U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Agnieszka Kasia, dzięki ;:180

Basiu, obecnie jest gdzie nogę postawić ? wystarczy jedną nogę między podstawki z notokaktusami a gymno, a drugą przełożyć nad opuncją za astrophytum, tam jest luka ;:204 Jeśli zaczniesz manewr lewą nogą, będziesz mogła podlewać gymnole, fuksje i -, a jak zaczniesz prawą to możesz podlewać echinopsisy, gerbery, mieczyki i cannę. Jak postawisz jedną nogę koło rebucji, a drugą między feraki i cereusy, to zyskasz dostęp do lilii. Proste! :;230

Generalnie na balkonie teraz ciągle coś się przemieszcza, ponieważ w domu na krotonie zadomowiła mi się banda przędziorków. Prawie wszystkie rośliny z domu wywaliłam na balkon, leci chemia, porządne mycie i te sprawy. W tej chwili mogę nawet powiedzieć, że mam pusty parapet. Takie coś już się dawno nie zdarzyło :lol: A! I mam już na balkonie krzesełko :twisted:

Ewo, lilie i liliowce to różne rośliny, chociaż pewnie mają ze sobą coś wspólnego. Ja to sobie na chłopski (babski?) rozum tak tłumaczę: lilia ma cebulę, wyrasta z niej badyl i na czubku kwiaty; liliowiec ma bulwę, tworzy kępę liści i na osobnym badylu kwiaty. Kwiaty obu wydają mi się trochę do siebie podobne. Pewnie wiele osób ma w swoim ogrodzie i jedno, i drugie. Mam nadzieję, że za bardzo tutaj nie nagięłam rzeczywistości w tym opisie. W każdym razie moje rośliny to lilie :D .
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Przykro mi z powodu krotona ;:145
Walcz o niego !!
A skąd się u Ciebie wzięły przędziory ?
Nic wcześniej o nich nie pisałaś.
Ja miałam robale raz - jak przywlokłam papirusa z obi.
Bo w obi to zasadzie pełny wybór, możesz przywlec wszystko,
co tylko w robalowej faunie występuje.
Jak mój balkon jeszcze troszkę się zagęści, a wkrótce to nastąpi,
to zgłoszę się do Ciebie po pomoc i instruktaż, jak się po nim przemieszczać :;230
Po takiej dawce liliowej teorii to przydałyby się do odreagowania jakieś piękne fotki :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skąd przędziorki? Ha! Sama chciałabym to wiedzieć. Po prostu patrzę, kroton puszcza nowego liścia, ale jakiś taki lichy jest, więc wzięłam go pod lupę, pooglądałam, zerknęłam w internety i myślę "normalnie, to przędziorki". Szczęście w nieszczęściu, kroton stoi samotnie, więc jeszcze jakiś fikus, co stał najbliżej też ma objawy, na reszcie roślin spokój - oczywiście, mam u siebie stan alarmowy, każda roślina dostanie profilaktykę.
Nigdy nie mówiłam o przędziorkach, bo nigdy ich u mnie nie było, ba, w ogóle niewiele u mnie szkodników. Popularnym szkodnikiem u mnie jest wełnowiec, co to sobie głównie siedzi na kaktusach, raz go miałam na storczykach. Ale tutaj metoda mechaniczno-chemiczna działa i nie mam powodów do zmartwień. Szkodniki na nie kaktusowych roślinach trzymanych w domu to dla mnie niejako nowość i niepokoi mnie to. Tym bardziej, że o przędziorku można się dużo naczytać.
Oczywiście, chemia w dłoń i do boju, bez walki krotona nie oddam ;:163

A po rady dotyczące logistyki poruszania się po balkonie zapraszam :lol:
Na razie wszystkie cuda u mnie pokazałam. Czekam na kwiaty jednej lilii, która ma być tak fioletowa, że aż czarna ;:65
Teraz o wiele więcej dzieje się u mnie w kaktusowie :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wojowniczka Monika pokona na pewno i uratuje Krotona ;:134 ;:134
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Życzę powodzenia w walce z robalami ;:108 a na balkonie nieźle szalejesz, ile kolorów ;:oj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki bardzo. Póki co sytuacja wydaje się być opanowana, ale nadal czuwam.

Dzisiaj króciutko, co nazbierało mi się ostatnio.

Drugi zbiór malin-truskawek-poziomek. Pierwszego nie zdążyłam sfotografować, poszedł na koktajl 10 sekund po powrocie do domu :lol: Mam tylko jeden krzak malin i 8 krzaczków poziomek, więc to całkiem ładna ilość :wink:
Obrazek

Lilie: ta druga miała być odmianą ?Mapira?, o ciemnofioletowych kwiatach (oczywiście nią nie jest, chociaż też jest ładna). Z tych, które dotąd zakwitły, z nazwą zgadzała się jedna sztuka. Na szczęście lilie to u mnie zajęcie poboczne, nie tworzę żadnych kolorowych kompozycji, ani nie kupowałam żadnych drogich rarytasów, więc te pomyłki nie są dla mnie szczególnie wkurzające, chociaż trochę mi przykro, że aż tyle kolorów jest pomylonych. Może chociaż te, które miały być białe, będą białe? Za to żółta, kupiona na targu jest żółta :wink:
Obrazek Obrazek

Pomidory małe i duże :) Oczywiście, że posadziłam je za gęsto ? moja grządka przewidywała 2 rzędy po 5 sadzonek, wyszło 3 rzędy po 6 ;:306 Ale na szczęście pomidorki się pojawiły. Jak to mówią, w kupie raźniej :D
Obrazek Obrazek

Dalia - mam ją ze 3-4 lata, a dopiero w tym roku porządnie rośnie i kwitnie, nie zżerają jej żadne mszyce, ani nic innego. Tylu kwiatów jeszcze nie miała, a są jeszcze pąki. W tym roku dalia ma u mnie dużego plusa.
Obrazek

- nie rośnie zbyt szybko, ale cały czas ma pąki i kwiaty:
Obrazek

Fuksja - miałam kiedyś jedną, ale zabiłam ją w dwa miesiące. Ta ładnie rośnie. Chyba spodobało jej się miejsce.
Obrazek

I na koniec jegomość, który wczoraj mnie odwiedził, a tak właściwie mały kawałek pola przed moim domem:
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna fuksja :DA malinki i poziomki wyglądają tak smakowicie jak ja dawno ich nie jadłem :roll: takiego jegomościa spotkałem razem na łące pod blokiem wracając ze szkoły :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Mniam...truskawki...malinki...pomidorki...ślinka cieknie :;230 :;230
Takiego jegomościa już bardzo dawno nie widziałam... ;:oj a kwiaty jak zawsze piękne i zachwycające ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bocian to zwiastun wiosny, a że ta dawno przyszła, może zwiastować co innego... ;:306 Poziomki, maliny, lilie - wszystko, co z najpiękniejszą porą roku można znaleźć u Ciebie. Super ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne lilie, mimo że się nie zgadzają :wink: zwłaszcza ta ciemna ;:167 poziomki to nawet u mnie do zdjęcia nie doczekały, zjadam prosto z krzaczków ;:224 :;230
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Fuksja, lilie, -... wszystkie rośliny zadbane ;)

Gratuluję smakowitych owocowych plonów. Wiem, jak cieszą.

Bociany uwielbiają "spacery" za traktorem - kosiarką. U mnie też bywają często w okolicy mojej działki są rozległe łąki.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wisnio :wit Ale u Ciebie kolorowo i smakowicie. Widzę, że masz lilie i że też Ci część zgniła zimą. Fajnie, że się uratowała ta czerwona, bo jest wyjątkowo dorodna.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

No to pięknie że ulubiona lilia Ci przeżyła, wiem jak cieszy taka niespodzianka.
Skrętnik Hejnał wpadł mi w oko i oczywiście senecio variegata ;:138
U mnie też zawsze czerwona sundawilla nie chciała rosnąć szybko tylko produkowała kwiaty, teraz mam tylko białą a ta rośnie że szok. Ciekawe czy to nie dlatego że jedna jest sundawillą a druga diplademią, czy jakoś tak. Kiedyś coś o tym czytałam ale to było dawno a moja pamięć kiepska.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

- ładna zdrowa ja swoją ukatrupiłam :roll: Śliczna fuksja ja mam dopiero fuksjowe przedszkole.Mnie też denerwuje jak kwiatki nie zgadzają się z nazwą ;:124 No i wreszcie smakowicie się zrobiło :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

- bardzo ładna, lubię takie rośliny, które są ozdobne nie tylko z kwiatów, ale liście mają również wyględne.
Co do fuksji, to moja teoria ( i praktyka ) jest taka, że rośliny z marketów mają większe szanse być ukatrupionymi przez nas, bo są uprawiane na dużą skalę, z odpowiednio dozowanym nawożeniem, oświetleniem itp. Potem, już u nas nie wytrzymują naturalnych warunków. Te kupione na bazarku zawsze rosną mi bardzo dobrze.
Moniko, tego bociana to tak przypadkiem pokazałaś :wink:?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”