Czosnek zimowy cz.4
- farmer123
- 100p 
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Jak sądzicie stanowisko po pomidorach i papryce będzie dobre pod czosnek ?

- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nigdy nie wiem,kiedy wyrywać zimowy czosnek  .Czytam,że Wy już wyrwaliście.Biorę ''poprawkę'' na opóźnioną wegetację u mnie.Ale w tym roku mam prawdziwy dylemat...otóż zimowy czosnek mi wygnił na wiosnę.Zostało dosłownie z 5 szt.
 .Czytam,że Wy już wyrwaliście.Biorę ''poprawkę'' na opóźnioną wegetację u mnie.Ale w tym roku mam prawdziwy dylemat...otóż zimowy czosnek mi wygnił na wiosnę.Zostało dosłownie z 5 szt.
Więc za radą teściowej-odsadziłam zimowy czosnek na wiosnę.Z początku wyglądał dziwnie.Liście się rozłożyły szeroko i myślałam,że nic z niego nie będzie.Teraz wygląda super i dopiero wypuścił pędy 'kwiatowe' (jeszcze w pąkach}.No i moje pytanie;kiedy wyrwać taki czosnek?Końcówki liści zasychają.Jeszcze nie oberwałam 'kwiatów'

.Czytam,że Wy już wyrwaliście.Biorę ''poprawkę'' na opóźnioną wegetację u mnie.Ale w tym roku mam prawdziwy dylemat...otóż zimowy czosnek mi wygnił na wiosnę.Zostało dosłownie z 5 szt.
 .Czytam,że Wy już wyrwaliście.Biorę ''poprawkę'' na opóźnioną wegetację u mnie.Ale w tym roku mam prawdziwy dylemat...otóż zimowy czosnek mi wygnił na wiosnę.Zostało dosłownie z 5 szt.Więc za radą teściowej-odsadziłam zimowy czosnek na wiosnę.Z początku wyglądał dziwnie.Liście się rozłożyły szeroko i myślałam,że nic z niego nie będzie.Teraz wygląda super i dopiero wypuścił pędy 'kwiatowe' (jeszcze w pąkach}.No i moje pytanie;kiedy wyrwać taki czosnek?Końcówki liści zasychają.Jeszcze nie oberwałam 'kwiatów'

No to oberwij kwiatostany, jak szczypior zacznie żółknąć to wykopiesz, pooglądaj sobie w wątku zdjęcia, poczytaj i będziesz wiedzieć więcej  

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Dzięki. To jeszcze zaczekam.

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Mój czosnek zimowy jeszcze rośnie, ale powoli myślę o wyrwaniu, też zawsze mam problem z "wyznaczeniem terminu" wyrywania.  Trochę zarósł ostatnio jak wszystkie warzywa, bo nie miałam czasu przez około 2-3 tyg. na pielenie i większość zawiązało cebulki powietrzne. Akurat nie martwi mnie to mocno, bo zawsze można je wysiać.
Ostatnio zdobyłam kilka cebulek powietrznych czosnku wężowego. Zastanawiam się czy jak wysieję go w ogrodzie to nie skrzyżuje się z tym "zwykłym".

Ostatnio zdobyłam kilka cebulek powietrznych czosnku wężowego. Zastanawiam się czy jak wysieję go w ogrodzie to nie skrzyżuje się z tym "zwykłym".
pozdrawiam Ewa

A jak się mają skrzyżować jak u czosnku nie ma kwiatów  

- ewikk77
hmm, moim zdaniem są kwiaty, z nich się potem tworzą cebulki powietrzne, ale może się mylę. Ciekawa jestem tego czosnku wężowego, ale zaczekam jeszcze z jego wysianiem.

pozdrawiam Ewa

- dorota514
- 200p 
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Cebulki powietrzne, ale wytwarzają się w ziemi obok główek, nie na kwiatach.

Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam

Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Nie wiem o jakim czosnku piszecie dziewczyny, bo chyba nie o jadalnym   

Cebulki powietrzne, jak sama nazwa wskazuje, tworzą się w powietrzu, na szczycie pędu, a nie w ziemi 

Czosnek jadalny nie kwitnie kwiatami, ma czasem szczątkowe kwiaty płonne, nie rozmnaża się przez nasiona

Cebulki powietrzne, jak sama nazwa wskazuje, tworzą się w powietrzu, na szczycie pędu, a nie w ziemi

Czosnek jadalny nie kwitnie kwiatami, ma czasem szczątkowe kwiaty płonne, nie rozmnaża się przez nasiona

- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
To chyba ziemnedorota514 pisze:Cebulki powietrzne, ale wytwarzają się w ziemi obok główek, nie na kwiatach.
 Takie pseudonasiona wytwarza czosnek słoniowy, przy główce trafiają się  takie małe, twarde ząbeczki.
 Takie pseudonasiona wytwarza czosnek słoniowy, przy główce trafiają się  takie małe, twarde ząbeczki.- ewikk77
Oczywiście, że na szczycie pędu. Całe życie człowiek się uczy, sądziłam, że początkowo jest to kwiat (u cebuli, czosnku) nieraz widziałam na nim pszczoły, trzmiele, z którego potem wykształcają się cebulki powietrzne. Ja z nich odmładzam czasem czosnek.

pozdrawiam Ewa

- 
				tencia
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Mi w tym roku dużo czosnku wygniło i o zgrozo pierwszy raz przed sadzeniem moczyłam w nadmanganianie potasu  ,ale to chyba wina deszczy a u mnie i tak jest dość mokro....mod/jokaer
 ,ale to chyba wina deszczy a u mnie i tak jest dość mokro....mod/jokaer
Pozdrawiam Teresa

,ale to chyba wina deszczy a u mnie i tak jest dość mokro....mod/jokaer
 ,ale to chyba wina deszczy a u mnie i tak jest dość mokro....mod/jokaerPozdrawiam Teresa
- ewikk77
Czosnek zimowy wykopałam wczoraj i z pewnością nie było dla niego za wcześnie. Niektóre ząbki się rozpadały. Ogólnie jest ładny, są i większe i mniejsze główki. Oby się dobrze przechował (zawsze mam z tym problem), to mam mały zapas. Wykopałam również czosnek wiosenny, bo szczypior już częściowo zasychał. Główki mniejsze ale zdrowo wyglądają.

pozdrawiam Ewa

- 
				sawka
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam problem z przechowywaniem. 
Może ktoś poradzi jak to najlepiej zrobić .
 .

Może ktoś poradzi jak to najlepiej zrobić
 .
 .Pozdrawiam.  Sławka

- ewikk77
Teoria jest taka, że powinno być to chłodne suche miejsce, w którym jednak temperatura nie spadnie poniżej kilku stopni. Jednak nie mam takiego miejsca. W piwnicy chłodno, ale lekko wilgotno (z tego miejsca najczęściej korzystam przechowując czosnek) i raczej 10-15 stopni, natomiast w garażu, na strychu mam sucho, ale obawiam się, że przy większych mrozach temperatura spada poniżej zera.  

pozdrawiam Ewa