Jakie rośliny bagienne do mieszkania?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
azalia40
50p
50p
Od: 8 cze 2010, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakie rośliny bagienne do mieszkania?

Post »

Cały mój problem wygląda tak.

Obrazek

Największym problemem jest calathea, ta z zielono białymi liśćmi. Zimą jestem w stanie utrzymać w pokoju wysoką wilgotność, ale latem przy otwartym oknie nie daję rady i końcówki liści zasychają.
Ukorzeniłam więc kępę sadzonek cibory i zamierzam trzymać ją podzieloną na trzy donice, w osłonkach z wodą gdzieś z tyłu. Donice z ciborami będą zamaskowane tymi donicami z przodu, a nad calateami będą wystawać piuropusze i kawałki łodyg. Ficus elastica i tak dostanie eksmisję na podłogę, bo jeszcze dwa liście i sufit. Już teraz ma 130 cm wysokości.
Wymyśliłam sobie, że dla cibory stanie w wodzie to dobre rozwiązanie, tym bardziej że przetestowane latami u mamy i działa, a woda parując z osłonek, dużo szerszych niż donice zwiększy wilgotność przy obrazkowatych.

No i mam pytania.
Jaki jeszcze, oprócz cibory, rośliny bagienne mogę tu wprowadzić?
Czy takie rozwiązanie ms sens?
Czy dodatkowo zainstalowanie między donicami nawilżacza powietrza nie zaszkodzi? Nawilżacz musiałby stać bezpośrednio przy donicach, chciałabym za pomocą prostego zegara włączać go co godzinę na 10 minut.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie rośliny bagienne do mieszkania?

Post »

1. Umiejscowienie osłonek z wodą dla podniesienia wilgotności powietrza osobno dla każdej roślin nie ma sensu. Nie do końca rozumiem, chcesz doniczki wsadzić bezpośrednio do osłonek z wodą i tak cały czas trzymać, np. Calathee czy Stromanthe?
Optymalnym rozwiązaniem jest postawienie wszystkich doniczek na jednej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem.
2. Umiejscowienie nawilżacza tuż przy roślinach może spowodować odwrotny skutek, gdyż istnieje ryzyko załapania choroby grzybowej. Nawilżacz powietrza nie może stać w bliskiej odległości od roślin. Jak już, to przynajmniej ok metra od nich, a strumień pary nie powinien być skierowany na rośliny.
3. Pamiętaj, że za wzrostem poziomu wilgotności powietrza, musi iść wyższa jego temperatura. O ile latem nie powinno być z tym problemu, o tyle zimą przy temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza, istnieje ryzyko załapania choroby grzybowej. Kup wilgotnościomierz, optymalnym poziomem będzie tutaj ok. 60-70% przy temperaturze powyżej 20 stopni, im wyższa tym lepiej.
Pamiętaj też, że rośliny rosnące w takim skupisku, same wytwarzają odpowiedni mikroklimat.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
azalia40
50p
50p

Post »

Niee, nie wszystkie rośliny. Tylko cibory. Chcę posadzić do donicy, powiedzmy 18 cm i donice do osłon min. 24 w osłonce woda. Trzy takie zbiorniki z tyłu powinny zapewnić wzrost wilgotności. Te cibory i tak tam wstawię. Eksperyment taki.
Ta szafka ma 160x45 cm i taka tacka z keramzytem nijak mi się nie widzi
Kiedyś miałam podobną kompozycję na takim podeście z drewna. Podstawa była wpuszczona w podest na 6 cm, wyłożona folią i wysypana lawą. W tym stały donice, oczywiście na podstawkach. Lawa czy keramzyt fajnie wyglądają na początku, potem zochodzą glonami i wyglądają fatalnie.
Wiem że mikroklimat przy tej masie wilgotnej ziemi robi się sam, tym bardziej że na prostopadłej ścianie mam jeszcze kilka doniczek z paprociami i begoniami, a na przeciwległej kolekcję filodendronów i początek kolekcji hoyek. Ale jak latem okna są pootwierane, to powietrze i tak jest w upały na tyle suche, że ta calathea obsycha strasznie.
Ona co roku gubiła stare liście, ale w tym roku zasychają też wiosenne przyrosty. Mam jeszcze dwie maranty. One też co roku gubią stare liście. Ale co roku wypuszczają tyle nieobsychających nowych, że nie stanowi to problemu.
Dlatego muszę pokombinować. Teraz ewentualnie doraźnie jakaś tacka z keramzytem tylko pod tą calatheę.

A jakieś inne - oprócz cibory - bagienne do ciepłego pokoju?
A jeszcze jakby były niskie i cieniolubne, coby z przodu między donicami poutykać. ;:224
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, ale raz keramzyt można przecież co jakiś czas wymieniać. Poza tym są preparaty glonobójcze. Jeśli ma to być skuteczne, to powierzchnia parowania musi być jak największa.
Jeśli chodzi o niskie lubiące wilgoć, a wręcz nawet muszą mieć "mokre stopy", to np. owadożerne, jak Muchołówka albo Rosiczka, ale te muszą mieć dostęp do słońca. Poza tym niskie odmiany paproci.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
JustyNA 11
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 00:55

Post »

Proponowałabym więcej podlewać. Moja stoi na wschodnim oknie i praktycznie codziennie dostaje na podstawkę tyle wody ile wypije, jak mało to dolewam. Ślicznie przyrasta, nic nie usycha a stoi przy uchylonym oknie.
azalia40
50p
50p

Post »

No leje. Podlewam od góry aż przesiąknie. Raz w tygodniu, bo ziemia i tak jest stale wilgotna. Donice mają teoretyczną pojemność 20,8 litra, ale uważam że w każdej jest około 17 litrów ziemi, więc żeby to przeschło to trzeba czasu.
Tym bardziej że na tej szafce stoją trzy takie doniczki, plus dwie piętnastki, plus jedna trzylitrowa ze stale wilgotnym seramisem. Żeby to wszystko podlać tak żeby się na podstawki przelało( poza oczywiście paprotką w seramisie), co sobotę potrzebuję pięć do siedmiu półtoralitrowych butli wody.
Jutro jestem umówiona z ogrodnikiem od Lorberga. Mam uciąć liścia, sprawdzi czy jakieś paskudztwo się nie przyplątało.
No bo dziwne że wszystko rośnie, tylko ta jedna jakoś obsycha.
Awatar użytkownika
JustyNA 11
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 00:55

Post »

To moja ma bardzo mokro. Codziennie dostaje wodę od dołu i co chwilę wypuszcza liście. Wcześniej gdy była rzadziej podlewana to był takie chucherko, nie rosła, podsychała a teraz pędzi w górę.Według poradnika nie może stać w pełnym słońcu , temp. 20-25 st.C, stale wilgotne podłoże, miękka lub deszczowa woda.Przesadzać do próchnicznej, lekko kwaśnej ziemi. To tak w skrócie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

azalia, ale nie zapominaj, że jak lejesz z góry, to woda może nie przesiąknąć bryły, w rezultacie czego ziemia niby jest wilgotna, ale wewnątrz sucho.
Ale fakt - może i się coś przyplątało.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale tutaj nie ma żadnego znaczenia, czy podlewasz od góry czy od dołu. Ważne jaką ilością wody. Poza tym w przypadku Calatei czy Stromanthe podlewanie to jedno, a utrzymanie stałej wysokiej wilgotności powietrza to drugie.
Ja podlewam tylko od góry i jeśli podlewasz większą ilością wody, to dociera ona na całą głębokość. Poza tym ziemia w głębi przesycha wolniej, więc prędzej wyschnie ona na wierzchu. Natomiast jeśli będzie się podlewać małą ilością wody do podstawka, to wtedy ziemia u góry będzie zbyt sucha. Więc istotna tutaj jest ilość wody, a nie sposób podlewania.
Oczywiście istotna tutaj też jest przepuszczalność użytej mieszanki, bo jeśli ona będzie zbyt zbita, to podlewając zbyt dużo można zalać roślinę. Wtedy dochodzi do uszkodzenia korzeni i liście też mogą przesychać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
azalia40
50p
50p

Post »

Pożyjemy, zobaczymy. Liść ucięty, trochę ziemi też zabrane, w poniedziałek znajomy posprawdza.
Oni u siebie uprawiają i handlują tylko ozdobnymi doniczkowymi, to na pewno coś doradzi.
Mam nadzieję.
azalia40
50p
50p

Post »

No już wiem czemu podsycha.
Szkodnika nie ma, ale w ubiegłym roku kupiłam taki drenaź w formie kulek. Jak znajdę zdjęcie , to wstawię ku przestrodze. Dziadostwo to było bardzo zasadowe. Po wywaleniu ziemi z donicy korzenie przerosły tylko część górnej warstwy. W dolnej, tej stykającej się z drenażem nawet korzonka.

I faktycznie dałam ten drenaż do dwóch filodendronów, już ich nie ma bo zdechły. I do difenbachii, też zdechła.
Tutaj donica była relatywnie duża, więc kwiat w kiepskiej formie, ale funkcjonuje.

Po prostu pH ziemi ( górna warstwa 8,9, dolna jeszcze więcej)nie pozwoliło na rozwój korzeni i roślina nie miała skąd brać papu.

I ponawiam pytanie o te bagienne do mieszkania. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”