Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Post »

Agula1985m pisze:Witam.mam paprykę średnio ostrą.nie wiem jaka odmiana bo dostałam sadzonki i nie znam nazwy. Ostatnio pojawiły sie ciemne przebarwienia w kątach liści. Czy to normalne?co to oznacza?pozdrawiam.
zdjęcie niedostępne/Ad.

Jeśli chodzi Ci o fioletowe przebarwienia na łodygach i ogonkach liściowych, to nie masz się czym martwić.
Ani choroba ani niedobór, po prostu papryka tak ma.
Pozdrawiam, Marta.
mattkapolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2016, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Was serdecznie ! Mam nadzieję że u Was dostanę odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Mianowicie - co to jest za papryka ?

Obrazek

Zasialam ja z nasion kupionych w markecie. Teraz to to jest wielkie i ma już 13 papryk. To była jakaś chilli chyba. No i pytanie kiedy zmieni kolor ? To moje drugie podejście do hodowli czegokolwiek. Rok temu bawiłam się w pomidory na balkonie. Miałam do listopada. Tej papryki też niczym nie nawoże tylko podlewam a żyje sobie w doniczce :) krzaki 2 :)
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

kurakao pisze:Witam!
Mam kilka papryk pod folią i kilka w gruncie i mam problem czy usuwać z nich wilki? Czy nie ma sensu, a jeśli tak to czy golic wszystko czy coś zostawić. Wszystkie papryki to annumy.
Pozdrawiam Marek!
Podłączam się pod pytanie.
Mam w gruncie kilkanaście krzaków papryki wyhodowanej z nasion kupionych z warzywami w markecie i praktycznie co liść to odrost.
Obrywać wszystkie, czy coś zostawić?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
An35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2016, o 16:17

Post »

Ja obrywam zawsze wszystkie do pierwszego rozwidlenia a potem reguluje do dwóch pedow i mam całkiem duże zbiory
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Czy ktoś ma sprawdzony system podlewania papryki Polywersum przeciwko werticiliozie? Chodzi mi szczególnie o informacje dotyczące: jak wcześnie zacząć, jaka jest optymalna ilość cieczy na roślinę (chciałbym podlać pod krzak), ile zabiegów w sezonie, jakie przerwy między zabiegami i kiedy przeprowadzić ostatni zabieg. Będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Adam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak masz niską zawartość wapnia w glebie,to papryka jest szczególnie narażona na grzybowe choroby odglebowe.Przy zawartości Ca pow.3000 mg/litr nie ma problemu z grzybami glebowymi.
Poszukaj w sieci.Było o tym chyba w Haśle Ogrodniczym.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Dzięki za odpowiedź. To już wiem, że glina z iłem, które sobie w tym roku nawiozłem, przydadzą się nie tylko do lepszego trzymania wody. :)
Pozdrawiam
Adam
Kacper90
200p
200p
Od: 10 maja 2016, o 22:35

Post »

W jednym z wątków przedstawiono zastosowanie kwasu borowego jako oprysku w poprawie zawiązywania kwiatów pomidora oraz ich ochronie przed pleśnią. W kilku miejscach czytałem o szkodliwości kwasu borowego dla człowieka, gdzie indziej że nie jest szkodliwy. To jak to w końcu jest ? Czy opryskanie pomidorów roztworem kwasu borowego będzie szkodliwe przy spożyciu owoców czy nie ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zauwazasz różnicę pomiędzy lampką wina do obiadu a flaszką wódki co wieczór? To tak ogólnie w temacie szkodliwości czegokolwiek. :D
Kacper90
200p
200p

Post »

Zauważam :D Więc nie ma podstaw do obaw jeśli z umiarem stosowny jest kwas borowy do opryskiwania kwiatów pomidorów ?
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p
Od: 5 mar 2007, o 19:50

Post »

Posadziłam kilka papryk do gruntu i w tunelu.Coś zeżarło mi w kilku szt.czubki.Teraz zaczęły odbijać.I tu leży problem.Tradycyjnie usuwa się wszystko do pierwszego rozwidlenia i pierwszy kwiat.A co ja mam zrobić jak z każdego miejsca przy listku puścił czubek?Na jednej widzę na samej górze kwiatka.Na dole przy listkach nie zauważyłam.Zrobił mi się krzaczor.Niziutki,ale krzaczor.Co ja mam teraz uciąć?
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Kacper90
200p
200p

Post »

Opryskałem rośliny a szczególnie owoce przeciwko zgniliźnie wierzchołkowej cytrynianem wapnie i po oprysku zostały białe wapienne zacieki na liściach. Zmyć je wodą czy mogą zostać ?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zostaw.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

lucysia pisze:Posadziłam kilka papryk do gruntu i w tunelu.Coś zeżarło mi w kilku szt.czubki.Teraz zaczęły odbijać.I tu leży problem.Tradycyjnie usuwa się wszystko do pierwszego rozwidlenia i pierwszy kwiat.A co ja mam zrobić jak z każdego miejsca przy listku puścił czubek?Na jednej widzę na samej górze kwiatka.Na dole przy listkach nie zauważyłam.Zrobił mi się krzaczor.Niziutki,ale krzaczor.Co ja mam teraz uciąć?
Część tych nowych pędów na pewno do redukcji, podobnie jak wilki w pomidorach.
Masz jakieß zdjęcia, jak aktualnie wyglądają te krzaczki?
Pozdrawiam, Marta.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Kacper90 pisze: Obrazek
Zbyt wcześnie zawiązany owoc "suszy" krzak, który co może daję w owoc i nie ma siły na wzrost. Jak miałeś przygotowaną ziemia przed sadzeniem? Samo info o podlewaniu florowitem to zbyt mało informacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”