Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 2

Post »

Jaką korą ściółkujecie jagode? Sosnową czy zwykłą ale kompostowaną? Sosnowa ma niższe pH ale kompostowana nie wyciąga azotu? Czy jest coś takiego jak sosnowa kompostowana? Zastanawiam się jakiej kory użyć do ogródka gdzie różnie zarówno jagoda jak i brusznica.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Darko napisałem że największe z moich ma Leningradskij Velikan a Wojtek i Atut mają spore. Porównania do Aurory i innych odmian kanadyjskich nie mam bo choć poluje na nie w różnych szkółkach i na targach to wszędzie tylko Polskie odmiany i rosyjskie. Nie chce kupować przez internet bo już raz się naciąłem. Chciałbym ładne i duże sadzonki. Odmiany Polskie które sadziłem jesienią miały takie ładne sadzonki że teraz mam z każdej po dwie garście jagód jak nie lepiej.
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Tomala3d pisze: choć poluje na nie w różnych szkółkach i na targach to wszędzie tylko Polskie odmiany i rosyjskie. Nie chce kupować przez internet bo już raz się naciąłem.
W szkółkach a tym bardziej na bazarkach wciskają ludziom ciemnote :P jeszcze jak ktoś się orientuje o co chodzi to gościa można zagiąć.
W jednej szkółce specjalnie dla mnie powstała odmiana "Lucyna" może gdzieś jest taka na świecie :)
A tak na marginesie posiada ktoś odmianę Kasia i Dworską ?

Pozdrawiam.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Pytanie może się wydać głupie ale ...od czegoś trzeba zacząć
Jak rozpoznać jaka odmiana u mnie rośnie ?
Chcę kupić odmianę o słodkich owocach dlatego zależy mi na rozpoznaniu by sprzedający nie wciskał mi kitu / znaczy tej samej odmiany/ mówiąc , że jest bardzo słodka

Owoce zaczynają dojrzewać
Wielkość owocu około 1.50 cm prędzej mniejsze niż większe
Smak lekko kwaskowate

Zdjęcia poglądowe owocu i krzaka
Obrazek

Obrazek
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Tija, smak lekko kwaśny to jest teraz.
Bądź cierpliwa i spróbuj ok 15 czerwca, wtedy powiesz, ale słodka!!.
Być może jest to Duet, u mnie też tak rozkłada się na boki.
x-ja
---

Post »

Darko
Mam tego krzaka już kilka lat , nie raz próbowałam , owoce do słodkich nie należą .
Rośnie wraz z borówkami w kwaśnej ziemi , tam miałam miejsce .
Czy w tym przypadku podłoże ma wpływ na smak ? jak tak to stąd ten kwasek .

Dodam , że aktualnie ma 1,20 wysokości i prawie 3 metry szerokości
Się rozrosła bestia
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

dedert Popytaj w jakimś tartaku, ja znalazłam fajną drobną korę, leżała na pryzmie podobno 5 lat i do nabycia za grosze
Pozdrawiam Lucyna
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

Zastanawia mnie tylko fakt że skoro kora sosnowa ma niskie pH, a kompostowanie kory normalnej podwyższa pH to czy sosnowa kompostowana ma to pH też wyższe niż kwaśne?
Tomala3d
500p
500p

Post »

Hej, dzisiaj trochę pojadłem jagódek i powiem Wam że jestem zachwycony smakiem. Wcześniej próbowałem to smakowały jak połączenie szczawiu i niedojrzałych zielonych śliwek. Dzisiaj były tak słodkie i aromatyczne że w niczym nie ustępowały borówkom wysokim. Nawet czelabinka która wcześniej wydawała mi się beznadziejna smakowała super. One po prostu muszą porządnie dojrzeć! Wojtek, Atut i Duet rewelacja i z tego co widzę jeszcze ani jedna nie opadła. Czelabinka też w tym roku dobrze się trzyma krzaka i opada dopiero po potrząśnięciu. Ptaków w koło lata pełno ale jagódki nie znikają.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

tija pisze:Pytanie może się wydać głupie ale ...od czegoś trzeba zacząć
Jak rozpoznać jaka odmiana u mnie rośnie ?
Chcę kupić odmianę o słodkich owocach dlatego zależy mi na rozpoznaniu by sprzedający nie wciskał mi kitu / znaczy tej samej odmiany/ mówiąc , że jest bardzo słodka

Owoce zaczynają dojrzewać
Wielkość owocu około 1.50 cm prędzej mniejsze niż większe
Smak lekko kwaskowate

Zdjęcia poglądowe owocu i krzaka
Obrazek

Obrazek
Hej , dla mnie to jest Duet albo Atut. Polskie mocno stare odmiany- kwasiory. Kup sobie Wojtka i Zojkę . Fajną odmianą jest odmiana Rebeka , bardzo plenna i słodka.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Hafciarz mam atut i duet i jak dojrzeją cą pycha. Wcale nie kwaśne tylko mówię jak dojrzeją bo ludzie zobaczą że jagoda nabrała koloru i już chcą jeść a u mnie wiszą chyba ze dwa tygodnie z kolorem i teraz dopiero niemal wszystkie są super w smaku. Nie opadają, przynajmniej nie zauważyłem.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Na moich krzakach wszystkie owoce dojrzały. Ze zbiorem się jednak wstrzymam jeszcze z tydzień. Jak dłużej powiszą będą jeszcze słodsze.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam już wszystko pozbierane - przez szpaki i inne ptaki :?
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Tomala3d pisze:Hafciarz mam atut i duet i jak dojrzeją cą pycha. Wcale nie kwaśne tylko mówię jak dojrzeją bo ludzie zobaczą że jagoda nabrała koloru i już chcą jeść a u mnie wiszą chyba ze dwa tygodnie z kolorem i teraz dopiero niemal wszystkie są super w smaku. Nie opadają, przynajmniej nie zauważyłem.
Jakie jeszcze odmiany posiadasz do porównania skore te dwie są słodkie. Popróbuj Vostorga lub indigo gem to jest porównywalne do borówki.
x-ja
---

Post »

hafciarz pisze: Hej , dla mnie to jest Duet albo Atut. Polskie mocno stare odmiany- kwasiory. Kup sobie Wojtka i Zojkę . Fajną odmianą jest odmiana Rebeka , bardzo plenna i słodka.
Przepraszam , że dopiero dzisiaj odpisuję ale czasu brak , dopiero ulewa pozwoliła na to by przysiąść do komputera :roll:

Skoro moje dziecię które nie używa cukru mówi , że owoce tej kamczatki jadą kwasem to coś jest na rzeczy a nie to, że głupia baba zrywa zielone a później ma problem .
Spisałam polecane przez Ciebie odmiany
Poczytałam o nich i na bank od wczesnej jesieni zacznę poszukiwania /teraz co innego mam na głowie/
Mam ładny kawałek do obsadzenia , będę potrzebowała kilka krzaków
Już się cieszę :D
Wielkie dzięki za pomoc ;:180 ;:180 ;:180

Zapraszamy do następnej Części 3
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”