Pytanie dodatkowe,jaki kolor mają młode liśce ?meteser pisze:Witam
Moim pomidorom (w tunelu foliowym) bardzo mocno skręcają się górne młode liście (całe) jak baranie rogi i są twarde i sztywne,
Wszystko o pomidorach cz. 12
- 
				kaLo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
- meteser
- 100p 
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolor... taki jak stare, może troszkę jaśniejsze...

Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper

- Agula1985m
- 200p 
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..

- 
				wokan
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rosną jak szalone!Agula1985m pisze:Moje pomidory-postępy:

Widzę szklarnię z poliwęglanu. Mam zamiar również sobie taką sprawić. Jak się sprawuje? Jak trzyma temperatury w nocy i jak się nagrzewa w słoneczny dzień, bo chyba widzę poustawiane świeczki do dogrzewania?
- Agula1985m
- 200p 
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Sprawuje się jak na razie dosyć dobrze,ale ciasno...jak już to kup sobie większą. Ja chciałam zrobić ze starych okien ale w tym roku nie wyszło.będę miała problem z wysokoscią jak pomidory urosną bo szklarenka ma 210 cm w szczycie.
Co do świeczek to dziś zapaliłam bo wczoraj powiało chłodem i robilam oprysk na mszyce wiec okienko było uchylone.Poza tym papryczkom brakowaloby ciepła. Wolę dmuchać na zimne. Szklarenka nagrzewa sie szybko.jak były temperatury ok.27 to w środku prawie 40. Dodam że ścianki mają 4mm a szklarenka przymocowana do cegieł. Minus: obawiam się o aluminiowy stelaż bo sznurki na nim zamocowane więc obstawiam wyginanie pod wpływem ciężaru owoców. Czas pokaże.
Pozdrawiam

Co do świeczek to dziś zapaliłam bo wczoraj powiało chłodem i robilam oprysk na mszyce wiec okienko było uchylone.Poza tym papryczkom brakowaloby ciepła. Wolę dmuchać na zimne. Szklarenka nagrzewa sie szybko.jak były temperatury ok.27 to w środku prawie 40. Dodam że ścianki mają 4mm a szklarenka przymocowana do cegieł. Minus: obawiam się o aluminiowy stelaż bo sznurki na nim zamocowane więc obstawiam wyginanie pod wpływem ciężaru owoców. Czas pokaże.
Pozdrawiam
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Deszczówka w wannie mi zakwitła na czerwono, czy taką wodą można podlewać pomidory??

- 
				kaLo
Wygląda na to,że masz pierwszą plagę egipską   Jeśli to bruzdnice (takie algi) ,to może to być niebezpieczne dla zdrowia.Produkują silną toksynę.
  Jeśli to bruzdnice (takie algi) ,to może to być niebezpieczne dla zdrowia.Produkują silną toksynę.

Jeśli to bruzdnice (takie algi) ,to może to być niebezpieczne dla zdrowia.Produkują silną toksynę.
  Jeśli to bruzdnice (takie algi) ,to może to być niebezpieczne dla zdrowia.Produkują silną toksynę.- 
				kaLo
Jaka jest temperatura w dzień a jaka w nocy?.

Szczerze mowiac to dokładnie nie wiem, ale przy ostatniej pogodzie w dzien pewnie kolo 30-35 stopni moze byc (drzwi otwarte z dwoch stron na przeszczal). Na noc drzwi zamykane (wiem, ale nie przegadam mojemu tacie) wiec pewnie spada temperatura do 10-12 bo ostatnio w dzien goraco a noce chlodne.

- farmer123
- 100p 
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy wszystkie odmiany pomidorów wytwarzają kwiat staśmiony ?

Praktycznie tak. I zauważyłam ze krzaki w sumie praktycznie stanely i nie rosną.

- 
				luis90
- 200p 
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Pogubiłam się w nadmiarze informacji o pomidorach, i mimo że szukałam co jest nie tak, nie mogłam tego znaleźć. Przez ostatnie dwa dni pozwijaly się liście pomidorków koktajlowych:

To jest nadmiar, niedobór czy coś innego?

To jest nadmiar, niedobór czy coś innego?
Pozdrawiam, Ewa

- 
				luis90
- 200p 
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
U mnie jest podobnie, tzn. w tunelu obok w rzędzie i sąsiednich rzędach pomidory są zdrowe a tylko dwie odmiany zaczęły się zwijać. Wczoraj liście lekko zawinęły się ku górze a dziś skręciły się dużo mocniej.
4 dni temu były podlane mocno rozcieńczoną gnojówka z pokrzyw i żywokostu. A dzisiaj podlałam część siarczanem magnezu bo zauważyłam że gdzieniegdzie pojawiają się niedobory.

4 dni temu były podlane mocno rozcieńczoną gnojówka z pokrzyw i żywokostu. A dzisiaj podlałam część siarczanem magnezu bo zauważyłam że gdzieniegdzie pojawiają się niedobory.
Pozdrawiam, Ewa

- 
				kaLo
http://poradnikogrodniczy.pl/zwijanie-s ... czanie.phpPrzede wszystkim gdy zauważymy pierwsze objawy zwijania się liści pomidora, upewnijmy się, że roślinom zapewniamy właściwe warunki uprawy. Do prawidłowego wzrostu i owocowania pomidor potrzebuje ciepła i dobrze nasłonecznionego stanowiska. Optymalna temperatura to 28°C w dzień i 18°C w nocy. Pomidor lubi, gdy różnica temperatur między dniem, a nocą wynosi właśnie około 10°C. Większe wahania temperatur często są przyczyną zwijania się liści pomidora.
Czy już nie podawałem wcześniej tej iformacji ?