Dorotko - Fidel to jest po prostu komik. Nawet nie wiesz jaki mamy nieraz z niego ubaw. A w tej szufladzie to pierwszy raz się tak ulokował

Irys Neglecta z 1813 roku
Jolu{Yollanda) - posiadanie Kardynała zwanego przeze mnie Jego Eminencją było moim marzeniem przez ładnych parę lat. Nie przeszkadza mi to, że nie powtarza kwitnienia.
Żurawka już zidentyfikowana przez Iwonkę, od której ją dostałam

a koty dziękują za pozdrowienia.

Irys Mrs Horace Darwin 1888
Lisico - Naparstnice bardzo lubię

To faktycznie piękne rośliny i w dodatku bardzo fotogeniczne. Niestety miniona zima wytępiła mi je prawie zupełnie. Kwitną tylko trzy

w tym dwie różowe na Białej Rabacie. W normalnych układach bym je wyrwała...ale jak mogę zlikwidować 2/3 posiadanych digitalisów?
Dojechałaś na rowerze do Sobącza

...ciekawe ile to od Ciebie kilometrów? Ja nie mogę się odważyć, żeby pojechać rowerem do Madzi a to raptem 6 km
A że u nas jest ładnie to fakt. Dla mnie to najpiękniejsze miejsce na świecie - tylko ja nie jestem obiektywna...
Pytasz - jak mija czas na Kaszubach, odpowiem Ci -
za szybko!

Irys Louvois 1936)
Jolu(JolantaG} - dzięki za odpowiedz i podpowiedzi. Powiem Ci, że ja się bardzo poważnie zastanawiałam właśnie nad Caramelem, ale to na pewno Southern Comfort jak pisze Iwonka.

irys 'Honorabile' pochodzi z 1840 roku.
Iwonko - masz rację ta żurawka pochodzi od Ciebie

i to na pewno jest Southern Comfort
Dzięki za miłe słowa o moich fotkach. Zajrzałam dzisiaj do Twojego wątku, ciekawa jestem czy kwitną już piwonie? Dawno nie pokazywałaś żadnych zdjęć....nie daj się prosić!

Flavescens 1813
==============================
Jak widać powyżej dzisiaj wstawiłam portrety moich irysów historycznych. Bardzo lubię te moje starowinki - są pełne wigoru i cieszą kolorami!
A oto moje pozostałe irysy bródkowe

Irys Ask Alma

NN

NN

NN
Może ktoś zna nazwy tych odmian NN? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.