Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Papryka, cebula,pomidory, cukinia, fasolka szparagowa,brokuły i co jeszcze wymyślisz.Od ce buli nie zepsuje się.Pewnie chodzi o to, że cebulę można zrumienić z parówkami i potem dodać resztę.Mam jeszcze kilka słoików z 2013 i 14 z cebulą i są OK.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja dodaję obrane bakłażany, fajnie zagęszczają sos.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie za dużo tej soli?magnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini, 0.5kg cebuli. 2 szkl cukru .1szkl octu 10%. 1 lyzeczka ostrej papryki .1 łyzeczka fabryki słodkiej.i 1 pieprzu .250 g koncentratu pomidorowego 30%,, garść soli.
Cebulę pokroic w kostkę i zasypać solą wymieszac i odstąpić na kilka godzin. Soku nie wylewac , cukinie zetrzec na tarce wymieszac z cebulą i gotować 30 minut aż warzywa będą miękkie.następnie dodać pozostałe składniki i gotowac kolejne 15 minut. Całość zmiksowac , przelać do słoików i zapasteryzowac .
Smakuje rewelacyjnie .
Ps.przepraszam za pisownię.
-- Śr, 10 sierpnia 2016, 10:09 --
Wczoraj zrobiłam ljutenicę, pyszna. Przepis z Lawendowego Domu: http://lawendowydom.com.pl/ljutenica/ . Dodałam ostrą papryczkę, bo lubię pikantnie.
Beata
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie znałam tej ljutenicy, ale poczytałam przepis i przemawia do mojej wyobraźni
. W piątek pojadę na targ i jak dostanę bakłażany to zrobię trochę na próbę. Acia ile dodałaś ostrych papryczek?

Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jedną, ale konkretną
, ale robiłam z połowy składników, bo nie wiedziałam jak będzie smakować. W zeszłym roku robiłam ajwar, pyszny. Czekam na wysyp bakłażanów i jeszcze zrobię parę słoiczków.

Beata
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ponieważ zebrało mi się ok. 5 kg niezjadliwych kartoflatych pomidorów, sporo spadów z jabłek, trochę garbatej marchwi, papryka słodka i ostra, dokupiłam 6 główek czosnku i cebulę i czas na Adżikę.
Dzisiaj robiłam w wersji niemiksowanej czyli z całymi kawałkami owoców. Przydaje się do wszystkich mięs a najlepsza jest z pstrągiem. Czyli do mięsa po usmażeniu dodaję słoiczek i bardzo krótko podduszam.
Jak zbierze mi się znowu trochę w/w składników zrobię wersję keczupową Polecam wszystkim.


przepis jest rosyjski od sympatycznej Maszy z pewnego Forum pomidorowego.
Adżika z kawałkami warzyw
-4 kg pomidorów
-2 kg papryki słodkiej
-1 kg marchwi
-1 kg jabłek
-1 kg cebuli
-6 główek czosnku
-10 ostrych papryczek
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki soli
-1 szklanka dobrej oliwy
-1 szklanka octu
Najpierw osobno poddusić pomidory, jak będą miękkie, albo zblendować i przetrzeć prze sito, albo tylko przetrzeć, chodzi o oddzielenie pulpy pomidorowej od skórek i nasion.
Pozostałe warzywa ( bez czosnku) obrać i dowolnie pokroić, jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i nie obierając ze skóry dowolnie rozdrobnić.
Oni w Moskwie często wspomagają się maszynką do mielenia mięsa ale ja chciałam uzyskać cząstki a nie pulpę więc wszystko ściachałam tzw mandoliną.
Wszystko razem dusić odkryte około 2 godzin z dodatkiem 5 listków laurowych.
Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić 2 godziny.
Po tym czasie dodać olej, ocet i przyprawy i dusić jeszcze godzinę.
Przyprawy:
-1/2 szklanki zmielonej kolendry
-papryka słodka i ostra wg smaku ( może nie być potrzebna )
-łyżka cząbru
-łyżka nasion kopru
-mięta
-pietruszka natka
-łyżka kozieradki
-łyżka majeranku
- łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Tyle przepis w oryginale, ja oczywiście sztywno się go nie trzymałam, pominęłam miętę i natkę, bo nie chciało mi się po nocy szukać na grządkach z latarką a poza tym uznałam, że smak mi odpowiada jaki jest, oraz skróciłam trochę czas duszenia.
Teraz czeka mnie przełożenie tego w słoiki i zapasteryzowanie ale za to zimą nigdy nie kupuję żadnych sosów Knorra czy Winiar.
Dzisiaj robiłam w wersji niemiksowanej czyli z całymi kawałkami owoców. Przydaje się do wszystkich mięs a najlepsza jest z pstrągiem. Czyli do mięsa po usmażeniu dodaję słoiczek i bardzo krótko podduszam.
Jak zbierze mi się znowu trochę w/w składników zrobię wersję keczupową Polecam wszystkim.


przepis jest rosyjski od sympatycznej Maszy z pewnego Forum pomidorowego.
Adżika z kawałkami warzyw
-4 kg pomidorów
-2 kg papryki słodkiej
-1 kg marchwi
-1 kg jabłek
-1 kg cebuli
-6 główek czosnku
-10 ostrych papryczek
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki soli
-1 szklanka dobrej oliwy
-1 szklanka octu
Najpierw osobno poddusić pomidory, jak będą miękkie, albo zblendować i przetrzeć prze sito, albo tylko przetrzeć, chodzi o oddzielenie pulpy pomidorowej od skórek i nasion.
Pozostałe warzywa ( bez czosnku) obrać i dowolnie pokroić, jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i nie obierając ze skóry dowolnie rozdrobnić.
Oni w Moskwie często wspomagają się maszynką do mielenia mięsa ale ja chciałam uzyskać cząstki a nie pulpę więc wszystko ściachałam tzw mandoliną.
Wszystko razem dusić odkryte około 2 godzin z dodatkiem 5 listków laurowych.
Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić 2 godziny.
Po tym czasie dodać olej, ocet i przyprawy i dusić jeszcze godzinę.
Przyprawy:
-1/2 szklanki zmielonej kolendry
-papryka słodka i ostra wg smaku ( może nie być potrzebna )
-łyżka cząbru
-łyżka nasion kopru
-mięta
-pietruszka natka
-łyżka kozieradki
-łyżka majeranku
- łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Tyle przepis w oryginale, ja oczywiście sztywno się go nie trzymałam, pominęłam miętę i natkę, bo nie chciało mi się po nocy szukać na grządkach z latarką a poza tym uznałam, że smak mi odpowiada jaki jest, oraz skróciłam trochę czas duszenia.
Teraz czeka mnie przełożenie tego w słoiki i zapasteryzowanie ale za to zimą nigdy nie kupuję żadnych sosów Knorra czy Winiar.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Bardzo fajny przepis.
Zapisany dziękuję.

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robię podobnie:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
W tym roku pasuję, bo mam jeszcze zapasik z zeszłego!
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
W tym roku pasuję, bo mam jeszcze zapasik z zeszłego!
Beata
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Beatko! Przepis na adzikę kupuję. Robiłam już ajvar i lutenicę, ale to mi się wydaje ciekawsze. Jak długo pasteryzujesz?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Można wlewać do słoików gorące i nie pasteryzować, ale ja dla pewności wstawiam do piekarnika na 15 min./ 120 stopni. Można dodać bazylię, szafran, kozieradkę i kolendrę. I oczywiście papryczkę ostrą, to już zależy od naszych smaków. Ile Gruzinów tyle adżiki 

Beata
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witaj w tym miałam urodzaj na ogórki więc też zdecydowałam się poekserymentować z mizeriąroma333 pisze:Przegladam przepisy na różne ogórki I zastanawiam się jak to jest z mizerią. Czy zimą te ogórki z octem i cebulą można podać ze śmietaną czy jogurtem? Czy warto robić taką mizerię kiedy długie ogórki są dostępne cały rok? Proszę o opinię robić je do tradycyjnego wykorzystania czy dać sobie spokój i robić tradycyjnie kiszone, warszawskie i salatka szwedzka. Jakie ogórki po różnych próbach robicie zawsze?
Roma
podaję przepis , który pocztą pantoflową krąży u nas a ja otrzymałam od znajomej

Mizeria do słoików
- 5 kg.ogórków
- 0,5 szkl.octu 10%
-4 łyżki cukru
-2 łyżki soli
Ogórki obrać ze skórki zetrzeć na tarce na plasterki dodać sól ocet i cukier wszystko wymiaszać i odstawić na ok.2 godziny

Ps.
Aby potem przygotować mizerię wystarczy ogórki odsączyć na sicie z zalewy dodać jogurt lub śmietanę , ewentualnie doprawić.Próbowałam są smaczne .
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Super pomysł, kocham mizerię a zimą o nią trudno. Robiłam mrożoną, ale teraz nie mam zamrażarki. Wypróbuję!!
Beata
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witajcie, może macie nowe i sprawdzone przepisy na ogórki godne polecenia?
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ogórki na ostro - krokodylki
3 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilii w proszku
1 główka czosnku
8 - 10 łyżek oleju
1/2 kg cukru
1 1/2 szklanki octu 10%
Ogórki umyć i pokroić na wzdłuż na połówki, wymieszać z solą i zostawić na 6 godz. Po tym czasie odsączyć z wody. Olej podgrzać i gorącym zalać ogórki, wymieszać. Dodać chili i pokrojony w plasterki czosnek. Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Ogórki przełożyć do słoików, zalać zlewą, słoiki zakręcić i gotowe. Uwaga - nie pasteryzować!!
3 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilii w proszku
1 główka czosnku
8 - 10 łyżek oleju
1/2 kg cukru
1 1/2 szklanki octu 10%
Ogórki umyć i pokroić na wzdłuż na połówki, wymieszać z solą i zostawić na 6 godz. Po tym czasie odsączyć z wody. Olej podgrzać i gorącym zalać ogórki, wymieszać. Dodać chili i pokrojony w plasterki czosnek. Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Ogórki przełożyć do słoików, zalać zlewą, słoiki zakręcić i gotowe. Uwaga - nie pasteryzować!!
Beata