Sagowiec - ukorzenienie kłodziny

Rośliny doniczkowe
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Minęły dwa miesiące a w tym czasie liść pięknie się rozwinął.
Niestety zrobił się nienaturalnie długi ,jakby wybujały ,może ciągnie do światła :roll:
Jakiś czas temu wycięłam tę łodygę i teraz czekam na kolejny ruch cycasa :wink: :D

Obrazek
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawy temat, szkoda, że nie zajrzałem tu wcześniej :)

Sagowce najczęściej są przywożone do Europy z Azji w postaci takich kłodzin bez liści i korzeni.
Odbijają prawie zawsze.
To, że ten jedyny listek na tej kłodzinie usechł to normalne, roślina nie miała korzenia.

O korzeniach sagowców krążą mity, że są niedotykalskie niczym mimoza.
Jednak nawet duża kłodzina, ponad metrowa bez trudu wypuści korzenie i liście.
Od tygodnia mam kłodziny dioona edule z Meksyku, które przyszły bez liści i jedynie z grubymi mocno obciętymi korzeniami (widać, że miały grubość kciuka).
Mam nadzieję, że do lata pojawią się korzenie i liście.

Myślę, że te przestrogi dotyczące korzeni sagowców wiążą się głównie z tym, że są one podatne na gnicie, gdy zostaną uszkodzone i będą trzymane w stale wilgotnym podłożu.

Moje dioony edule :)

Obrazek

Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andres74
Czy masz jakieś sprawdzone sposoby na ukorzenianie ??
Mój cycas pokazał pierwszy pęd po jedenastu miesiącach 8) ,potraktowałam to jako sukces ponieważ zupełnie się nie znam na uprawie tego typu roślin :oops:
W doniczkach widzę żwirek czy on jest tylko na wierzchu ,czy w nim są posadzone kłodziny ?
x--A-4

Sagowiec - ukorzenianie kłodziny

Post »

Witaj,
Najwięcej o sagowcach (mój ulubiony temat :wink: :wink: :wink: :wink: ) napisane jest tutaj: viewtopic.php?f=19&t=10204
Ziemia jest taka jak już dla ukorzenionego sagowca: kermazyt na dnie, gotowa ziemia do palm (która zawiera już piasek i drobny kermazyt), do tego dodany żwir (drobniejszy niż ten na wierzchu) i jeszcze trochę kermazytu (wszystko wymieszane) (podłoże powinno być przepuszczalne). Żwir na wierzchu jest dla "ozdoby" i trochę zapobiega wysychaniu podłoża).

Do ukorzenienia potrzebna jest przede wszystkim temperatura (u mnie blisko grzejnika) i umiarkowana wilgoć.
Na korzeniu były już białe punkciki, więc nadzieja jest :)

Ten Twój ostatnio wiele przeszedł, ale i tak zachęcam do przesadzenia go do doniczki palmówki (takiej jak te 3 powyżej - średnica 19 cm)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Andres, mam pytanko. Czy z Meksyku można przywieźć sobie takiego sagowca? Syn z podróży przywoził mi już różne sadzonki lub nasiona, a za 2 tygodnie leci właśnie do Meksyku, więc w charakterze suvenirka mogę sobie zażyczyć właśnie sagowca. Tylko czy można wywozić?
x--A-4

Post »

Ja go kupiłem przez belgijską firmę, która sprowadziła je hurtem.
Jeżeli chcesz mogę Ci przesłać link na pw.

Przewóz roślin jest regulowany umowami międzynarodowymi i żeby przewieźć roślinę z Meksyku musiałby wykupić tam certyfikat fitosanitarny (żeby wwieźć ją do Europy).

Ponadto, niektóre sagowce (wszystkie encephalartosy, czyli możdżeńce) są objęte konwencją CITES (jako gatunki chronione) i ich handel wymaga zezwolenia dla sprzedającego na eksport oraz dla kupującego na import. Akurat w USA i w Meksyku takie możdżeńce występują w szkółkach, dlatego o tym piszę.

Dioony nie są objęte umową CITES.
x--A-4

Post »

A tak wyglądały w marcu
Obrazek

Wyślę link na priv. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”