Pałki super!
Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
Faktycznie liatra
Człowiek się uczy całe życie.
Pałki super!
Moniko pokaż jak to wyjdzie.
Pałki super!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Lilie , hortk,,ummm cudności.Mam do nich słabość
A te niebieskie przetaczniki wyglądają cudnie

A te niebieskie przetaczniki wyglądają cudnie
- Shire

- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pojechaliśmy na działkę no i w drodze rozpętała się ulewa. Ścięłam tylko trochę mięty, bazylię i oregano oraz kocankę curry. W deszczu. O lawendzie mogłam zapomnieć, bo musi być całkiem sucha. Szkoda, bo chciałam dziś ją pookręcać wstążkami....
Słyszałam w TV o tych otrutych pszczołach- w głowie się nie mieści, że to konkurencja wytruła, bo się bała, że pyłek cały zbiorą, co za ludzie!!! Mam nadzieję że ich złapią i przykładnie ukażą... U mnie tak się kochane pasą na lawendzie, że w sumie mi szkoda ścinać. Muszę na działce posadzić barbule...
Słyszałam w TV o tych otrutych pszczołach- w głowie się nie mieści, że to konkurencja wytruła, bo się bała, że pyłek cały zbiorą, co za ludzie!!! Mam nadzieję że ich złapią i przykładnie ukażą... U mnie tak się kochane pasą na lawendzie, że w sumie mi szkoda ścinać. Muszę na działce posadzić barbule...
- Aguss85

Moniko Tobie na tylu lawendach to i tak pszczoły pojadły jak w piętnastu innych ogrodach
Mam nadzieję, że u mnie za rok też tak będzie, z bodajże 70 posadzonych siewek nie przyjęła się tylko jedna, reszta pięknie rośnie i się krzewi, a ja im tylko podsypałam wapno ogrodnicze (to nawet chyba Ty mi poradziłaś) i obsypałam je żwirkiem i nawet od dawna nie podlewam
Ale mi ciągle mało i teraz gdy podcinam im czubki (żeby się krzewiły mocniej), maczam w ukorzeniaczu i hyc do pustych doniczek, a może coś wyrośnie i sobie też przed płotem posadzę?
Lawenda to moja najprzeulubieńsza roślina, kocham ich wygląd, kolor i zapach plus to, jakie są wdzięczne i bezproblemowe.
Ale mi ciągle mało i teraz gdy podcinam im czubki (żeby się krzewiły mocniej), maczam w ukorzeniaczu i hyc do pustych doniczek, a może coś wyrośnie i sobie też przed płotem posadzę?
Agnieszka
Agnieszka
- Shire

No tak Agnieszko, wczoraj to aż się cała ruszała od pszczół i motyli, jeden szum. Plewiłam na rabacie po drugiej stronie ścieżki i powiem szczerze wcale się nie bałam- kocham pszczoły, w przeciwieństwie do os i szerszeni- tych ostatnich strasznie się boję. Kochane pszczółki się mną nie interesowały, tylko mi latały nad głową.
Lawendę myślę częściowo zetnę w sobotę bo ma już być po deszczu. Ale aż tyle co tam jest to mi nie potrzeba kwiatów, niech zdobią nawet przekwitnięte
Barbulą to i ty powinnaś się zainteresować- to cudowna roślina i pszczoły ją uwielbiają jak lawendę. Ja jeszcze nie mam- kupiona jesienią nie przetrwała zimy. Teraz kupię 2 i wsadzę w sierpniu.
Lawendę myślę częściowo zetnę w sobotę bo ma już być po deszczu. Ale aż tyle co tam jest to mi nie potrzeba kwiatów, niech zdobią nawet przekwitnięte
Barbulą to i ty powinnaś się zainteresować- to cudowna roślina i pszczoły ją uwielbiają jak lawendę. Ja jeszcze nie mam- kupiona jesienią nie przetrwała zimy. Teraz kupię 2 i wsadzę w sierpniu.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Moniko zawieruszyłaś mi się i dawno nie byłam, a i powiadomień nie miałam
Jakie piękne przetaczniki i szpaler lawendy!
Pałeczki lawendowe są ładne ale potem co z nimi zrobić
Ja stawiam suche bukieciki i przy każdym dotknięciu pięknie pachną. Robiłam konfiturę morelową z kwiatkami lawendy
Pszczół teraz jest mnóstwo aż miło!
Jakie piękne przetaczniki i szpaler lawendy!
- Shire

Marysiu, a podałabyś przepis, zrobiłabym!
Dziś w Poznaniu tak strasznie leje, właściwie od wczoraj, a teraz jeszcze wieje i zimno. Boję się co zastanę na działce jutro/pojutrze jak pojedziemy... U nas suszy nie było, więc pewnie wszystko przelane...
Dziś w Poznaniu tak strasznie leje, właściwie od wczoraj, a teraz jeszcze wieje i zimno. Boję się co zastanę na działce jutro/pojutrze jak pojedziemy... U nas suszy nie było, więc pewnie wszystko przelane...
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Czytam,że ziółka już ścinasz.
Ja dopiero w sobotę coś przytnę.
Nie słuchałam tv i tych wiadomości o zatrutych pszczołach,,
Aż ciarki przechodzą.Co za ludzie!!co za czasy
Ja dopiero w sobotę coś przytnę.
Nie słuchałam tv i tych wiadomości o zatrutych pszczołach,,
Aż ciarki przechodzą.Co za ludzie!!co za czasy
- Maska

- Kontakt:
Moniko kilka razy barbulę wsadzałam i ona pewnie nie lubi gliny, ale mam tyle roślin dla pszczół! amorfę, oman, kłosowce, przegorzan, wszelkie michałki, dzielżan itd, itp! Szczególnie teraz mam mnóstwo pszczół i innych bzyków
Ja rzadko robię coś z przepisu
Owoce zagotowuję na gazie a potem smażę w piekarniku, cukru zawsze daje na oko dużo mniej niż w przepisie. Lawendy dałam niedużo bo jest intensywna, ale fajnie przełamuje smak moreli. Do jabłek np. daję imbir. Moja córka wymyśla też różne kompozycje np. truskawki, miętę i wanilię
Najlepiej smaż jeden owoc i na talerzyku domieszaj i próbuj pod swój smak, bo co jednemu pasuje drugiemu nie musi 
Ja rzadko robię coś z przepisu
- Shire

Jak mi się uda morele kupić na giełdzie, to zrobię sobie takiej konfiturki 
Aniu, ja zioła tnę już od czerwca, mam naprawdę spore zapasy. Taki majeranek choćby- sklepowy się nie umywa
Bardzo lubię gotować, robię sporo przetworów, więc się przydają.
Jutro tnę lawendę.
Aniu, ja zioła tnę już od czerwca, mam naprawdę spore zapasy. Taki majeranek choćby- sklepowy się nie umywa
Jutro tnę lawendę.
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Goździki przecudne,,,
Ślicznotki u Ciebie
Ślicznotki u Ciebie
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Kwiatki lawendy można dodać też dodać do cukru, lub do kruchych ciasteczek. I wtedy masz ciasteczka lawendowe, mniam 
- Aguss85

Dzień dobry Moniko, udało się wypleść lawendowe pałki? Domyślam się z ciszy w wątku, że też się właśnie urlopujesz, życzę miłego odpoczynku i czekam na relację z wyplatania wstążką lawendy. Sama chętnie spróbuję z jesiennych kwiatków zrobić taką pałkę.
Agnieszka
Agnieszka
- Shire

Właśnie w niedzielę wróciliśmy spod Karpacza z głowami w chmurach, totalnie... a tu na działce owoce do przerabiania- papierówki i renklody , cukinii i ogórków narosło. Plewię, sprzątam, ścinam, bo jutro znów wyjeżdżam tym razem do rodziców. Lawendowych pałek niestety nie zdążyłam wypleść, zastał mnie urlop, a teraz lawenda już wyschła. Mam parę zdjęć z działki na aparacie, ale nawet nie mam czasu wrzucić do komputera. Pozdrawiam Was!!
- Maska

- Kontakt:
Moniko zetnij lawendę to znowu zakwitnie i wypleciesz pałki. Koniecznie rób zdjęcia u rodziców, bo mają piękny ogród, a nie zapomnij swojego sfotografować bo dawno zdjęć nie było