Pozdrawiam cieplutko
Ogródek Jadzi 123
- TAJGA 2008
- 1000p

- Od: 5 sie 2008, o 09:44
- jadzia123
- 200p

- Od: 27 sie 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tej jesieni posadziliśmy trzy leszczyny w formie drzewka. Kupiliśmy je w Pszczynie w szkółce pana Gumułki. 
nowością są też trzy hibiskusy, miał być jeden ale nie umiałam wybrać, który najładniejszy. Już się boję co będzie, jak się rozrosną

Tamaryszek wygląda marnie ale to też " niemowle" tegoroczne, towarzyszy mu samosiejka derenia, myślicie, że będzie im dobrze razem?

nowością są też trzy hibiskusy, miał być jeden ale nie umiałam wybrać, który najładniejszy. Już się boję co będzie, jak się rozrosną

Tamaryszek wygląda marnie ale to też " niemowle" tegoroczne, towarzyszy mu samosiejka derenia, myślicie, że będzie im dobrze razem?

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- jadzia123
- 200p

Kółka wokół brzozy, lipy, jarzębiny białej, która jest bardzo marna ( nie widać jej na tym zdjęciu) i czerwonej odgapiłam TU na forum, nie pamiętam od kogo :P Wsadziłam tam całe mnóstwo cebulek:

ozdobny z liści, wizytówka wisi ale teraz nie pamiętam gatunku:

robinia, cudnie kwitnie ale jest krucha, co przy naszych wiatrach jest dla niej bardzo bolesne. Ale szybko się regeneruje i jest ok. Przy niej borówki wysokie i modrzew:

moja peonia drzewiasta:

ozdobny z liści, wizytówka wisi ale teraz nie pamiętam gatunku:

robinia, cudnie kwitnie ale jest krucha, co przy naszych wiatrach jest dla niej bardzo bolesne. Ale szybko się regeneruje i jest ok. Przy niej borówki wysokie i modrzew:

moja peonia drzewiasta:

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- jadzia123
- 200p

Na ostatnim zdjęciu mój letni pokój - pergola, bez niej upały byłyby nie do zniesienia, a to żółty irysek:

kącik krzewów owocowych: malinki powtarzające owocownie, porzeczki i borówki wysokie:

Mój kwietniczek, tej nieciekawej zielonej folii już nie widać, musiałam jakoś oddzielić lilie od takich bardzo ekspansywnych ale i wdzięcznie kwitnących kwiatów, które nawaisem mówiąc będą służyły liliom za oparcie -tak sobie zaplanowałam:

jedna z dwóch sunadavillii:

schody do ogrodu:

ostatnie kwitnące dalie miniaturki, marzą mi się duże, ale nie mam gdzie przechowywać je przez zimę:

kącik krzewów owocowych: malinki powtarzające owocownie, porzeczki i borówki wysokie:

Mój kwietniczek, tej nieciekawej zielonej folii już nie widać, musiałam jakoś oddzielić lilie od takich bardzo ekspansywnych ale i wdzięcznie kwitnących kwiatów, które nawaisem mówiąc będą służyły liliom za oparcie -tak sobie zaplanowałam:

jedna z dwóch sunadavillii:

schody do ogrodu:

ostatnie kwitnące dalie miniaturki, marzą mi się duże, ale nie mam gdzie przechowywać je przez zimę:

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- jadzia123
- 200p

Co prawda to z zeszłorocznych wakacji, ale chyba ładne. Spotkaliśmy tam bardzo sympatycznego Irlandczyka, sporo komplementów posypało się pod adresem naszego kraju a szkło na szklarni też z Polski. Bardzo to było miłe i takie nobilitujące. Tylko mój angielski bardzo wiele pozostawiał do życzenia, niestety 

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- jadzia123
- 200p

Ewo Kochana, jeżeli cierpliwość musi zastąpić talent
Elu, zdjęcie tego żywotnika jest na pierwszej stronie, pod zdjęciem nasion magnolii, w kółku na prawo od małego świerka conica jest taki maluszek i zaczyna mi brązowieć od środka. Zaczęło się to dopiero tej jesieni ( zakładałam to kółko w lipcu - sierpniu 2006 roku) i nie stosowałam już żadnych środków p/brązowieniu igieł. Nie wiem czy on nie jest za mały na cięcie i dlatego odezwałam się o radę do Ciebie.
Dziękuję Wam za wizytę, miłego dnia Jadzia.
Elu, zdjęcie tego żywotnika jest na pierwszej stronie, pod zdjęciem nasion magnolii, w kółku na prawo od małego świerka conica jest taki maluszek i zaczyna mi brązowieć od środka. Zaczęło się to dopiero tej jesieni ( zakładałam to kółko w lipcu - sierpniu 2006 roku) i nie stosowałam już żadnych środków p/brązowieniu igieł. Nie wiem czy on nie jest za mały na cięcie i dlatego odezwałam się o radę do Ciebie.
Dziękuję Wam za wizytę, miłego dnia Jadzia.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
Jadziu,witam cię serdecznie.Warto było pospacerować u ciebie .Jest cudnie,a i gospodarz taki dostojny.Ja też od niedawna urządzam swój zielony świat ,ale ja w przeciwieństwie do ciebie jestem całkowitą nowicjuszką.A i w tym roku praktycznie nic się nie posunęło do przodu,bo zdrowie nie pozwoliło,ale myslę,że na wiosnę ruszę w pełni sił.Chemioterapia od kwietnia do listopada dała się we znaki ,ale teraz to już będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo zdrowia-iza
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo zdrowia-iza
- jadzia123
- 200p

Cicho jakoś u mnie, może Was skuszę kilkoma zdjęciami zakupów- i tych co już w ziemi i tych co wiosny czekają:

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- jadzia123
- 200p

A te nasionka już są w gruncie ( dwuletnie ) a jeden bratek już zakwitł

oto i pierwszy kwiatuszek " własnej produkcji":

znikoma część tulipanów, inne były nie konfekcjonowane ( duuuużo tańsze):

oto i pierwszy kwiatuszek " własnej produkcji":

znikoma część tulipanów, inne były nie konfekcjonowane ( duuuużo tańsze):