Winorośle i winogrona cz. 6

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 6

Post »

Oby za dużo tego popiołu nie wysypał bo jest to nawóz dość silnie działający.Zbyt duża dawka wapnia może okazać się kolejnym problemem. Nadmiar tego pierwiastka będzie z kolei utrudniał przyswajanie innych pierwiastków np.magnezu.Tak w ogóle to najpierw pasowałoby tą glebę zbadać aby się upewnić czy ziemia faktycznie jest za kwaśna dla winorośli.
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zastanawia mnie to, co piszecie o słabym wzroście odmiany Nero po posadzeniu.
Otóż ja wiosną posadziłem pięć sadzonek: cztery wspomniane wyżej i jedną w donicy 35l, na balkonie w Kielcach. I ta ostatnia - też prowadzona na pojedynczą latorośl - urosła już jakieś 2m i zastanawiam się, czy bestii nie ogłowić. Do tego liczne pasierby, uszczykiwane na bieżąco za trzecim liściem. W donicy pomieszałem ziemię ogrodową (taką uniwersalną z marketu) z piaskiem, na dno poszedł keramzyt. Podlewam systematycznie, trzy razy zaaplikowałem nawóz wieloskładnikowy do konewki. Nero rośnie, aż miło (podobnie Arkadia, w drugiej donicy na balkonie), a tymczasem w gruncie malizny... Czyżby kora zrobiła aż taką różnicę?
Przy sadzeniu w gruncie na dno dołka poszedł szpadel kompostu, przysypany tą samą ziemią ogrodową (ale bez piasku), potem korzenie, potem jeszcze trochę ziemi ogrodowej, potem uzupełnienie ziemią z dołka i solidne podlanie.
Wiadomo, na balkonie cieplej i latorośl ruszyła o jakiś tydzień wcześniej, niż te w gruncie. A potem zostawiła je daleko w tyle.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ohajo pisze:Dzięki za zwrócenie uwagi. Jutro kora zniknie.
A zamiast tego poradziłby wysypać kamyczkiem. Wygląda bardzo rasowo przy winie, a wapienny załatwi drugą pieczeń na tym samym ogniu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest myśl! Dzięki :D
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

Witam mam ładne sadzonki winogrona tegoroczne i pytanie czy je trzymać do jesieni i wtedy wysadzać czy już teraz ?
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Jak sądzę sadzonki są w doniczkach bo skąd o tej porze goło korzeniowe więc nie czekaj tylko sadz .
  • Pozdrawiam Jurek
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00

Post »

Na wiosnę posadziłem 16 sadzonek winorośli w tunelu foliowym i 3 sadzonki w gruncie. Te w tunelu mają przyrosty po ponad 2 metry a w gruncie ledwo pół metra maksymalnie. W przyszłym roku dosadzam następne sadzonki w tunelu. Różnica jest ogromna i większość uprawy w przyszłości chciałbym mieć pod osłoną. Jeden tunel postawiłem, chciałbym jeszcze jeden :D

Obrazek
Obrazek

Zdjęcia z wiosny i już w tunelu i ogrodzie jest zielono. Całą konstrukcję sam robiłem z rurek ocynkowanych. Wielkość 17 na 3.6 metra. W szczycie 2,3 metra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem za wąski i za niski w stosunku do długości. Będzie problem z właściwym wietrzeniem. W trakcie silnych upałów w środkowej części temperatury mogą być ok 40 st.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00

Post »

Przód i tył tunelu będę musiał przerobić, żeby drzwi były większe. Człowiek uczy się na błędach i juz teraz kilka rzeczy bym zmienił
elma27
ZBANOWANY
Od: 14 cze 2016, o 12:00

Post »

Witam,
Niepokoją mnie moje winogrona. Jest to pierwsze owocowanie na krzewach sadzonych wiosna 2014. 6 krzewów kwitło i zostawiłam po zapyleniu 1-2 grona na krzewie. Zapyliły się dobrze, rosły i przestały ( wyraźnie na 4 krzewach, dwa pozostałe jest OK ) Już od paru tygodni nie widzę większych zmian wielkości. Krzewy wyglądają zdrowo, zimno nie jest, sucho też nie. Czy to objawy jakiegoś niedoboru? Czy może za duże obciążenie dla młodych krzewów? Do właściwego rozmiaru to one na pewno nie dorosły :roll:

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Trudno jednoznacznie powiedzieć nie widząc krzewów, ale niewątpliwie są młode i bardzo prawdopodobna jest reakcja na przeciążenie. Dwa czy jedno grono to dla Ciebie żadna różnica, a dla krzewu wielka. Jeżeli to przeciążenie to skutki będą opłakane. Te grona nie dojrzeją, latorośle nie zdrewnieją i mogą łatwo przemarznąć.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
elma27
ZBANOWANY
Od: 14 cze 2016, o 12:00

Post »

Właśnie te 2 krzewy na których zostawiłam po 2 grona wyglądają najlepiej - tzn jagody jakoś rosną. Można jeszcze uznać że rosną na trzecim- Solarisie bo tu przecież gigantów nie będzie.. Miałam jeszcze pomysł, że to może są najwcześniejsze odmiany, a późniejsze ruszą - ale później. Niestety mam problem :oops: z określeniem co jest co.. Rośliny posadziłam z oryginalnymi podpisami, a kiedy wpadłam na genialny pomysł, żeby je pospisywać to etykietek nie dało się już odczytać - czyli wiem co mam, ale nie do końca co gdzie rośnie. Na razie zidentyfikowałam Solarisa po "kapuścianych" liściach i liczyłam że z pozostałymi sobie poradzę po symbolicznym choćby owocowaniu. Czy można obciąć część grona i obserwować reakcję, dopiero gdyby to nie pomogło usunąć resztę? Do kiedy odciążanie winorośli ma jeszcze sens, a kiedy będzie już za późno?

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witajcie. Ja po tygodniowej nieobecności na działce, dzisiaj zrobiłem taki pobieżny przegląd swoich winorośli. I co zobaczyłem, liść V 68021

Obrazek

Obrazek

Ten sam liść V 68021 pod mikroskopem.
Obrazek

Obrazek

Oraz na Berlińskim Czarnym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co Wy na to?
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

No, mączniak rzekomy. Akurat jego pora.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Miałem wczoraj zrobić oprysk, ale dość mocno wiało i zapowiadało się na deszcz, więc odpuściłem. Teraz dylemat co lepsze Ridomil czy SNL, w moim przypadku to nie problem, bo to dopiero nie owocujące dwulatki. Problem jest z sąsiadami, bo przy okazji im też pryskam. Tylko, że to są krzewy owocujące chodzi mi o karencję, no i winorośla po sąsiedzku dość mocno zainfekowane Mączniakiem Prawdziwym. Martwimy się czy ten MP nie przylezie do nas, a ponoć SNL działa na oba Grzybki, tylko nie wiem jak skutecznie. Więc co Wy mi doradzicie?
Pozdrawiam Józef
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”