Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
rufles
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2016, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań; choroby

Post »

Witam
W tym roku postawiłem nową szklarnię. Ziemia - piaszczysta, była w ten sam sposób przygotowana pod całą szklarnią - przed siewem nawiozłem rzędowo końskim obornikiem. Wcześniej na terenie szklarni były zarośla. Warzywa rosną w 4 rzędach. Na końcach 2 rzędów rośnie po 5 ogórków. Rośliny rosnące na 3 rzędach wyglądają bardzo dobrze. ale jeden cały rząd jest jak z innej bajki. Blade, zauważalnie niższe. Różnicę najlepiej widać na ogórkach. Od 2 tyg co parę dni podlewam pokrzywówką ale efektów nie widzę. Oto porównanie:

Obrazek

Pomożecie?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kybria Rz F1 pisze:Witam
Co lepiej zasosować, saletrę magnezową czy siarczan magnezu? Co jest lepsze?
Jeśli jeszcze pytanie aktualne to ja bym Ci polecał dolistnie Mikrokomplex http://intermag.pl/nawozy/nawozy-makroe ... krokomplex albo polecana tutaj mieszanka siarczanu magnezu 0,5%+wieloskładnikowy Florovit płynny uniwers. http://florovit.pl/uploads/Florovit_ply ... n-2012.pdf
W ostateczności sam siarczan magnezu.
Montago
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2016, o 16:48

Problem z Ogórkami!

Post »

Witam, co może byc problemem obumierania zawiązków ogórków szklarniowych.
Sprawa wyglada nastepujaco: Owoc rośnie, zostają 3 owoce na krzaku, a reszta spaduje.
Jak myslicie, jak to naprawic, co jest powodem tego problemu?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Problem z Ogórkami!

Post »

Powodów może być kilka, nie wiem, czy dopiero zaczynają owocowanie, bądź już są w końcowej fazie plonowania. Napisałeś w czerwcu:
Montago pisze:Witam, mam problem ponieważ owoc mojego ogórka szklarniowego jest jasny, co zrobić by jego owoce były ciemniejsze?
Są to te same ogórki, czy nowe, jakie było nawożenie i najlepiej jakieś zdjęcie, bo może to być brak pokarmu, przegrzanie, czy choroba grzybowa, a nawet atak przędziorków.
Najbardziej bym obstawiałbym na niedożywienie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W tym sezonie mimo, że uprawiam ogórki od 30 lat, popełniłem trochę błędów na początku uprawy. Dałem jesienią dwuletni obornik, ale jeszcze był za świeży i trudno się zakorzeniały w takim podłożu. Dopiero za dobry tydzień ogórki wejdą w prawidłowy okres owocowania.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Minione chłody nieco przyhamowały plonowanie, ale aż tak tragicznie nie jest.
Obrazek Obrazek

A teraz proszę o wypowiedź, co dolega tym krzakom z tego samego tunelu, co powyższe zdjęcia.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Jak się domyślam Ludwik wie a to jakiś konkurs ;:306
Stawiam na:
Oparzelina słoneczna spowodowana .....hmm...no musiała być jakaś soczewka. Tylko dlaczego na tym krzaku akurat.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Darek trafna diagnoza, przyczyna, to za wysoka temperatura spowodowana przez nagrzewnicę.
Obrazek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Tak się zastanawiam czy zastosowanie "cylindrów" do uprawy ogórków szklarniowych zda egzamin :?: Mam doniczki 5 litrowe, chce im wyciąć dna i zrobić z nich prowizoryczne cylindry (a raczej coś w typie obwoluty trzymającej wodę po podlaniu), po środku, których będą pojedynczo ogórki, a cylinder będzie napełniany wodą podczas podlewania.

Próbował Ktoś :?: :wit
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Cylindry przy bardzo wczesnej uprawie jak najbardziej, cieplej mają korzenie. Raczej powinno podsypać pod szyjkę korzeniową ziemią, żeby przy podlewaniu wodą ściekała i podstawa łodygi była sucha, uniknie się zgorzeli korzeniowej. A cylindry tego nie spełnią.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Czy ta roślina rozwija się prawidłowo? Sadzonka z targowiska, moj pierwszy ogórek szklarniowy
Obrazek
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

Szukam, szukam i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. A mianowicie, mam w szklarni ogórki szklarniowe(te długie). Nie znam odmiany, kupowałam w sklepie z sadzonkami i tylko mi powiedziano ze to długie szklarniowe. Nie wiem jak je prowadzić, przywiązałam do sznurka bo już się kładły ale pytanie czy u nich obrywa się jakieś pędy jak u pomidorów? Dołączam zdjęcie moich ogórków.

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na ogół ogórki prowadzi się na jeden pęd, powinno usunąć wszystkie zawiązki przynajmniej do trzeciego liścia. Potem można uszczykiwać pędy boczne za pierwszym, czy drugim liściu, zależy jak gęsto są posadzone.
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

Czyli tak - teraz ucinam te wszystkie z dołu do trzeciego liścia, te w kącikach pomiędzy liściem a pędem, dobrze zrozumiałam? Ogórki posadzone mam co 50cm
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

ekopom

Witaj. Mam pytanie. Mam małe krzaczki ogórków ( do 5 liścia wszystko co wyrastało pousuwałam) i na jednym z nich te ogóreczki malutkie co wyrastają są żółte. I ten jeden krzaczek jest jasno zielony i dużo mniejszy, natomiast pozostale krzaki mają ciemna barwę. Co z nim może być nie tak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”