Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mikus1984
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2015, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia - choroby

Post »

A moja magnolia wygląda bardzo źle i dodatkowo pojawiły się na niej jakieś plamy. Zobaczcie zdjęcia i poradźcie proszę jak ją ratować...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może być gliniasta gleba, która twardnieje i zaskorupia się latem.
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magnolia Susan. Na początku wiosny miała dużo pąków kwiatowych, po chłodniejszych dniach na początku maja, pąki zaczęły przybierać kolor brązowy od góry. Pomiędzy pąkami były zauważalne drobne pajęczyny. Poobrywałem te pąki. Teraz wygląda tak :
Obrazek

Pod koniec lutego wyglądała tak:
Obrazek

Czy to jest jakaś choroba grzybowa ?
Chłop z Mazur
kingal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2016, o 00:52

Choroba Magnolii?

Post »

Proszę o pomoc, coś się dzieje z moją magnolią Genie- ok miesiąc temu posadzoną.. liście od spodu mają przeźroczysty nalot, odbarwiają się i odkształcają dziwnie. czy mam zrobić opryski topsinem na grzyby>
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nico1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2016, o 12:51

Choroba u magnolii susan

Post »

Cześć wszystkim, postanowiłam napisać, ponieważ potrzebuje pomocy dla mojej magnoli(magnolia susan). Drzewko kupiłam miesiąc temu, miało młode listki żółtawe a niektóre już brązowe-sprzedawca zapewniał mnie że stało się tak przez przymrozki. Sama nie wiem co o tym myśleć ale obserwuję ją i zauważam więcej takich "niepokojących" objawów na innych liściach. Te które rosną jako nowe wydają się być ok.
Co do warunków w jakich rośnie to kupiłam ziemię kwaśną 50 l wysypałam ładnie dołek i podałam szczepionkę mikoryzową, miejsce jest słoneczne, osłonięte od wiatru. Przeczytałam że mogą tak wyglądać liście gdy jest za mało żelaza. (Sprzedawca powiedział mi abym niczym już jej nie nawoziła bo ma podany nawóz długo działający).

Zastanawiam się czy może jest to jakaś choroba i powinnam zrobić jakiś oprysk? Albo podać nawóz dolistny? Sama nie wiem, dlatego chciałam się poradzić osób które miały już do czynienia z magnoliami i ich schorzeniami. Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam i załączam zdjęcia liści-może uda się z nich coś "wyczytać" :)
Tu link do zdjęcia:

https://zapodaj.net/739515729a242.jpg.html

Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź:)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

witaj na forum inie panikuj!
Chore listki się nie naprawią, a młode wypuszczona są ładne. Jedyne co- możesz lekko przycieniować czymś ażurowym i uzupełnij profil o miejscowość. Pomoże to w ocenie klimatu, gleby i w znalezieniu krajan!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
nico1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2016, o 12:51

Post »

Dzięki za przeniesienie mojego posta-nie wiem jak to zrobiłam że przeoczyłam ten wątek... eh panika..trudno się jej oprzeć bo już sobie myślę że po prostu sprzedawca nabił mnie w butelkę a ja jak zobaczyłam że jest ładnie rozkrzewiona (a nie patyk i 5 gałązek jak to zazwyczaj widywałam) to ją wzięłam. Faktycznie co bym nie zrobiła to listki się magicznie nie naprawią. Przycieniować? Czyli sugerujesz że może mieć za dużo słońca... spróbuje i będę obserwować a jak zobaczę że nowe listki też się robią brzydkie to pomyślę nad jakimś żelazem albo opryskami na ...na cos co wywnioskuje że może pomoże:D
chris26
100p
100p

Post »

Czy ktoś pomoże mojej magnolii ;:180 ? Prawdopodobnie to choroba grzybowa. Została opryskana preparatem grzybobójczym - Topsinem.
Obrazek
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma kilka procent na przeżycie, jeśli zostawisz jej tylko jeden żywy pączek, najniższy. Resztę przyciąć; chyba ze to zdjęcie z kwietnia.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
chris26
100p
100p

Post »

To zdjęcie z dzisiejszego dnia. Gdzie ją dokładnie przyciąć ?
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma jakieś malutkie listki, czy mi się zdaje?
chris26
100p
100p

Post »

Jeszcze jedno zdjęcie wklejam z dnia dzisiejszego, miała kiedyś kwiaty ale usunąłem, robiły się brązowe u wierzchołków. Listków nie widzę.

Obrazek
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trudna porada i trudna decyzja. Możesz przyciąć żeby została 1/4 rośliny o ile pod skórką jest zielone, ale może szkoda czasu i łatwiej wymienić na nową?
pooley
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2016, o 21:23

Post »

Witam wszystkich, jak pewnie wiekszosc z was sprowadzil mnie tutaj pierwszy problem :)
Przejrzalem caly watek chorobowo-magnoliowy i nie znalazlem podobnych objawow.
Liscie brazowieja, przynajmniej czesc z nich i nic poza nimi sie nie zdzieje, czesc lisci jest znieksztalconych, a czesc 'nadpalonych', nie wiem czy to 3 rozne tematy... czy jeden.
Krzak mlody, dopiero drugi rok, ale w zeszlym roku bylo to samo...
Mozecie cosik poradzic? Co to moze byc i czym z tym walczyc?
Obrazek Obrazek Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Pooley

Prawdopodobnie to atak grzyba Botryospheria spp. Opryskiwać Rovralem, Topsinem lub Sarfunem.

Pozdrawiam, Francik
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”