W moim ogródku cz. 3
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku cz. 3
U moich pierwiosnków też sporo miało zółte liście,oberwałam wszystkie i juz wypuszczają młode ,zielone,robię tak co roku
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Dorcia dzięki za info a ja myślałam że moje już usychają. Oberwałam te żółte liście i przesadziłam na skalniak zobaczymy jak tam będą rosły.
W tym roku juki znów zaszalały, pierwsza już przekwitła najprawdopodobniej Yukka Glauca, nasion nie zawiązała niestety.

piękne zestawienie "ukradzione" od Markity

i takie tam

Jeżówka od Joli1 zakwitła w tym roku dwoma kolorami, a w ubiegłym roku była tylko różowa

W tym roku juki znów zaszalały, pierwsza już przekwitła najprawdopodobniej Yukka Glauca, nasion nie zawiązała niestety.

piękne zestawienie "ukradzione" od Markity

i takie tam

Jeżówka od Joli1 zakwitła w tym roku dwoma kolorami, a w ubiegłym roku była tylko różowa

- IWONA1311
Dla wszystkich zaglądających tu po cichutku kilka zdjęć z wczoraj

i moje wtorkowe zakupy
floks nn

dabecja

liliowce ten pierwszy miał na doniczce nazwę Goblin Moon ale obejrzałam zdjęcia w google i to raczej nie on choć kolorek podobny

i moje wtorkowe zakupy
floks nn

dabecja

liliowce ten pierwszy miał na doniczce nazwę Goblin Moon ale obejrzałam zdjęcia w google i to raczej nie on choć kolorek podobny

Iwonko właśnie ja tak po cichutku zaglądam i podziwiam Twój ogród.
Rośliny zagarniają coraz więcej trawnika...pięknie
Stale powiększasz swój ogród i dobrze o niego dbasz,rośliny ładnie Ci się rozrastają i całość prezentuje się okazale
no i skalniak też pięknie się zapowiada.
Zgromadziłaś już dużo ciekawych roślinek,przyjemnie spaceruje się po Twoim ogrodzie
Pozdrawiam
Rośliny zagarniają coraz więcej trawnika...pięknie

Stale powiększasz swój ogród i dobrze o niego dbasz,rośliny ładnie Ci się rozrastają i całość prezentuje się okazale

Zgromadziłaś już dużo ciekawych roślinek,przyjemnie spaceruje się po Twoim ogrodzie

Pozdrawiam

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Ale to jest śliczne!!IWONA1311 pisze:

- IWONA1311
Ewa witaj i zapraszam częściej na spacery po ogródku, nie tylko wirtualne. W pierwszej połowie lipca byłam na urlopie i o ile w pierwszym tygodniu starałam się jak najwięcej zrobić w ogródku, bo i pogoda sprzyjała, o tyle już od dwóch tygodni prawie nic tam nie robiłam, a pracy jeszcze moc. Całe dwa ostatnie tygodnie chodziłam na zabiegi na kręgosłup więc i w ogródku nic nie robiłam, a teraz upały znów wracają i znów nic nie da się robić.
Beata ta trawa to jęczmień grzywiasty niestety to trawa jednoroczna ale stety bardzo się sieje więc jeśli tylko chcesz służę nasionkami ewentualnie wiosną sadzonkami.
I znów wróciły upały, a było tak fajnie ciepło i deszczowo....
Troszkę kwiecia z mojego lipcowego ogródka

Na rabatce wrzosowej zrobionej w ubiegłym roku, na początku lata wyschły wszystkie wrzosy, a wiosną były jeszcze takie ładne, tak więc teraz pomalutku trzeba dosadzać nowe

takie pączki zauważyłam na jednej z moich przylaszczek, ale kilka innych nie ma ich czy to są już zawiązki na następny rok?

Beata ta trawa to jęczmień grzywiasty niestety to trawa jednoroczna ale stety bardzo się sieje więc jeśli tylko chcesz służę nasionkami ewentualnie wiosną sadzonkami.
I znów wróciły upały, a było tak fajnie ciepło i deszczowo....
Troszkę kwiecia z mojego lipcowego ogródka

Na rabatce wrzosowej zrobionej w ubiegłym roku, na początku lata wyschły wszystkie wrzosy, a wiosną były jeszcze takie ładne, tak więc teraz pomalutku trzeba dosadzać nowe

takie pączki zauważyłam na jednej z moich przylaszczek, ale kilka innych nie ma ich czy to są już zawiązki na następny rok?

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Iwonko.
Pięknie floksy i jeżówki Ci kwitną. Fotka jeżówek wśród jęczmienia jest cudna.
Szkoda, że to nie zimująca trawka, bo ładnie komponuje się z bylinami.
Czy dabecja już zimowała u Ciebie? Zawsze miałam obawy, czy nie zmarznie. Dziwne, że wrzosy wyschły, one lubią raczej sucho.
Ogród piękny, zadbany, a powinnaś kręgosłup oszczędzać. Bardzo Ci współczuję, bo to okropny ból.
Ja plewię tylko na kolanach, no ale już mam swoje lata, a Ty młodziutka jeszcze.
Idą burze, może trochę popada, bo jest bardzo sucho.

Pięknie floksy i jeżówki Ci kwitną. Fotka jeżówek wśród jęczmienia jest cudna.

Czy dabecja już zimowała u Ciebie? Zawsze miałam obawy, czy nie zmarznie. Dziwne, że wrzosy wyschły, one lubią raczej sucho.
Ogród piękny, zadbany, a powinnaś kręgosłup oszczędzać. Bardzo Ci współczuję, bo to okropny ból.

Ja plewię tylko na kolanach, no ale już mam swoje lata, a Ty młodziutka jeszcze.
Idą burze, może trochę popada, bo jest bardzo sucho.

- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Jestem chętna na nasionka tego jęczmienia tylko jak my się spotkamy....
W każdym razie zbierz troszkę nasion, a potem się zobaczy
. Ja w tym roku jakaś niepozbierana jestem, sporo zaniedbałam i żyję w wielkim biegu 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Z rana zajrzałam do Twojego ogródka Iwonko i jestem pod wrażeniem pięknie i starannie zaaranżowanych rabatek
Różnorodność roślinna i dbałość o odpowiednie ich eksponowanie nie daje się nie zauważyć
... Maluchy paprociowe w kamieniach ...boskie , inne aranżacje i ładne ich pokazywanie również mi się spodobały! 

- IWONA1311
Tajeczko witaj dawno Cię u mnie nie było, więc dziękuję za wizytę i tyle miłych słów pod adresem mojego ogródka. Ten jęczmień jest cudny i to nic że jednoroczny bo wiosną pojawi się miliardy siewek więc w następnym roku będą nowe ładne trawki, tak samo mam z ostnicą Pony Tails. Dabecja to nowy nabytek jeszcze nie zimowała więc u mnie ale postanowiłam jej dać szansę bo już kilka razy zastanawiałam się nad jej kupnem. Taju pracując w ogrodzie też staram się oszczędzać mój kręgosłup i plewię na kolanach, zakupiłam sobie nawet taki piankowy klęcznik żeby, szczególnie wiosną, nie klękać na zimnej ziemi, tylko w pracy jest dość ciężko czasami i kręgosłup nie daje rady, ale już jest ok.
Beatko nasionka Ci zbiorę a jak nie uda nam się spotkać to od czego mamy pocztę? Wyślę Ci je. Ja w tym roku też nie nadążam ze wszystkimi pracami ogrodowymi ale staram się jak mogę, niestety jak się pracuje to nie ma tyle czasu na ogród.
Marysiu witaj i dziękuję za tyle miłych i budujących słów o moim ogródku, choć wiem że do ideału mu jeszcze daleko, ale staram się jak mogę żeby wokół domu było ładnie.
Wczoraj mocno popadało więc ogródek dobrze podlany, mam tylko nadzieję że to nie ostatni deszcz tego lata.
Zostawiam kilka zdjęć moich hortensji

Na koniec pokażę Wam nasze nowe strażniczki ogrodowe - kotki moich dzieci

są u nas dopiero dwa dni na razie przyzwyczajają się do nowego miejsca i ciężko im zrobić dobre zdjęcia ale po niedzieli może już będzie lepiej
Beatko nasionka Ci zbiorę a jak nie uda nam się spotkać to od czego mamy pocztę? Wyślę Ci je. Ja w tym roku też nie nadążam ze wszystkimi pracami ogrodowymi ale staram się jak mogę, niestety jak się pracuje to nie ma tyle czasu na ogród.
Marysiu witaj i dziękuję za tyle miłych i budujących słów o moim ogródku, choć wiem że do ideału mu jeszcze daleko, ale staram się jak mogę żeby wokół domu było ładnie.
Wczoraj mocno popadało więc ogródek dobrze podlany, mam tylko nadzieję że to nie ostatni deszcz tego lata.
Zostawiam kilka zdjęć moich hortensji

Na koniec pokażę Wam nasze nowe strażniczki ogrodowe - kotki moich dzieci

są u nas dopiero dwa dni na razie przyzwyczajają się do nowego miejsca i ciężko im zrobić dobre zdjęcia ale po niedzieli może już będzie lepiej
- IWONA1311
Witam wszystkich zaglądających po cichutku. Lato w pełni pogoda jak dla mnie ok bo deszczu ostatnio było sporo, ogródek dobrze podlany, 99% doniczek z poczekalni posadzonych, ale za to nie wyrabiam z chwastami w jednej części kończę trzeba się przenosić do kolejnej, choć teraz większość rabat mam wysypanych korą to i chwastów mniej.
Na początek pochwalę się ostatnimi zakupami, bo jak już byłam w Lublinie to jak tu nie zahaczyć o mój ulubiony sklep ogrodniczy i oczywiście mój najbliższy bo też był po drodze, tak więc przybyło mi trzy jeżówki "Supreme Cantalupe" , "Raspberry Truflle" (kupowałam ją w ubiegłym roku ale nie przetrwała zimy a tak mi się podoba że musiałam sobie odkupić) i maleńka biała prawdopodobnie "Meringue" , fioletowa dziewanna i kosmatka śnieżna

i jeszcze odrobina tego co jeszcze kwitnie

Na początek pochwalę się ostatnimi zakupami, bo jak już byłam w Lublinie to jak tu nie zahaczyć o mój ulubiony sklep ogrodniczy i oczywiście mój najbliższy bo też był po drodze, tak więc przybyło mi trzy jeżówki "Supreme Cantalupe" , "Raspberry Truflle" (kupowałam ją w ubiegłym roku ale nie przetrwała zimy a tak mi się podoba że musiałam sobie odkupić) i maleńka biała prawdopodobnie "Meringue" , fioletowa dziewanna i kosmatka śnieżna

i jeszcze odrobina tego co jeszcze kwitnie

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Iwonko ta paproć to zanokcica? Cudeńko,
ja mam do nich wielką słabość ...ta jeszcze nie wpadła mi w ręce
Rośliny masz same doborowe !
Bardzo mi się u Ciebie podoba,Twój ogród to moje klimaty... 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Piękne hortensje ,czerwona trawa
,cudnie Ci wszystko rośnie 

- IWONA1311
Marysiu tak paproć na zdjęciu to zanokcica skalna. Ja też bardzo lubię paprocie ale ciężko im u mnie bo wciąż za mało cienia, choć zanokcica i śledzionka lubią słoneczko i ładnie się trzymają. Cieszę się że Ci się u mnie podoba, Twój ogród to też i moje klimaty.
Dorotki witaj i dziękuję za miłe słowa, czerwona trawa to rozplenica Fireworks, piękna jest i szkoda że nie zimuje, ale chociaż jeden sezon pocieszy. Bardzo długo siedziała i nic nie rosła dopiero ostatnio się ruszyła i pomalutku zaczyna się kłosić.
Dla Was dziewczyny dzisiaj kilka moich paprotek

i takie tam ogrodowe

Dorotki witaj i dziękuję za miłe słowa, czerwona trawa to rozplenica Fireworks, piękna jest i szkoda że nie zimuje, ale chociaż jeden sezon pocieszy. Bardzo długo siedziała i nic nie rosła dopiero ostatnio się ruszyła i pomalutku zaczyna się kłosić.
Dla Was dziewczyny dzisiaj kilka moich paprotek

i takie tam ogrodowe

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iwonka gdzie schowałaś te paprocie jak byłam u Ciebie że ich nie widziałam?
Jeszcze raz powiem-piękna brunera z tą ażurową paprocią.
Od jutra ruszam do ogrodu, dzisiaj zastanawialiśmy się ze Zbyszkiem jak powiększyć rabatę floksową trzeba zrobić reorganizację.Jest problem z posadzeniem nowych jeżówek które przywiozłam w piątek razem mam posadzić osiem odmian.
Jeszcze raz powiem-piękna brunera z tą ażurową paprocią.
Od jutra ruszam do ogrodu, dzisiaj zastanawialiśmy się ze Zbyszkiem jak powiększyć rabatę floksową trzeba zrobić reorganizację.Jest problem z posadzeniem nowych jeżówek które przywiozłam w piątek razem mam posadzić osiem odmian.