Podziwiam Aniu Twoje dalie i floksy!
Ogród po 30 - stce Część III
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród po 30 - stce Część III
Ja się wyleczyłam ze stosowania mączki rogowej z L. Kilka lat stosowałam szczególnie pod róże...Przez ostatnie lata miałam przy każdym krzaczku dziurę zrobioną przez nornicę i karczownika,kilka róż straciłam bo zjadły im korzenie...
Chyba wszystkie z okolic przyszły do mnie bo u sąsiadów ich nie było...Od 2 lat nie stosuję i problem nornicowy znikł...Poleciłam koleżance i u niej było to samo..U mnie ta mączka się nie sprawdziła !

- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ masz pięknie Aniu
Najbardziej jednak, od ostatniego mojego pobytu u Ciebie, wpadły mi w oko floksy. Masz cudne płomyki. Najpiękniejszy ten biały z fioletowymi paseczkami przy oczku, takiego jeszcze nie widziałam.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
takasobie - Miłko, ok, tylko Ty pamiętaj na wiosnę o daliach
.
Wiem, w pewnym momencie wpadamy w popłoch, że nie damy rady, ale dajemy, dajemy
.
marpa - Maryniu, przypomniałam sobie, że kiedyś o wiórach już pisałam, ale u mnie się to sprawdza, jak na razie; raz podsypię i mam spokój
. Żadnych gryzoni nie widać - odpukuję w niemalowane drzewo
.
Co do floksów, to doszłam do wniosku, że jeszcze mam ich za mało; dokupiłam 6 odmian
.
Te nowe nie rozrastają się w tak duże kępy, jak 'babcine', to upchnę. Zresztą mam zamiar trochę je wiosną przerzedzić. Wrobiłam sąsiadkę w 'niekłopotliwe' rośliny, czyli liliowce i floksy i podrzucam jej (dosłownie przerzucam za płot) swoje nadwyżki
.
Dalie widzę, że przekarmiłam, bo pną się w górę i nawet ja muszę podnieść głowę, żeby zobaczyć kwiaty
.
silvarerum - cieszę się z Twoich odwiedzin, tym bardziej, że w domu masz dalej 'armagedon'.
Tego floksa widać w całej grupie kolorów. Ma spore kwiaty i jest zdrowy; nieźle przyrasta (pełna reklama floksa
). Poszukam nazwy
.

Liliowce mają w tym roku mnóstwo pąków i kwitną i ...kwitną - super!

Zapasłam ją, co nie?

Siewki fiołków kwitną cały czas

Mój ubiegłoroczny ulubieniec - tytoń leśny. Sam się wysiał i sam rośnie, też 'utyty'

Rabata pod świerkiem koreańskim (taki był śliczny -malutki
), ciągle tam sucho i pełno korzeni...

Freckle Pink Shades - rośnie 'tak sobie'...

'Firanka' z powojnika nad furtką do ogrodu. Jak mu pozwolić, zarośnie wszystko. U mnie dopiero się rozkręca. Można go strzyc nożycami do żywopłotu i tak odrośnie
.

Ten biały floks dalej się nie rozwinie, taką ma urodę. Czasem myślę, że hodowcy przekombinowują

Wiem, w pewnym momencie wpadamy w popłoch, że nie damy rady, ale dajemy, dajemy
marpa - Maryniu, przypomniałam sobie, że kiedyś o wiórach już pisałam, ale u mnie się to sprawdza, jak na razie; raz podsypię i mam spokój
Co do floksów, to doszłam do wniosku, że jeszcze mam ich za mało; dokupiłam 6 odmian
Te nowe nie rozrastają się w tak duże kępy, jak 'babcine', to upchnę. Zresztą mam zamiar trochę je wiosną przerzedzić. Wrobiłam sąsiadkę w 'niekłopotliwe' rośliny, czyli liliowce i floksy i podrzucam jej (dosłownie przerzucam za płot) swoje nadwyżki
Dalie widzę, że przekarmiłam, bo pną się w górę i nawet ja muszę podnieść głowę, żeby zobaczyć kwiaty
silvarerum - cieszę się z Twoich odwiedzin, tym bardziej, że w domu masz dalej 'armagedon'.
Tego floksa widać w całej grupie kolorów. Ma spore kwiaty i jest zdrowy; nieźle przyrasta (pełna reklama floksa

Liliowce mają w tym roku mnóstwo pąków i kwitną i ...kwitną - super!

Zapasłam ją, co nie?

Siewki fiołków kwitną cały czas

Mój ubiegłoroczny ulubieniec - tytoń leśny. Sam się wysiał i sam rośnie, też 'utyty'

Rabata pod świerkiem koreańskim (taki był śliczny -malutki

Freckle Pink Shades - rośnie 'tak sobie'...

'Firanka' z powojnika nad furtką do ogrodu. Jak mu pozwolić, zarośnie wszystko. U mnie dopiero się rozkręca. Można go strzyc nożycami do żywopłotu i tak odrośnie

Ten biały floks dalej się nie rozwinie, taką ma urodę. Czasem myślę, że hodowcy przekombinowują

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Tego białego niby- floksa miałam 2 sezony ...Po tej zimie przepadł , nie płaczę po nim, szkoda dla niego miejsca bo jest taki nijaki...to Tiara ...Dalii nie uprawiam ale Twoja Polka podobała mi się już w ub.roku..Piękna jest !

- Pulpa222

marpa - Maryniu, masz rację, jego nie widać w ogóle wśród floksów
.
Polka jest ciekawa, tylko Miłka napisała do mnie w ub. roku, że jej bulwy źle się przechowują, więc wiosną pomyślałam iż jej nie będzie, patrząc na mój sposób przechowania. Chciała przeżyć i cieszyć oczy, to przeżyła
. Do tego się rozrosła, jak widzę
. Kupiona w kapersie.
Polka jest ciekawa, tylko Miłka napisała do mnie w ub. roku, że jej bulwy źle się przechowują, więc wiosną pomyślałam iż jej nie będzie, patrząc na mój sposób przechowania. Chciała przeżyć i cieszyć oczy, to przeżyła
Pozdrawiam Ania
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, podziwiam floksy. Zebrałaś ich już niezłą kolekcję. Masz rację, te babcine lepiej się rozrastają, ale chyba też szybciej łapią mączniaka
Moje złapały
Ale nie ubolewam i nie psikam chemią. Wytnę i spalę, i tak w moim buszu nikt nie zauważy
A jak przechowujesz dalie, że obawiasz się porażki w przechowaniu?
A jak przechowujesz dalie, że obawiasz się porażki w przechowaniu?
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu jestem i podziwiam ,a jest co
Mój leśny się nie wysiał ,a zebrane nasionka gdzieś dobrze schowałam
Dalie wszystkie piękne masz
liliowce
floksy
A kocik jego minka
bezcenna
Wnuki mają wolne od przedszkola ,więc trzeba młodym pomóc , a remont nie ucieknie
Miłego dnia
Mój leśny się nie wysiał ,a zebrane nasionka gdzieś dobrze schowałam
Dalie wszystkie piękne masz
A kocik jego minka
Wnuki mają wolne od przedszkola ,więc trzeba młodym pomóc , a remont nie ucieknie
Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
- Pulpa222

PEPSI - Gosiu, floksy to ja dalej kupuję, bo to daje kolor i zapach, a poza tym są ze mną od wielu lat. Fakt, ja starych odmian też nie pryskam, tylko wycinam. Teraz dopiero 2 odmiany złapały mączniaka, reszta czysta
.
Co do przechowywania dalii, to ja w tę zimę potraktowałam je trochę po macoszemu, bo postawiłam karton w nieogrzewanej werandzie ( tam nie spada temperatura poniżej + 5*C) i nie zajrzałam do nich do wiosny. Coś tam uschło, ale u mnie brakuje miejsca na nie, więc się mocno nie zmartwiłam
.
Nie wiem, jak długo będę się bawić z daliami, bo to nie na moje nerwy, takie wykopywanie i wkopywanie, chociaż potem kwiatki uwielbiam
. Złożoność natury ludzkiej
.
Poza tym, dalie są konkurencyjne dla róż w zakresie słonecznego miejsca. Albo jedne - albo drugie
.
alicjad31 - Alu, fakt, w wakacje nie bardzo jest co zrobić z dziećmi, ale nie lekceważ remontu, że poczeka, bo zima przyjdzie szybciej niż myślisz i będziesz marznąć
.
Mojego tytoniu wysiało się nawet za dużo, a do tego dostałam pojemnik z siewkami od koleżanki, której się chciało go wysiać. Lubię, jak jest w ogrodzie i kwitnie, bo jest taki niespotykany.
Dziękuję za pochwały, przekażę roślinkom, że się starają
.
Kot został obudzony i stąd jego niezadowolenie.

Co do przechowywania dalii, to ja w tę zimę potraktowałam je trochę po macoszemu, bo postawiłam karton w nieogrzewanej werandzie ( tam nie spada temperatura poniżej + 5*C) i nie zajrzałam do nich do wiosny. Coś tam uschło, ale u mnie brakuje miejsca na nie, więc się mocno nie zmartwiłam
Nie wiem, jak długo będę się bawić z daliami, bo to nie na moje nerwy, takie wykopywanie i wkopywanie, chociaż potem kwiatki uwielbiam
Poza tym, dalie są konkurencyjne dla róż w zakresie słonecznego miejsca. Albo jedne - albo drugie
alicjad31 - Alu, fakt, w wakacje nie bardzo jest co zrobić z dziećmi, ale nie lekceważ remontu, że poczeka, bo zima przyjdzie szybciej niż myślisz i będziesz marznąć
Mojego tytoniu wysiało się nawet za dużo, a do tego dostałam pojemnik z siewkami od koleżanki, której się chciało go wysiać. Lubię, jak jest w ogrodzie i kwitnie, bo jest taki niespotykany.
Dziękuję za pochwały, przekażę roślinkom, że się starają
Kot został obudzony i stąd jego niezadowolenie.

Pozdrawiam Ania
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu coś wymyślisz, żeby doświetlić i dalie i róże. Zawsze możesz jakieś drzewko ciachnąć
Ja karpy dalii wkładam do trocin i do pudełek. Jedyne najchłodniejsze miejsce u mnie to 15 stopni w mrozy. Myślałam o strychu ale tam skacze temp ale minusa nie ma....już sama nie wiem. Och z tymi kwiatami
Ja karpy dalii wkładam do trocin i do pudełek. Jedyne najchłodniejsze miejsce u mnie to 15 stopni w mrozy. Myślałam o strychu ale tam skacze temp ale minusa nie ma....już sama nie wiem. Och z tymi kwiatami
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu jak nie chwalić tak pięknego i zadbanego ogrodu
Z remontem nie będzie tak źle .Ogród nie ucieknie ,a w domu i tak niektóre prace musimy odłożyć ze względów
.Zrobimy podłogę w przedpokoju bo to czekać już nie może .
Pozdrawiam Alicja
Ta róża w tym malinowym kolorze jak się nazywa, ciekawa jest i ładnie Ci rośnie
Lilie lubię wszystkie, czy to trąbkowe Aniu te, które pokazałaś?
Lilie lubię wszystkie, czy to trąbkowe Aniu te, które pokazałaś?
- Pulpa222

PEPSI - Gosiu, pewnie, że mogłabym ciachnąć, ale nie chcę sprawdzać lojalności swoich sąsiadów, bowiem wszelkie kłopoty innych ludzi, wynikają właśnie z donosów
.
Myślę jednak, że pomyślę nad Twoją propozycją
.
Dalie będę przechowywać tak, jak w ub. roku. Może je przysypię drobniutką korą. Tego 'wieżowca' włożę do innego pudełka, bo tej dalii w przyszłym roku na pewno nie będę nawozić. Zobaczymy, jak się zachowa; gorzej, jak zastrajkuje
.
alicjad31 - Alu, rozumiem, że mogą być trudności obiektywne, ale fakt, przedpokój trzeba zrobić, bo nie będzie jak się poruszać po domu.
Dziękuję Ci za pochwały, zawsze to miło, jak ktoś jeszcze obejrzy Twoje dzieło
.
ewarm - Ewa, lilii to ja mam zamiar kupić w tym roku sporo, może coś więcej zakwitnie, niż w tym
.
Co do tych, o które pytasz, to prawdopodobnie orienpety, jedyne, które zakwitły normalnie. Może tam nasadzę ich więcej
.
Różyczka, to po prawdzie jest pomarańczowa (powinna być), ale sporo wpada w róż i o ile się orientuję, też ją masz, bo to Quen of Hearts
.

Burgundy Iceberg

Princesse Sybila de Luksembourg

Bienenweide Gold

Rhapsody in Blue - tegoroczna, a właściwie "tego lata"

Bienenweide Apricot - powinna być bardziej pomarańczowa
, ale też jest ładna

Powojnik texański,chyba Diana

Myślę jednak, że pomyślę nad Twoją propozycją
Dalie będę przechowywać tak, jak w ub. roku. Może je przysypię drobniutką korą. Tego 'wieżowca' włożę do innego pudełka, bo tej dalii w przyszłym roku na pewno nie będę nawozić. Zobaczymy, jak się zachowa; gorzej, jak zastrajkuje
alicjad31 - Alu, rozumiem, że mogą być trudności obiektywne, ale fakt, przedpokój trzeba zrobić, bo nie będzie jak się poruszać po domu.
Dziękuję Ci za pochwały, zawsze to miło, jak ktoś jeszcze obejrzy Twoje dzieło
ewarm - Ewa, lilii to ja mam zamiar kupić w tym roku sporo, może coś więcej zakwitnie, niż w tym
Co do tych, o które pytasz, to prawdopodobnie orienpety, jedyne, które zakwitły normalnie. Może tam nasadzę ich więcej
Różyczka, to po prawdzie jest pomarańczowa (powinna być), ale sporo wpada w róż i o ile się orientuję, też ją masz, bo to Quen of Hearts

Burgundy Iceberg

Princesse Sybila de Luksembourg

Bienenweide Gold

Rhapsody in Blue - tegoroczna, a właściwie "tego lata"

Bienenweide Apricot - powinna być bardziej pomarańczowa

Powojnik texański,chyba Diana

Pozdrawiam Ania
Aniu, no róże Ci już kwitną fajnie, a wiem , że niektóre co dopiero wsadzone. Tak mam tę różę, ale niechcący ją uszkodziłam i jeszcze nie kwitnie, oby przetrwała. A jak posadziłaś fuksję, bezpośredni do gleby?
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaglądam i podziwiam,jak leci,bo wszystko urodziwe
A szczególnie róże
Ale także lilie - OT
I powojniki
Pozdrówki wieczorne
Sławek
A szczególnie róże
Pozdrówki wieczorne
Sławek
- Pulpa222

ewarm - Ewa, wcale tej fuksji nie posadziłam, tylko włożyłam do doniczki (przyszła bez) i podlałam
. Jutro poszukam dużej donicy ,posadzę i donicę zadołuję, a na zimę pewnie zabiorę na werandę - chociaż w pierwszym roku
. Kolega mówił, że trzyma je na sucho.
Właśnie widzę, że różyczki mnie kokietują swoimi kwiatami i nabieram ochoty na więcej
.
slanka-flora - Sławku, witam w ogrodzie
.
Staram się, chociaż z różnym skutkiem
. Dziękuję za pochwały.

Właśnie widzę, że różyczki mnie kokietują swoimi kwiatami i nabieram ochoty na więcej
slanka-flora - Sławku, witam w ogrodzie
Staram się, chociaż z różnym skutkiem

Pozdrawiam Ania