Kawon ( arbuz ) - część 7
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Dla pewności możesz największego mierzyć co jakiś czas i sprawdzać czy dalej rośnie (pod koniec gdy nie będzie to już widoczne dla oka
), jeśli stanie w miejscu wtedy będzie pewne że zaczyna dojrzewać.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś temat ucichł.... czas go ożywić.
U mnie żniwa nadal trwają, we wtorek ściąłem kolejne sztuki

Wielkość ich to od 3.5 do 4.5 kg.
A tu zbiór dzisiejszy, rosario i wolica.

Na razie sobie poleżą w piwnicy myślę, że zjem je za tydzień, a w tym czasie dojrzeje się janosik
Nawet nie myślałem, że takie zbiory będę miał, tyle chorób co mnie męczyło.... A jednak rok arbuzowy zaliczam do bardzo udanych.
U mnie żniwa nadal trwają, we wtorek ściąłem kolejne sztuki

Wielkość ich to od 3.5 do 4.5 kg.
A tu zbiór dzisiejszy, rosario i wolica.

Na razie sobie poleżą w piwnicy myślę, że zjem je za tydzień, a w tym czasie dojrzeje się janosik

Nawet nie myślałem, że takie zbiory będę miał, tyle chorób co mnie męczyło.... A jednak rok arbuzowy zaliczam do bardzo udanych.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten Rosario to prawie identyczny jak mój, który dzisiaj został zjedzony - ważył 4.660
Dwa janosiki czekają jeszcze na ogrodzie na ścięcie

Dwa janosiki czekają jeszcze na ogrodzie na ścięcie
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
rolnik90 piękne zbiory
Ja zjadłem już chyba 4 arbuzy. Ich waga to mniej więcej 2-3 kilo. Teraz zostały same największe sztuki
W przyszłym większość będą stanowiły polskie odmiany 

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Seba jak oceniasz syberyjskie arbuzy ? Ja posiałam chyba ze trzy syberyjskie odmiany .Miałam je co
prawda opisane , ale teraz straciłam nad tym kontrolę .Nie wiem , które to są .
Pokładałam w nich
nadzieję , że sprawdzą się w naszym klimacie lepiej niż polskie odmiany .
prawda opisane , ale teraz straciłam nad tym kontrolę .Nie wiem , które to są .

nadzieję , że sprawdzą się w naszym klimacie lepiej niż polskie odmiany .
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
anulab nie mam pojęcia, które to arbuzy
Miałem do wyboru chyba 51 odmian, wysiałem może 20 ? Sam nie wiem i nie pamiętam. Jedynie rozpoznaję Janosika
Ogólnie to u mnie wszystkie odmiany rosną świetnie 

Mnóstwo masz odmian
.Ja na razie, mam wypróbowane z fachowych nasion ,tylko rosario od którego zaczęła się moja przygoda z arbuzami w 2014r. i złoto wolicy . Z początku podchodziłam do uprawy arbuza z dystansem i niedowierzaniem ,że coś w ogóle mi dojrzeje pod gołym niebem. Ale okazało się,że to całkiem proste, trzy sezony i co rok to lepsze rezultaty. W tym roku aura wyjątkowo sprzyja wszystkim dyniowatym (bynajmniej w moim rejonie). Dosłownie z dnia na dzień widać różnicę w dorastaniu moich arbuzików. Wczoraj jednego zerwałam ,już smaczny i ładnie wybarwiony. Na niedzielę mam upatrzone następne 4szt. do wszamania
. (Przyjedzie młodsza generacja pochłaniaczy arbuzów /mają to po mnie
).

Przejrzałam jeszcze raz Wasze zdjęcia dorodnych okazów i widzę, że Wasze arbuzy są ładnie , równomiernie zabarwione
. Czy obracacie owoc z boczku na boczek podczas wzrostu? Moich nie ruszałam do tej pory i niektóre (te większe) mają pod spodem ''wyleżone'' żółte placki. Pewnie dlatego ,że teraz po deszczach wciskają się w miękką wyściółkowaną glebę, pod swoim ciężarem i nie dochodzi słoneczko .
Właśnie ich poobracałam -żółtym do góry.

Dosyć sporo popadało, ściółka jest mokra, przesiąknięta na wylot. Zastanawiam się: czy dać im jeszcze po garści świeżej,suchej słomy pod każdego arbuza; czy podkładki z deseczek lub dachówek (wszystko czeka w pogotowiu, tylko co wybrać? )
I jeszcze dodam,że na dzień dzisiejszy : w tej połowie poletka co wycięłam zbędne pędy , owoce są dużo większe. Widać znaczną różnicę ''gołym okiem''.

Właśnie ich poobracałam -żółtym do góry.

Dosyć sporo popadało, ściółka jest mokra, przesiąknięta na wylot. Zastanawiam się: czy dać im jeszcze po garści świeżej,suchej słomy pod każdego arbuza; czy podkładki z deseczek lub dachówek (wszystko czeka w pogotowiu, tylko co wybrać? )
I jeszcze dodam,że na dzień dzisiejszy : w tej połowie poletka co wycięłam zbędne pędy , owoce są dużo większe. Widać znaczną różnicę ''gołym okiem''.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Seba dzięki . U mnie pierwszy zjedzony z żółtą skórką , ale nie wiem czy to Złoto Wolicy czy rosyjski ,który
jest odmianą ustaloną .Nasion nie zebrałam ,bo jeśli to Wolica a ten chyba jest f1.
Chyba w przyszłym roku wysieję
tylko ustalone odmiany .
jest odmianą ustaloną .Nasion nie zebrałam ,bo jeśli to Wolica a ten chyba jest f1.

tylko ustalone odmiany .
- Ginka
Takie piękne maleństwa macie a ja się biedna muszę pocieszać kupnymi, wczoraj dodatkowo trafiłam na lekko przejrzałego
, a taką miałam chęć na dużą piłkę po kupieniu pysznego kawałka w Pierdonce
.

- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dałam się namówić swojej rodzinie do zerwania, a zamierzałam jeszcze trochę poczekać. Zerwałam najstarsze Bingo i ważył 6,5 kg, ale był mało słodki, smak i kolor jakby nie ten, sama woda wręcz :/ Mam jeszcze większe okazy tej odmiany i na moje oko mają gdzieś 8 - 9 kg. Moje Rosario, Janosik i Złoto Wolicy będą miały maksymalnie około 5 kg w tym roku
Pod swoje podkładam styropian i obracam co jakiś czas.

Pod swoje podkładam styropian i obracam co jakiś czas.

Pozdrawiam!
-
Cenne spostrzeżenie naukoweTelimenka pisze:I jeszcze dodam,że na dzień dzisiejszy : w tej połowie poletka co wycięłam zbędne pędy , owoce są dużo większe. Widać znaczną różnicę ''gołym okiem''.

U mnie arbuzowisko wygląda obecnie mniej więcej tak jak na tej fotce: KLIK

- Ginka
Byłabym dumna mając takie poletko
, swoją drogą mało do sprzątania
.

-
Tutaj artykuł jak rozpoznać czas, kiedy można zbierać arbuzy (po angielsku): KLIK
Czyżbyś już zakończył przygodę z arbuzami na ten sezon? . Zdążyły Ci dojrzeć wszystkie owoce ,do stopnia zjadalności ? Odnośnie zdjęcia ,to na moim poletku , zagęszczenie leżących arbuzów jest nieco większe. Tylko moje poletko mniejsze ,zaledwie 20m x2m.

Mandolina95 Twój arbuz jeszcze ma białe nasionka ,co świadczy o niepełnej dojrzałości. Jeszcze tydzień i powinny być OK . Teraz pogoda i przybierający księżyc sprzyjają szybkiemu dojrzewaniu owoców (nie tylko arbuzów).