Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Może dziś zacznę od zdjęć, póki mam chwilkę. Ciąg dalszy lilii i liliowców. Miłego oglądania.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Annes 77
Dziękuję, niestety nie mogę namierzyć co to za odmiana, wszystkie przeleciałam jakie zamawiałam i żadna mi nie pasuje do tej. Chyba jakaś pomyłka , kolejna zresztą, nastąpiła, ale śliczna. Warzywnik uporządkowany?, toż to busz :;230

Gosia Margo2
cieszę się i dziękuję ;:196 . Co do siedzisk to niezbędny mebel, w każdym kącie do siedzenia mam poustawiane, szczególnie w cieniu i powstają nowe :wink:

Aluś -alana
musiałam coś wymyśleć na zagospodarowanie tej górki , bo naprawdę mało tam roślin chce rosnąć, a schodki do lasu fajnie się komponują, teraz trzeba będzie pomyśleć nad wyglądem od strony lasu.
Ciekawa jestem Twoich nowych zamówień, oby Tobie się udało. :wink:

Aprilku dziękuję ;:196
Zadzwonię jakbym miała przyjechać, na razie jak zwykle nic jeszcze nie wiem. Podobno najlepiej sierpień wrzesień przesadzać peonie, choć ta co dostałam już od Ciebie trzyma się całkiem dobrze.
Nie no świetny róż , nie ma co, a miała się wyróżniać na tle jasnego derenia, a teraz wszystko się zlało.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liliowce super Ci kwitną. Moje jakoś nie mogą się rozrosnąć w wielkie kępy. Chyba mają za ciemno czy co? Ale przecież u Ciebie też pod drzewami.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dorotko , wprawdzie pszczółka ze mnie żadna :;230 ,ale jak nauczysz mnie robić miód i cukier to znajdę u siebie na wsi lipy i za rok będę produkowała te słodkości do swojego ula .Wiesz , ja lubię pytać ;:306 ,więc jakich użyłaś jabłek do porzeczki, surowych pokrojonych czy może podduszonych i czy wcześniej przecierałaś porzeczki ?.Jak bolą Twoje nadgarstki to ja wiem bo od wtorku przerobiłam 15 kg porzeczki czarnej z przetarciem . ;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, ależ masz oszałamiające kępy liliowców ;:180 Lilie także obłędne ;:215 Mnie jednak najbardziej rzuciła się w oczy kępa malw - cuuudna i taka romantyczna ;:170
Warzywniak, mniam... Zupełnie inaczej smakują produkty z własnego poletka... Podziwiam Cię za tworzenie własnych przetworów, ja już, wstyd się przyznać, nic w tym zakresie nie popełniłam od co najmniej 10 lat :oops:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja też mogę stale patrzeć na twój ogród i bocianie gniazdo.
Super sielski klimat jest u Ciebie co mi bardzo odpowiada.
Z kwiatów lawendy można wypiekać też ciasteczka, robić praliny, dodawać do dżemów i galaretek, do herbat ziołowych i dawać w małe poduszeczki do spania.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Mmmmm,ileż liliowców! I jakie wysokie,żeby języczkę przerosły to niezła sprawa ;:224
A jakie ty masz pole malwowe przed pergolą,wooow ;:oj
I ten spokój,aż bije po zmysłach ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ale bociany mają wesoło skoro tyle Was w ogrodzie, bo Wy obserwujecie ich a one Was ;:306
Tak o te różę mi chodziło, bo jest cudna Amber.... jak mogę ponudzić to czy ona kwitnie raz?
Wiele pięknych roślin pokazałaś ogród bogaty~! no i dziękuję za zdjęcie bocianków ;:168 Dobrego wypoczynku ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jasnoróżowe dalie ładniutkie, co od nich chcesz? Może w następnym sezonie zmienią kolor na oczekiwany :lol:
Lubię ten klimat Twojego ogrodu, a oczko dojrzewa z postu na post.
Nie mam takiego złocienia, ładniutki ;:224
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Duże kępy kwitnących bylin! ;:333 Mogę tylko pomarzyć z braku miejsca i podziwiać je u Ciebie.
Dalie ładnie Ci kwitną. Nie masz co narzekać na nie.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dorotko ,a nie ma tam u Ciebie gdzieś młodych sadzonek lip , bo byłabym chętna .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dorotko, ależ uroczy ten Twój leśny zakątek. Taki tajemniczy :) A wszystko rośnie jak szalone i przebija się kolorami :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, moje liliowce mają dość światła, rosną chyba w najbardziej nasłonecznionym i odsłoniętym miejscu, no oprócz róż na środkowej rabacie. Miejsca mam dość , więc pozwalam im się rozrosnąć, dopóki nie będę miała nowych odmian :wink: .

Elu miodu jeszcze i ja nie zrobiłam , ale ciągle mam nadzieję że któregoś roku będę miała czas i nazbieram tyle, że starczy. Wieczorem, jak eM użyczy mi komputer prześlę Ci przepis jaki znalazłam , ale niestety on jest na bazie cukru :D . Jabłko dałam jedno deserowe, ale nie ciemniejące, nie pamiętam jakie, by trochę przełamać kwaskowość porzeczki i dosłodzić naturalnie. Wrzuciłam do przetartej już porzeczki i poddusiłam do miękkości, później słoik. Teraz robiłam inaczej, do porzeczki nieprzetartej jeszcze dodałam jabłko starte i potem wszystko przetarłam, bo dziewczyny wyczuły kawałki owoców tj. jabłek w pierwszych dżemach i trochę na początku marudziły( choć i tak już 3 słoiki poszły) . Efektu drugiego sposobu jeszcze nie sprawdzałam. Bo robiłam kolejne , sok z czarnej porzeczki, dżemy z z czarnej( pozostałości po soku- szkoda wyrzucić ) i czerwonej porzeczki i to też przecierałam.
Jeszcze wybraliśmy się na grzyby, bo na działce w jasnocie plamistej wyrosły mi piękne koźlaki ;:306 więc musiałam sprawdzić co słychać w lesie, oczywiście zabłądziliśmy ;:224 , trochę kurek nazbieraliśmy, no i mnóstwo jagód. Także stałam i robiłam jagody w cukrze, reszta poszła na bieżącą konsumpcję, mrożenie i na pierogi z jagodami.
Także niedziela była pracowita 6 słoików soku, 12 dżemów i 6 jagód , 40 pierogów z jagodami i 40 z serem z miętą. Jak moje nadgarstki mają odpocząć ;:306 . Czytałam kolejny wpis, w tym roku wyrywałam siewki z rabat, ale to takie maluchy z tego roku co wyrosły, czy są gdzieś większe , nie wiem. Może w lasku, zobaczę jak pojadę i jak tata mi tam pokosił, bo ciężko się przedrzeć przez ten gąszcz pokrzyw. Ja mam jakąś późną odmianę lip.

Elwi dziękuję, liliowce mam zamiar powiększyć, pięknie wyglądają po irysach, a najładniejszy ich urok w wielkich kępach. Przynajmniej można się załapać na jakiegoś kwitnącego kwiatka ;:306 .
Tak ta malwa i mnie zaskoczyła , tym bardziej że byłam przekonana że to będzie różowe pełna od Gosi :;230 . Pięknie się prezentowała, bo trochę ją wichury powyginały, nie miałam czasu na robienie podpór, a to taki gigant. Co do przetworów robię, tak na własny użytek, bo nie przejemy na raz wszystkiego, bo się w końcu nudzi, a szkoda zmarnować. Może kogoś naleci w szarugę jesienną na dżemik, sok, przecier. :wink:.

Grażynko cieszą mnie Twoje słowa. ;:196 A ja poproszę o przepisy na ciasteczka, praliny , dżemy , galaretki i inne wyroby, przeroby z lawendy. Na razie prosiłam o ścięcie dzieci i babcię, bo w niedzielę się rozpadało i nie zdążyłam, z drugiej strony ciekawa jestem efektów tych ich zbiorów ;:219 .

Mati, te co języczkę przerosły to pierwsze kwitnące liliowce, niestety nazw nie znam, mam zapisane, ale tak jak w przypadku irysów ni jak mi one pasują do kolorów w ogrodzie ;:306 . Te malwy to dwie kępki. Dziękuję za miłe słowa, fakt, spokój i ukojenie daje mi ten kawałeczek ziemi.

Marysiu możesz mnie zanudzić :;230 , tak ona powtarza. Wszystkie róże które kupowałam na działkę z założenia miały powtarzać, ta akurat długo kwitnie. Boćki rosną jak na drożdżach , wyglądają prawie jak dorosłe i już zaczynam się martwić, bo jeden nadal na malucha wygląda, nie wiem czy da radę podrosnąć na czas.

Gosia no tak cudne te różowe dalie . Zmian się doczekałam na tulipanach w zeszłym roku, ale co do dalii nie spodziewam się cudów. ;:306 . Nie wiem o którym piszesz złocieniu?. A wiesz że ostróżka PEPSI zaginęła w tym gąszczu liliowców i irysów, malwa też, może w przyszłym sezonie się pojawią?.

Florian za to ja mogę pomarzyć o takiej mnogości odmian jaką Ty przedstawiasz. Kiedyś doczekam się pokaźnej kolekcji. Przestańcie z tymi daliami, na próbę trzy wsadziłam i rosną jak rosną, kładą się jak chcą się płożyć, kwitną w kolorach jakie chcą a i jeszcze trzeba je wykopać na zimę ;:306 . Nie dla mnie taka zabawa.

Mariola , już tylko kawałek leśny ;:306 . Myślę o jakimś zagospodarowaniu lasu za górką i schodkami, ale na razie nic mi do głowy nie przychodzi. A schodami i tak się kret zajął ;:306 , naprawił po swojemu.

Jak dorwę się do komputera to wstawię foty. Pa.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są fotki, udało się zgrać.
Zacznę od różności , dzieci, trochę plaży, trochę ogródka , trochę warzywnika. Zapraszam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Takie kwiatki mi wyrosły w ogródku pod brzozą :;230
Obrazek Obrazek

Wróćmy do lilii i liliowców, bo to jeszcze ich czas, jeszcze czekam na trzy lilie. Jakby ktoś jeszcze nie zauważył, uprzedzam , odkryłam nową pasję fotografowanie, więc szykujcie się dużo zdjęć ;:112 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na dziś starczy, ale mam więcej ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To gdzie reszta fotek? :D
Masz nowy sprzęt? Do fotek znaczy się robienia?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”