Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Po pierwsze - w czym one są posadzone?
Po drugie - kamienie na wierzchu utrudniają odparowywanie wody z podłoża i kontrole wilgotności
Po trzecie - każde adenium ma inne skłonności - np. arabicum buduje zupełnie inny kaudeks niż obesum, somalense, czy inne. To jest ich cecha wrodzona. Oczywiście są różnice w skłonnościach pomiędzy poszczególnymi osobnikami tego samego gatunku, ale pomiędzy gatunkami występują wyraźne różnice
Po czwarte - być może malucha będzie trzeba podciąć i ukorzenić od nowa, tylko, że on młodziutki strasznie. Czy tam jest miękko w tym korzonku?
Po drugie - kamienie na wierzchu utrudniają odparowywanie wody z podłoża i kontrole wilgotności
Po trzecie - każde adenium ma inne skłonności - np. arabicum buduje zupełnie inny kaudeks niż obesum, somalense, czy inne. To jest ich cecha wrodzona. Oczywiście są różnice w skłonnościach pomiędzy poszczególnymi osobnikami tego samego gatunku, ale pomiędzy gatunkami występują wyraźne różnice
Po czwarte - być może malucha będzie trzeba podciąć i ukorzenić od nowa, tylko, że on młodziutki strasznie. Czy tam jest miękko w tym korzonku?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ja widzę cztery problemy:
1. Zbyt duży pojemnik na tak małe rośliny,
2. Prawdopodobnie zbyt ciężka ziemia,
3. Niepotrzebne te kamienie, które utrudniają wyparowywanie nadmiaru wody oraz cyrkulację powietrza w podłożu.
4. Niewłaściwe podlewanie - błędem jest podlewanie małą ilością wody. Podlewa się większą, a rzadziej.
Ja bym je posadził do osobnych dużo mniejszych doniczek. Sądząc po wielkości roślin, myślę że wystarczyły by doniczki max 8 z 8 cm. W takiej dużej misce ciężko kontrolować wilgotność podłoża. Zapomnieć o tych kamieniach. Zmienić podłoże, o ile jest to zwykła mieszanka ziemi do sukulentów i tylko gruboziarnistego piasku na dużo bardziej przepuszczalne, gdzie udział samej ziemi jest mały. Jest to szczególnie istotne w przypadku siewek.
O podłożu poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 3214&ch=-1
To jeśli chodzi o tą jedną chorą sadzonkę, ale problem może się pojawić u pozostałych.
1. Zbyt duży pojemnik na tak małe rośliny,
2. Prawdopodobnie zbyt ciężka ziemia,
3. Niepotrzebne te kamienie, które utrudniają wyparowywanie nadmiaru wody oraz cyrkulację powietrza w podłożu.
4. Niewłaściwe podlewanie - błędem jest podlewanie małą ilością wody. Podlewa się większą, a rzadziej.
Ja bym je posadził do osobnych dużo mniejszych doniczek. Sądząc po wielkości roślin, myślę że wystarczyły by doniczki max 8 z 8 cm. W takiej dużej misce ciężko kontrolować wilgotność podłoża. Zapomnieć o tych kamieniach. Zmienić podłoże, o ile jest to zwykła mieszanka ziemi do sukulentów i tylko gruboziarnistego piasku na dużo bardziej przepuszczalne, gdzie udział samej ziemi jest mały. Jest to szczególnie istotne w przypadku siewek.
O podłożu poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 3214&ch=-1
To jeśli chodzi o tą jedną chorą sadzonkę, ale problem może się pojawić u pozostałych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 kwie 2016, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Średnica wynosi 11cm, jak na 3 sadzonki wydaje mi się odpowiednia ale mogę się mylić, przesadzone były do tej doniczki niecały tydzień temunorbert76 pisze:1. Zbyt duży pojemnik na tak małe rośliny
ok. 2,5 cm drenażu na spodzie doniczki składającego się z keramzytu oraz żwiru, ziemia do sukulentów wymieszana z dość dużą ilością małego keramzytu, żwiru oraz grysu marmurowego nie wydaje mi się być złą mieszankąnorbert76 pisze:2. Prawdopodobnie zbyt ciężka ziemia
Dałam je dla ozdoby ale możesz mieć rację. Choć bardzo mi się podobają, usunę je.norbert76 pisze:3. Niepotrzebne te kamienie, które utrudniają wyparowywanie nadmiaru wody oraz cyrkulację powietrza w podłożu.
Ok. Zastosuję się do tego. Podlewałam nie dużo bo mimo wszystko obawiałam się przelania.norbert76 pisze:4. Niewłaściwe podlewanie - błędem jest podlewanie małą ilością wody. Podlewa się większą, a rzadziej.
Problem polega na tym że mam dużo roślinek w większości młodych a mój parapet jest mały, jeśli je (te 3 w/w reszta ma osobne doniczki) przesadzę do osobnych doniczek nie będę w stanie zapewnić wszystkim naturalnego światła. Po prostu nie będę miała gdzie je dać.norbert76 pisze:Ja bym je posadził do osobnych dużo mniejszych doniczek.

"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
- norbert76
Nie, wg mnie to podłoże dalej jest zbyt ciężkie, jak dla Adenium. Poczytaj link, który Ci wyżej podałem i zobacz jakie podłoże stosuje Mieczysław. Siewki potrzebują bardzo luźnej mieszanki.
Co do doniczki, to patrząc na wielkość samych sadzonek, jednak będzie za duża. Jeśli ona ma 11 cm, to uwzględniając wielkość siewek, dałbym je do 6 x 6 cm, a nawet na początek na 5 x 5 - zobacz, jak małe masz korzenie u tej chorej siewki. Nie możesz dopasowywać wielkość doniczek pod ilość miejsca na parapecie...
Gdybyś podłoże miałabyś właściwe, wtedy raczej na pewno nie zaczęło chorować (na razie) to jedno Adenium.
Zadałaś pytanie, to Ci odpowiedzieliśmy, a co z tym zrobisz to już Twoja sprawa.
Co do doniczki, to patrząc na wielkość samych sadzonek, jednak będzie za duża. Jeśli ona ma 11 cm, to uwzględniając wielkość siewek, dałbym je do 6 x 6 cm, a nawet na początek na 5 x 5 - zobacz, jak małe masz korzenie u tej chorej siewki. Nie możesz dopasowywać wielkość doniczek pod ilość miejsca na parapecie...
Gdybyś podłoże miałabyś właściwe, wtedy raczej na pewno nie zaczęło chorować (na razie) to jedno Adenium.
Zadałaś pytanie, to Ci odpowiedzieliśmy, a co z tym zrobisz to już Twoja sprawa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Przyznam chore Adenium było w doniczce tylko z dolnym drenażem oraz samą ziemią dla sukulentów, to pewnie jest jeden z problemów. Jak wcześniej wspomniałam 3 roślinki przesadziłam niespełna tydzień temu do nowej ziemi jak napisałam wyżej z dużą ilością rzeczy w/w, adenia wręcz na tych kamykach "siedzą" więc nie wiem jak Twoim zdaniem mogłabym je jeszcze bardziej rozluźnić (mam nadzieję że te zdanie nie brzmi jakoś dziwnie
to tylko stwierdzenie.) Nie sadzę więc by te podłoże miało zły wpływ na te 3 roślinki, które zapewne jeszcze dobrze się nie zaaklimatyzowały w tym podłożu.
W porównaniu do chorego adenium te 3 mają bardzo dobrze rozbudowane zdrowe korzenie (z czego się cieszę), jedynym problemem jest (moim zdaniem) niezbyt gruby caudex. Co do Twojego stwierdzenia że i tam za mało luźne podłoże, (jak wspomniałam wyżej: to tylko tydzień) poczekam jak minie trochę czasu i zobaczę jak adenia zareagują na tą mieszankę. Może nie jest tak źle jak myślisz ;D

W porównaniu do chorego adenium te 3 mają bardzo dobrze rozbudowane zdrowe korzenie (z czego się cieszę), jedynym problemem jest (moim zdaniem) niezbyt gruby caudex. Co do Twojego stwierdzenia że i tam za mało luźne podłoże, (jak wspomniałam wyżej: to tylko tydzień) poczekam jak minie trochę czasu i zobaczę jak adenia zareagują na tą mieszankę. Może nie jest tak źle jak myślisz ;D
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
- norbert76
Czytałaś link?
Jeśli uważasz, że jest wszystko w porządku, to po zadajesz pytania?
Skoro przesadziłaś dopiero tydzień temu, to zbyt krótki czas na stwierdzenie, że jest wszystko w porządku. A jestem skłonny stwierdzić, że tak nie będzie, bo prawidłowa mieszanka do Adenium, to taka, gdzie samej ziemi jest bardzo mała ilość, większość stanowią inne dodatki, jak wermikulit, lawa, seramis, żwirek, gruboziarnisty piasek, itd.
Twoje podłoże masz nieodpowiednie.
Wielkość doniczki też ma istotne znaczenie. Ta jest za duża, jak zaczniesz więcej podlewać, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w tej mieszance, co posadziłaś prędzej czy później zaczną gnić korzenie. Masz duży pojemnik i trzy małe siewki z małymi korzeniami. W takiej sytuacji jest bardzo ciężko kontrolować wilgotność podłoża, tak żeby albo ich nadmiernie nie przesuszyć, ani przede wszystkim nie przelać.
Po tygodniu nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby je jeszcze raz przesadzić do właściwych doniczek i właściwej mieszanki.
Jeśli uważasz, że jest wszystko w porządku, to po zadajesz pytania?
Skoro przesadziłaś dopiero tydzień temu, to zbyt krótki czas na stwierdzenie, że jest wszystko w porządku. A jestem skłonny stwierdzić, że tak nie będzie, bo prawidłowa mieszanka do Adenium, to taka, gdzie samej ziemi jest bardzo mała ilość, większość stanowią inne dodatki, jak wermikulit, lawa, seramis, żwirek, gruboziarnisty piasek, itd.
Twoje podłoże masz nieodpowiednie.
Wielkość doniczki też ma istotne znaczenie. Ta jest za duża, jak zaczniesz więcej podlewać, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w tej mieszance, co posadziłaś prędzej czy później zaczną gnić korzenie. Masz duży pojemnik i trzy małe siewki z małymi korzeniami. W takiej sytuacji jest bardzo ciężko kontrolować wilgotność podłoża, tak żeby albo ich nadmiernie nie przesuszyć, ani przede wszystkim nie przelać.
Po tygodniu nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby je jeszcze raz przesadzić do właściwych doniczek i właściwej mieszanki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
Jak użyjesz 3 doniczek o średnicy 5,5 i ustawisz je w trójkąt blisko siebie, to wcale nie zajmie Ci to więcej miejsca
A co do samego kaudeksu - napisałam Ci wyżej. Arabicum będzie miało inny kaudeks niż np. obesum, czy somalense. Taka jego natura.

A co do samego kaudeksu - napisałam Ci wyżej. Arabicum będzie miało inny kaudeks niż np. obesum, czy somalense. Taka jego natura.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- wszystkie podpowiedzi "norberta76" i "onectica" są w 100% trafne i ja gdybym był początkującym, uczącym się opieki nad roślinami i proszącym o pomoc - podpowiedź, przede wszystkim zastosował się do rad bardziej doświadczonych Forumowiczów w opiece nad roślinami.Hai Lin pisze:Średnica wynosi 11cm, jak na 3 sadzonki wydaje mi się odpowiednia ale mogę się mylić, przesadzone były do tej doniczki niecały tydzień temu
- czegoś tu nie mogę zrozumieć - przecież Twoje rośliny z każdym dniem będą większe, jeżeli teraz masz problem z ustawieniem kilku, kilkunastu bardzo młodych, niewielkich sadzonek, to jak sobie poradzisz z ustawieniem tej ilości roślin gdy podrosną = rozrosną się ? Jeżeli zaplanowałaś wysiew dużej ilości nasion, bez ocenienia ilości miejsca jakie możesz przeznaczyć pod swoje wysiewy, może dobrze by było zastosować takie doniczki:Hai Lin pisze:Problem polega na tym że mam dużo roślinek w większości młodych a mój parapet jest mały, jeśli je (te 3 w/w reszta ma osobne doniczki) przesadzę do osobnych doniczek nie będę w stanie zapewnić wszystkim naturalnego światła. Po prostu nie będę miała gdzie je dać.

- sprawdzają się bardzo dobrze - roślinki bardzo je lubią, a opiekun nie ma problemu z ustaleniem terminu podlewania i brakiem miejsca szczególnie w pierwszych miesiącach "życia" roślinek

- moim skromnym zdaniem, dodawanie grysu marmurowego do podłoża dla Adenium jest bardzo niewskazane - ja nigdzie nie spotkałem się, żeby ktoś dodawał gryz marmurowy ponieważ, cytuję: "... tylko wyjątkowo dodaję grys marmurowy do nielicznych roślin wymagających wyższego pH." - koniec cytatu. Cytat z tej strony. Adenium najlepiej, moim zdaniem rośnie w podłożu o pH obojętnym lub bardzo słabo kwaśnym - ale to jest moje osobiste zdanie. Odnośnie wielkości doniczek, których tak się obawiasz zmienić, napiszę tak - jeżeli zależy Ci na prawidłowym rozrastaniu się kaudexu, stosuj niewielkich rozmiarów doniczki, ja stosowałem takie rozmiary:Hai Lin pisze:ok. 2,5 cm drenażu na spodzie doniczki składającego się z keramzytu oraz żwiru, ziemia do sukulentów wymieszana z dość dużą ilością małego keramzytu, żwiru oraz grysu marmurowego nie wydaje mi się być złą mieszanką
- doniczka o boku 4,5 cm:

- doniczka o średnicy 5 cm:

- doniczka o boku 6 cm:

- i na konie mojego wpisu, żeby zbytnio nie zanudza, na Forum staramy się podpowiadać radami z własnego doświadczenia, też kiedyś uczyliśmy się, popełnialiśmy błędy, dlatego podpowiadając chcemy żeby roślinki, np. Adenium również u innych Opiekunów rosły, ku ich uciesze.
Tak jak napisali moi Przedmówcy, zastosowałaś podłoże bardzo nieodpowiednie dla swoich podopiecznych, szczególnie dodatek marmuru może bardzo im szkodzić. Popatrz na podłoże w jakim rosły moje sadzonki Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Nie odzywałem się na forum już ponad miesiąc, dwa tygodnie leżałem w szpitalu, wymieniłem sobie staw biodrowy na endoprotezę i miałem jeszcze małe powikłanie. Już jest wszystko Ok, tylko muszę jeszcze przez miesiąc chodzić o kulach.
Pisałem na temat adenium, które pociąłem na trzy kawałki i je ukorzeniłem, zajrzyjcie na stronę 6 gdzie 7 cze 2016, o 18:46 pisałem.
Tytuł: Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Post Napisane: Cz 31 gru 2015 16:06
Tam napisałem między innymi
Zaraz po przekwitnięciu roślinę pociąłem na trzy kawałki i postanowiłem je ukorzenić. Kawałek jej zaszczepiłem na innej roślinie, obok pokazałem kolor kwiatów na 6 stronie.

Korzonki tej rośliny rosną ładnie tak jak widać na zdjęciach.

Kwiat pokazał już dzisiaj pączek, który jutro powinien zakwitnąć.

Drugi ukorzeniony kawałek posadziłem przy wyschniętym pniu, aby rósł w wyżłobionym zmurszałym otworze drewna.

W zmurszałym pniu z drugiej strony roślina wypuściła pęd, który rośnie klinując się w otworze.

Widok z góry na widoczną roślinę, jeszcze nie ma pączków ale mam nadzieję, że je dostanie.

Trzeci ukorzeniony kawałek rośliny rośnie w doniczce i na dwóch pędach ma małe pąki, kwiaty niedługo pokażę.

Pisałem na temat adenium, które pociąłem na trzy kawałki i je ukorzeniłem, zajrzyjcie na stronę 6 gdzie 7 cze 2016, o 18:46 pisałem.
Tytuł: Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Post Napisane: Cz 31 gru 2015 16:06
Tam napisałem między innymi
Zaraz po przekwitnięciu roślinę pociąłem na trzy kawałki i postanowiłem je ukorzenić. Kawałek jej zaszczepiłem na innej roślinie, obok pokazałem kolor kwiatów na 6 stronie.

Korzonki tej rośliny rosną ładnie tak jak widać na zdjęciach.

Kwiat pokazał już dzisiaj pączek, który jutro powinien zakwitnąć.

Drugi ukorzeniony kawałek posadziłem przy wyschniętym pniu, aby rósł w wyżłobionym zmurszałym otworze drewna.

W zmurszałym pniu z drugiej strony roślina wypuściła pęd, który rośnie klinując się w otworze.

Widok z góry na widoczną roślinę, jeszcze nie ma pączków ale mam nadzieję, że je dostanie.

Trzeci ukorzeniony kawałek rośliny rośnie w doniczce i na dwóch pędach ma małe pąki, kwiaty niedługo pokażę.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy - brakowało na Forum twoich bardzo ciekawych wpisów o sposobie prowadzenia - formowania Adenium . Życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności, po zabiegu chirurgicznym. Stosujesz bardzo mineralne podłoże, możesz napisać jakie stosujesz nawozy przy takim podłożu i z jaką częstotliwością ?
Mieczysław
Mieczysław
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Po pierwsze pytałam się jak zwiększyć grubość caudex'ów a nie o to czy ziemia w tych 3 roślinkach jest zła czy nie. Bardzo pomocna była Twoja rada z wodą i kamykami u góry doniczki. Nie twierdzę, że dobrze robię trzymając 3 małe roślinki w tak dużej doniczce, jednak chce zobaczyć jak zareagują, prosze uszanuj to tak jak ja uszanowałam Twoje rady.norbert76 pisze:Jeśli uważasz, że jest wszystko w porządku, to po zadajesz pytania?
Może nie czytasz uważnie tego co pisze, więc zacytuje to znowu: "Jak wcześniej wspomniałam 3 roślinki przesadziłam niespełna tydzień temu do nowej ziemi jak napisałam wyżej z dużą ilością rzeczy w/w, adenia wręcz na tych kamykach "siedzą" więc nie wiem jak Twoim zdaniem mogłabym je jeszcze bardziej rozluźnić"norbert76 pisze:Skoro przesadziłaś dopiero tydzień temu, to zbyt krótki czas na stwierdzenie, że jest wszystko w porządku. A jestem skłonny stwierdzić, że tak nie będzie, bo prawidłowa mieszanka do Adenium, to taka, gdzie samej ziemi jest bardzo mała ilość, większość stanowią inne dodatki, jak wermikulit, lawa, seramis, żwirek, gruboziarnisty piasek, itd.
Wyraźnie napisałam że podłoże jest w większości (ośmielę się znów powtórzyć) z "ok. 2,5 cm drenażu na spodzie doniczki składającego się z keramzytu oraz żwiru, ziemia do sukulentów wymieszana z dość dużą ilością małego keramzytu, żwiru oraz grysu marmurowego"
Nie ma takrze przeciwskazac by sprawdzić czy faktycznie jest tak źle jak myślisz. Wasze rady, owszem, są bardzo pomocne lecz czasami mam wrażenie że niektóre osoby (moim zdaniem) zbyt narzucają Swoją rację innym, czasami, wręcz często mam wrażenie że podświadomie uważacie osoby początkujące jako osoby które na każdym kroku robią coś źle. Nie mam teraz zamiaru kogokolwiek urazić swoją wypowiedzią i swoimi odczuciami ale skoro napisałam, że w większości podłoże w tych 3 roślinkach w przeważającej ilości jest z keramzytu, żwiru oraz grysu a w mniejszej z ziemi to dlaczego swoimi wypowiedziami dajesz mi ciągle do zrozumienia że jest źle? To co w takim razie jest Twoim zdaniem dobrze? To że nie mam pieniędzy by kupić agroperlit, wermikulit, zeolit, lawa, seramis, żwirek, gruboziarnisty piasek itp. nie oznacza że moja mieszanka składająca się tylko z w/w rzeczy jest tak karygodna.norbert76 pisze:Po tygodniu nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby je jeszcze raz przesadzić do właściwych doniczek i właściwej mieszanki.
Trafne spostrzeżenie ;D Z chęcią odpowiem. Kiedy roślinki podrosną i tak ja się domyśliłeś, nie będą się mieścić na parapecie, planuję większą część rozdać a zostawić parę. Do tego czasu, chce jednak by pozostały u mnie. Mam nadzieję że w pełni odpowiedziałam na twoje pytanie. Jeśli chodzi o grys, dodałam go by podłoże było luźniejsze, nie wiedziałam że może w jakiś sposób zaszkodzić, jednak jak wspomniałam wyżej, kupuję tylko to na co mnie stać. Nie jestem osoba pracującą, nie dostaję kieszonkowego, to co uda mi się uzbierać od babci przeznaczam na potrzebne mi żeczy i naukę. Kupiłam te 3 rzeczy mając do dyspozycji tylko 10zł, chciałam by moim roślinkom było lepiej, za to tu wszyscy piszą że jest na odwrót. Uwierz, gdybym miała możliwość kupić te wszystkie rzeczy, zrobiłabym to z chęcią. Ale ja i moje roślinki musimy sobie jakoś radzić.Akwelan_2009 pisze:- czegoś tu nie mogę zrozumieć - przecież Twoje rośliny z każdym dniem będą większe, jeżeli teraz masz problem z ustawieniem kilku, kilkunastu bardzo młodych, niewielkich sadzonek, to jak sobie poradzisz z ustawieniem tej ilości roślin gdy podrosną = rozrosną się ?
Planuję resztę, która ma tylko dolny drenaż przesadzić do nowego podłoża. Mam w takim razie wykorzystać tylko keramzyt i żwir ora odrobinę ziemi a grys sobie podarować?
- norbert76
Grys marmurowy się nie nadaje do uprawy sukulentów. Dlatego jeśli użyłaś takiego w tej mieszance, to musisz ją wymienić.
O składzie podłoża dowiesz się wszystkiego z podanego wyżej linku. Ważne, żeby samej ziemi było jak najmniej. Te składniki nie są drogie. Nie musisz też użyć ich wszystkich, możesz wybrać oprócz zwykłego żwirku i gruboziarnistego piasku jeszcze agroperlit i seramis oraz wermikulit albo lawę. Dodając do tego ziemi do sukulentów powinnaś mieć już wystarczającą mieszankę.
Niestety, jeśli decydujesz się na uprawę roślin musisz się liczyć z pewnymi kosztami. Pewne rośliny do dobrego wzrostu potrzebują określonego podłoża. Adenium nie będzie Ci rosło w zwykłej mieszance do sukulentów.
Napisałem wcześniej w kwestii tych trzech, bo siedząc w tym podłożu długo nie pociągną - lepiej chyba zapobiegać, niż leczyć? Grubość drenażu to jedno, ale równie ważna jest sama mieszanka.
O składzie podłoża dowiesz się wszystkiego z podanego wyżej linku. Ważne, żeby samej ziemi było jak najmniej. Te składniki nie są drogie. Nie musisz też użyć ich wszystkich, możesz wybrać oprócz zwykłego żwirku i gruboziarnistego piasku jeszcze agroperlit i seramis oraz wermikulit albo lawę. Dodając do tego ziemi do sukulentów powinnaś mieć już wystarczającą mieszankę.
Niestety, jeśli decydujesz się na uprawę roślin musisz się liczyć z pewnymi kosztami. Pewne rośliny do dobrego wzrostu potrzebują określonego podłoża. Adenium nie będzie Ci rosło w zwykłej mieszance do sukulentów.
Napisałem wcześniej w kwestii tych trzech, bo siedząc w tym podłożu długo nie pociągną - lepiej chyba zapobiegać, niż leczyć? Grubość drenażu to jedno, ale równie ważna jest sama mieszanka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
Tak, tylko, że to wbrew pozorom ma pewien związek jedno z drugim.Hai Lin pisze:Po pierwsze pytałam się jak zwiększyć grubość caudex'ów a nie o to czy ziemia w tych 3 roślinkach jest zła czy nie.
czasami mam wrażenie że niektóre osoby (moim zdaniem) zbyt narzucają Swoją rację innym, czasami, wręcz często mam wrażenie że podświadomie uważacie osoby początkujące jako osoby które na każdym kroku robią coś źle.
Po prostu pamiętają, jakie głupoty sami robili

Każde z nas ma jakieś własne doświadczenia. Wymieniamy się nimi nawzajem, jedne wykorzystujemy, inne modyfikujemy, z jeszcze innych rezygnujemy, a potem dzielimy się spostrzeżeniami, dyskutujemy, kombinujemy. Na tym to właśnie polega. Nikt nikomu nic nie narzuca.
Wcale nie musisz używać wszystkich tych składników. Ja - do tego, co masz - radziłabym się tylko zaopatrzyć jeszcze w agroperlit. Jest dostępny w sklepach ogrodniczych, niedrogi, dobrze się sprawdza w podłożu i możesz go zużyć do innych kwiatów, bo na pewno Ci zostanie."ok. 2,5 cm drenażu na spodzie doniczki składającego się z keramzytu oraz żwiru, ziemia do sukulentów wymieszana z dość dużą ilością małego keramzytu, żwiru oraz grysu marmurowego" (...)
kupić agroperlit, wermikulit, zeolit, lawa, seramis, żwirek, gruboziarnisty piasek itp. nie oznacza że moja mieszanka składająca się tylko z w/w rzeczy jest tak karygodna.
Przy sporządzaniu mieszanki wrzuć trochę drobnego żwirku, czy keramzytu, możesz dodać obu, możesz jednego, trochę grubego piasku i agroperlitu właśnie. Do tego dopiero dodaj ziemi do kaktusów/sukulentów tak, żeby tej ziemi było 30-50%, a pozostałą część stanowiła ta mieszanka rozluźniająca. To jest taka podstawa i na pewno się takie podłoże sprawdzi. Marmuru unikaj, większość roślin tego nie lubi. Wybieraj żwir kwarcowy, albo bazaltowy, jest bezpieczniejszy.
Przesadzenie roślin do pojedynczych doniczek ma tę zaletę, że łatwiej utrzymać właściwą wilgotność, a w razie jakiegoś problemu nie tracisz wszystkich roślin od razu, co niestety dość często się zdarza, kiedy wszystkie rosną razem.
Chcesz, to rady zastosuj, chcesz przekonać się sama, czy to prawda - próbuj

Jerzyku a kto to widział w pełni sezonu po szpitalach wypoczywać?

Najważniejsze, że wszystko skończyło się dobrze. Czekamy w takim razie na eksperymentalne kwiaty

- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Mieczysław
Ostatnio podlewam rośliny raz na dwa tygodnie i podaję zmieszaną Peters Professional Plant Starter NPK 10-52-10+TE
Plant Starter jest idealnym produktem stymulującym i wspomagającym system korzeniowy oraz rozwój pąków kwiatowych kosztuje 100 gram 6 zł w necie, do wody dodaję również środkiem Biobizz Bio-Bloom na kwitnienie 500 ml kosztuje 23,90.
Rozkwitł wcześniej pokazywany pączek.

Środek kwiatka niedługo dostanie w kielichu gęste czerwone paski.

Teraz pokazuję mój obesum tower styl, który będzie miało już dwa i siedem miesięcy.

Korzeń był wcześniej wystawiony ile się dało, potem był wyjęty z ziemi i jeszcze raz podwójne korzenie były wystawione.
Końcówka była przycięta i odbiły trzy nowe pędy, na dzień dzisiejszy mój obesum tower wypuścił nowe pączki, kwiat będzie jasny ale białego nie zamawiałem, chyba, że będzie z paskiem. Warto obejrzeć angielskie forum z adenium"Tower" Style, obesum pokazują na końcu forum.

Ostatnio podlewam rośliny raz na dwa tygodnie i podaję zmieszaną Peters Professional Plant Starter NPK 10-52-10+TE
Plant Starter jest idealnym produktem stymulującym i wspomagającym system korzeniowy oraz rozwój pąków kwiatowych kosztuje 100 gram 6 zł w necie, do wody dodaję również środkiem Biobizz Bio-Bloom na kwitnienie 500 ml kosztuje 23,90.
Rozkwitł wcześniej pokazywany pączek.

Środek kwiatka niedługo dostanie w kielichu gęste czerwone paski.

Teraz pokazuję mój obesum tower styl, który będzie miało już dwa i siedem miesięcy.

Korzeń był wcześniej wystawiony ile się dało, potem był wyjęty z ziemi i jeszcze raz podwójne korzenie były wystawione.
Końcówka była przycięta i odbiły trzy nowe pędy, na dzień dzisiejszy mój obesum tower wypuścił nowe pączki, kwiat będzie jasny ale białego nie zamawiałem, chyba, że będzie z paskiem. Warto obejrzeć angielskie forum z adenium"Tower" Style, obesum pokazują na końcu forum.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy - bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie chodziło mi o ceny, bo wszystkie nawozy z "serii" - Peters Professional mam i stosuję. Używam również Biobizz Bio-Bloom, chociaż bardzo sporadycznie nie wiem dlaczego, ale mam większe przekonanie do Flora Bloom - prawdopodobnie są to bardzo podobne nawozy.
pięknie uformowany - rozrośnięty system korzeniowy. Jeżeli pamięć mnie nie myli, to "sprowokowałeś" tą roślinę do uformowania takich korzeni
. Warunków w jakich możesz uprawiać swoje Adenium, można Twoim roślinom pozazdrościć - dlatego korzystają z "okazji" - rosną, pięknie kształtują kaudexy, bryły korzeniowe i oczywiście kwitną.
Nie było Ciebie bardzo długo na Forum, dlatego "pomęczę" jeszcze i zapytam: wszystkie swoje Adenium uprawiasz w czystym podłożu mineralnym czy jednak dodajesz jakiś % substancji organicznych ? Stosujesz dość głębokie doniczki uważasz, że są bardziej odpowiednie od tych w kształcie mis ?
---9 sie 2016, o 15:03---
Mam cichą nadzieję, że nie popełniam okropnej gafy niezgodnej z Regulaminem Forum, ale wydaje mi się mój wpis być wpisem dość ciekawym i niezbyt często występującym na Forum:
Jakiś czas temu pokazywałem niespodziewanego "gościa" w doniczce z Adenium arabicum DWARF. Około godziny 12.30 - 13.00 przez przypadek spojrzałem na tą roślinę, żeby zobaczyć jak zachowują się przyrosty wyrastające z uśpionych pąków po przycięciu rośliny i
coś takiego dostrzegłem:

- w takim stanie przetrwał jeszcze do dnia dzisiejszego jego "tatuś" lub "braciszek" - chyba tak mogę napisać, bo nic ciekawszego nie mogę wymyślić:

- skąd się "biorą" i wyrastają tylko w tej jednej doniczce te grzybki, nie mam zielonego pojęcia, nawet nie próbuję "postawić" jakiejkolwiek teorii - przypuszczenia, co powoduje rozrost grzybni i grzybków.
Gdybym na własnej "skórze" nie doświadczył takich przypadków, ciężko byłoby mi uwierzyć, że w doniczce - na dodatek niewielkich rozmiarów w sąsiedztwie tropikalnej rośliny, może wyrosną grzyb, nieważne, że mały, niewielkich rozmiarów, ale typowy najprawdziwszy grzyb. Przejrzałem notatki w których mam zapisany skład podłoża w jakim posadzone jest to Adenium, ale nic nie mogę wywnioskować, który składnik wpływa na rozwój grzybni i tych owocników. Jedynym wzbogaceniem podłoża w którym rośnie to Adenium i jego współlokator, jest dodatek suchego bardzo rozdrobnionego obornika.
- to Adenium ma bardzoJerzyk pisze: / ... / Rozkwitł wcześniej pokazywany pączek.

Nie było Ciebie bardzo długo na Forum, dlatego "pomęczę" jeszcze i zapytam: wszystkie swoje Adenium uprawiasz w czystym podłożu mineralnym czy jednak dodajesz jakiś % substancji organicznych ? Stosujesz dość głębokie doniczki uważasz, że są bardziej odpowiednie od tych w kształcie mis ?
---9 sie 2016, o 15:03---
Mam cichą nadzieję, że nie popełniam okropnej gafy niezgodnej z Regulaminem Forum, ale wydaje mi się mój wpis być wpisem dość ciekawym i niezbyt często występującym na Forum:
Jakiś czas temu pokazywałem niespodziewanego "gościa" w doniczce z Adenium arabicum DWARF. Około godziny 12.30 - 13.00 przez przypadek spojrzałem na tą roślinę, żeby zobaczyć jak zachowują się przyrosty wyrastające z uśpionych pąków po przycięciu rośliny i

- w takim stanie przetrwał jeszcze do dnia dzisiejszego jego "tatuś" lub "braciszek" - chyba tak mogę napisać, bo nic ciekawszego nie mogę wymyślić:

- skąd się "biorą" i wyrastają tylko w tej jednej doniczce te grzybki, nie mam zielonego pojęcia, nawet nie próbuję "postawić" jakiejkolwiek teorii - przypuszczenia, co powoduje rozrost grzybni i grzybków.
Gdybym na własnej "skórze" nie doświadczył takich przypadków, ciężko byłoby mi uwierzyć, że w doniczce - na dodatek niewielkich rozmiarów w sąsiedztwie tropikalnej rośliny, może wyrosną grzyb, nieważne, że mały, niewielkich rozmiarów, ale typowy najprawdziwszy grzyb. Przejrzałem notatki w których mam zapisany skład podłoża w jakim posadzone jest to Adenium, ale nic nie mogę wywnioskować, który składnik wpływa na rozwój grzybni i tych owocników. Jedynym wzbogaceniem podłoża w którym rośnie to Adenium i jego współlokator, jest dodatek suchego bardzo rozdrobnionego obornika.
Mieczysław
Mieczysław