Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witajcie :wit .

Nie mam zdjęć niestety bo miałam je zrobić dzisiaj ale od kilku godzin leje i nie zamierza przestać ;:oj . Rośliny jeszcze stoją na baczność ale to kwestia czasu jak się położą . Wczoraj gotowałam i sprzątałam ale udało mi się popracować w ogrodzie. W ruch poszła motyczka i rydel ;:108 . Wyplewiłam co miałam wyplewić, pościnałam przekwitłe kwiaty i przesadziłam kilka roślin ;:138 . Trawa, którą jakiś czas temu siałam wykiełkowała i teraz tylko czekać aż podrośnie i się zagęści .

Marysiu dziękuję ;:196 . Mam nadzieję, że te naturalne duety stworzą się i że nie wyplewię roślin zamiast chwastów ;:306 . Miałam już tak kilka razy :oops: , zwłaszcza z tymi nowymi co nie wiedziałam jak wyglądają .

Izabelo a Ty mi ciągle schlebiasz :oops: , przestań bo w piórka obrosnę :wink: . Czego nie mam ?? A no drzew na przykład ;:306 . Posadziłam na początku dwie wierzby mandżurskie skuszona tym, że szybko rosną i efekt jest taki, że nie chcą rosnąć i coś im ewidentnie nie pasuje . Mam ochotę je wywalić i posadzić jakieś inne ładne drzewa i niekoniecznie szybkorosnące. Teraz szukam pomysłów ;:224 . Właściwie to jeszcze sporo roślin chciałabym mieć i myślę, że z biegiem czasu będę je miała. Poza tym, nie chcę zapeszać ale ... całkiem możliwe , że moje królestwo powiększy się a wtedy będę mogła rozwinąć skrzydła ;:224 .

Soniu chyba zrobię z ostróżkami tak jak piszesz ;:108 jeśli nie zapomnę . A co do hortensji to ja zdecydowanie posadziłam za gęsto i będę musiała to pozmieniać. Wiesz ,ja kupowałam hortensje sukcesywnie i tak sadziłam jak w amoku , chciałam ich dużo upchać ;:306 . Ciągle tak mam, że sadzę za gęsto . Ja widzę już po moich zeszłorocznych bukietowych, że w ciągu roku na prawdę sporo urosły ;:108 . Co to będzie za 3 lata :shock: . Jak dobrze, że rośliny można do pewnego czasu przesadzać .

Dzisiaj urzędujemy z Emilką same . Weronika jest od piątku jeszcze u dziadków a eM pojechał rano na służbę i wróci po dobie. Emilka jeszcze śpi ;:224 . Mam ugotowane, posprzątane na zewnątrz leje jak z cebra więc co mi innego pozostaje jak nie kawa i Forum ;:131 . Pospaceruję po Waszych ogrodach i poszukam nowych inspiracji ;:65 .

Tymczasem pozdrawiam Wszystkich i życzę udanej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ewelinko, a gdzie będziesz trzymać koleusa zimą ?.. też mam piękne na balkonie, ale coś mi się wydaje że pójdą do kosza, bo nie bardzo mam je gdzie przechować... i nie wiem zresztą jak...
Ville de Lyon cudeńko... kiedyś go kupiłam, ale okazał się być pomyłką... a tak mi się podoba...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do koleusa-ja swojego normalnie zostawiłem na południowym parapecie,i jak miał sucho to zalewałem.
Liście gubi,ale na wiosnę puszcza młode pędy,które można ukorzenić. Jak komuś się nie ubzdura wystawić od razu na ostre słońce, to będziemy mieli koleusa przezimowanego ;:173
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu i Tulapie jeśli chodzi o koleusa to podpowiedziała mi Małgosia, że Jej znajoma normalnie tnie pędy, wstawia do wody w ozdobnym wazonie i tak trzyma do wiosny. Pędy puszczają korzenie i są sadzonki. Ja jeszcze tego nie sprawdzałam ale tak ukorzeniam bluszcza więc i może koleusa się uda. Ja w tym roku chcę spróbować tego sposobu i zobaczymy co z tego wyniknie ;:108.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ewelino!
Koleusy z powodzeniem przez zimę można uprawiać jako rośliny domowe.
A sadzonek ukorzenionych w wodzie możesz sobie wiosną narobić skolko ugodno i obsadzić nimi i rabatki i donice. Ważne jest ucinanie kwiatostanów, które piękne nie są i raczej roślinę szpecą. Bez nich koleus fajnie się zagęszcza.

Buziaki - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi widzisz, człowiek uczy się całe życie ;:333 . Dzięki za pomocne informacje. W zeszłym roku miałam koleusy i faktycznie jak obcinałam kwiatostany to pięknie się zagęszczały ;:108 . Niestety nie udało mi się ich przezimować bo pościnałam wszystkie pędy i zostawiłam tak no i potem przelałam ;:222 . Mam nadzieje, że teraz się uda ;:333 .

Cały dzień był deszczowy ale była chwila,którą wykorzystałam na obchód i zdjęcia . Emilka w tym czasie próbowała złapać motyla ale bez powodzenia ;:306 .

Jeżówka, miała być " Secret Romance" ale chyba ktoś zrobił mnie w kulki :evil: . Ta też ładna ale nie o to chodziło ;:222 .

Obrazek

Pierwszy kwiat na hibiskusie " Lavender Chiffon ". Jest piękny :tan .

Obrazek

Kostrzewa sina z tym swoim kolorkiem wygląda bardzo ciekawie ;:333 .

Obrazek

Hortensja bukietowa ale nie wiem jaka :oops: .

Obrazek

Zmęczony deszczem "Polish Spirit".

Obrazek

Rabata z hortensjami. Żurawki rosną tymczasowo i zamierzam z nich zrobić w przyszłości obwódkę. Te zielone mocno się rozrastają i wszystkie pobrałam z jeden sadzonki . Na chwasty nie patrzymy ;:224 .

Obrazek

Pąki na kolejnej hortensji NN, ta jest na pniu.

Obrazek

Obrazek

Dalie.

Obrazek

Lilia OT NN, najprawdopodobniej Palazzo.

Obrazek

Obrazek

Ostróżki z obietnicą kolejnego kwitnienia .

Obrazek

Ach te pąki ;:224 .

Obrazek

Lilia najprawdopodobniej "Rosela's Dream" a może jednak "Lollypop " ?? Nie wiem ale jest śliczna ;:108 .

Obrazek

Pysznogłówka.

Obrazek

Floksy wciąż cieszą kwiatami .

Obrazek

"Ville de Lyon ".

Obrazek

Hosty, irysy syberyjskie i reszta w tle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jałowiec na skarpie. Skarpa wygląda fatalnie dlatego nie pokazywałam jej bardzo dawno. Muszę dosadzić roślin bo jest ich stanowczo za mało.

Obrazek

RU.

Obrazek

Nachyłek.

Obrazek

Tegoroczny "Summer Snow" całkiem nieźle sobie radzi i trzeba mu dołożyć kraty ;:224 .

Obrazek

Budleja przeszła samą siebie i zagłusza rośliny a to miała być ta kompaktowa odmiana . Myślę że muszę rozsadzić towarzystwo .

Obrazek

Balkonowe pelargonie.

Obrazek

Kleome od Soni, dziękuję Ci bardzo ;:196 .

Obrazek

Kłosowiec "Golden Jubilee", lilia "Pretty Woman" i róża " Schneewittchen".

Obrazek

Kłosowiec .

Obrazek

Liliowiec "Longfields Pearl" , chyba.

Obrazek

Świerk "Daisy White" z kroplami deszczu.

Obrazek

Jałowiec karłowy "Blue Star".

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę słoneczka na jutro :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kleome muszę sobie zapisać na liście chciejstw :). Hortensjowo-żurawkowa rabata fajna, może marzenie, jak już będę miała odpowiednie miejsce, jak się wszystko rozrośnie to dopiero będzie :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko nauczysz się z czasem odróżniać siewki, a najlepiej na błędach ;:306 Śliczny kwiat hibiskusa ;:215 Kolor cleome niespotykany :D Budleje przycięłam dość mocno zgodnie z zaleceniami i już myślałam że ja straciłam, ale jest i ma pączki za to nareszcie będzie kwitła na poziomie oczu, a nie pod niebem ;:306 Dobrego tygodnia i pozdrawiam ;:138
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko wiesz, że bardzo lubię twój ogród i wszystkie kwitnienia mi się podobają, ale dzisiaj laur zwycięzcy zdecydowanie przyznaję hibiskusowi " Lavender Chiffona" ;:333 Ależ to cudo ;:oj Gdzie go kupiłaś?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj pochmurno ale na razie bez deszczu. Słoneczko próbuje się przebić ;:224 .Pogoda idealna na przesadzanie roślin i chyba po południu po powrocie z rehabilitacji zabiorę się za to. Czeka mnie też przekopywanie pewnego miejsca i wysiewanie trawy. Skoro ta siana jakiś czas temu dała radę to ta na pewno też sobie poradzi ;:108 . Nie będę czekała z tym do września bo szkoda czasu ;:131 .

Asiu taką rabatkę podpatrzyłam u jednej Forumki i zapragnęłam ją mieć. W innym miejscu mam też hortensje z trawami ale to będzie do poprawki bo nasadziłam jak głupia ;:306 . Za tą rabatę zabiorę się wiosną bo nawet nie mam gdzie przesadzić tych roślin. Jak zorganizuję sobie miejsce to wiosną będę miała pełne ręce roboty ;:108 . Kleome dostałam od Soni i bardzo Jej za to dziękuję ;:196 .

Marysiu mam nadzieję, że nauczę się tego niebawem bo szkoda roślin ;:306 . Ja też wiosną przycinałam mocno budleję i odbiła ale nie spodziewałam się, że tak się rozrośnie. To miała być ta odmiana do metra a ona jest wyższa ode mnie ;:oj . Jak tak dalej pójdzie zje trawy i inne rośliny rosnące obok ;:222 . Pięknie pachnie więc wybaczę jej to rozpychanie ;:306 .

Małgosiu dziękuję Ci bardzo , że tak uważasz. A hibiskusa kupiłam w Oszołomie ;:173 . Mam jeszcze z tych pełnych białego ale ten ma jeszcze małe pączusie i zakwitnie nieco później. Bardzo ładne są i można je prowadzić jak drzewko zaplatając pędy. Niby same w sobie maja pokrój wąski ale ja chcę prowadzić jednego w takiej formie. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;:108 .

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit . Ja wybieram się niebawem w trasę ;:71 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Hibiskus przepiękny ;:138 Ewelinko!
Bardzo mi się podoba aranżacja otoczenia domu. ;:333 Wspaniale to zaplanowałaś i zrealizowałaś. ;:63 ;:63 ;:63
Kleome w kolorze wrzosu - śliczne. ;:215
W ogóle masz całe mnóstwo pięknie kwitnących roślin. ;:433 ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Pewnie, że szkoda czasu na czekanie z siewem. Tylko, żeby nasionka były podlane, na pewno wzejdą
Teraz pomagała natura, podobno od przyszłego tygodnia ma być już mniej deszczu, ale damy radę
Ja też zaczynam trace nad kolejną częścią trawnika
Rabaty prezentują się super
Twoje hortensje rewelacyjnie
Moim daleko do twoich
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
pięknie ruszył Ci Powojnik "Summer Snow" ;:138 ;:138
U mnie rośnie takich kilka sztuk przy siatce. Może też dosadź ich jeszcze ze dwie sztuki.
Na rabatach masz sporo bujnego kwiecia a chwastów wcale nie widać. ;:138
U nas też pogoda taka zmienna, a to słońce a to za chwilę najdzie chmura i coś popada.
I chociaż trafiła się nam spora ulewa, oprócz przecieku z dachu wiele szkód nie zrobiła.
Za to świetnie uzupełniła braki wody z poprzedniego sezonu. Od razu rośliny rosną bujniejsze.
Jednak na razie zakwitła mi tylko jedna niska dalia a na kwiaty pozostałych wciąż czekam.
Podoba mi się Twoja biała dalia. Też posadziłam kilka białych ale czy na pewno ? :lol:
Pozdrawiam i życzę udanych wojaży. :wit
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ewelinko, Twój ogród ciągle piękniejszy.
Wykoszony, idealnie zadbany, trawniczek robi wrażenie ;:215 . Ogród masz ładnie zaplanowany. Rośliny wyeksponowane, nie tłoczą się.
Pięknie Ci kwitną wszystkie kwiaty. Wspaniała obfitość i dorodność. Jest na co popatrzeć.
Podoba mi się różnorodność roślin. Cudne floksy z daliami, liliami, piękne hortensje, róże i powojniki. Śliczna budleja rośnie przy domu. Zawsze mi się marzyła budleja. Już dwa razy mi zmarzła. Teraz hoduję nową, z patyczków. Jest jeszcze maleńka w doniczce.
Nawet masz godecje ;:oj . Wspominam je z sentymentem. Rosły u mnie bardzo dobrze, wielkimi kępami, lubiłam je. Teraz dla nich nie mam miejsca. ;:145
Też mam kilka lilii. Jak lubisz pachnące, to polecam Ci trąbkową 'Pink Perfection' i drzewiaste 'Altari' oraz 'Anastasię' - pachną na pół ogrodu, cudnie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko budleja piękna, rabaty przed domem wyjątkowo eleganckie. ;:138 Kwiat hibiskusa cudny. ;:oj jednak odmianowe są wspaniałe. Mam zwykłe z siewek i dobrze pamiętasz, że miałam dwie na pniu. Jednak rosły ogromne i konkurowały z czerwonym klonem, więc je wyeksmitowałam. Już po dwu latach miały ładną koronę. Jak zapleciesz, to od razy będą mieć dużo pędów z kwiatami. ;:215 Gęste sadzenie to niestety zmora wszystkich początkujących. ;:108 Dwuletnie hortensje przesadziłam, ale pięcioletnich Limelight już się nie da, jestem z nich niezadowolona, choć kwitną dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”