Bób cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p
Od: 31 lip 2015, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.3

Post »

Pierwszy raz w tym roku sialiśmy bób. Na razie kwitnie. Co to znaczy - ogławianie bobu? (Pierwszy rok w ogóle siejemy coś na działce ROD, wzięliśmy ją późnym latem zatem zadaję tu jeszcze takie naiwne pytania, choć staram się dużo czytać).
Dlaczego mój bób dopiero kwitnie? Czy to duże opóźnienie?

edit: Już się dokształciłam w sprawie ogławiania :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arvenaa Twój bób kwitnie w normalnym terminie bo był siany bezpośrednio do gruntu. Na naszym forum jest jednak kilkoro zapaleńców, którym marzy się bób gotowy do zbioru w czerwcu i uprawiają bób z rozsady lub wysiewają bardzo wcześnie do gruntu i okrywają agrowłókniną. Dodatkowo też do najwcześniejszych zbiorów wysiewamy odmiany wczesne (o bardzo krótkim okresie wegetacji).
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p

Post »

Uff. Czyli wszystko ok. Kiedy zatem mogę się spodziewać strączków?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Do zbioru - najwcześniej za miesiąc.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy wysiałaś nasiona i jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p

Post »

Wysiany tak mniej więcej w połowie kwietnia. Jutro musiałabym sprawdzić dokładnie kiedy i jaki rodzaj, bo zostały notatki na działce.
Jeśli za miesiąc, to jeszcze dużo czasu i okazji dla mszyc :(
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mszyce to "Pikuś". Największym zagrożeniem dla bobu jest strąkowiec bobowy (Bruchus rufimanus).
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p

Post »

Czy powinnam zauważyć jakieś objawy? Czy trzeba czymś pryskać?
Znów muszę poczytać :)
Na razie przeżyłam dwie inwazje mszyc.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Biotit pisze:Do zbioru - najwcześniej za miesiąc.
Piotrze miałeś pochwalić się zbiorami? pisałeś już ze 2 tygodnie temu o konsumcji, a dowodów na to nie widać ? :wink:

Przemku imponujący bób ;:63 , siałeś tylko odmiane Witkiem? czy jeszcze jakąś inną ? jeśli tak zawiązuje strąki to chyba na przyszły sezon się skuszę na tą odmianę ;:108
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arvenaa Niestety praktycznie trudno zaobserwować strąkowca i dlatego stosuje się oprysk tuż przed kwitnieniem i powtarza po zawiązaniu się pierwszych strąków. W Programie Ochrony Roślin Warzywnych 2016 Plantpress na tego szkodnika proponuje się dwukrotny oprysk środkiem Mospilan 20 SP (od fazy 3 liści do końca kwitnienia). Ponieważ nie przepadam za środkami chemicznymi wolę ubiec wylot szkodnika uprawiając bób z rozsady (wczesne odmiany). Mszyce w pierwszym rzędzie atakują osłabione rośliny stąd warto zapewnić rośliną optymalne warunki wzrostu. W pierwszej kolejności odpowiednio wysoka wilgotność gleby.
MORANGO Moją ulubioną odmianą jest Figaro choć od 2 lat firma Floraland nie popisuje się sprzedając zaprawione nasiona ale porażone przez strąkowca. W tym roku dużo nasion nie skiełkowało, sporo roślin wyglądało na porażone przez wirusy. Poza Figaro mam w tym roku 2 odmiany Bonzo i Dragon (nasiona z 2010 roku). Odmiany Witkiem w tym roku nie wysiewałem. Część roślin mam oznakowanych i postaram się zaprezentować je w momencie zbiorów. Są egzemplarze, które zawiązały strąki nawet na 10-12 piętrach! Bób w tym roku wysadziłem w trzech różnych miejscach ale odmiany nieco się wymieszały.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja odmiana to Witkiem, ogłowiona rośnie dobrze wszerz, strąki są pękate i mają ok 20cm. Mszyc brak.
W czwartek przed meczem zbiorę 3 partię, foty pokażę.
Jak zbiorę, to ponownie listki potraktuję 0,3% r-rem Fruitem Agriker z b.dobrej jakości adiuwantem.

Dla tych co uważają, że bez nawozów dolistnych, czy interwencyjnych oprysków tez dobrze rośnie,przedstawiam porównanie: U Znajomych rosnie ta sama odmiana, w tym samym czasie sadzona z rozsad - niepryskana ,nieogławiana jest nieduża (70 - 80 cm) strąki dużo mniejsze i drobniejsze. Do tego ostatnio zaatakowało go stado ogrodnic niszczylistków.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biotit pisze:Dla tych co uważają, że bez nawozów dolistnych, czy interwencyjnych oprysków tez dobrze rośnie,przedstawiam porównanie: U Znajomych rosnie ta sama odmiana, w tym samym czasie sadzona z rozsad - niepryskana ,nieogławiana jest nieduża (70 - 80 cm) strąki dużo mniejsze i drobniejsze..
Czyli też rośnie dobrze :wink: Sąsiad sobie odpoczywał, gdy Ty nawoziłaś i pryskałeś, a też sobie trochę bobu zje. Jak kto woli.

To mój, nienawożony, niepodlewany, niepryskany i niepielony:

Obrazek Obrazek

Fakt, pojawiły się mszyce na tych później wysianych, i coś listki podgryza (oprzędziki?). Mam nadzieję, że w środku robaczków nie będzie zbyt dużo. W zeszłym roku jakoś nie było.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

ullak masz piękny bób, strąków pełno ;:138 U mnie też mszyca wraca z uporem maniaka, ja sobie pryskam HT, a po paru dniach znów czarne czubki (a ogłowiłam!) :wink:
Myślę, że nie ma takiego nawozu dolistnego, który przegoniłby niszczylistkę, może po prostu u sąsiadki owady są, a u Ciebie Biotit ich nie ma (i jest z czego się cieszyć, to okropny szkodnik ;:131 )
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p

Post »

przemek1136 pisze:Kiedy wysiałaś nasiona i jaka to odmiana?
Sprawdzałam - mój bób to Hangdown biały. Siany 12 kwietnia.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ullak pisze: To mój, nienawożony, niepodlewany, niepryskany i niepielony:

Obrazek Obrazek
A skąd to siano? Bo to chyba nie chwasty :;230 Bób masz ładny.

Agnieszka napisałem wyraźnie, że byłem u Znajomych, a nie sąsiadów z działek. Mszyce się już pojawiły, więc prędzej , czy później do mnie dotrą. Amunicję na nie mam przygotowaną z drzewa sandałowego.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”