy kompoście. ;:173 Zostało sporo, to nie musiałam nic robić, nie przepadam za gotowaniem. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Nie, nie byłam nigdzie, ale mam ostatnio urwanie głowy - wizyta pielgrzymów z Portugalii przez ponad tydzień w związku ze Światowymi Dniami Młodzieży, a teraz robimy kostkę przed domem. W międzyczasie zaczęliśmy budowę altany grillowej w ogrodzie ;:224 ;:131
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu piękne masz hortensje ;:108 Pinky Winky masz na pniu,a ja dziś kupiłam na giełdzie moją pierwszą hortensję też jako drzewko,ale Vanilie freise,ale mam radość ;:215
Żeniszek na wiosnę posiałam do pojemnika i klapa,a tutaj pięknie na rabatach sam się wysiał i mam teraz ich dosyć sporo,kolejna radość ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

cyma2704 pisze:Gosiu ja prawie emerytka, a Ania nastolatka. :) Na pewno nie będzie zwlekać tak długo jak ja, z przeprowadzką do własnego domu, na wieś. Życzę jej tego z całego serca. ;:108 Abisynki już brzydkie, teraz chyba cebule podpędzić i wykopać. ;:218
No to mi Soniu przysłodziłaś i to mocno. ;:131 Ach jakże chciałoby się znów być nastolatką... ;:224
;:168 ;:168 ;:168
Nie mniej mam ogromną nadzieję, ba! Wierzę, że stanie się dokładnie tak jak napisałaś. ;:167
Wracam do pęcherznicy na pniu. Czy nie zauważyłaś, że ta ciemna zdecydowanie wolniej przyrasta od jasnej Luteus? U mnie własnie tak jest. Nawet krzewi się zdecydowanie słabiej. W każdym bądź razie drzewko wyszło jak ta lala! Ze swojego też jestem bardzo zadowolona. Czego nie mogę powiedzieć o drzewku hortensjowym. :roll:
Zgadzam się, że zwykłe jeżówki są najlepsze. Uwielbiam i białe i różowe.
cyma2704 pisze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Soniu powyższe rabaty to majstersztyk w Twoim poukładanym wydaniu. No ale na tę ostatnią to się napatrzeć nie mogę. Jest przefantastyczna. Pozwól, muszę zapisać sobie ją do ulubionych. ;:167
I zdjęcie szałwii w stipie też bajeczne.
No patrz, Tobie to rzeczywiście wszystko się wysiewa. Mnie żeniszek na rabatach nie chciał się wysiać. Znów musiałam sadzić kolejne sadzonki w maju.
Soniu wiem, że pilnujesz prywatności ale może pokażesz Karolka? Choć na chwilę albo mi na PW. ;:131 Jestem bardzo ciekawa jak podrósł.
Spokojnego tygodnia Ci życzę. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Przepiękne, ale i przeogromne masz hortensje. Są cudne ;:oj Moja Pinki Winki, około sześcioletnia, nie jest tak szeroka jak Twoja. Co prawda rośnie na pniu, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia. Zresztą moje wszystkie mniejsze. Może oprócz Vanille Fraise. A ja lubię jak hortensje się przebarwiają ;:224 Tylko czemu tak wcześnie?
Awatar użytkownika
Ulsi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 sie 2015, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam jak pokazujesz rabaty w całości. Napatrzeć się nie mogę. Jak Ty to wszystko pielisz?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Ja też jestem zadowolona z Bonicy ;:333 . Mam dwie młode ale świetnie sobie radzą i kwitną. Co do iglaków to na pewno coś się znajdzie. Ja mam tylko kilka ale zdecydowanie za mało. Osobiście lubię okrągłe tuje Danica i może je wykorzystam gdzieś między roślinami. Póki co planów mam milion a wiadomo pieniądze nie spadają z nieba ;:306 . Zbliża się jesień i już planuję zakupy cebulowe i do tego róże ;:131 . Hortensje na pewno przesadzę tylko mam problem gdzie, bo gdybym miała już działkę obok to na pewno znalazłoby się sporo miejsca dla nich. No nic, muszę pokombinować bo innego wyjścia nie ma. Twoje okazy są na prawdę cudowne i też jestem ciekawa co pokażą za 10 lat ;:224 . Czy na wiosnę tniesz je bardzo krótko ?? Podobno tak można trochę ograniczyć ich rozmiary . Ta rabata z hortensjami i cyniami wygląda świetnie ;:333 . Z resztą jak każda inna u Ciebie ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”