Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Podstwą otrzymania dobrego octu jest dobrze przeprowadzona fermentacja alkoholowa. Nie powinno być więcej niż 10 % a najlepiej 7-8 % alkoholu.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku pierwszy raz próbuję zrobić ocet z papierówkowych spadów. (Do tej pory tylko z jesiennych jabłek). Owoce umyte i pokrojone, zalane przegotowaną wodą plus ok. 5 łyżek cukru na litr wody. Badania organoleptyczne wykazują, że jak na razie wszystko idzie chyba w dobrym kierunku. Ale na ten słój z szeroką szyjką muszę bardziej uważać.

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Czy robiliście kalarepę w slojach. Zmieniłam sobie zamrażarkę na mniejszą i już mam ciasno. Czytam w necie przepis: obgotować 10 min, włożyć do słoika i zalać zalewą (woda trochę soli i trochę kwasu cytrynowego). Gotować 2 razy. Próbował ktoś? Napiszcie czy warto próbować bo siedzę i myślę co mam zrobic z miską pokrojonej kalarepy.
Roma
Roma
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
a nie przypadkiem z "fermentacji" w warunkach tlenowych?Ocet bierze się z brudu, o czym wie ten , komu się zaoctowało wino.
Pozwolę sobie nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Ocet robiłam kilkukrotnie i zawsze jabłka myję. Może sterylne (laboratoryjne) warunki trudno uzyskać, ale wszystko musi być czyste. Jabłka mam niepryskane, więc zawsze wychodzi.Jabłek nie myjemy, żeby nie zmyć dzikich drożdży obecnych na owocach,bo będą potrzebne do fermentacji.
Przy czym (nie tak jak w ww przepisie) tylko tak jak na zdjęciu ullak pierwsze trzy-cztery wszystko stoi w słoju razem (tzn. pokrojone jabłka, a nie sam sok) przykryte gazą. Dopiero po tym etapie odcedzam.
Przy "mojej" metodzie trzeba koniecznie 2 razy dziennie zamieszać nastaw, gdyż na wystających jabłkach po dłuższym czasie mogłaby wytworzyć się pleśń.
pozdrawiam Ewa
-
Nadal podtrzymuję swoje twierdzenie o dodatnim wpływie naturalnego brudku na jakość otrzymanego octu. Podobnie jest z mlekiem.To super czyste ze sklepu prędzej zgnije niż się skwasi i zsiądzie.Co innego takie wsiowe, nawet z kawałkami słomy.Pyyycha.
, Winogron na wino też się nie płucze, przynajmniej w krajach winiaskich.
Znam Twoje poglądy na zdrowie, GMO,itp. Z niektórymi nawet polemizowałem. Jak chcesz, możesz robić ocet z kompotu. Też wyjdzie. Pozdrawiam
.
.

Znam Twoje poglądy na zdrowie, GMO,itp. Z niektórymi nawet polemizowałem. Jak chcesz, możesz robić ocet z kompotu. Też wyjdzie. Pozdrawiam

Podaję jeszcze raz wspomniany przepis, bo koleżanka najwyrażniej wzięła z mojej wypowiedzi tylko to , co Jej pasowałoewikk77 pisze: Przy czym (nie tak jak w ww przepisie) tylko tak jak na zdjęciu ullak pierwsze trzy-cztery wszystko stoi w słoju razem (tzn. pokrojone jabłka, a nie sam sok) przykryte gazą. Dopiero po tym etapie odcedzam.
.

kaLo pisze: Jabłka należy porządnie rozdrobnić i zostawić na kilka dni w lekko przykrytym naczyniu, żeby rozpoczęła się fermentacja. Jak się pojawią muszki octówki, to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Z fermentującej pulpy nałeży odcisnąć sok i trochę dosłodzić, żeby wzmocnić fermentację alkoholową i podnieść moc przyszłego octu. Wlać do słoja lub gąsiorka z szerokim wlewem , zawiązać podwójną gazą i czekać. .
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Dzięki za przepis na ocet. Teraz nastawię z jabłek i spróbuję jesienią z winogron. 

- ullak
Mleko w sklepie jest pasteryzowane (ew. filtrowane), więc to raczej nie najlepsze porównanie. Chyba możemy porównać umycie jabłek do mycia siebie, mimo którego na naszej skórze pozostaje nasza naturalna, fizjologiczna flora bakteryjna i grzybicza.
USDA
USDA
-
Porównanie całkiem sensowne bo świadczy o tym, że nadnaturalna czystość szkodzi i stąd te wszystkie alergie, bo człowiek do maksimum ograniczył naturalne szczepionki dostające się z brudkiem do organizmu od pierwszych dni życia.
.
Czyżby? http://akademia4poryroku.pl/index.php?p ... te-w-mydle . SAMO ZDROWIEChyba możemy porównać umycie jabłek do mycia siebie, mimo którego na naszej skórze pozostaje nasza naturalna, fizjologiczna flora bakteryjna i grzybicza.

- ullak
Myślę, że możemy bezpiecznie założyć, że nikt jabłek na ocet w mydle nie myje. Chociaż widziałam, że niektórzy myją owoce w Ludwiku przed jedzeniem, więc może i warto zaznaczyć, żeby tego nie robić przed nastawianiem octu 

USDA
USDA
-
To nie takie głupie działanie. Chyba 100% owoców w przechowalniach jest pokrywana olejem dla lepszego przechowywania. WSZYSTKIE cytrusy bez napisu "Eko" są woskowane z dodatkiem silnych fungicydów.Dzięki temu mogą leżeć tygodniami bez psucia się.Na kartkach z boku skrzyneczki można to przeczytać .Uwaga!.Bardzo drobne literki .
Pozdrawiam amatorów domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pozdrawiam amatorów domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

- ullak
No tak, tu cały czas rozmawiamy o swoich jabłkach z przydomowych drzewek, więc aż takie zabiegi niepotrzebne.
Natomiast jeśli chodzi o pestycydy na powierzchni, w dużym stopniu może pomóc moczenie w roztworze z octem lub solą:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3506002696
Natomiast jeśli chodzi o pestycydy na powierzchni, w dużym stopniu może pomóc moczenie w roztworze z octem lub solą:
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3506002696
USDA
USDA
Mnie się wydaje, że z niczym nie należy przesadzać, ani z "naturalnym brudem" ani z nadmierną sterylnością. Jako dziecko biegałam z kuzynami po ogrodzie i sadzie moich dziadków. Jedliśmy owoce prosto z drzewa, pomidory i ogórki prosto z krzaków i nikt nigdy nie miał żadnych sensacji żołądkowych. Teraz jest problem nie tyle z "brudem" co z wszechobecną chemią.
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
I o to mi chodziło jak napisałem, że jabłonka nie była nigdy pryskana. Napisałem też ,że jabłek nie należy myć, bo w tym "brudzie" są pożyteczne organizmy sprzyjające fermentacjim octowej. Nic na to nie poradzę, że komuś brud kojarzy się od razu z tłustymi zaciekami i "kotami" pod szafą.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Kalo, spokojnie, ja naprawdę nic do Ciebie nie mam i cenię Twoje rady w tematach przetworów, win, nalewkkoleżanka najwyrażniej wzięła z mojej wypowiedzi tylko to , co Jej pasowało.

http://stressfree.pl/ocet-jablkowy-przepis/
...a jabłka myję, bo zazwyczaj ocet robię ze spadów, natomiast nie mam problemu z zajadaniem jabłek prosto z drzewa czy pomidorów z krzaka.
pozdrawiam Ewa
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A czy macie jakiś sprawdzony przepis na leczo do słoików? Raz słyszałam żeby robić bez kiełbaski, wczoraj koleżanka mi powiedziała, że bez cebuli bo leczo się zepsuje..
Mam trochę przerosnietych cukinii i chciałam porobić trochę słoików leczo 

Pozdrawiam ;)