Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Papryka, cebula,pomidory, cukinia, fasolka szparagowa,brokuły i co jeszcze wymyślisz.Od ce buli nie zepsuje się.Pewnie chodzi o to, że cebulę można zrumienić z parówkami i potem dodać resztę.Mam jeszcze kilka słoików z 2013 i 14 z cebulą i są OK.
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja dodaję obrane bakłażany, fajnie zagęszczają sos.
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 740
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

No to jutro działam z leczo :-)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

magnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini, 0.5kg cebuli. 2 szkl cukru .1szkl octu 10%. 1 lyzeczka ostrej papryki .1 łyzeczka fabryki słodkiej.i 1 pieprzu .250 g koncentratu pomidorowego 30%,, garść soli.

Cebulę pokroic w kostkę i zasypać solą wymieszac i odstąpić na kilka godzin. Soku nie wylewac , cukinie zetrzec na tarce wymieszac z cebulą i gotować 30 minut aż warzywa będą miękkie.następnie dodać pozostałe składniki i gotowac kolejne 15 minut. Całość zmiksowac , przelać do słoików i zapasteryzowac .

Smakuje rewelacyjnie .
Ps.przepraszam za pisownię.
Nie za dużo tej soli?

-- Śr, 10 sierpnia 2016, 10:09 --

Wczoraj zrobiłam ljutenicę, pyszna. Przepis z Lawendowego Domu: http://lawendowydom.com.pl/ljutenica/ . Dodałam ostrą papryczkę, bo lubię pikantnie.
Beata
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nie znałam tej ljutenicy, ale poczytałam przepis i przemawia do mojej wyobraźni :wink: . W piątek pojadę na targ i jak dostanę bakłażany to zrobię trochę na próbę. Acia ile dodałaś ostrych papryczek?
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jedną, ale konkretną :D, ale robiłam z połowy składników, bo nie wiedziałam jak będzie smakować. W zeszłym roku robiłam ajwar, pyszny. Czekam na wysyp bakłażanów i jeszcze zrobię parę słoiczków.
Beata
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ponieważ zebrało mi się ok. 5 kg niezjadliwych kartoflatych pomidorów, sporo spadów z jabłek, trochę garbatej marchwi, papryka słodka i ostra, dokupiłam 6 główek czosnku i cebulę i czas na Adżikę.
Dzisiaj robiłam w wersji niemiksowanej czyli z całymi kawałkami owoców. Przydaje się do wszystkich mięs a najlepsza jest z pstrągiem. Czyli do mięsa po usmażeniu dodaję słoiczek i bardzo krótko podduszam.
Jak zbierze mi się znowu trochę w/w składników zrobię wersję keczupową Polecam wszystkim.
Obrazek
Obrazek
przepis jest rosyjski od sympatycznej Maszy z pewnego Forum pomidorowego.
Adżika z kawałkami warzyw
-4 kg pomidorów
-2 kg papryki słodkiej
-1 kg marchwi
-1 kg jabłek
-1 kg cebuli
-6 główek czosnku
-10 ostrych papryczek
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki soli
-1 szklanka dobrej oliwy
-1 szklanka octu
Najpierw osobno poddusić pomidory, jak będą miękkie, albo zblendować i przetrzeć prze sito, albo tylko przetrzeć, chodzi o oddzielenie pulpy pomidorowej od skórek i nasion.
Pozostałe warzywa ( bez czosnku) obrać i dowolnie pokroić, jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i nie obierając ze skóry dowolnie rozdrobnić.
Oni w Moskwie często wspomagają się maszynką do mielenia mięsa ale ja chciałam uzyskać cząstki a nie pulpę więc wszystko ściachałam tzw mandoliną.
Wszystko razem dusić odkryte około 2 godzin z dodatkiem 5 listków laurowych.
Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić 2 godziny.
Po tym czasie dodać olej, ocet i przyprawy i dusić jeszcze godzinę.
Przyprawy:
-1/2 szklanki zmielonej kolendry
-papryka słodka i ostra wg smaku ( może nie być potrzebna )
-łyżka cząbru
-łyżka nasion kopru
-mięta
-pietruszka natka
-łyżka kozieradki
-łyżka majeranku
- łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Tyle przepis w oryginale, ja oczywiście sztywno się go nie trzymałam, pominęłam miętę i natkę, bo nie chciało mi się po nocy szukać na grządkach z latarką a poza tym uznałam, że smak mi odpowiada jaki jest, oraz skróciłam trochę czas duszenia.
Teraz czeka mnie przełożenie tego w słoiki i zapasteryzowanie ale za to zimą nigdy nie kupuję żadnych sosów Knorra czy Winiar.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Bardzo fajny przepis. :D Zapisany dziękuję.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robię podobnie:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
W tym roku pasuję, bo mam jeszcze zapasik z zeszłego!
Beata
beata_m
500p
500p
Posty: 805
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Marki/W-wa

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Beatko! Przepis na adzikę kupuję. Robiłam już ajvar i lutenicę, ale to mi się wydaje ciekawsze. Jak długo pasteryzujesz?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Można wlewać do słoików gorące i nie pasteryzować, ale ja dla pewności wstawiam do piekarnika na 15 min./ 120 stopni. Można dodać bazylię, szafran, kozieradkę i kolendrę. I oczywiście papryczkę ostrą, to już zależy od naszych smaków. Ile Gruzinów tyle adżiki :D
Beata
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

roma333 pisze:Przegladam przepisy na różne ogórki I zastanawiam się jak to jest z mizerią. Czy zimą te ogórki z octem i cebulą można podać ze śmietaną czy jogurtem? Czy warto robić taką mizerię kiedy długie ogórki są dostępne cały rok? Proszę o opinię robić je do tradycyjnego wykorzystania czy dać sobie spokój i robić tradycyjnie kiszone, warszawskie i salatka szwedzka. Jakie ogórki po różnych próbach robicie zawsze?
Roma
Witaj w tym miałam urodzaj na ogórki więc też zdecydowałam się poekserymentować z mizerią
podaję przepis , który pocztą pantoflową krąży u nas a ja otrzymałam od znajomej :D
Mizeria do słoików
- 5 kg.ogórków
- 0,5 szkl.octu 10%
-4 łyżki cukru
-2 łyżki soli
Ogórki obrać ze skórki zetrzeć na tarce na plasterki dodać sól ocet i cukier wszystko wymiaszać i odstawić na ok.2 godziny :D następnie przelożyć do słoików zalać powstałą zalewą zakręcić słoje i, pasteryzować 5 minut od zagotowania.

Ps.
Aby potem przygotować mizerię wystarczy ogórki odsączyć na sicie z zalewy dodać jogurt lub śmietanę , ewentualnie doprawić.Próbowałam są smaczne .
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Super pomysł, kocham mizerię a zimą o nią trudno. Robiłam mrożoną, ale teraz nie mam zamrażarki. Wypróbuję!!
Beata
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Posty: 1292
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Witajcie, może macie nowe i sprawdzone przepisy na ogórki godne polecenia?
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ogórki na ostro - krokodylki
3 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilii w proszku
1 główka czosnku
8 - 10 łyżek oleju
1/2 kg cukru
1 1/2 szklanki octu 10%
Ogórki umyć i pokroić na wzdłuż na połówki, wymieszać z solą i zostawić na 6 godz. Po tym czasie odsączyć z wody. Olej podgrzać i gorącym zalać ogórki, wymieszać. Dodać chili i pokrojony w plasterki czosnek. Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Ogórki przełożyć do słoików, zalać zlewą, słoiki zakręcić i gotowe. Uwaga - nie pasteryzować!!
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”